TÉMA

Vojenská policie

Armáda střídá vojáky na misích, nejvíc jich zůstává na východním křídle NATO

Česká armáda prostřídala vojáky v zahraničních operacích. Momentálně nejvyšší počet jich působí na Slovensku a v Pobaltí, kde posilují obranu východního křídla NATO. Na dvě stovky příslušníků, kteří se z misí vrátili, dostalo na pražském Vítkově vyznamenání za službu v zahraničí.
9. 2. 2024|

Šéf Vojenské policie odložil kauzu, kvůli které skončil jeho předchůdce Foltýn. Je promlčená

Náčelník Vojenské policie Jiří Roček odložil kauzu nákupu přístroje proti odposlechům, kvůli které byl stíhán bývalý velitel inspekce útvaru Tomáš Voráč. Důvodem je uplynutí promlčecí lhůty. Vyplývá to z usnesení o odložení případu, které ČT získala. Voráč původně čelil obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku, státní zástupce ale jeho stíhání zrušil. Případ pak jako možný kázeňský přestupek posuzoval šéf Vojenské policie Roček. Jeho předchůdce Otakar Foltýn kvůli kauze loni rezignoval.
2. 2. 2024|

Vojenská policie musí znovu otevřít případ úmrtí studenta Univerzity obrany. Podle žalobce bylo odložení předčasné

Státní zástupce vrátil Vojenské policii k došetření případ loňského úmrtí studenta Univerzity obrany. Vyhověl tak stížnosti proti odložení případu z loňského listopadu. České televizi to řekl okresní státní zástupce Radek Hůlka. Student zemřel loni na jaře při taktickém výcviku ve vojenském prostoru Vyškov.
29. 1. 2024|

Napětí může způsobit i chybějící zboží v obchodě, popsali čeští vojenští policisté misi v Kosovu

NATO zvažuje posílení přítomnosti v Kosovu. Reaguje na letošní incidenty a chce předejít nárůstu násilí v zemi i jinde na západním Balkáně. Česko už v létě vyslalo třicet vojenských policistů a v mírové misi NATO v Kosovu (KFOR) má armáda i další specialisty.
29. 11. 2023|

Kvůli zakázkám pro pardubický magistrát policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy

Policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění jsou stále zadrženi, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 20:15|

Vojenská policie ukončila vyšetřování smrti studenta Univerzity obrany, píše iROZHLAS

Vojenská policie uzavřela vyšetřování úmrtí studenta prvního ročníku Univerzity obrany (UNOB), který na jaře zemřel při taktickém výcviku ve vojenském prostoru Vyškov. Podle vyšetřovatelů šlo o nehodu. Serveru iROZHLAS.cz to řekl státní zástupce Radek Hůlka. Rozhodnutí ještě není pravomocné.
21. 11. 2023|

Ministerstvo obrany zahájilo kontrolu ve státním podniku VOP CZ. Situaci řeší i Vojenská policie

Ministerstvo obrany zahájilo kontrolu ve státním podniku VOP CZ a v brzké době ho jeho zástupci navštíví. Sdělila to Simona Cigánková z tiskového oddělení resortu. Situací v podniku se zabývá i Vojenská policie (VP). Ředitel VOP CZ Marek Špok řekl, že se na Vojenskou policii obrátil kvůli snaze destabilizovat podnik šířením nepravdivých a zkreslených informací. VOP CZ v Šenově u Nového Jičína se zabývá opravami vojenské techniky či strojírenskou výrobou pro armádu i civilní sektor. Má zhruba šest stovek zaměstnanců.
16. 10. 2023|

Honduraská vězení sužují války gangů. Prezidentka proti nim nasadila armádu

Honduras chce zakročit proti gangům, tamní prezidentka Xiomara Castrová předala kontrolu nad věznicemi do rukou armády, která ihned provedla několik masivních razií. Úřady tak reagují na rostoucí násilí v zemi. Požár ve věznici vyvolaný právě znesvářenými gangy způsobil smrt téměř padesáti lidí. Další mrtvé přinesla víkendová střelba v jednom z měst.
28. 6. 2023|

Prezident Pavel jmenoval náčelníkem své vojenské kanceláře generála Hasalu

Prezident Petr Pavel jmenoval do funkce náčelníka své vojenské kanceláře brigádního generála Radka Hasalu. Funkce se ujme od 1. dubna. Na Pražském hradě bude spolupracovat i se svým předchůdcem generálporučíkem Janem Kašem, který odešel do civilu a ve vojenské kanceláři zůstane jako občanský zaměstnanec.
31. 3. 2023|

Senát schválil misi vojenských policistů k vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině

Senát podle očekávání schválil misi až patnácti českých vojenských policistů, kteří se mají podílet na vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině v důsledku ruské agrese. Souhlasil rovněž s vysláním dvou desítek armádních instruktorů do afrického Nigeru. Vyslání je podmíněno ještě souhlasem sněmovny, která by o vládním návrhu měla rozhodovat nejdříve příští týden. Horní komora taky podpořila návrh zákona o kompenzaci zdravotnickým zařízením v souvislosti s epidemií koronaviru.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:38|

Navrhnu takové ústavní soudce, s jejichž kvalitami budu souznět, řekl prezident senátorům

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek dopoledne navštívil Senát, kde zároveň na jednání vystoupil s projevem. Hlava státu se zúčastnila schůze horní komory českého parlamentu po devíti letech. Pavel hovořil o procesu výběru ústavních soudců, které na jeho návrh schvaluje právě Senát, a vyzdvihl podobnosti fungování instituce prezidenta a horní komory parlamentu. Na schůzi senátoři kromě setkání s hlavou státu podpořili misi vojenských policistů na Ukrajinu.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 16:11|

Žalobce zrušil stíhání bývalého šéfa inspekce Vojenské policie. Kvůli kauze rezignoval v únoru Foltýn

Státní zástupce zrušil stíhání bývalého šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče obviněného z nelegálního nákupu přístroje proti odposlechům. ČT to řekl Tomáš Kučera z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který vyhověl Voráčově stížnosti. Kvůli kauze skončil ve funkci náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, který o Voráčově obvinění neinformoval ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Podle ní měl Foltýn, který po rezignaci nastoupil do hradní vojenské kanceláře, svého podřízeného postavit mimo službu.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 11:01|

Vláda podpořila vyslání vojenských policistů na Ukrajinu a speciálů do Nigeru

Vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině bude moci až patnáct příslušníků Vojenské policie, schválili to ministři. Český příspěvek do vyšetřovacího týmu Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) budou muset povolit ještě poslanci a senátoři. Na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) kabinet také podpořil plán, aby mohly být do Nigeru vyslány až dvě desítky příslušníků speciálních sil. V zemi by působili jako poradci. Kabinet taky podpořil peněžité dary na pomoc uprchlíkům.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 20:06|

Student Univerzity obrany, který zemřel při výcviku, neměl nabitou zbraň. Vyšetřování pokračuje

Student prvního ročníku Univerzity obrany v Brně (UNOB), který zemřel při taktickém výcviku ve vojenském prostoru Vyškov, neměl při tragickém úrazu zbraň nabitou ostrou ani cvičnou municí. Mluvčí univerzity Vladimír Šidla v pondělí sdělil, že lze tedy vyloučit střelné zranění. Případ vyšetřuje Vojenská policie, která si vyžádala vypracování znaleckého posudku.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 16:39|

Foltýn míří na Hrad, v čele Vojenské policie ho nahradí Roček

Novým náčelníkem Vojenské policie (VP) by se měl stát Jiří Roček, návrh na jeho jmenování v úterý projednal sněmovní branný výbor. Nahradí Otakara Foltýna, který požádal o uvolnění z funkce a podle zjištění České televize nastoupí do Vojenské kanceláře prezidenta republiky. V čele Vojenské policie působil Foltýn od počátku loňského července.
28. 2. 2023Aktualizováno28. 2. 2023, 16:33|

Foltýna by mohl v čele vojenské policie nahradit Roček

Nástupcem Otakara Foltýna ve funkci náčelníka vojenské policie by mohl od března být jeho dosavadní zástupce Jiří Roček. Podle serveru Novinky.cz to vyplývá z materiálu, který sněmovnímu výboru pro obranu předložila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Předpokladem jmenování i odvolání náčelníka vojenské policie je projednání záležitosti na sněmovním výboru pro obranu, jeho předseda Lubomír Metnar (ANO) už oznámil, že zasedání svolal na příští úterý.
22. 2. 2023|

Velitel vojenské policie Foltýn skončí na vlastní žádost ve funkci, uvedl Ekonomický deník

Velitel vojenské policie Otakar Foltýn požádal ke konci února o uvolnění z funkce, sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) Ekonomickému deníku. O Foltýnově žádosti informovala Černochová členy sněmovního výboru pro obranu a požádala o svolání výboru v co nejkratší době, aby bylo možné žádosti vyhovět.
21. 2. 2023|

Pro obranu Ukrajiny jsou nyní zvlášť důležité dodávky munice, uvedl náčelník Vojenské policie Foltýn

Úspěch obrany Ukrajiny nyní plně záleží na tom, zda ji demokratické státy nadále budou podporovat dodávkami zbraní a zejména munice, řekl v Interview ČT24 náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn. Současnou fázi války na Ukrajině označil jako vysoce intenzivní konflikt, který je primárně závislý na palebné síle dělostřelectva. A počáteční velká převaha Ruska se zde už výrazně snížila, dodal.
20. 1. 2023|

Uprchlíci z Ukrajiny si budou moci o rok prodloužit dočasnou ochranu v Česku. Zeman podepsal i další zákony

Uprchlíci z Ukrajiny napadené Ruskem si budou moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku o rok do konce března 2024. Postup stanoví novela zákona zvaného lex Ukrajina, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Dočasná ochrana umožňuje běžencům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Hlava státu podepsala i další zákony – například o rozšíření působnosti Vojenské policie či o snazším povolování výstavby malých obnovitelných zdrojů energie.
18. 1. 2023|

Uprchlíci z Ukrajiny si budou moci prodloužit dočasnou ochranu, odhlasoval Senát

Uprchlíci z Ukrajiny si budou moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku o rok do konce března 2024. Ve středu to odsouhlasil Senát. Schválil také novelu energetického zákona, která má zjednodušit povolování staveb malých obnovitelných zdrojů energie. Jde hlavně o fotovoltaické elektrárny. Horní komora ve středu také kývla na rozšíření pravomoci Vojenské policie. V závěru jednání pak vyzvala ministerstvo vnitra k záchraně České pošty před insolvencí.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 18:32|

Bolsonaro udělil milost i policistům, kteří postříleli povstalé vězně. Žalobci hovoří o neústavnosti

Končící brazilský prezident Jair Bolsonaro udělil na Štědrý den tradiční milosti. Vyvolal tak ale velkou kontroverzi, protože kromě starých a těžce nemocných lidí odpustil tresty také sedmi desítkám bývalých vojenských policistů, kteří byli odsouzeni za vraždu vězňů v roce 1992, ale do vězení nikdy nenastoupili. Proti milosti protestují státní zástupci, podle kterých by mohla být protiústavní.
25. 12. 2022|

Rusko je kriminální stát, který ohrožuje Česko, prohlásil náčelník Vojenské policie

Rusko je čistě kriminální stát, který ohrožuje Česko – to je v nejhorší bezpečnostní situaci ve své moderní historii. Stát v minulosti hrozbu Ruska podcenil. Na pondělní konferenci o ruském mocenském a vlivovém působení proti Evropě to ve sněmovně řekl náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn. Podle šéfa Vojenského zpravodajství Jana Berouna nastal zásadní problém už v 90. letech, kdy česká strana přistoupila na to, že Rusko splatí svůj dluh dodávkami vrtulníků, což Moskvě pomohlo vytvořit v tuzemsku neprůhlednou infrastrukturu.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 14:51|

Záchranáři by mohli jít dříve do penze, kývla na to vláda. Zkrácení doby důchodového pojištění před penzí ale Jurečka stáhl

Zdravotničtí záchranáři budou moci jít dříve do důchodu. Schválila to vláda na svém středečním jednání, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Neprošel však obecný návrh na zkrácení doby důchodového pojištění pro získání starobní penze z 35 na 25 let. Vláda jej začlení až do širšího balíčku úprav penzí, který chystá na polovinu příštího roku.
8. 9. 2022|

Dodávky zbraní podporují ukrajinské obránce, jejich odmítání jde ve prospěch agresora, říká Foltýn

Množství válečných zločinů, které na Ukrajině páchá ruská armáda, je tak obrovské, že už je nelze všechny kvalitně vyšetřit. V Interview ČT24 to prohlásil náčelník Vojenské policie a vojenský analytik Otakar Foltýn. Západní dodávky zbraní podle něj válku sice prodlužují, ale ve prospěch obránce a toho, aby neprohrál. Odmítání této podpory tak podle Foltýna znamená faktickou podporu ruského agresora.
25. 8. 2022|