NPÚ odmítl, že by prohlášení haly hlavního nádraží památkou bylo účelové

Národní památkový ústav (NPÚ) odmítl, že by zapsal novou odbavovací halu pražského hlavního nádraží do katalogu kulturních památek účelově v souvislosti s návrhem úprav nádraží, který počítá s bouráním její velké části. Ústav to uvedl v reakci na společné vyjádření hlavního města, Správy železnic (SŽ) a pražského dopravního podniku (DPP). Úprava v katalogu se podle NPÚ uskutečnila na pokyn ministerstva kultury, podle kterého je hala památkově chráněna spolu s Fantovou budovou.

Správa železnic, pražský magistrát a dopravní podnik byly třemi institucemi, které loni vypsaly soutěž na návrh rekonstrukce nové odbavovací haly, tramvajovou trať plánovanou od Vinohradské kolem nádraží do Bolzanovy ulice a úpravy přilehlých Vrchlického sadů. Vítězný návrh sklidil kritiku a následně ministerstvo kultury uvedlo, že nová hala je kulturní památkou. Do té doby v památkovém katalogu uvedena nebyla.

Všichni tři vyhlašovatelé soutěže minulý pátek vydali společné prohlášení, ve kterém označili jednání památkářů za nestandardní a budící dojem účelovosti. „Zástupci NPÚ nám na jednání ještě před vyhlášením soutěžního dialogu potvrdili fakt, že nová odbavovací hala není zapsanou památkou,“ uvedli. O tom, že budovu považuje za chráněnou, podle jejich prohlášení ministerstvo kultury informovalo až v závěrečné fázi soutěžního dialogu na rekonstrukci nádraží.

NPÚ v pondělí uvedl, že o památkách rozhoduje resort kultury, podle kterého se na novou halu vztahuje památková ochrana secesní Fantovy budovy, protože je její přístavbou. Z toho důvodu podle prohlášení NPÚ také ministerstvo nezahájilo řízení o prohlášení haly kulturní památkou, o což ústav požádal loni v březnu. „Tento výklad NPÚ respektuje, a na pokyn ministerstva proto také v tomto směru aktuálně provedl úpravu v Památkovém katalogu (Ústředním seznamu kulturních památek),“ uvedl ústav. Dodal, že katalog je pouhou informační databází.

NPÚ také sdělil, že v případě zpochybnění památkové ochrany nové haly z důvodu, že je v katastru vedena jako samostatná stavba, znovu uplatní již zpracovaný a podaný návrh na prohlášení za památku. O tom se podle něj zmiňovala i zadávací dokumentace k soutěži na úpravy nádraží. „Národní památkový ústav si byl od počátku vědom mimořádných architektonických i památkových hodnot nové odbavovací haly a upozorňoval na ně jak v rámci svých výzkumných projektů, tak v průběhu soutěžního dialogu na takzvaný ‚Nový Hlavák‘,“ prohlásili památkáři.

V mezinárodní soutěži na přeměnu nové haly, přilehlých Vrchlického sadů a podobu plánované tramvajové zastávky před nádražím uspěl návrh kodaňského studia Henning Larsen Architects. Dominantním prvkem návrhu je velká dřevěná konstrukce, která se má klenout nad novou odbavovací halou směrem k Vrchlického sadům. Zároveň má zmizet velká část haly, zachována má být část nacházející se pod magistrálou.

Minulé pondělí zveřejněný návrh sklidil kritiku a vznikla proti němu on-line petice. Petenti požadují zachování haly, kterou navrhli architekti Jan Bočan, Josef Danda, Alena Šrámková, Jan Šrámek a Julie Trnková a která je podle nich významným reprezentantem architektury 70. a 80. let.