Ve věku 77 let zemřel Putinův gerontolog. Lidem sliboval, že se dožijí stovky

Jeden z předních ruských gerontologů, člen ruské akademie věd Vladimir Chavinson, zemřel, informoval na svém ruskojazyčném webu list The Moscow Times s odvoláním na sdělení petrohradského gubernátora. Vědec, kterého média označovala za „osobního gerontologa“ vládce Kremlu Vladimira Putina, se zabýval problémy stárnutí a prodloužením aktivního života.

Vladimir Chavinson měl patentovaných 13 léků a 64 doplňků stravy na základě peptidů, tedy chemických sloučenin organického původu tvořených aminokyselinami. Za jeho vědecké úspěchy ho Putin v roce 2017 vyznamenal státním řádem za zvláštní zásluhy v medicíně.

Tehdy Chavinson – s odvoláním na bibli a na Guinnessovu knihu rekordů – vysvětloval petrohradskému portálu Fontanka, že lidský organismus se může s řádnou péčí bez problémů dožít 120 let a rozhodně minimálně sta let. „Vždyť Francouzka Jeanne Calmentová se dožila 122 let a Ruska Varvara Semenjakovová 117 let, a tak sto let je minimum“, tvrdil vědec.

Lékař v tomto rozhovoru sliboval Putinovi dalších „přinejmenším dvacet let“ aktivního života a označoval ho za vzor pro ostatní s „vynikajícím potenciálem“. Medicína by podle něj měla pomoci prodloužit život významných státních představitelů, protože podle Chavinsonova tvrzení není nikdo schopen nahradit zkušeného vůdce.

Kontroverzní výzkum

Právě objevné využití peptidů přineslo Chavinsonovi světovou proslulost, když s jejich pomocí zachraňoval zdraví likvidátorů havárie v Černobylské jaderné elektrárně. Pomáhal také lidem postiženým zemětřesením v Arménii v roce 1988 a dalším 112 milionům lidí po celém světě, tvrdí petrohradský gubernátor Oleg Ergašev v nekrologu.

Vědcova kariéra ale měla i kontroverznější aspekty – zejména fakt, že si řadu peptidů nechal patentovat. Peptidy jsou přitom přirozenou součástí organismů, takže by se vlastně patentovat dát neměly – s trochou nadsázky by si někdo podobně mohl nechat patentovat třeba jablko nebo palec.

Přinejmenším v posledních letech se Chavinson začal stále více přátelit s ruským režimem. Jeho institut byl podporován z oficiálních míst, vědec se také často stýkal s politiky Rusku blízkých zemí a celebritami, jež jsou s kremelským režimem spojené. Za tyto zásluhy byl oceněn Řádem míru, což je vyznamenání udělované právě za loajalitu režimu – mezi jeho laureáty patří v posledních letech například herec Steven Seagal, mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová nebo kosmonautka a poslankyně Valentina Těreškovová.

Chavinson a Gérard Depardieu
Zdroj: khavinson.info