TÉMA

Stáří

Mladí a staří vidí barvy odlišně. Studie popsala, jak se mění jejich vnímání

Podle nové studie kalifornských vědců existuje významný rozdíl mezi tím, jak mladí a staří lidé vnímají barvy. A nemohou za to oči, ale přímo mozek.
3. 2. 2024|

Ve věku 77 let zemřel Putinův gerontolog. Lidem sliboval, že se dožijí stovky

Jeden z předních ruských gerontologů, člen ruské akademie věd Vladimir Chavinson, zemřel, informoval na svém ruskojazyčném webu list The Moscow Times s odvoláním na sdělení petrohradského gubernátora. Vědec, kterého média označovala za „osobního gerontologa“ vládce Kremlu Vladimira Putina, se zabýval problémy stárnutí a prodloužením aktivního života.
11. 1. 2024|

Bez pendolina. Dráhy nasadily na trasu Ostrava–Praha starší vagony, části pasažérů se to nelíbí

Od 10. prosince, kdy se měnily jízdní řády, vozí cestující v sedm i v devět hodin ráno na trase Ostrava–Praha spoj InterCity Ostravan místo dosud nasazovaného pendolina. České dráhy vlaky vyměnily mimo jiné i kvůli poškození jedné z těchto souprav při loňské havárii v Bohumíně. Části pasažérů se ale cestování staršími vagony nezamlouvá.
14. 12. 2023|

Obyvatel Česka bude ubývat. Výraznému stárnutí populace může zabránit jen migrace, ukazuje demografie

Česko čeká výrazné stárnutí. Do poloviny století by mohl počet lidí nad 65 let vzrůst z 2,2 milionu na 3,1 milionu. Jejich podíl se tak dostane z pětiny na třicet procent. Přibýt by mělo hlavně osob nad 85 let. Dětí a lidí v aktivním věku by mělo naopak ubývat.
30. 11. 2023|

Měsíc je zřejmě o desítky milionů let starší, než si astronomové mysleli

Měsíc je o zhruba 40 milionů let starší, než se dosud předpokládalo. Uvádí to mezinárodní tým vědců, který prozkoumal krystaly z lunárního prachu přivezeného na Zemi misí Apollo 17 v roce 1972 – zatím z posledního kosmického letu, během kterého člověk vstoupil na povrch naší přirozené družice. Přesné stáří Měsíce, který Zemi doprovází několik miliard let, bylo zatím předmětem odborných diskusí.
24. 10. 2023|

Archeologové našli nejstarší dřevěnou stavbu. Vznikla statisíce let předtím, než se na Zemi objevil Homo sapiens

Archeologové, kteří zkoumali nařezané klády a další dřevěné nástroje na nalezišti poblíž vodopádů Kalambo v Zambii, zjistili, že toto osídlení je mnohem starší, než dříve předpokládali. Artefakty podle nich pocházejí z doby před téměř půl milionem let – to znamená, že je nemohl vytvořit náš druh Homo sapiens. Vědci to popsali v odborném časopise Nature.
26. 9. 2023|

Američtí představitelé stárnou. Množí se otázky, zda jsou schopní své úřady zastávat

Spojené státy se potýkají s problémy stárnoucích lídrů. V poslední době je to vidět především u šéfa amerických republikánů v Senátu Mitche McConnella. Vlivný 81letý politik se během léta už podruhé ocitl v situaci, kdy nebyl schopný odpovídat na otázky.
1. 9. 2023|

Ženy jsou ve vyšším věku schopné převzít starost o rodinné finance, muži to nedokážou, ukázal výzkum

Australský výzkum prokázal, že pokud se musí ženy v důchodovém věku kvůli kognitivnímu úpadku partnera začít starat o rodinné finance, jsou v tom výrazně úspěšnější než muži, když na ně tato povinnost ve staří připadne.
29. 8. 2023|

V domovech pro seniory často pomáhají dobrovolníci i brigádníci. Je to přínos pro zařízení i klienty

Domovy pro seniory a další sociální služby stále častěji využívají pomoc brigádníků i dobrovolníků. Zejména v letních měsících se díky nim daří dočasně nahradit zaměstnance, kteří jsou na dovolené, nebo i nemocné pracovníky. Navíc jejich laický pohled bývá často pro zařízení i seniory přínosem.
23. 7. 2023|

Důchodový systém je v pololetí v deficitu přes čtyřicet miliard korun

Schodek systému důchodového pojištění přesáhl letos za první pololetí čtyřicet miliard korun. Za šest měsíců je téměř tak vysoký jako za celý krizový covidový rok 2020, kdy se část ekonomiky zastavila. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva financí o hospodaření systému důchodového pojištění.
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 12:01|

Vesmír může být dvakrát starší, než jsme si mysleli, tvrdí nová studie

Podle nové studie, která zpochybňuje převládající kosmologický model, by náš vesmír mohl být dvakrát starší, než se dosud odhaduje a učí ve školách. Autoři výzkumu se nově podívali na dlouho nevyřešený „problém nemožně starých galaxií“.
18. 7. 2023|

Život se prodlužuje, zdravých let je však v evropském srovnání málo. Problémem je zanedbaná prevence

Život v Česku se prodlužuje, roky bez zdravotních komplikací ale narůstají pomaleji. Světová zdravotnická organizace proto za jednu z hlavních výzev označuje prevenci. Vyplývá to ze studie, kterou WHO nechává pravidelně zpracovat v každé evropské zemi.
11. 7. 2023|

Změny v důchodovém spoření ministerstvo financí odloží o půl roku

Ministerstvo financí o půl roku odloží některé chystané změny, které se týkají státní podpory penzijního spoření, napsal v pátek deník Právo. Podle něj budou moci lidé, kteří pobírají starobní důchod, ještě rok dostávat státní příspěvky na penzijní spoření. Týká se to čtvrt milionu střadatelů. Výše příspěvků u důchodového spoření, kdy maximální měsíční podpora stoupne z 230 na 340 korun, se změní také až od července 2024, uvedl deník.
30. 6. 2023|

Pediatři stárnou a nemají náhradu. Problém mají i specializovaná pracoviště

Zhruba 180 tisíc dětí nemá registraci u dětského lékaře. Třetina pediatrů je ve věku nad 65 let a mladí nástupci zatím chybí. A to přesto, že zájem o tento obor v posledních pěti letech roste. Problém je také s ambulantními specialisty. Přestože mají v Česku víc ordinací než praktičtí lékaři, pacienti musí na vyšetření čekat i měsíce.
12. 6. 2023|

Humor je i ve stáří záchrana. Bez toho by to nešlo, říkají herečtí manželé Kolářová a Svěrák

Už několik desetiletí patří Daniela Kolářová a Zdeněk Svěrák mezi hereckou špičku, prožili spolu tři filmová manželství. Jejich prvním společným filmem byl snímek Na samotě u lesa (1976). Ponorku mezi sebou nikdy neměli a řidičské znalosti Svěráka jsou prý dobré. Stáří berou oba s nadhledem a humorem. Byli hosty Interview Speciál.
5. 6. 2023|

Japonskou vesnici zaplnili hadroví panáci, ostrovní stát trápí úbytek obyvatelstva

Japonsko, třetí největší ekonomiku světa, ohrožuje stárnutí a úbytek obyvatel. Podle odhadů klesne do roku 2050 jejich počet pod sto milionů, to je o pětadvacet milionů méně než dnes. Třetina je starších pětašedesáti let a rodí se méně dětí než dřív. Úbytek pociťuje zejména venkov, z něhož se lidé stěhují do měst. Mnoha komunitám hrozí zánik.
5. 5. 2023|

Umí si Česko poradit se stárnoucí populací? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce

Česko stárne. Jaké je to žít dlouhý život, který je zároveň důstojný? A jak vyšší věk ovlivňuje fungování mozku? Odpověď nejen na tyto otázky hledali spolu s moderátorem hosté aktuálního dílu Fokusu Václava Moravce. Debatovat přišla ekonomka Danuše Nerudová, etik, biolog a kněz Marek Vácha, socioložka Lucie Vidovićová, geriatr Zdeněk Kalvach či neurolog Martin Vyhnálek.
18. 4. 2023|

Duševní pokles u žen nastává už po padesátce, naznačuje výzkum

Lehké zpomalení myšlení u žen přichází o něco dříve, než se biologové a lékaři dosud domnívali. První známky poklesu intelektuálních schopností se podle nové studie objevují už kolem padesátky.
4. 4. 2023|

Norma Euro 7 má začít platit v roce 2025. Automobilový průmysl se obává, že se nestihne připravit

Europoslanci potvrdili, že od roku 2035 se budou –⁠ při pořízení nového vozu –⁠ prodávat už jenom bezemisní automobily. Už za dva roky má ale začít platit nová norma Euro 7, ke které má výhrady česká vláda. A k tomuto kritickému postoji se připojil i Senát. Evropská komise připomíná, že silniční provoz je hlavním zdrojem znečištění ve městech, a proto je potřeba předpisy zpřísnit. Tuzemští výrobci jsou ale proti, argumentují možným propouštěním, chybí jim prý i čas na přípravu.
19. 2. 2023|

Stát mimořádnou daní vybere jen třetinu plánu, kritizovali Nerudová a Zámečník ministra Jurečku

Mimořádnou daní stát vybere jen třetinu toho, co plánoval, varovala v pořadu Otázky Václava Moravce vedoucí Ústavu účetnictví a daní na Mendelově univerzitě Danuše Nerudová a hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale do rozpočtu díky mimořádné dani přiteče sedmdesát až sto miliard korun. V pořadu také prohlásil, že životní a existenční minimum stoupne od ledna o pět až šest procent.
30. 10. 2022|

Na konci června přestanou v Česku platit některé starší bankovky

Posledním červnem skončí platnost starších vzorů bankovek z let 1995 až 1999. Týká se to bankovek ve všech hodnotách s výjimkou pětitisícovky. Vyměnit je bude možné po dobu dvou let v bankách, bankomatech i na územních zastoupeních České národní banky (ČNB). Pak už jen přímo v ČNB. Bankovky, které po 30. června přestanou platit, se od těch stále aktuálních liší například šířkou stříbrného ochranného proužku.
18. 6. 2022|

Lidský mozek začíná zpomalovat až po šedesátce, odhalil výzkum

Spousta dospělých si všímá, že se stávají v průběhu života duševně pomalejšími. Zatímco ve dvaceti letech byli schopni rychlého úsudku, teď mají pocit, že jim všechno trvá mnohem déle. Podle nového výzkumu to ale není tím, že by ztráceli mozkovou kapacitu.
18. 2. 2022|

Česko má pátý nejstarší vozový park v Evropské unii

Počet osobních aut na českých silnicích se v loňském roce zvýšil o 163 251 na 6,29 milionu vozů. Jejich průměrné stáří se zvýšilo o 0,3 roku na 15,6 roku. Česko tak má pátý nejstarší vozový park v Evropské unii. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.
24. 1. 2022|

Stárnutí zřejmě zbrzdit nelze, soudí vědci. Na vině jsou podle nich biologické překážky

Proces stárnutí se pravděpodobně nedá zvrátit ani zpomalit. Tvrdí to nová studie statistik úmrtnosti, kterou zveřejnil časopis Nature Communications. Podle mezinárodního týmu vědců v cestě stojí biologické překážky.
20. 6. 2021|