TÉMA

Nákup

„Když ne vláda, posíláme my.“ Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu naplnila cíl za dva dny

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl byl získat milion eur. Oznámila to slovenská občanská iniciativa Mír pro Ukrajinu, která se na organizaci sbírky podílí.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 20:37|

V Česku dochází štěrk a písek, firmy pro ně jezdí stovky kilometrů

V tuzemsku začíná docházet štěrk a písek, a to především na stavbu dálnic nebo železničních tratí. Některé firmy už situaci označují jako surovinovou krizi. A na stavby v příhraničí chtějí materiál dovážet z okolních zemí.
5. 4. 2024|

Evropský žalobce řeší zprávy šéfky EK a ředitele Pfizeru o vakcínách

Vyšetřováním obvinění, která souvisejí s vyjednáváním mezi šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a šéfem farmaceutické společnosti Pfizer Albertem Bourlou o vakcínách proti covidu-19, se začal zabývat Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO), informoval server Politico s odvoláním na mluvčího prokuratury v belgickém Lutychu. Úřad případ v posledních měsících převzal od belgických žalobců, kteří šéfku EK vyšetřovali kvůli „zasahování do veřejných funkcí, ničení SMS, korupci a střetu zájmů“, vyplývá z právních dokumentů.
1. 4. 2024|

Firmy a podnikatelé mohou žádat o dotace na elektroauta. Stát na ně vyčlenil dvě miliardy

O dotaci až 300 tisíc korun na elektrické nebo vodíkové auto a dobíjecí stanici mohou od tohoto týdne žádat živnostníci, podnikatelé a firmy. Podmínkou je pořídit si vůz na úvěr se zárukou Národní rozvojové banky.
20. 3. 2024|

Češi spotřebují podobně potravin jako v roce 1950, dopřávají si ale více masa nebo alkoholu

Češi spotřebovali v roce 2022 podobný objem potravin jako v roce 1950, a to téměř osm set kilogramů na jednoho obyvatele za rok. O více než polovinu ale například stoupla od roku 1950 spotřeba masa nebo alkoholu. Naopak brambory a chleba jí v současnosti obyvatelé Česka výrazně méně než na začátku 50. let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad v aktuálním vydání svého magazínu Statistika&My.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 14:03|

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i ze zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy

Česko využívá kontakty z období studené války při shánění tolik potřebné munice pro Ukrajinu. V době zablokované zbrojní pomoci ze Spojených států, pomalého nárůstu výroby munice na Západě a tenčících se zásob ukrajinské armády nakupuje Praha i od zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy. Uvedl to americký list The Wall Street Journal.
17. 3. 2024|

Chemickému vojsku chybí potřebné vybavení, cíle NATO plní jen zčásti, upozornil NKÚ

Ministerstvo obrany (MO) v letech 2018 až 2022 nezajistilo potřebnou obměnu a modernizaci vybavení chemického vojska Armády ČR (AČR), vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Resort například nenakoupil chemické rozstřikovací automobily, dekontaminační prostředky, vozidla pro odběr nebezpečných látek či protichemické izolační oděvy. Podle ministerstva NKÚ mimo jiné opomenul změnu bezpečnostní situace, kvůli níž se musely přehodnotit modernizační priority.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:19|

Reportéři ČT: Pořízení benzinek Robin Oil vyvolalo kritiku i otázky. Čepro si s nimi koupilo i miliardy na účtu

Společnost Čepro, která je ve stoprocentním vlastnictví státu, koupila síť čerpacích stanic Robin Oil. Ve spojení se stávajícími benzinkami Eurooil tak ovládá třetí největší síť čerpacích stanic v Česku po polském Orlenu (dřívější Benzině) a maďarském MOLu. Transakce ovšem vyvolala kritiku, podle odpůrců stát tolik benzinek nepotřebuje. Čepro i ministerstvo financí však obchod hájí strategickými zájmy ve složité době. Na nákup, který provázelo utajování informací, se zaměřili Reportéři ČT.
20. 2. 2024|

Česko při nákupu vrtulníků porušilo směrnici o obranných zakázkách, vytýká Evropská komise

Evropská komise (EK) se rozhodla zahájit řízení s Českou republikou, která podle ní při nákupu vojenských vrtulníků porušila směrnici o veřejných zakázkách v oblasti obrany. Komise o tom informovala v prohlášení. Česku byla zaslána formální výzva kvůli porušení povinnosti vyplývající ze směrnice o veřejných zakázkách v oblasti obrany a ze Smlouvy o fungování Evropské unie, uvedla EK. Praha má nyní dva měsíce na odpověď a vyřešení nedostatků, na které Komise nyní poukázala. Podle českého ministerstva obrany se unijní exekutiva případem zabývá již od roku 2020 a zatím jej neukončila.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 18:30|

Českobudějovický dopravní podnik koupí 35 nových trolejbusů od Škody, budou jezdit i bez drátů

Ulicím Českých Budějovic budou dál vládnout trolejbusy od Škody. Městský dopravní podnik oznámil, že plzeňská firma dodá 35 nových kloubových trolejbusů, budou patřit k typu 33Tr, který využívá karosérie od výrobce SOR. Trolejbusy budou parciální, budou tedy vybavené trakčními bateriemi a obslouží i některé lokality, kam nevedou troleje.
7. 2. 2024|

Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
6. 2. 2024|

Samoobslužné pokladny v Česku přibývají, jinde v Evropě je ale ruší

Velká Británie i Spojené státy se odklánějí od samoobslužných pokladen. Některé řetězce je ruší kvůli většímu počtu krádeží a poruchovosti. V Česku je naopak čím dál víc prodejen instaluje.
5. 2. 2024|

Desítkám rodin v obci Hory hrozí ztráta domovů. Developer je ve sporu s původním vlastníkem pozemků

V kauze kolem prodeje pozemků v obci Hory u Karlových Varů poprvé promluvil právní zástupce developerské firmy VCSP. Pozemky ruského majitele podle něj společnost prodávala s jeho souhlasem, na základě platné plné moci. Podle advokáta dědice byly smlouvy uzavřené až rok po jeho smrti. Šesti desítkám rodin hrozí, že přijdou o své domovy.
1. 2. 2024|

Pořízení 24 stíhaček F-35 je pro nás nezbytným minimem, říká brigádní generál Míka

„Protože jsme se zavázali, že to zaplatíme, tak to budeme muset platit,“ shrnul nákup 24 stíhaček americké výroby F-35 vedoucí integrovaného týmu Taktické letectvo Armády České republiky a zástupce ředitele sekce rozvoje sil ministerstva obrany Jaroslav Míka. Objednávka čtyřiadvaceti strojů je „nezbytným minimem“ ve srovnání se zeměmi podobné velikosti a podobným rozpočtem jako Česko, uvedl brigádní generál v pořadu Interview ČT24.
30. 1. 2024|

Česko podepsalo nákup letounů F-35

Česko pořídí pro armádu 24 letounů F-35 za 150 miliard korun. Nákup stíhaček stvrdili podpisem ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec Bijan Sabet. Jde o nejdražší český armádní nákup. První stroje by do Česka měly přiletět v roce 2031, všechny zde budou do roku 2035. Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky Gripen, které si tuzemsko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 23:40|

Pražský dopravní podnik vypíše tendr za 86 miliard. Pokrýt má automatizaci, nové vozy i servis

Pražský dopravní podnik (DPP) vypíše zakázku za 86 miliard korun na automatizaci provozu na lince metra C a nákup vlaků pro linky C a D. Tendr zahrnuje nákup 52 automatických souprav na linku C, šestnáct souprav pro budovanou linku D a nutné úpravy stanic v celkové hodnotě 35,9 miliardy korun. Zbytek hodnoty zakázky tvoří provozní náklady na zajištění údržby po dobu 35 let. Vypsání zakázky ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města.
25. 1. 2024|

Zlevnila většina sledovaných potravin

Tento týden bylo proti loňskému prosinci levnějších 11 ze 13 potravin, které ve svých předběžných měsíčních průzkumech sleduje Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce, přibližně o 4,77 procenta na 208,02 koruny, klesla cena za kilogram másla. O 4,76 procenta méně, 46,58 koruny, stálo deset vajec. Ve srovnání s prosincem naopak zdražil kilogram brambor, a to o 12,56 procenta na 27,70 koruny. Vyšší cenu měl kilogram pšeničné hladké mouky. Ve třetím lednovém týdnu stál 20 korun a 40 haléřů, v prosinci vyšel na 19,56 koruny. Na potraviny se od začátku letošního roku vztahuje sazba DPH 12 procent, když dříve to bylo 15 procent.
21. 1. 2024|

Turnov si chce koupit vodní elektrárnu. Má pokrýt většinu spotřeby městských budov

Město Turnov chce koupit malou vodní elektrárnu Shořalý mlýn. Zařízení chátrá a je mimo provoz, radnice si od jeho opravy a zprovoznění slibuje zvýšení energetické soběstačnosti. V letošním rozpočtu představuje pořízení a zprovoznění druhý největší výdaj – nákup přijde na 50 milionů korun, rekonstrukce dalších 25 milionů. Část peněz zaplatí město, část jeho teplárenská firma.
4. 1. 2024|

Vraky z havárií se z aukce mohou dostat do opravy v zahraničí a zpět na silnice. Nový majitel se historii nedozví

Na českých silnicích se letos odehrálo téměř 70 tisíc nehod, přičemž škody dosáhly sedmi miliard korun. Auta jsou často tak poničená, že to pojišťovny vyhodnotí jako totální škodu a vozy pak míří do internetových aukcí. V těch je nakupují obchodníci na náhradní díly, ale i kompletní opravy. Některá auta se tak v praxi na silnice vracejí. Kdo a jak je dal dohromady, už ovšem nikdo nekontroluje.
17. 12. 2023|

Stromky v květináči nemusí přežít až do Vánoc, odborníci doporučují zkontrolovat kořeny

Ne všechny vánoční stromky v květináči budou schopné vrátit se po svátcích do přírody. Šanci aklimatizovat se zpět na venkovní prostředí mají podle odborníků jen ty, které se v květináčích pěstovaly delší dobu. Víc je ale podle nich těch, které ve vytopeném bytě přežijí jen pár dní. Některé nemusejí vydržet ani do Vánoc, což může zákazníky nemile překvapit. Před koupí tak odborníci doporučují zkontrolovat stromku kořeny.
2. 12. 2023|

Nákup nových obrněnců může Česko stát o miliardy víc. Opozice to kritizuje

Nákup bojových vozidel pěchoty může stát až jednasedmdesát miliard korun. Podle resortu obrany jde o maximální částku, která zahrnuje i rizika, jako je inflace či vývoj kurzu koruny. A je to o jedenáct miliard víc, než činí smluvní cena. Kritizuje to sněmovní opozice, informace podle ní dosud chyběla.
1. 11. 2023|

Podle policie dala žena se synem do oběhu stovky falešných poštovních známek

Královéhradečtí policisté viní z trestného činu padělání a pozměnění známek šestašedesátiletou ženu a jejího třiačtyřicetiletého syna – během půl roku dali na pobočce České pošty na Královéhradecku do oběhu stovky falešných poštovních známek. Způsobili tím škodu dvacet tisíc korun, řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Případ označila za kuriózní. „Královéhradečtí policisté se s takovým případem dosud nesetkali,“ doplnila.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:38|

Potraviny se stále víc nakupují on-line. Doplácí na to malé obchody i jejich role komunitních center

Nákup potravin na internetu se podle prodejců stal po covidu zcela běžnou službou. I když je podíl této kategorie zatím nejnižší, rychle roste. Meziročně stoupl o celou pětinu. Nejčastěji si lidé nechávají dovážet nápoje a velká balení potravin. Hlavní sezóna pro e-shopy začíná právě teď po prázdninách. Na trh proto vstupují i firmy, které měly zatím jen kamenné obchody. Na mnoha vesnicích malé prodejny, které fungují i jako komunitní centra, přitom bojují o přežití.
15. 9. 2023|

Zásobníky přispějí k energetické bezpečnosti, míní Síkela. Podle Havlíčka je šance získávat zpět plynovou infrastrukturu

Zakoupení zásobníků přispěje ke zvýšení energetické bezpečnosti a zajištění dodávek plynu pro ekonomiku a domácnosti za přijatelné ceny, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Dodal, že řádově jde o transakci za stovky milionů eur. Bývalý ministr průmyslu a obchodu a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) zmínil, že jde o racionální krok.
24. 8. 2023|