TÉMA

Vězeň

Křesťanský spolek otevřel centrum pro bývalé vězně. Místní proti službě podepisují petici

Tři klienti už využívají služeb pobytového zařízení pro bývalé vězně v Olomouci. Na Svatém Kopečku ho otevřel křesťanský spolek Druhá míle, postupně nabídne zázemí až dvanácti mužům. Místní obyvatelé s centrem nesouhlasí. Přes tisíc z nich podepsalo petici, jako nezákonnou napadli i registraci služby.
21. 2. 2024|

Chybí dozorci i strážní, vězni na to reagují zvýšenou agresivitou

Věznicím napříč Českem chybí tisícovka zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny strážných a dozorců. Ti, kdo zůstávají, slouží i stovky hodin přesčasů ročně. A vězni na to reagují, zvyšuje se jejich agresivita. Nábor nových lidí se přitom věznicím nedaří. Nástupní mzda dozorce bez praxe je necelých 32 tisíc hrubého.
6. 1. 2024|

Teroristé z Hamásu propustili další rukojmí. Netanjahu připustil jednání o prodloužení příměří

Teroristické palestinské hnutí Hamás v neděli propustilo další skupinu rukojmí zajatých při říjnovém útoku na Izrael. S odkazem na informace Červeného kříže to na sociální síti X napsal mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Podle něj jde o 14 Izraelců a tři cizince. Jeruzalém na oplátku propustil z věznic trojnásobný počet Palestinců. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poprvé od vypuknutí konfliktu navštívil Pásmo Gazy. Je prý otevřený jednání o prodloužení příměří, Hamás ale musí pokračovat v propouštění rukojmí.
26. 11. 2023Aktualizováno26. 11. 2023, 21:29|

Hamás propustil 24 rukojmí, z izraelských věznic se dostalo 39 odsouzených Palestinců

Palestinské teroristické hnutí Hamás propustilo 24 rukojmí včetně 13 izraelských žen a dětí, které od říjnového útoku drželo v zajetí v Pásmu Gazy. Informoval o tom Mezinárodní výbor Červeného kříže, který pomáhal s převozem osvobozených lidí přes hraniční přechod Rafáh do Egypta. Mezi propuštěnými je rovněž deset Thajců a jeden občan Filipín, uvedlo katarské ministerstvo zahraničí. Izrael na základě dohody o čtyřdenním příměří propustil ze svých věznic 39 palestinských žen a dospívajících chlapců, kteří si odpykávali tresty za zločiny spáchané v Izraeli nebo na Západním břehu.
24. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 00:02|

Omilostnění vrahů za účast ve válce pobuřuje pozůstalé Rusy. Podle Peskova za zločiny platí krví na bojišti

Udělení amnestie vrahům za účast v bojích na Ukrajině pobuřuje v Rusku pozůstalé po zavražděných. Média v zemi prozatím informovala o třech takto omilostněných zločincích. První si odpykával trest dvacet let vězení za čtyřnásobné zabití, další sedmnáct let za mučení a uškrcení mladé ženy a třetí z nich dvacet let za zosnování vraždy známé novinářky Anny Politkovské.
24. 11. 2023|

Místo vězení milost. Jeden z Rusů odsouzených za vraždu Politkovské se zapojil do bojů proti Ukrajině

Jeden z odsouzených za vraždu ruské novinářky a kritičky Kremlu Anny Politkovské byl předčasně propuštěn z vězení a odešel bojovat na Ukrajinu. Napsal to portál Baza, který má blízko k ruským bezpečnostním složkám. Ruští vyšetřovatelé před lety označili bývalého policistu Sergeje Chadžikurbanova za jednoho z organizátorů vraždy Politkovské a soud ho poslal za mříže na dvacet let. Ve vězení měl být do roku 2034. Jeho advokát serveru RBK informace o jeho omilostnění potvrdil.
14. 11. 2023|

Policie hledala vězně, který utekl z pracoviště v Mníšku pod Brdy

Policisté pátrali po šestatřicetiletém vězni, který odešel z nestřeženého pracoviště v Mníšku pod Brdy u Prahy. Odsouzený byl za majetkovou trestnou činnost. Policie do pátrací akce nasadila hlídky, psovoda a vrtulník.
23. 10. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 07:25|

V Olomouci vzniká zařízení pro bývalé vězně. Část obyvatel si stěžuje, že je nikdo neinformoval

V olomoucké městské části Svatý Kopeček má brzy vzniknout zařízení pro propuštěné vězně. Otevření plánuje křesťanský spolek Druhá míle. Lidem, kteří po dlouhé době odcházejí z výkonu trestu, chce pomoci snadněji se zapojit do běžného života. Obyvatele městské části ale nikdo předem neinformoval, řada z nich má teď z nového zařízení obavy. Provoz má spolek zahájit do konce roku.
19. 9. 2023|

Ve Spojených státech uprchl vrah z vězení. Britští policisté zase pátrají po bývalém vojákovi

Americké úřady zveřejnily záběry pozoruhodného útěku trestance z vězení. Nebezpečný vrah Danelo Cavalcante se rukama a nohama vzepřel o dvě stěny, vyšplhal na střechu a překonal dva ploty a dva ostnaté dráty. Z pensylvánského zařízení utekl už před týdnem a stále nebyl dopaden. Stejně jako bývalý voják podezřelý z terorismu, který uprchl ve středu podobně kuriózním způsobem z věznice ve Velké Británii. V obou případech hrála roli nedostatečná ostraha.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 20:17|

Soud znovu osvobodil dozorce z litoměřické věznice. Jejich zákrok proti vězni nebyl trestný čin

Krajský soud v Ústí nad Labem opět osvobodil dva dozorce, kteří podle obžaloby napadli cizince v litoměřické věznici. Podle rozsudku se nedopustili trestného činu. České televizi informaci potvrdila předsedkyně prvoinstančního Okresního soudu v Litoměřicích Halka Lacinová. Dozorci několikrát udeřili vězně z Lotyšska ve výtahu v roce 2018. Hájili se tím, že šlo o povolený zákrok.
25. 8. 2023|

Vězeňská služba zveřejnila seznam popravených politických vězňů rozptýlených na Pankráci

Vězeňská služba sestavila seznam 69 popravených a zemřelých politických vězňů, jejichž zpopelněné ostatky rozsypali dozorci v 60. letech minulého století na bývalém popravišti pankrácké věznice. Pozůstalé by ráda pozvala na ekumenický obřad na společném pohřebišti. Žádá je proto, aby se přihlásili. Na seznamu figuruje například i Záviš Kalandra, který byl popraven ve vykonstruovaném procesu s političkou Miladou Horákovou.
24. 8. 2023|

Nejvyšší soud potvrdil trest 17,5 roku za úmyslné nabourání policejního auta na Chebsku

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Tibora Semana, který v létě 2020 při svém útěku z vězení v kradeném autě na Chebsku úmyslně naboural policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů si vyslechl trest 17,5 roku vězení plus pětiletý zákaz řízení aut a povinnost uhradit škodu 52 tisíc korun. NS rozhodl nedávno bez veřejného jednání, o výsledku informovala mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.
8. 8. 2023|

Policie při kontrole na festivalu v Milovicích zadržela vězně

Policisté spustili v souvislosti s hudebním festivalem v Milovicích na Nymbursku kontroly, zadrželi při nich i uprchlého vězně a řešili několik přestupků. Festival Let It Roll potrvá do neděle. Dosud policie udělala přes pět set kontrol lidí, loni za celý festival to bylo tři tisíce. Hledaný vězeň ve středu opustil skupinu, která se přesouvala na pracoviště v Jiřicích na Nymbursku, sdělila policejní mluvčí Michaela Richterová.
3. 8. 2023|

Vysvědčení převezmou i studenti ve výkonu trestů. Nejčastěji studují na kuchaře nebo obráběče kovů

Školní rok končí také lidem, kteří studují ve výkonu vazby a trestu. Roste hlavně zájem o dvouleté a tříleté učební obory, vyplývá z dat Středního odborného učiliště, které spravuje Vězeňská služba a sdružuje všechna školská zařízení v českých věznicích. V letošním školním roce se na něj hlásilo celkem 849 vězňů, což je o 242 víc než v tom předchozím. Naopak o jednoleté kurzy zájem klesl.
30. 6. 2023|

Ukrajinský vězeň pomáhal z cely v okupovaném Chersonu navádět střely na pozice Rusů

Ukrajinský vězeň pomohl z cely díky ukrytému mobilu informovat ukrajinskou armádu o ruských postaveních a skladech munice. Na ně pak dopadaly rakety a granáty. Jeho příběh natočili v osvobozeném Chersonu zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Šilhan a kameraman Vojtěch Hönig.
30. 6. 2023|

Odsouzené otce má od recidivy odradit Pappa program. Testují ho čtyři věznice

Posílení vztahu s dítětem a tím zabránění recidivě jsou hlavními cíli programu pro odsouzené otce. Nyní ho testují čtyři věznice v Česku. Součástí jsou lekce zaměřené na výchovu nebo zvládání emocí. Program řeší také problematiku násilí v rodině.
5. 6. 2023|

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

Soud potrestal čtyři lidi za pašování drog do příbramské věznice. Dva poslal za mříže

Okresní soud v Příbrami potrestal čtyři lidi v případu pašování drog do věznice Bytíz. Dva z obžalovaných poslal soud za mříže, dvěma udělil podmíněné tresty. České televizi to sdělil mluvčí příbramského soudu Bohuslav Viták. Rozsudek je zatím nepravomocný. Obžalobě čelili celkem dva vězni a tři civilisté, jednoho člověka nakonec soud zprostil viny.
16. 2. 2023|

Za trestání vězňů soud uložil dalším čtyřem dozorcům z rýnovické věznice podmínky

Okresní soud v Jablonci nad Nisou odsoudil další čtyři dozorce z věznice Rýnovice za trestání vězňů. Muži od soudu odešli s podmíněnými tresty a zákazem činnosti. Tři z nich se na místě odvolali, jeden z dozorců a státní zástupce si ponechali lhůtu pro odvolání. Obžalobě čelí celkem patnáct rýnovických dozorců, soudy se jimi zabývají v oddělených řízeních. Už loni soud nepravomocně potrestal jiné tři dozorce, vyslechli si také podmíněné tresty.
3. 2. 2023|

Vězni, který na útěku úmyslně naboural policejní vůz, potvrdil soud trest 17,5 roku

Vrchní soud v Praze potvrdil 17,5 roku vězení Tiboru Semanovi, který podle rozsudku v létě 2020 při svém útěku z vězení naboural v kradeném autě úmyslně policejní vůz. Oznámila to mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Za pokus o vraždu policistů v autě muži hrozil až výjimečný trest.
1. 2. 2023|

Soud znovu osvobodil dozorce, kteří ve věznici ve Světlé údajně mučili odsouzenou

Okresní soud v Havlíčkově Brodě znovu zprostil obžaloby všechny dozorce souzené kvůli údajnému mučení odsouzené ve věznici ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 11:37|

O svobodu pro „obchodníka se smrtí“ Buta usilovalo Rusko roky. Putinovi může posloužit

Po více než deseti letech strávených za mřížemi je pětapadesátiletý Viktor But, v USA odsouzený překupník se zbraněmi s přezdívkou obchodník se smrtí, volný. Experti upozorňují, že But může mít vazby na ruské tajné služby. A jeho nynější výměna za vězněnou basketbalistku Brittney Grinerovou může být podle nich způsobem, jak Vladimir Putin uklidňuje členy ruské elity, k nimž měl But podle všeho velmi blízko.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 22:01|

Soud poslal uprchlého vězně za pokus o vraždu policistů do vězení na 17,5 roku

Krajský soud v Plzni poslal na 17,5 roku do vězení se zvýšenou ostrahou 39letého uprchlého vězně Tibora Semana. Před dvěma lety na Chebsku pod vlivem drog po svém útěku naboural v kradeném autě ve vysoké rychlosti úmyslně policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů mu hrozil výjimečný trest. Státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání, poškození se soudu neúčastnili, uvedla mluvčí soudu Jana Rubášová. Soud muži uložil i zákaz řízení vozidel na pět let a musí zaplatit škodu 52 tisíc korun.
16. 11. 2022|

Rusko verbuje do bojů na Ukrajině vězně. Slibuje jim peníze i svobodu

Rusko posílá do bojů na Ukrajině vězně. Podle americké televizní stanice CNN jsou rekrutováni v nápravných zařízeních po celé zemi. Nabízí jim brzkou svobodu a v přepočtu až 80 tisíc korun měsíčně. Koncem minulého týdne nezávislý investigativní portál The Insider napsal, že žoldnéře z řad vězňů verbuje přímo polovojenská Wagnerova skupina. Ta už měla najmout tisícovku odsouzených.
10. 8. 2022|