TÉMA

Dopravní podnik hl. m. Prahy

Průvodce pražskými tramvajemi. Do běžného provozu vyjíždí sedm typů
V Praze začnou jezdit nové tramvaje. Dopravní podnik objednal napevno zatím čtyřicet nových nízkopodlažních vozidel 52T od Škody, s výrobcem má ale také rámcovou smlouvu na dalších 160 těchto tramvají. Odebere-li je všechny, významně se tím přiblíží chvíle, kdy již nebude nutné do pražských tramvají nastupovat po schodech. S typem 52T se také zásadně zvýší podíl klimatizovaných tramvají, kterých dnes jezdí jen něco přes sto z celkových téměř osmi stovek vozidel. Vozový park se také výrazně omladí. Nejstarší tramvaje, které jsou dnes bez výraznější rekonstrukce v provozu, jsou z 90. let minulého století.
11. 1. 2024|Milan Dolejší
NPÚ odmítl, že by prohlášení haly hlavního nádraží památkou bylo účelové
Národní památkový ústav (NPÚ) odmítl, že by zapsal novou odbavovací halu pražského hlavního nádraží do katalogu kulturních památek účelově v souvislosti s návrhem úprav nádraží, který počítá s bouráním její velké části. Ústav to uvedl v reakci na společné vyjádření hlavního města, Správy železnic (SŽ) a pražského dopravního podniku (DPP). Úprava v katalogu se podle NPÚ uskutečnila na pokyn ministerstva kultury, podle kterého je hala památkově chráněna spolu s Fantovou budovou.
4. 12. 2023|
Dělníci prorazili poslední metry tunelu metra D mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova
Dělníci na stavbě pražského metra D prorazili poslední metry levého tunelu mezi budoucími stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Místo prorážky je na hranici veřejného a neveřejného prostoru stanice asi třicet metrů hluboko nedaleko křižovatky ulic Jeremenkova a Na Strži. Stroje v podzemí dosud prorazily dva tisíce sto metrů tunelů.
1. 12. 2023|
Stavbě metra na Nové Dvory brání další předběžné opatření
Stavba pražského metra D mezi Olbrachtovou a Novými Dvory se dál odkládá. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal další předběžné opatření, které znemožňuje dopravnímu podniku uzavřít smlouvu se zhotovitelem úseku, kde se mělo začít pracovat letos v říjnu. Podle webu Seznam Zprávy má antimonopolní úřad pochybnosti o pravdivosti některých údajů, které uvedla společnost Subterra, již si dopravní podnik vybral v soutěži.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 14:44|
Pražský „Sherwood" čeká proměna, s hlavním nádražím ho propojí dřevěná střecha i schodiště
Před pražským hlavním nádražím v budoucnu vznikne dřevěná střešní konstrukce, která propojí odbavovací halu, Vrchlického sady a plánovanou novou tramvajovou zastávku. Počítá s tím návrh architektů z kodaňského studia Henning Larsen Architects, kteří uspěli v soutěži na podobu úprav nádraží a jeho okolí. Vítězný návrh v pondělí v pražském Centru architektury a městského plánování představili zástupci Prahy a Správy železnic (SŽ). Přeměna nádraží a přilehlého parku by měla začít v roce 2028. Podle odhadu vyjde asi na dvě miliardy korun.
27. 11. 2023|
Pronájem městského mobiliáře firmě JCDecaux končí, Praha si jej bude spravovat sama
Pražský magistrát definitivně končí s jedním z nejstarších kontraktů, které vedení města v minulosti uzavřelo. Francouzská firma JCDecaux si pronajímala městský mobiliář, zejména reklamní plochy na zastávkách MHD. Magistrát jí ale smlouvu neprodloužil a do letoška by měla společnost své reklamní plochy a zastávky odstranit.
24. 11. 2023|Matěj Lucovič
Pražský dopravní podnik spustil nový reklamní systém. Cestující metra uvidí LED inzerci v tunelech
Pražský dopravní podnik (DPP) spustil na lince metra A nový reklamně-informační systém. Ten zobrazuje LED světla v tunelech za okny projíždějící soupravy a skládá je do souvislého obrazu. Praha je první město ve střední a východní Evropě, které bude tuto metodu využívat, obdobný systém reklamy funguje například v Barceloně, Madridu nebo Římě.
20. 11. 2023|jch
Policie navrhla obžalovat podnikatele Redla v kauze pohonných hmot
Policisté navrhli obžalovat podnikatele Michala Redla v kauze firmy M5. Ta se týká údajného podvodu kolem dovozu pohonných hmot, kterého se měl Redl dopustit spolu s Radovanem Krejčířem. České televizi to řekl dozorující státní zástupce Vladimír Trýzna. Stíhání Redla, který je obviněný i v kauze Dozimetr, bylo v roce 2007 přerušeno kvůli duševní nemoci. Podle nového posudku ale dokáže trestní řízení vnímat.
15. 11. 2023|Šimon Rogner
Pecková očekává, že ANO zaplatí odstranění plakátů, které ji spojují s kauzou Dozimetr
Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) očekává, že ANO zaplatí náklady na odstranění plakátů na krajském úřadu, které ji spojují s korupční kauzou Dozimetr, a postaví se kauze čelem. Mladík, který podle záznamů z kamer letáky rozvěšoval, se do budovy dostal spolu s marketingovým specialistou ANO Danielem Köpplem. Krajští zastupitelé ANO účast na vylepování plakátů odmítají, řekl místopředseda zastupitelského klubu ANO Martin Herman. Věcí se zabývá pražská policie, zatím nestanovila právní kvalifikaci.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 16:38|
Pražský dopravní podnik pořídí až dvě stě tramvají od firmy Škoda Transportation za 16,6 miliardy
Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí až dvě stě jednosměrných článkových tramvají Škoda ForCity Plus za 16,6 miliardy korun. Dodavatelem vozů bude firma Škoda Transportation (nyní Škoda Group), která zvítězila ve výběrovém řízení. DPP nejprve objedná závazně čtyřicet tramvají, prvních dvacet jich má v metropoli být v roce 2025, sdělil vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík.
9. 11. 2023|
Stanice Jiřího z Poděbrad se otevřela po rekonstrukci. Zbývá zprovoznit výtahy
Cestující v pražském metru mohou po kompletní rekonstrukci znovu využívat stanici na lince A Jiřího z Poděbrad. Dělníci vyměnili eskalátory, obnovili technologie a zrekonstruovali obklady a další části stanice. Pokračují práce na stavbě bezbariérového vstupu. Dopravní podnik (DPP) počítá se zprovozněním výtahů v prvním pololetí příštího roku. Stanice Jiřího z Poděbrad byla zprovozněna v roce 1980, dopravní podnik ji opravoval poprvé.
2. 11. 2023|
Kriminalisté navrhli obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý navrhla obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku. Stíháni jsou mimo jiné za účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení či legalizaci výnosů z trestné činnosti, uvedl na policejním webu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
31. 10. 2023|
Praha koupí budovu pošty v ulici Na Strži. Dá za ni přes 400 milionů
Vedení hlavního města kývlo na koupi budovy České pošty v ulici Na Strži v Praze 4. Ve čtvrtek odpoledne obchod za 425 milionů korun schválili zastupitelé. V dokumentu, který projednali o něco dříve městští radní, nebyla cena objektu uvedena, odhad soudního znalce ale hovořil o 417 milionech. Smlouvu chce město uzavřít ještě během čtvrtka, řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Nákup podpořilo všech 57 přítomných zastupitelů. Jedná se o sedmipodlažní budovu z roku 1984 s přilehlými pozemky. Pošta vypsala na prodej budovy aukci, kterou ale následně zrušila.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 21:44|
Opravy tratí zastaví některé pražské tramvaje
Cestující pražské MHD se od pátku 27. října musí připravit na další omezení. Kvůli opravě tramvajové trati mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice nebudou až do 5. prosince jezdit tramvaje. Krátký úsek budou muset objíždět po jiných trasách. Náhradní doprava mezi oběma zastávkami však zavedena nebude. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu dopravního podniku (DPP).
25. 10. 2023|
Praha otevřela tramvajovou trať mezi Divokou Šárkou a Dědinou. Ostrý provoz začne v pondělí
Pražský dopravní podnik (DPP) v neděli uvedl do provozu prodlouženou tramvajovou trať z Divoké Šárky na sídliště Na Dědině. Provoz je zatím ukázkový, pravidelně pak začnou tramvaje lokalitu obsluhovat v pondělí. Nová trať se stavěla od poloviny loňského července a vyšla zhruba na 840 milionů korun. Jde o nejdelší tramvajový úsek, který dopravní podnik hlavního města za posledních dvacet let postavil.
22. 10. 2023|Matěj Lucovič
SOR Libchavy dodá Praze až sto elektrobusů za 1,7 miliardy korun
Firma SOR Libchavy vyhrála tendr na dodávku až sto elektrobusů Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) za 1,7 miliardy korun. DPP s firmou uzavřel pětiletou rámcovou smlouvu, díky které nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich, vyplývá z údajů zveřejněných v registru smluv. Jeden autobus dle přílohy smlouvy vyjde na 14,1 milionu korun. Součástí smlouvy je i dodání nabíječek či servisních sad.
21. 10. 2023|
Cestující se nově svezou tramvajemi z Barrandova až do Slivence
Pražský dopravní podnik (DPP) zprovoznil prodlouženou tramvajovou trať z Holyně do Slivence. Provoz zajistí tramvajové linky číslo 4 a 5. V neděli 22. října se podnik chystá zprovoznit také prodlouženou trať z Divoké Šárky na sídliště na Dědině.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 16:28|
Financování metra D u Evropské investiční banky není ohroženo, ujišťuje pražský dopravní podnik
Financování stavby metra D s pomocí úvěru předjednaného s Evropskou investiční bankou (EIB) není ohroženo. V tiskové zprávě to uvedl vedoucí tiskového odboru pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Pochybnosti se objevily kvůli kritice soutěže na stavbu druhého úseku nové linky z Olbrachtovy na Nové Dvory ze strany sdružení vedeného firmou PORR, které DPP kvůli nesplnění zadávacích podmínek z tendru vyloučil.
3. 10. 2023|
Evropská investiční banka zvažuje zrušení financování metra D
Praze hrozí, že nedostane úvěr na stavbu metra D. Evropská investiční banka podle informací ČT zvažuje, že přislíbené financování zruší. Důvodem je stížnost konsorcia kolem firmy PORR, které podalo nejlevnější nabídku. Pražský dopravní podnik (DPP) ho ale s odkazem na nedostatky ze soutěže vyloučil.
2. 10. 2023|
V Praze vyjely do provozu nové autobusy. Kvůli závadám od výrobce ale se zpožděním
Pražský dopravní podnik (DPP) nasadil do provozu devět nových autobusů turecké výroby, a to s více než čtyřměsíčním zpožděním od jejich dodání. Zakázku na celkem patnáct vozů musel totiž u výrobce reklamovat, například kvůli nefunkčním dveřím. Postupně bude v Praze jezdit celkem jednačtyřicet těchto kloubových autobusů.
24. 9. 2023|
Metro C bude mít o víkendu výluku. Z Holešovic na Nové Město pojedou náhradní tramvaje
O víkendu opět nebude jezdit pražské metro na trase C přes stanici Florenc. Městský dopravní podnik stanici rekonstruuje, většinu prací dělá za provozu, ale o vybraných víkendech provoz přerušuje. Cestující proto musí cestovat z Holešovic na Nové Město náhradními tramvajovými linkami.
22. 9. 2023|
Soud poslal do vazby podnikatele Špringla stíhaného v kauze armádní zakázky
Soud ve čtvrtek poslal do vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. Po neveřejném zasedání to novinářům řekl dozorující státní zástupce Adam Borgula. Soud se podle něj ztotožnil s jeho obavou, že by obviněný mohl pokračovat v trestné činnosti a také ovlivňovat svědky.
21. 9. 2023|
Tendr na druhý úsek metra D byl podle předsedy antimonopolního úřadu Mlsny v pořádku
Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) uspěl u předsedy antimonopolního úřadu Petra Mlsny s rozkladem týkajícím se druhého úseku metra D. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které rušilo zadávací řízení na úsek metra z Olbrachtovy na Nové Dvory, Mlsna zrušil. Úřad musí nyní zadávací řízení posoudit znovu. Zadávací řízení u antimonopolního úřadu napadla společnost Metrostav DIZ .
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 14:03|
Náměstek pražského primátora Pospíšil ustál hlasování o odvolání
Opozici se nepodařilo odvolat z funkce náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09). Měl odstoupit na návrh opozičního ANO kvůli své údajné roli v korupční kauze Dozimetr. Pro odvolání hlasovalo 24 z 65 zastupitelů. Pospíšil na mimořádném jednání svou vinu a účast v kauze znovu odmítl.
14. 9. 2023|