Vakcín proti černému kašli bude podle ministerstva dost. V posledních týdnech ambulancím chyběly

Události v regionech: Vakcína proti černému kašli už je (zdroj: ČT24)

Praktičtí lékaři mohou začít znovu objednávat vakcíny proti černému kašli, které v posledních týdnech chyběly. Podle ministerstva zdravotnictví jich bude dost. Zájem o očkování stoupl kvůli vysokému počtu nemocných, jen za poslední týden přibylo téměř čtyři sta padesát pacientů.

O očkování proti černému kašli uvažuje například Petr Skládaný. „Život máme jenom jeden a některé nemoci se léčí bez vakcín hodně špatně,“ zdůvodnil. „Pokud by mi to bylo nabídnuto, nebo by byla možnost, tak bych to určitě zvažovala. Je doba nemocí, navíc nemoci se vrací,“ poznamenala pacientka Monika Rapant.

Za leden a únor lékaři zaznamenali téměř tisíc sedm set případů černého kašle. To je čtyřikrát víc, než za celý loňský rok. Praktičtí lékaři potvrzují, že rostoucí čísla zvyšují zájem o vakcíny. „Nejvíce mají zájem o očkování těhotné ženy, které jsou v určitém týdnu těhotenství, a potom je také zájem u starší populace,“ přiblížil praktický lékař Jakub Frýba.

„Zájem se začal zvedat poslední měsíc. Máme několik dotazů za ten týden, zatím jsme je museli odmítat,“ dodal jihomoravský předseda Sdružení praktických lékařů Ivo Procházka.

Případů černého kašle je nejvíc na jihu Čech a čísla stále stoupají. Hygienici v týdnu evidovali dalších 139 pacientů, od začátku roku je v kraji 496 případů. Počty nemocných rostou i v dalších regionech. „Co se týče pertusse (černého kašle, pozn. red.) za tento týden přibylo dvaadevadesát případů,“ informovala ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků Středočeského kraje Lilian Rumlová. Předchozí týden bylo nových případů přes padesát, celkem od začátku roku 360.

V Královéhradeckém kraji za týden přibylo šestadvacet případů. „V letošním roce evidujeme v kraji celkem sedmdesát devět případů onemocnění. Stále platí, že se jedná buď o jednotlivé případy, nebo rodinné výskyty,“ přiblížila mluvčí tamní krajské hygienické stanice Veronika Krejčí. Za celý loňský rok hygienici v kraji zaznamenali sedmnáct případů.

V Libereckém kraji je nejvíc případů černého kašle za posledních šest let. Za poslední týden jich bylo hlášeno osmnáct, od začátku roku černým kašlem onemocnělo sto šest lidí.

Další vakcíny přijdou v nejbližších týdnech


Vakcíny pro dospělé v posledních dvou týdnech u distributora chyběly. Podle ministerstva zdravotnictví bylo prioritou zajistit očkování pro děti a dospívající. Teď už mohou lékaři objednávat i vakcíny pro dospělé. „Vakcín je dostatek, nyní jich máme kolem sedmdesáti tisíc, další desítky tisíc přijdou v nejbližších týdnech, na jaře,“ informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Vakcína přijde podle resortu mimořádně i z Velké Británie. Od pátku mají lékaři možnost objednávat od distributora Avenier. „Skutečně už se nám po sedmé hodině ráno podařilo deset vakcín objednat na příští týden na středu,“ potvrdil Procházka.

Předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek na sociální síti X sdílel odborné stanovisko, podle nějž je v případě nedostatku trojkombinace vakcíny proti záškrtu, černému kašli a tetanu možné pro dospělé použít také očkovací látku, která obsahuje i vakcínu proti dětské obrně, kterou se očkují děti od tří let.

Odborníci doporučují v dospělosti přeočkování

Proti záškrtu a černému kašli jsou očkované nejmenší děti v rámci takzvané hexavakcíny, znovu pak v deseti nebo jedenácti letech. Odborníci ale kvůli postupnému slábnutí imunity doporučují i přeočkování v dospělosti. „Očkování je nad rámec pravidelného očkování u dětí důrazně doporučeno těhotným ženám po 27. týdnu těhotenství k zaručení ochrany novorozenců a kojenců před zahájením pravidelného očkování,“ vysvětlilo ministerstvo zdravotnictví.

Vhodné je také pro rodinné příslušníky dětí do jednoho roku nebo pro rizikové skupiny, tedy lidi se sníženou imunitou nebo chronickými nemocemi.

„První příležitostí je přeočkování proti tetanu ve 25. roce věku, kdy lze aplikovat trojkombinaci ochrany nejen proti tetanu, ale právě i proti záškrtu a černému kašli,“ uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Černý kašel i záškrt jsou léčitelné nemoci, které se ale díky povinnému očkování v Česku prakticky nevyskytovaly. Záškrt se projevuje jako těžká angína s šedavými pablánami, které vedou ke zúžení hrtanu i hltanu a dušení. Černý kašel je typický záchvaty suchého kašle, na který nezabírají léky. V posledních dvaceti letech mu podlehlo několik neočkovaných dětí a jeden senior.