TÉMA

Svědectví

Měli hlad, o smrti blízkých se dozvěděli z rádia. I takové jsou příběhy Izraelců unesených Hamásem

Příbuzní některých ze čtyř desítek rukojmí, která se od pátku díky dohodě o příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás dostala po sedmi týdnech v zajetí domů z Pásma Gazy, popsali podmínky, za jakých byli jejich blízcí drženi. Deník Ha'arec s odvoláním na několik příbuzných napsal, že některá rukojmí v posledních dvou týdnech už neměla skoro žádné jídlo, část Hamás věznil v tunelech pod Gazou po dlouhou dobu bez denního světla. Strach měli unesení podle deníku i z bombardování. Někteří také vypověděli, že měli zprávy o aktuálním dění díky rozhlasu či televizi.
27. 11. 2023|

Nečas se brání proti trestu za lživou výpověď ve prospěch manželky

Bývalý premiér Petr Nečas se brání proti podmínce a stotisícovému peněžitému trestu za lživou výpověď ve prospěch manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). O podaném odvolání Českou televizi informovala mluvčí Eva Švíglerová z Obvodního soudu pro Prahu 1, který na začátku února Nečasovi zatím nepravomocně trest uložil. Křivě měl Nečas vypovídat v kauze Vojenského zpravodajství.
17. 3. 2023|

Exministryně Valachová vypovídala před soudem. Odmítla, že by sama ovlivňovala rozdělování dotací

Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je přesvědčena, že za jejího působení na ministerstvu školství byla pravidla pro rozdělování dotací transparentní, a pokud nebylo s jejich rozdělováním vše v pořádku, bylo to tím, že je obžalovaní porušovali. Řekla to před soudem, kde figuruje jako svědkyně. Odmítla, že by vydávala jakékoli pokyny, jak by měly být sportovní dotace řešeny. V kauze čelí obžalobě z manipulací dvě organizace a pět lidí, včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty. Ti vinu odmítají.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 20:05|

Norská policie vyslýchá zběha od wagnerovců. Podle aktivistů může sloužit jako svědek válečných zločinů

Norská policie začala vyslýchat zadrženého příslušníka ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který do země nedávno uprchl. Podle právníků je ochotný svědčit o zvěrstvech, které wagnerovci na Ukrajině páchají. V Rusku by mu za jeho slova nejspíš hrozila smrt, norské úřady ale deportaci neplánují. Z bezpečnostních důvodů ho přesunuly do věznice nedaleko Osla.
25. 1. 2023|

Od pondělí bude pokračovat soud v kauze Čapí hnízdo. Vyslechne znalce i obžalované

Pražský městský soud se v pondělí vrátí k projednávání kauzy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soudce má v plánu výslechy znalců a doplňující výslechy obžalovaných. Na program se v týdnu mohou dostat i závěrečné řeči.
18. 12. 2022|

Děti měly spolužákům z Ukrajiny pouštět ruskou hymnu. Podle učitelky jsou obvinění nadsazená

Vedení základní školy v Lázních Bělohradě prověřuje šikanu ukrajinských žáků od českých dětí. Ty měly svým ukrajinským spolužákům při vstupu do třídy pouštět ruskou hymnu. Upozornil na to starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý (STAN) s odkazem na svědectví jedné matky.  Podle něj měly ruskou hymnu děti pouštět ukrajinským sestrám z druhé a páté třídy.
2. 11. 2022|

Kyjev vyzývá Česko k pomoci s vyšetřováním ruských válečných zločinů přímo na místě, mezinárodní tým tvoří sedm zemí

Kyjev vyzval Česko, aby se připojilo k vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině. Podle tamní prokuratury jich má Rusko na svědomí zhruba padesát tisíc. Jejich mapování se věnují úřady i řada lidskoprávních organizací. Zástupkyně tří z nich o svých zkušenostech promluvily ve čtvrtek v české sněmovně. Tuzemská policie válečné zločiny zatím mapuje samostatně na základě svědectví uprchlíků. Mezinárodní tým v tuto chvíli tvoří sedm zemí.
20. 10. 2022|

Sedíš, vystřelí ti těsně vedle hlavy a pak klidně do ní, popisuje muž zajatý Rusy v Balakliji

Město Balaklija v Charkovské oblasti je dalším místem, kde Rusové věznili a vyslýchali místní obyvatele, používali k tomu i elektrické šoky. Mezi zajatci byly i ženy. Děsivá svědectví o mučení natáčel v Charkovské oblasti ve městě Balaklija zpravodaj ČT Jan Šilhan. Ukrajinci osvobodili strategicky důležité město na začátku září.
18. 9. 2022|

Zastánci zbraní se v Texasu sešli nedlouho po tragické střelbě, odpůrci protestují. Do Uvalde míří Joe Biden

Protestující se shromáždili před budovou, v níž se v texaském Houstonu koná sjezd Národní střelecké asociace (NRA). Členové organizace, která v USA hájí právo nosit zbraň, se sešli jen tři dny poté, co osmnáctiletý mladík ve stejném státě zavraždil ve škole devatenáct dětí a dva učitele. Úřady přiznaly fatální pochybení policie při zásahu. V neděli navštíví město Uvalde, kde k tragédii došlo, prezident Joe Biden.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:52|

Válečné zločiny na Ukrajině se budou posuzovat stejně jako v Norimberku, uvedla Bradáčová

Česká policie shromažďuje důkazy o válečných zločinech páchaných na Ukrajině, shání případné oběti a svědky válečných zločinů. Česká republika chce toto vyšetřování koordinovat, v Haagu o tom jednal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Jednání se zúčastnila také vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která byla hostem pořadu Interview ČT24.
18. 5. 2022|

Policie prověřuje možné spáchání válečných zločinů, shromažďuje svědectví uprchlíků

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují možné spáchání válečných zločinů na Ukrajině. Shromažďují svědectví uprchlíků, kteří kvůli ruské invazi na Ukrajinu utekli do Česka. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla, že policie chystá informační kampaň, aby zajistila dostatek důkazů.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 19:10|

„Obyvatelé se stali rukojmími okupantů,“ říká ukrajinský voják původem z Ruska, který bojoval v Buče

Před pěti lety byl Artem Širobokov v Moskvě v nepřítomnosti odsouzen k pěti letům vězení za to, že bojoval v Donbasu v řadách ukrajinských sil. Stal se tak prvním ruským občanem odsouzeným za tuto činnost. Letos se Širobokov rozhodl znovu bojovat a se svojí ukrajinskou jednotkou se dostal i do města Buča. „Obyvatelé se stali rukojmími ruské armády. Nebyla tam elektřina, voda. Lidé žili v chladných sklepích. Neměli přístup k jídlu. Na podlahách supermarketů, které jsem viděl, byli mrtví lidé, kteří si tam jen přišli koupit jídlo,“ popisuje svoje vzpomínky z místa.
7. 4. 2022|

Hostomel a Borodjanka hlásí stovky mrtvých či ztracených lidí. Ostřelování pokračuje hlavně na východě

Za 35 dní okupace ukrajinské obce Hostomel ruskými invazními vojsky se ztratilo přes čtyři sta lidí, prohlásil šéf tamní vojenské správy. Očití svědci podle něj potvrdili smrt některých z nich, část lidí se pohřešuje. Stovky lidí zabili okupanti ve městě Borodjanka, uvedl šéf humanitárního štábu Kyjevské oblasti. V Dněpropetrovské oblasti hlásí úřady zásah ropného zásobníku, ostřelování pokračovalo v Charkově či na Donbasu. Z oblastí bojů se v úterý podle ukrajinské vlády podařilo evakuovat přes tři tisíce osm set lidí, na patnáct set z nich z Mariupolu.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 20:03|

Mrtvoly na ulicích, zaminované domy i škola. Ukrajinský novinář popisuje výjevy z Buči

Svět na začátku týdne šokovaly záběry z oblastí v okolí Kyjeva, odkud se stáhla ruská okupační vojska. Ukrajinské jednotky zde objevily zavražděné civilisty, někteří měli spoutané ruce. Reportér ukrajinské televize ICTV Oleg Kornienko byl jedním z prvních novinářů, kteří se dostali do Buči. „Po mnoha ulicích se nedalo projet, viděli jsme tam miny. Nejhorší byla zaminovaná škola. Okupanti si tam zřídili něco jako štáb, namalovali si tam terče a stříleli po zdech. Místní mluvili o zvěrstvech okupantů a ponižování místních obyvatel. Jedna paní nám vyprávěla, že její známou už vedli ke zdi, aby ji zastřelili. Naštěstí to jenom hráli,“ popisuje novinář v rozhovoru pro ČT. Záznam rozhovoru je simultánně tlumočen.
6. 4. 2022|

Bývalý šéf hradní vojenské kanceláře Pilc neuspěl ve sporu s NBÚ o peníze

Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání bývalého náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislava Pilce, který vedl spor o odškodnění s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Domáhal se náhrady 329 058 korun. O peníze prý přišel kvůli tomu, že mu úřad nezákonně odebral bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, a tak musel opustit funkci na Hradě.
5. 4. 2022|

Vynucené přistání letadla s novinářem Pratasevičem řídila KGB, vypověděl podle NYT přeběhlík

Polské úřady získaly podle listu The New York Times (NYT) důležité svědectví ohledně vynuceného přistání letadla Ryanairu v Minsku letos v květnu. Poskytl ho běloruský dispečer, který stroj s opozičním novinářem Ramanem Pratasevičem na palubě k přistání přiměl. Dispečer později utekl do Polska a tamním vyšetřovatelům vypověděl, že celou operaci řídil důstojník běloruské tajné služby KGB, uvedl list NYT na svém webu. Běloruské úřady odmítly tvrzení amerického deníku jako dezinformaci.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 17:30|

Vrchní soud v Olomouci uložil Pavlu Nárožnému za vraždu manželů z Přerova doživotí

Vrchní soud v Olomouci uložil doživotní trest Pavlu Nárožnému za vraždu manželů z Přerova, vyhověl tak žalobci, který nejvyšší trest požadoval. Ostravský krajský soud šestačtyřicetiletému muži původně uložil výjimečný souhrnný trest 25 let vězení. Obžalovaný vinu po celou dobu desetiletého procesu odmítal a žádal zproštění. Uložený trest zahrnuje i jeho předchozí pravomocné odsouzení za přípravu vraždy jeho tety v délce 13 let. K dvojnásobné vraždě došlo v roce 2009, těla manželů se však dodnes nenašla.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 15:48|

Oběti domácího násilí varují. Osvětová kampaň využívá animace fotografií zavražděných žen

OSN odhaduje, že domácí násílí někdy v životě zažije každá třetí žena. V mnoha případech končí vztah s násilníkem smrtí. Izraelská technologická společnost D-ID použila k osvětové kampani těžký kalibr: fotografie zavražděných žen. Animovala je a hlasem hereček nyní tyto oběti domácího násilí, na takzvaných deepfake videích, varují ze záhrobí.
1. 12. 2021|

Babiš mladší vypovídal kvůli Čapímu hnízdu šest hodin. Tvrdí, že premiér z něj udělal bílého koně

Premiérův syn Andrej Babiš mladší v pondělí opět vypovídal na policii. Více než šestihodinové svědectví se mělo týkat kauzy Čapí hnízdo. Babiš mladší mimo jiné řekl, že z něj jeho otec Andrej Babiš (ANO) udělal takzvaného bílého koně. Předseda vlády v pondělí nereagoval, dlohodobě však tvrzení svého syna odmítá a tvrdí, že je nemocný. Babiš mladší už minulý týden vypovídal kvůli svému údajnému zavlečení na Krym.
13. 9. 2021|

Svědci v kauze Stoka popřeli předávání úplatků. Soud bude pokračovat za týden

Svědci, kteří ve čtvrtek dopoledne u Krajského soudu v Brně vypovídali v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, popřeli, že by za zakázky někomu dávali úplatky. V takzvané kauze Stoka je obžalováno jedenáct lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Hlavní líčení bude pokračovat 4. února výslechem dalších svědků.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 15:13|

„Mám holý život, to je důležitější než všechny věci,“ říká přeživší exploze v Prešově

Zůstaly jim jen věci, které měli na sobě, jsou ale naživu. Přeživší z prešovského panelového domu popisují peklo, které nastalo po pátečním výbuchu plynu. Někteří čekali na záchranu i více než hodinu. Jde o největší tragédii svého druhu v novodobých dějinách Slovenska. Zatím je sedm potvrzených obětí, po osmé hasiči dál pátrají v troskách.
8. 12. 2019Aktualizováno8. 12. 2019, 18:36|

Policie shání svědky tragické nehody autobusu na Mělnicku. Zajímá se hlavně o kamerové záznamy

Policie shání svědky čtvrteční tragické nehody autobusu na Mělnicku, zejména ty, kteří kolem projížděli se zapnutou palubní kamerou. V autobusu zahynula žena a dalších jedenáct lidí, převážně dětí, utrpělo zranění poté, co narazil do nákladního auta. Okolnosti havárie zatím nejsou policistům zřejmé.
15. 11. 2019Aktualizováno15. 11. 2019, 15:30|