TÉMA

Pozemky

V Česku dochází štěrk a písek, firmy pro ně jezdí stovky kilometrů

V tuzemsku začíná docházet štěrk a písek, a to především na stavbu dálnic nebo železničních tratí. Některé firmy už situaci označují jako surovinovou krizi. A na stavby v příhraničí chtějí materiál dovážet z okolních zemí.
5. 4. 2024|

Královéhradecký kraj nabízí firmám pozemky v solnické průmyslové zóně

Pozemky v nové části průmyslové zóny Solnice-jih, u automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku, začal nabízet investorům Královéhradecký kraj. Podmínky prodeje teď schválili radní. Nová část zóny má bezmála 22 hektarů. Kraj ji rozvíjí podle dohody s vládou a automobilkou.
26. 3. 2024|

Desítkám rodin v obci Hory hrozí ztráta domovů. Developer je ve sporu s původním vlastníkem pozemků

V kauze kolem prodeje pozemků v obci Hory u Karlových Varů poprvé promluvil právní zástupce developerské firmy VCSP. Pozemky ruského majitele podle něj společnost prodávala s jeho souhlasem, na základě platné plné moci. Podle advokáta dědice byly smlouvy uzavřené až rok po jeho smrti. Šesti desítkám rodin hrozí, že přijdou o své domovy.
1. 2. 2024|

V Pardubicích začali vysouvat most přes Labe. Bude nejdelším lanovým mostem v Česku

Labe v Pardubicích překlene do léta nová mostní stavba. Bude součástí budovaného severovýchodního obchvatu města. Ten by měli silničáři dokončit během příštího roku. Pak bude největším zavěšeným lanovým mostem v Česku. Rozpětí bude mít 135 metrů.
23. 1. 2024|

Na budoucí trase Pražského okruhu kácejí stromy. Ke stavbě ale silničářům zatím chybějí pozemky i povolení

Silničáři začali kácet stromy mezi středočeskými Modleticemi a pražskými Běchovicemi, kudy má vést jihovýchodní část Pražského okruhu. Není to ale jasný důkaz toho, že již nic nestojí v cestě zahájení léta odkládané stavby. Část pozemků není ještě vykoupená a Ředitelství silnic a dálnic nemá stavební povolení. Zcela jasný slib tak stále nezazněl od silničářů ani z ministerstva dopravy.
30. 11. 2023|

Výstavba cyklostezky v Pardubicích vázne. Městu se nedaří získat pozemky a kraj mu vytýká chyby

Pardubice nezískaly ani po třech letech stavební povolení na cyklostezku podél obchvatu města. Část pozemků, které radnice potřebuje, blokuje jejich majitel, takže hrozí jejich vyvlastnění. Tomu se ale majitel brání a rozhodnutí magistrátu opakovaně napadá. Krajský úřad už vloni kvůli nedostatkům stavební povolení městu vrátil. A letos podle něj radnice udělala další chyby.
27. 10. 2023|

Dálnice D3 a D11 mají blíže k dostavbě. Rozhodnutí úřadu a soudu ukončila spory

Úřady podnikly v úterý důležité kroky, které by měly přiblížit dostavbu dvou úseků českých dálnic. Po vyvlastnění čerpací stanice na LPG u Tábora, o němž rozhodl jihočeský krajský úřad, bude možné dokončit obchvat města, který je součástí dálnice D3. Ostravský krajský soud zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro stavbu dálnice D11 od Jaroměře k Trutnovu.
24. 10. 2023|

Nájemce letiště v Líních musí obraně zaplatit desítky milionů, rozhodl soud

Přes 44 milionů korun a navíc úroky za posledních třináct let má zaplatit firma Planestation Pilsen ministerstvu obrany. Mezi lety 2010 a 2013 neplatila za armádní letiště v Líních nájemné. Podle zatím nepravomocného rozsudku ho teď má doplatit zpětně. Spor o nájemní smlouvu se týká pozemků, které vláda nabízí investorovi pro stavbu továrny na lithiové baterie.
2. 10. 2023|

Dráhy prodávají zbylé pozemky na Smíchově za dvě miliardy. Dostanou víc, než stanovila stará smlouva

Sekyra Group koupí poslední část pozemků na smíchovském nádraží, kterých se zbavují České dráhy za 1,97 miliardy korun. Podle Českých drah byla cena výsledkem dohody a je o 300 milionů vyšší, než jakou stanovily znalecké posudky v minulosti. Podle developera se díky dohodě strany vyhnuly soudnímu sporu.
22. 9. 2023|

Zastupitelé kývli na výkup pozemků u mošnovského letiště pro armádní centrum

Moravskoslezští zastupitelé schválili výkupy dalších pozemků pro logistické centrum Armády České republiky u mošnovského letiště. Proti byla část opozice a své výhrady přišlo zopakovat i několik obyvatel okolních obcí, kteří se stavbou nesouhlasí.
7. 9. 2023|

Zastupitelé Napajedel schválili záměr koupit část pozemků v zámeckém parku

Zastupitelé Napajedel na Zlínsku ve středu schválili záměr koupit od soukromého majitele část pozemků v areálu zámeckého parku. Město by díky tomu získalo přístup k objektům, které v parku má. Jde o klub kultury či loutkové divadlo. Majitel nabídl městu také koupi zámku, to však zastupitelé odmítli.
6. 9. 2023|

Soud odblokoval lukrativní pozemky z kauzy Bečvářova statku, píší HN

Vrchní soud v Praze v polovině července odblokoval lukrativní pozemky, které spoluvlastní podnikatel Tomáš Hrdlička. Soudy dosud pozemky zadržovaly kvůli tomu, že pocházejí z restitučního podvodu známého jako kauza Bačvářova statku, píše web Hospodářských novin (HN). V případu byli již dříve odsouzeni tři úředníci Státního pozemkového úřadu, kteří pozemky vydali falešné restituentce.
18. 8. 2023|

Dálnice D35 přitahuje do obcí na Pardubicku nové obyvatele. Zvýšila dostupnost velkých měst

Zájem o bydlení v obcích v okolí nových úseků dálnice D35 na Pardubicku roste. Například ve Chvojenci kvůli tomu chystají další změny územního plánu. Rozsah volných ploch k zastavění je však omezený, stejně jsou na tom i okolní obce. Podle realitních makléřů přitom zájem o výstavbu v těchto lokalitách ještě poroste.
9. 8. 2023|

Drúzové na Golanech se bouří kvůli větrným elektrárnám, Izrael zatím couvl

Malá komunita Drúzů ze severní části Golanských výšin zásadně nesouhlasí s výstavbou jedenadvaceti obřích větrných elektráren, kterou plánuje Izrael. Místní se obávají záboru zemědělských pozemků a dopadů na krajinu. Po srážkách mezi Drúzy a policií izraelská vláda práce na turbínách dočasně přerušila.
7. 7. 2023|

Přehrada v Nových Heřminovech má územní rozhodnutí. Místní s ní nesouhlasí

Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, řekla v pondělí Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 08:48|

Stát chtěl doplatit nájemné za pozemky užívané firmou s vazbami na Rusko. Soud to odmítl

Stát zatím neuspěl u soudu, kde chtěl vymoci doplatek za nájemné za pozemky, které využívá firma s vazbami na Rusko. Podle nepravomocného rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 5 sice vzniklo bezdůvodné obohacení v souvislosti s výší nájemného budov stojících na státních pozemcích, ale ne tak velké, jak se stát domníval, a vzhledem k dalším ustanovením v zákonech již není co doplácet.
30. 5. 2023|

Rusko bude muset platit za pronájem pozemků v Česku. Podle Fialy se vracíme k normálu

Vláda na svém středečním jednání zrušila devět usnesení z dob socialistického Československa, která dosud umožňovala ruské diplomacii bezplatně užívat pozemky v Česku. Ministerstvo zahraničí zrušení usnesení navrhlo proto, že Rusko podle něj nepoužívá pozemky k diplomatickým účelům. Rusko za pozemky bude muset dál platit nájemné. Kabinet také pověřil Digitální informační agenturu vytvořením aplikace eDoklady. Ta bude od příštího roku elektronickou alternativou občanského průkazu.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 19:06|

Reportéři ČT: Milionáři se přou o pozemky ve Špindlerově Mlýně, omezilo to lyžování na Hromovce

Ve Špindlerově Mlýně se rozhořel spor o pozemky na oblíbené sjezdovce Hromovka. Ta zůstala po celou zimní sezonu zčásti uzavřená. Na pozadí sporu v hodnotě desítek milionů korun stojí podnikatelé jako Roman Janoušek, Jaromír Soukup či Petr Šťovíček. Pozemky přitom původně vlastnil stát. Ten se jich zbavil za necelé dva miliony korun. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
24. 4. 2023|

Spekulanti v Krkonoších rozesílají nevýhodné nabídky na odkup pozemků

Ve schránkách vlastníků půdy přibývá dopisů s nabídkami na odkup parcel. Kontaktují je spekulanti, kteří postupují podle osvědčeného pravidla: levně nakoupit – draze nabídnout. Nepozorný prodávající, který by si neověřil tržní cenu své nemovitosti, pak může tratit. Děje se to mimo jiné i v Krkonoších.
18. 12. 2022|

Stát letos získal z prodeje majetku nejvíc za poslední roky

Stát prodává nejvíc majetku za poslední roky; letos už tímto způsobem získal víc než půl druhé miliardy korun, přičemž většinu z toho vynesly nemovitosti. Další realitní aukce za desítky milionů jsou v plánu tento měsíc.
14. 11. 2022|

Ostrava koupí haldu Ema. Pětimilionovou investici zdůvodňuje obavou ze spekulantů

Ostravská halda Ema, která je oblíbenou turistickou atrakcí, přejde do majetku města. To zaplatí za více než 31 hektarů pozemků přes pět milionů korun. Město slibuje lokalitu lépe zpřístupnit a udržovat. Do plánů města ale bude promlouvat stát prostřednictvím báňského úřadu i podniku Diamo. Halda je navíc památkově chráněná.
24. 10. 2022|

Primátor Plzně nesouhlasí s tím, jak vláda informuje o zvažované gigafactory

Nový primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) nesouhlasí s tím, jak vláda komunikuje o zvažovaném projektu továrny na baterie do elektroautomobilů, takzvané gigafactory, na záložním armádním letišti v Líních u Plzně. Zarzycký proto v neděli zaslal otevřený dopis předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS).
23. 10. 2022|

Reportéři ČT: Obvinění v kauze Dozimetr z vazby vydělali miliony

Obvinění v korupční kauze Dozimetr odklánějí majetky. Dvou bytů se zbavil stíhaný bývalý pražský náměstek za STAN Petr Hlubuček. Jejich prodej vynesl 15 milionů korun, zjistili Reportéři ČT. Nemovitosti převedl také další klíčový aktér případu, podnikatel Zakaria Nemrah. Jde o budovu v Příbrami a pozemky v okolí středočeského města. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová, Ondřej Golis a Dalibor Bártek.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 22:10|

Hradecký jezdecký klub prodává své pozemky za miliony, od státu je přitom dostal zadarmo

Hradecký jezdecký klub nabízí k prodeji svůj areál v Hradci Králové. Chce za něj až 150 milionů korun. Pokud klub zanikne, rozdělí si výnos z prodeje necelé tři desítky členů. Přitom před čtvrtstoletím získali areál od státu zdarma.
15. 8. 2022|