TÉMA

Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Únik radiace ze Záporoží by Evropu neohrozil. Je dobře, že jsou bloky odstaveny, řekla Drábová

Dva roky uplynuly ode dne, kdy se ruská okupační armáda zmocnila největší jaderné elektrárny Evropy. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové v případě úniku radiace ze Záporožské jaderné elektrárny Evropě žádné riziko nehrozí. Jak sama uvedla v Interview ČT24, sny o jaderné katastrofě nemá.
9. 3. 2024|

Sokolovská uhelná uvažuje o jádru. Malý reaktor by mohl být v Tisové, nebo Vřesové

Sokolovská uhelná plánuje postavit malý jaderný reaktor. Podařilo se jí získat dotaci na studii proveditelnosti. Místa, kde by reaktor mohl stát, posuzovala geologická služba a vybrané lokality vyhodnotila jako vyhovující. Modulární reaktory by mohly být jednou z cest, jak zajistit elektrickou energii bez emisí skleníkových plynů způsobujících změnu klimatu.
17. 1. 2024|

Nové jaderné bloky potřebujeme, řekla Drábová

Konečnou nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech podali všichni tři přihlášení uchazeči o tento kontrakt. Kdy začne energie z nového reaktoru proudit do české rozvodné sítě, je těžké odhadnout, stejně tak jeho cenu. Uvedla v Interview ČT24 předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která je ve funkci 24 let. Jak sama dodala, její práce vůbec není nuda a je přesvědčená o tom, že výstavba nového bloku je pro Česko zásadní.
31. 10. 2023|

Česko koupí protiletadlové střely z Izraele, jednala o tom vláda

Kabinet projednal nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany. Využít střely bude česká armáda moci v rámci protiletadlového raketového systému SPYDER, který Česko koupilo v roce 2021. Vláda zároveň schválila další peníze na pomoc Ukrajině, mají jít hlavně do zdravotnictví.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 18:30|

Dana Drábová zůstane šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) bude nadále Dana Drábová. Ve středu by ji měla s účinností od 1. listopadu jmenovat vláda poté, co dosavadní šéfka úřadu uspěla ve výběrovém řízení. Uvedl to v pondělí server Aktuálně.cz, který se odvolává na vládní materiál k výběrovému řízení. Drábová je v čele úřadu od roku 1999, svou účast v řízení nekomentovala.
23. 10. 2023|

ČEZ chce víc investovat do Dukovan. Má to prodloužit životnost jaderných bloků do roku 2047

V Jaderné elektrárně Dukovany letos společnost ČEZ vydá za obnovu zařízení přes 2,3 miliardy korun. Je to téměř o půl miliardy víc než v uplynulém roce. Investicemi chce zajistit, aby bylo možné provozovat dukovanské bloky nejméně šedesát let, tedy minimálně do roku 2047. Vyplývá to z informací, které v pátek oznámili zástupci společnosti ČEZ.
27. 1. 2023|

ČEZ má kvůli omezení ruských dodávek škody až v miliardách, řešením je arbitráž, uvedl Beneš

Energetická společnost ČEZ utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Jediným možným krokem je podle něj arbitráž. Cenové výkyvy energií podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nenastaly s počátkem války na Ukrajině, ale už minulý rok na podzim – jako důvody uvedla bezvětrné počasí v Německu loni v létě a odstavené elektrárny ve Francii. „S touto situací si začal hrát kremelský imperátor,“ řekla. Podle programového ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka se situace na trzích začíná uklidňovat, Evropa je tak na topnou sezonu připravena.
23. 10. 2022|

Vláda jde s podporou na hranici možností, řekl Kupka v Otázkách Václava Moravce

Nastavení nižšího cenového stropu pro enegie by bylo nezodpovědné, uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Větší plošná podpora by podle něj příliš zasáhla státní rozpočet a přijatá opatření tak jsou podle něj „schůdným kompromisem“. Řekl to v Otázkách Václava Moravce, kde o energetických otázkách diskutovali i europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer (TOP 09), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.
18. 9. 2022|

K ukrajinské síti je znovu připojen i druhý blok v Záporožské jaderné elektrárně

K ukrajinské energetické síti byl znovu připojen i druhý blok Záporožské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom. První ze stávajících dvou fungujících reaktorů byl podle ní připojen již v pátek odpoledne. V pátek ráno firma uváděla, že všech šest reaktorů je odpojeno od ukrajinské elektrické sítě a pokračuje příprava na připojení dvou bloků atomové elektrárny k síti.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 21:48|

Průšvih v Záporožské elektrárně visí na vlásku, míní Drábová. Česku však podle ní nic nehrozí

Podle informací ukrajinského státního dozoru je Záporožská elektrárna ve stabilním stavu. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová mluví o napjaté situaci, ale díky ukrajinské obsluze a robustnosti bloků zatím elektrárna drží. I v případě havárie by však podle ní důsledky pro Česko byly zanedbatelné, nejhůře postiženou by zůstala oblast sto padesát až dvě stě kilometrů od elektrárny.
17. 8. 2022|

Okupanti jadernou elektrárnu v Záporoží ukradli, bombu z ní ale neudělají, říká Drábová

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová v úterních Událostech, komentářích mimo jiné řekla, že Rusové, kteří okupují ukrajinskou jadernou elektrárnu v Záporoží už několik měsíců, ji „normálně ukradli“. Podle ní ji ale nemohou potenciálně přeměnit v jadernou zbraň. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý označil hromadění techniky invazních jednotek v areálu elektrárny za pragmatické, ale ze strany Moskvy za neseriózní.
27. 7. 2022|

Dukovany musí změnit dodavatele paliva. Letos ještě přijde z Ruska

Jadernou elektrárnu v Dukovanech na Třebíčsku čeká v následujících měsících rozhodnutí o zajištění dodávek paliva od jiných společností, než je ruský TVEL. Měla by tak postupovat podobně jako elektrárna Temelín, pro kterou budou palivo dodávat americká a francouzská společnost. Na semináři bezpečnostní komise ve Valči na Třebíčsku to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.
5. 5. 2022|

Válkou na Ukrajině nám skončily velké prázdniny. Budeme muset přehodnotit spoustu věcí, řekla Drábová

Od chvíle, co ruská armáda začala ohrožovat ukrajinské jaderné elektrárny, píše jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zprávy o míře radiace na Ukrajině. Její tweety sledují tisíce lidí. V Interview 24 Speciál řekla, že to bere jako rituál s tím, že je třeba obavy lidí zmírnit. K obsazení Záporožské elektrárny řekla, že šlo zřejmě o pragmatický krok Ruska v rámci jeho invaze na Ukrajinu. Putinovi ale do hlavy nikdo nevidí, upozornila.
30. 4. 2022|

Výstavba nového bloku v Dukovanech je jako box na 12 kol, jsme na začátku, tvrdí Míl

Energetická firma ČEZ zahájila tendr na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech, který má být podle plánu hotový za 14 let. Bývalý vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl v pořadu Události, komentáře upozornil, že proces bude ještě dlouhý a to, že je v běhu tendr, neznamená, že už je postaveno. Zároveň si myslí, že by bylo nejlepší, kdyby měl nad projektem stoprocentní kontrolu stát.
18. 3. 2022|

Německo varuje před programy společnosti Kaspersky. Používají je i české instituce

Německý úřad pro bezpečnost v informační technice upozornil, že u programů ruské společnosti Kaspersky nelze v současné chvíli vyloučit kybernetické útoky vedené přes její antivirus. Ten má v počítačích i řada tuzemských institucí. Před softwarem ruského původu obecně varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
17. 3. 2022|

Přišla jsem o životní jistotu. Konvence už neplatí, říká k ruskému útoku na jadernou elektrárnu Drábová

Svět, kde bylo možné se spolehnout na to, že se na jaderné elektrárny neútočí, skončil. Únik radiace na jihu Ukrajiny by neznamenal pro obyvatele Česka přímé ohrožení, podotýká v rozhovoru pro ČT24 ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Rusko v týdnu během útoků na Ukrajině zasáhlo jeden z bloků Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě země. Energetické bloky zůstaly nedotčeny, radiace neuniká.
5. 3. 2022|

Radiace po ruském útoku na jadernou elektrárnu neuniká. Bloky vydrží i náraz stíhačky

Energetické bloky Záporožské jaderné elektrárny zůstaly nedotčeny. Pomocné budovy reaktorového prostoru prvního bloku útok poškodil, což ale nemá vliv na bezpečnost bloku. Elektrárny jsou stavěné tak, aby vydržely ledacos – například i náraz stíhačky.
4. 3. 2022|

Obce v okolí dukovanské elektrárny se bojí zdržení nového bloku. Není důvod, ujišťuje Havlíček

Obce v okolí Jaderné elektrárny Dukovany chtějí, aby vláda plnila termíny v přípravě nového jaderného bloku Dukovan. Předseda sdružení Energoregion Vladimír Měrka (ODS) v pátek po mimořádné valné hromadě v Hrotovicích na Třebíčsku řekl, že pro region je výměna starého zařízení elektrárny za nové důležitá kvůli bezpečnosti i možným sociálním a ekonomickým dopadům. Energoregion sdružuje 130 obcí kolem Dukovan, v nichž žije skoro 100 tisíc lidí. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že stále platí termíny vytyčené v červenci 2019.
30. 7. 2021|

Je odpovědností investora, koho si na dostavbu Dukovan vybere, řekla Drábová

Státní úřad pro jadernou bezpečnost nehodnotí, zda byl, či nebyl fakticky vyhlášen tendr na dostavbu elektrárny v Dukovanech, uvedla v Interview ČT24 šéfka úřadu Dana Drábová. V tuto chvíli to podle ní není ani nutné vědět, uvedla však, že je odpovědností investora, koho si na realizaci projektu vybere. Drábová také řekla, že vláda by měla objasnit, jaké informace má bezpečnostní dotazník přinést.
29. 3. 2021|

Dukovanská elektrárna dostala povolení na nový jaderný zdroj

Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil umístění nového jaderného zdroje v Dukovanech. Informoval o tom Ladislav Kříž – mluvčí ČEZu, jeho dceřiná společnost Elektrárna Dukovany II o povolení žádala. Předsedkyně úřadu Dana Drábová uvedla, že během ročního správního řízení nezjistili její podřízení nic, co by povolení bránilo. Podle energetiků jde o jeden z nejvýznamnějších přípravných kroků před zahájením stavby a výběrem dodavatele.
8. 3. 2021|

Temelín získal od jaderného úřadu povolení pro další provoz prvního bloku

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal společnosti ČEZ povolení k dalšímu provozu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín, oznámil SÚJB na svém webu. Inspektoři úřadu a další specialisté vyhodnotili přes 163 tisíc stran dokumentů, v Temelíně udělali za poslední tři roky víc než dvě stě kontrol. ČEZ požádal o nové povolení letos 25. března.
24. 9. 2020|

Čínská firma shromáždila data o prominentech v Česku, píše Aktuálně.cz

Čínská firma Zhenhua Data Technology, která se na svém už vypnutém webu označovala za pionýra ve využití dat pro hybridní válku, shromáždila profily zhruba 700 prominentních Čechů. V databázi jsou politici, diplomaté, pracovníci bezpečnostních institucí, akademici a podnikatelé i jejich děti. Profily mají také některé instituce. Napsal to server Aktuálně.cz, podle nějž je databáze součástí rozsáhlého souboru informací o západních činitelích, který z čínské firmy unikl. Případem se zabývá Bezpečnostní informační služba (BIS).
16. 9. 2020|

Další krok k novému bloku jaderné elektrárny Dukovany. Stát a ČEZ podepsaly smlouvu

Stát a energetická společnost ČEZ uzavřely připravované smlouvy k plánovanému novému bloku jaderné elektrárny Dukovany. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024. Beneš uvedl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022, tendr chce vypsat letos v prosinci.
28. 7. 2020Aktualizováno28. 7. 2020, 23:19|

ČEZ požádal o povolení umístit nový jaderný zdroj v Dukovanech

Energetická firma ČEZ ve středu předala Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) žádost o povolení umístit stavbu nového jaderného zdroje u Dukovan. Žádost se týká dvou bloků s reaktory o výkonu do 1200 megawattů. Firma uvedla, že tak ukončila pětileté přípravné práce a je připravena na licenční proces podle atomového zákona. Žádost podala EDU II, dceřiná firma ČEZ.
25. 3. 2020Aktualizováno25. 3. 2020, 10:49|