TÉMA

Fotograf

Viděl zblízka totální devastaci i smrt. Z Ukrajiny odjíždím s pocitem viny, že zrovna já se vrátit mohu, říká fotograf Krupař

Fotograf Stanislav Krupař dokumentuje ruskou invazi na Ukrajině, třeba poslední týdny strávil na Donbase. Do země, kde zuří válka, prý raději odjíždí, než se vrací. „Protože mám pocit, že to, co tady v Čechách zažíváme, jsou často malichernosti,“ řekl v Interview ČT24. Poznamenal, že do Česka se vrací s pocitem viny a hlavou se mu honí, že má privilegium žít v míru. Krupař cítí, že na Ukrajině je vítán. Někteří vojáci mu podle něj i děkovali, že mohl určité momenty zaznamenat. „Když se stalo, že z jednotky mnoho lidí padlo, a jediné portréty, které existují, jsou ty moje.“
22. 3. 2024|

Matematik a fotograf Druckmüller dostal cenu astronomické společnosti za snímky Slunce

Brněnský matematik a fotograf Miloslav Druckmüller získal Cenu Františka Nušla. Své nejvyšší ocenění mu udělila Česká astronomická společnost za mimořádné výsledky při počítačovém zpracování snímků pořizovaných při zatmění Slunce.
4. 12. 2023|

Klokaní kytarista porazil ptačí hádku. Soutěž o nejvtipnější fotku přírody zná vítěze

Fotografická soutěž The Comedy Wildlife Photography Awards má za cíl ukázat, že příroda je nejen krásná, křehká a nesmírně zajímavá na poznávání, ale že také může být velmi vtipná. Letošní vítěze oznámila v polovině listopadu.
24. 11. 2023|

„Byl to symbol, který pobláznil mladou generaci,“ vzpomíná Šibík na Schwarzenberga

Na Karla Schwarzenberga vzpomínal ve vysílání České televize také fotograf Jan Šibík, který dokumentoval například politikovu kampaň před prezidentskými volbami v roce 2013. „Karel zůstal vždycky svůj. Byl to velký člověk,“ uvedl k politikovi, který zemřel v neděli ve věku pětaosmdesáti let.
13. 11. 2023|

Fotografové spolupracující se zahraničními médii byli na místě hned po útoku Hamásu. Izrael žádá vysvětlení

Izrael žádá po několika zahraničních médiích vysvětlení, jak je možné, že jejich fotoreportéři 7. října dokumentovali překvapivý útok teroristů z Hamásu na jih Izraele. Jeruzalém varoval, že by mohla být považována za spoluviníky trestných činů, píše izraelský deník The Times of Israel. Bezprostředně po začátku útoku byli na místě spolupracovníci agentur Reuters a AP, kteří své snímky dodávají i stanici CNN a deníku The New York Times. Média odmítají, že by o útoku věděla předem. CNN již s fotografem přerušila spolupráci.
9. 11. 2023|

Harry a Meghan tvrdí, že honička s fotografy téměř skončila katastrofou

Britský princ Harry, jeho manželka Meghan a její matka se stali účastníky „téměř katastrofální automobilové honičky“ s fotografy, oznámil princův mluvčí podle agentury Reuters. Incident se odehrál poté, co se vévoda a vévodkyně ze Sussexu v úterý zúčastnili předávání cen neziskové organizace Ms. Foundation for Women v New Yorku, kde byla Meghan oceněna za svou práci.
17. 5. 2023|

Zápasící medvědi vyhráli soutěž Czech Nature Photo. Podívejte se na nejlepší snímky

Soutěž pro přírodní fotografky a fotografy Czech Nature Photo má vítěze. Mezinárodní porotu nejvíc oslovil snímek slovenského fotografa Miroslava Ondruše, který zachytil souboj medvědů, a udělila mu titul Fotografie roku. Porota ocenila také snímky v několika dalších kategoriích.
10. 5. 2023|

Bylo to trochu jako život Jamese Bonda, vzpomíná bývalý královský fotograf

Pro mladého fotografa to bylo skvělé, naprosto výjimečné, trochu se mi stýská, teď už bych to ale nechtěl dělat, říká v rozhovoru pro ČT Lionel Cherruault. V osmdesátých a devadesátých letech byl oficiálním královským fotografem. Rodinu i tehdy ještě prince Charlese sledoval zblízka – ať už při běžných činnostech, nebo na pracovních cestách. Bylo to trochu jako život Jamese Bonda – pořád jste na cestách, pořád s fotoaparátem sledujete královskou rodinu v letadle, dodává Cherruault.
6. 5. 2023|

Fotograf zvítězil v prestižní soutěži se snímkem, který vytvořila umělá inteligence

Německý fotograf Boris Eldagsen zvítězil v jedné z kategorií soutěže Sony World Photography Awards, kterou organizátoři označují za jedno z nejvýznamnějších fotografických klání roku. Ocenění za svou fotografii však odmítl převzít a chvíli poté prozradil, že snímek zcela vytvořila umělá inteligence (AI), napsal server ITV News.
18. 4. 2023|

Využívám je jako možnost připomínat válečné zajatce, říká o svých ikonických fotkách z Azovstalu Kozackyj

Jedním ze symbolů hrdinného odporu Ukrajinců se stala skupina obránců mariupolských oceláren Azovstal. Rozsáhlý komplex bránili mnoho dní až do nejzazších okamžiků. Tyto chvíle dokumentoval voják a fotograf Dmytro Kozackyj, který byl jedním z posledních mužů, kteří v Azovstalu zůstali. Než padl do zajetí, podařilo se mu zveřejnit sérii fotografií, z nichž se mnohé staly už v okamžiku zveřejnění ikonickými. Svými snímky chce připomínat válečné zajatce, jak uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.
24. 2. 2023|

Francouzský policista během protestů napadl fotografa. Muži museli amputovat varle

Francouzské úřady prošetřují případ, kdy tamní policista minulý čtvrtek těžce zranil jednoho z účastníků protivládních demonstrací. Vyšetření případu žádá i policejní prefekt. Ozbrojené složky Francie se za rostoucího napětí zároveň připravují na další masová shromáždění proti chystané důchodové reformě, z nichž některá už jsou hlášena na tento týden.
24. 1. 2023|

Koudelka slaví pětaosmdesátiny. Podle kolegů se odlišuje nejen pílí, ale i přístupem k lidem

Okupace změnila fotografu Josefu Koudelkovi život. Vytvořil během ní snímky, které později obletěly svět. A on je následoval. Jeden z nejúspěšnějších českých fotografů tento týden oslavil pětaosmdesáté narozeniny. Podle jeho kolegů se od ostatních odlišuje svou systematičností, celoživotní pílí i přístupem k lidem.
12. 1. 2023|

Reportéři ČT: Fotil přátele svých rodičů. Ondřej Němec zachytil zrod českého disentu 70. let

V lednu před 46 lety začaly represe komunistického režimu proti jeho odpůrcům. 6. ledna skončil ve vězení Václav Havel, jeden z ideových tvůrců Charty 77, jejíž text krátce předtím vznikl. Obrazových svědectví z té doby je velmi málo. Tehdy sedmnáctiletý učeň reprodukční grafiky Ondřej Němec si fotil jen tak pro sebe lidi z undergroundu a intelektuály kolem Václava Havla, blízkého přítele svých rodičů. Jeho autentické svědectví z té doby zpracoval pro Reportéry ČT David Vondráček.
10. 1. 2023|

Fotografie je pro mě celoživotní dobrodružství. Neumím o tom psát, proto radši fotím, říká Tomki Němec

Několik let pracoval jako osobní fotograf prezidenta Václava Havla. Že ho lidé spojují hlavně se snímky prvního českého prezidenta, Tomkimu Němcovi v minulosti vadilo, zpětně to ale vnímá tak, že se nic lepšího nemohlo stát. „Jsem fatalista,“ myslí si o sobě fotograf, kterého fascinují obyčejní lidé. „Přitahuje mě běžný život a naše role v něm,“ vysvětluje. V podcastu Background ČT24 mluví o svém dětství v Egyptě i o české fotografické scéně.
15. 12. 2022|

Ztracený ráj. Na fotografiích v Praze ožívá sen generace hippies, který John Wehrheim nafotil na Havaji

Život mimo systém v sepětí s přírodou byla jedna z vizí generace hippies. Skupině uprchlých studentů se podařilo ze snu vytvořit na několik let skutečnost, a to začátkem sedmdesátých let na Havaji. Výstava Paradise Lost v Domě U Kamenného zvonu ukazuje život komunity tak, jak ho zachytil americký fotograf John Wehrheim.
17. 10. 2022|

Ve sbírkách amerického Kongresu jsou fotografie brněnského autora France. Fotil lidi, které nikdo nezná

Ve sbírkách Knihovny amerického Kongresu se nově objevila kolekce tří desítek českých fotografií od brněnského fotografa Romana France. Největší knihovnu na světě zaujal zejména tím, jak vytváří skupinové portréty. Už před dvěma lety od něj přijala snímky exprezidenta Václava Havla. V USA s ním natáčel zpravodaj ČT Bohumil Vostal.
14. 10. 2022|

Představa, že kvůli mojí práci někdo přijde o život, je nesnesitelná, říká fotograf Stanislav Krupař

Pro oceňovaného fotografa Stanislava Krupaře je teď druhým domovem Ukrajina, kde zachycuje válku. V rozhovoru pro Interview ČT24 vzpomínal na to, jak se v Kyjevě rozdávaly kalašnikovy lidem, kteří by zbraň nikdy nevzali do ruky, i jak okřikoval kolegy fotografy nebo dostal kalhoty od jednoho z bratrů Klyčkových.
13. 6. 2022|

Daniel Angeli léta fotil světové hvězdy v Cannes. Letos tam má očekávanou výstavu

V jihofrancouzském Cannes se v sobotu večer rozhodne o tom, kdo si odnese prestižní Zlatou palmu. Soutěží o ni 21 snímků. Filmový festival je také velkou společenskou akcí s početnou účastí hereckých osobností. Ty jsou vidět jen na červeném koberci, v minulosti je však fotografové dokázali zachytit i v mnohem osobnějších situacích.
28. 5. 2022|

Trestní oznámení v souvislosti s propagací Schillerové na sociálních sítích policie „uložila“

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nezahájila úkony trestního řízení v souvislosti s propagací bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) na sociální síti Instagram. Věc takzvaně uložila, uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Rozhodnutí nyní přezkoumá státní zástupce. NCOZ se začala financováním fotografií a dalších příspěvků na soukromých sociálních sítích Schillerové zabývat v dubnu. Jako první o tom informoval server Neovlivní.cz.
20. 5. 2022|

Ministr financí Stanjura zadal audit nákladů i na fotky své předchůdkyně Schillerové. Vyšly na dva miliony

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zadal audit nákladů na mediální servis své předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO), včetně milionů za fotografie a videa na sociální sítě. Uvedl to ve čtvrtek portál Aktuálně.cz.
3. 2. 2022|

Schillerová v OVM řekla, že se její osobnější snímky pořízené pracovníky ministerstva fakturovaly hnutí ANO

Za fotografie a videa s někdejší ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO), které nesouvisely s agendou ministryně financí, platilo fotografovi a kameramanovi z ministerstva hnutí ANO. Schillerová to řekla v Otázkách Václava Moravce. Exministryně byla v době, kdy řídila resort, aktivní na sociálních sítích Instagram i Facebook. Server Seznam Zprávy upozornil, že ministerstvo za platy profesionálního fotografa a kameramana zaplatilo od září 2020 do konce loňského listopadu 1,93 milionu bez odvodů.
30. 1. 2022|

Ministerstvo financí za Schillerové zaplatilo dva miliony za fotografa a kameramana, píší Seznam Zprávy

Ministerstvo financí za působení své tehdejší šéfky Aleny Schillerové (ANO) zaplatilo za služby profesionálního fotografa a kameramana téměř dva miliony korun. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Oba pracovali jako řadoví referenti v odboru vnějších vztahů a komunikace. Jejich fotografie a videa používala Schillerová k prezentaci na Instagramu či Facebooku. Exministryně a současná šéfka nejsilnějšího poslaneckého klubu tvrdí, že sociální sítě si spravovala sama a fotograf a kameraman se jako zaměstnanci ministerstva podíleli na mediálním obrazu celého úřadu.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 15:08|

Podívejte se na nejlepší snímky života pod vodou. Soutěž Ocean Art vyhlásila vítěze

Desátý ročník soutěže o nejlepší podmořskou fotografii Ocean Art zná své vítěze. Dohromady si mezi sebe rozdělili přes 35 tisíc dolarů. Podívejte se na ty nejlepší oceněné snímky.
22. 1. 2022|

Dva tisíce fotografií. Fotograf Josef Koudelka předal dar českému státu

Na dva tisíce fotografií, které reprezentují jeho celoživotní dílo, věnoval fotograf Josef Koudelka několika českým státním kulturním institucím. Největší část, 1800 položek včetně slavného cyklu Invaze, získá Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, další pak Národní muzeum a Moravská galerie v Brně. Na ministerstvu kultury se Koudelka sešel s šéfem resortu Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), který mu poděkoval za celoživotní dílo, a přítomným novinářům oficiálně sdělili, že jednají o formě předání daru.
21. 9. 2021|