TÉMA

Česká vakcinologická společnost

PŘEHLEDNĚ: Kdo by se měl (pře)očkovat proti černému kašli

Distributoři začali do ordinací rozvážet další mimořádnou dodávku vakcín proti černému kašli. Celkem jde o dvacet tisíc kusů určených hlavně k přeočkování dospělých. Kvůli vysokému počtu nakažených o vakcinaci roste zájem. Od ledna v Česku evidují zdravotníci skoro osm tisíc případů tohoto onemocnění, což je nejvíc od roku 1959. Na otázky spojené s vakcinací odpovídala ve vysílání ČT24 pediatrička a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová. Odpovědi byly redakčně kráceny a upraveny.
17. 4. 2024|

V Česku zemřel novorozenec s černým kašlem

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) zemřelo dítě nakažené černým kašlem, jeho zdravotní stav komplikovaly další infekce. Zřejmě několikatýdenní pacient byl na Dětskou kliniku FN HK přeložen z jiné nemocnice v kritickém stavu, řekl mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor. Úmrtí potvrdil i resort zdravotnictví. Už dříve s černým kašlem zemřeli dva senioři. Do konce dubna podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dorazí do Česka více než sto tisíc vakcín proti černému kašli.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 19:39|

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|

V Česku narůstají počty černého kašle nebo záškrtu. Vakcinologové doporučují pozměnit strategii přeočkování v dospělosti

V Česku narůstá počet případů tuberkulózy, černého kašle, příušnic, spalniček i záškrtu. Největší a klíčovou ochranou proti návratu takových nemocí zůstává očkování. V Česku je povinné hlavně u dětí a je hrazené ze zdravotního pojištění. Lékaři ale doporučují pravidelně se přeočkovávat i v dospělosti.
12. 3. 2024|

Vakcín proti černému kašli bude podle ministerstva dost. V posledních týdnech ambulancím chyběly

Praktičtí lékaři mohou začít znovu objednávat vakcíny proti černému kašli, které v posledních týdnech chyběly. Podle ministerstva zdravotnictví jich bude dost. Zájem o očkování stoupl kvůli vysokému počtu nemocných, jen za poslední týden přibylo téměř čtyři sta padesát pacientů.
8. 3. 2024|

V Česku poprvé po 55 letech zemřel pacient trpící záškrtem

Senior podlehl nemoci, která se v České republice desítky let téměř nevyskytovala. Záškrt se vrátil až roku 2022. O jeho úmrtí informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).
6. 3. 2024|

Část dětí začíná s očkováním proti černému kašli pozdě, varuje pediatrička Cabrnochová

Česko se potýká s prudkým nárůstem případů černého kašle – od začátku roku jich úřady evidují více než za předchozí čtyři roky dohromady. Podle pediatričky a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové je problém i v tom, že část malých dětí začíná s očkováním proti tomuto onemocnění poměrně pozdě. Epidemiolog a rovněž místopředseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula dodal, že černý kašel může mít velmi intenzivní projevy, čímž je možné ho odlišit od toho běžného.
6. 3. 2024|

Za následky očkování na covid stát ještě nikoho neodškodnil. Resort zdravotnictví obdržel 125 žádostí

Na ministerstvo zdravotnictví se obrátilo 125 lidí s žádostí o odškodnění kvůli zdravotní újmě způsobené očkováním proti covidu-19. Osmadevadesát žádostí resort zamítl a se sedmi lidmi je v soudním sporu. Odpovědnost za případnou újmu na sebe stát vzal v roce 2020.
3. 3. 2024|

Spalničky se vrátily do Česka. První případy jsou mezi neočkovanými

Od ledna v Česku lékaři zaznamenali čtyři případy spalniček, jeden loni v prosinci. Na sociální síti X o tom informoval předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. V prosinci se spalničky do Česka podle Státního zdravotního ústavu vrátily po více než dvou letech. Podle studií Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) častěji s očkováním dětí váhají rodiče s vyšším vzděláním.
7. 2. 2024|

O očkování dětí proti covidu má v Česku zájem jen málo rodičů. Vakcíny jich využily desítky

O nové vakcíny proti covidu určené pro ty nejmenší není v Česku zájem. Do konce roku 2023 dostalo očkování pouhých 56 dětí, sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Resort přitom v listopadu zajistil vakcíny Comirnaty od společnosti Pfizer pro celkem 1600 dětí, především pro ty chronicky nemocné. Jak ale zjistila Česká televize, ani rodiče takových pacientů o ně nejeví zájem. Lékaři jim navíc doporučují raději očkování proti chřipce.
10. 1. 2024|

Očkování proti meningokoku B i HPV pojišťovny nově proplatí širší skupině dětí

Od Nového roku se rozšířilo hrazení nepovinných vakcín zdravotními pojišťovnami. Týká se to například očkování proti meningokoku B, které nově stát platí dospívajícím od čtrnácti do završení šestnácti let. Vakcinace je rozdělená do dvou dávek, aby byla hrazená pojišťovnou, musí být ve zmíněném věkovém rozmezí podána alespoň první z nich. Obdobně se od letoška mění i pravidla pro hrazení vakcíny proti HPV virům, pojišťovna ji nově proplatí dospívajícím od jedenácti až do završení patnácti let věku.
3. 1. 2024|

Počet nakažených covidem stoupá, pacientů v těžkém stavu je kolem čtyřiceti

Přes nárůst počtu případů nákazy covidem-19 se v Česku významně nezvyšují počty hospitalizovaných v těžkém stavu. Intenzivní péči jich potřebuje méně než čtyřicet, informoval o tom náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř tři sta tisíc obyvatel České republiky, zejména starších pětašedesáti let. Proti chřipce je očkováno 560 tisíc lidí.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 21:23|

Dezinformační kampaně kolem očkování jsou útokem na demokracii, řekl Válek

Očkování proti covidu ukázalo, jak rychle je věda schopna reagovat na náhlé výzvy, ale také na sílu dezinformací. Problémem je nedůvěra v autority, shodli se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a publicista Bohumil Kartous. V pondělí v Praze odstartovala dvoudenní konference v rámci českého předsednictví Evropské unii. Jejím cílem je zhodnocení zkušeností získaných během pandemie koronaviru. Experti a politici se na ní zabývají například odmítáním očkovávání i vlivem dezinformací.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 17:41|

Vakcíny na nové varianty covidu dorazily do Česka. K dispozici jsou zhruba tři tisíce dávek

Do Česka dorazily upravené vakcíny na nové varianty koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech. Ve čtvrtek s nimi začíná očkovat například pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, k dispozici má zhruba 2800 dávek. Očkovat mohou začít také další místa, kde se vakcíny podávají příchozím bez předchozí registrace. Hlásit dopředu na vybraný termín bez čekání se lidé budou moci zřejmě od 12. září, uvedlo ministerstvo.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 23:02|

Kvalita léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie, řekl ministr Válek

Kvalita a dostupnost léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie. Řekl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na neformálním jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze. Na setkání také zaznělo, že nové covidové vakcíny se už postupně dostávají do zemí EU, řekla to ředitelka Evropské agentury pro lékové přípravky (EMA) Emer Cookeová. V Česku nové očkovací látky už jsou. Evropská komise podle komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové také zajistila dalších 170 tisíc dávek vakcín proti opičím neštovicím, celkem jich je k dispozici 330 tisíc.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 22:44|

Začalo očkování čtvrtou dávkou proti covidu-19, registrace zatím není nutná

Od pondělí se lze nechat naočkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. K dispozici bude v ordinacích praktických lékařů a v nemocnicích, a to bez předchozí registrace. Zájemci by si ale měli dostupnost látky v jimi vybraném místě předem raději ověřit, hlavně v případě praktiků. Očkovat se bude vakcínami od firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 21:35|

Je dobře, že končí respirátory v dopravě, míní Konvalinka. Třetí dávku ale stále doporučuje všem

Biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka vítá zrušení povinnosti nosit ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Řekl to v Událostech, komentářích. Situace je podle něj příznivá, přesto všem doporučuje třetí dávku očkování proti covidu. S tím souhlasí i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který byl hostem Devadesátky ČT24. Nic účinnějšího než očkování podle něj stále neexistuje.
14. 4. 2022|

Strategie, jak očkovat ukrajinské uprchlíky, vznikne během víkendu, říká Prymula

Každá migrační vlna představuje jisté zdravotní riziko, tvrdí epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V Událostech, komentářích řekl, že strategie, podle které budou doočkovávány děti běženců, aby mohly nastoupit do škol, bude připravena během nadcházejícího víkendu. Větší riziko než covid-19 podle něj může u dospělých představovat tuberkulóza.
10. 3. 2022|

Ministr zdravotnictví představil tým pro zvládání pandemie

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a epidemiolog Roman Chlíbek představili Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP). Ministr bude spoléhat na Centrální řídicí tým, jehož součástí jsou zástupci armády, i na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Expertní poradní orgán má vládě pomáhat v souboji s epidemií koronaviru, při které aktuálně hrozí nárůst infekcí způsobených variantou omikron.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 23:17|

Spustila se registrace k očkování pro děti od pěti let

Rodiče mohou svoje děti ve věku pět až jedenáct let registrovat k očkování proti covidu-19 ve vakcinačních centrech už od nedělního večera. Oficiálně se měl systém na očkovacím webu ministerstva zdravotnictví otevřít až v pondělí, stejně jako u jiných věkových kategoriích bylo ale možné se do něj přihlásit o několik hodin dříve před stanoveným termínem.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:42|

Přibylo 9460 nakažených. Větší hromadné akce budou jen s PCR testem, navrhuje ministerstvo

Laboratoře ve středu potvrdily 9460 nově nakažených koronavirem. Hospitalizovaných je 2300, nejvíc od 5. května. Vládní centrální řídicí tým řešil od rána další možná opatření proti šíření covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje u hromadných akcí nad tisíc osob uznávat pouze PCR testy místo těch antigenních. Po celém Česku budou hygienici ve čtvrtek také kontrolovat dodržování opatření, zaměří se hlavně na restaurace a kavárny.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 22:59|

Vakcína je bezpečná i pro děti, shodli se Dražan a Grubhoffer

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí definitivně schválilo vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let. Výhody vakcíny Pfizer/BioNTech podle něj převažují nad riziky. Nasazení vakcín u této věkové skupiny předtím schválil také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Podle biochemika a virologa z Biologického centra Akademie věd Libora Grubhoffera je jen otázka času, než se vakcína pro tuto věkovou skupinu schválí na evropské úrovni. Podle pediatra a člena výboru České vakcinologické společnosti Daniela Dražana je bezpečnost a účinnost pro mladší dětí stejná jako pro ty starší. O očkování dětí diskutovali v Událostech, komentářích.
3. 11. 2021|

Mezi vyočkovanými dávkami vakcíny nyní převažují ty posilující. Stát čeká nárůst zájmu

Denní počty osob očkovaných proti covidu-19 rostou. O víkendu si pro vakcínu přišlo přes 12 tisíc lidí, což je dvakrát více než před týdnem. Předtím zájem několik měsíců prudce klesal. Největší podíl na očkování mají v posledních dnech posilující dávky. Uprostřed minulého týdne tvořily skoro dvě třetiny ze všech vykázaných. Lidem, kterých se aplikace posilujících dávek týká, rozeslal stát SMS zprávy. Očekává, že zájem poroste.
26. 10. 2021|

Koronavirus oslabí i konkurence s jinými nemocemi, říká Chlíbek. Za klíčové ale považuje očkování

Že se covid-19 v současnosti v Česku šíří jen pozvolna ve srovnání s minulým rokem a že nehrozí zaplnění nemocnic, považuje epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek za důkaz přínosu očkování. Vakcinaci označil v Interview ČT24 za hlavní způsob, jak se před covidem chránit, plošné restrikce zaváděné vládou nepovažuje za účinné. Letos na podzim a v zimě by ale podle něj mohly šíření covidu-19 znesnadňovat i konkurenční viry, které se v minulé sezoně téměř neobjevily.
6. 10. 2021|