TÉMA

Spotřební daň

Blížíme se k řešení ohledně zdanění tichého vína, řekl Fiala

Koalice se podle premiéra Petra Fialy (ODS) blíží k rozhodnutí o možném zdanění tichého vína. Řekl to v rozhovoru pro Týden v politice. Tato vína tak zůstávají jako jediný alkohol bez spotřební daně. Opozice krok odmítá a doporučuje celoevropské řešení. O tom v minulosti mluvil i ministr zemědělství. Možné zdanění řešila ministerská odborná skupina, teď už má rozhodnout koalice.
30. 3. 2024Aktualizováno30. 3. 2024, 17:28|

Britská vláda odložila plánované zvýšení daně u alkoholu v restauracích. Chce zabránit zavírání podniků

Británie řeší drahé pivo v hospodách. S rostoucími cenami tam ubývá zákazníků a stovky podniků tak musí zavřít. Aby provozovatelům pomohla, rozhodla se vláda odložit plánované zvýšení spotřební daně u alkoholu v restauracích.
13. 3. 2024|

Lidovci jsou nově ochotni jednat o spotřební dani na tiché víno

Premiér Petr Fiala (ODS) na pondělní návštěvě jižní Moravy uvedl, že není přesvědčen o zavedení spotřební daně z tichého vína. Na Pálavě mimo jiné zopakoval, že ve většině okolních zemí stát takovou taxu nevybírá. Zavedení daně naopak nově připouštějí lidovci.
4. 3. 2024|

Shoda nad zdaněním tichého vína se dál hledá, řekl ministr Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že mezi vládou a vinaři zatím nepanuje shoda na případné spotřební dani na tichá vína. To je nyní jediný alkohol bez spotřební daně. Pracovní skupina, se kterou Výborný jednal, předloží pětikoalici a ministerstvu financí k posouzení několik návrhů na jeho zdanění.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 20:03|

Rozhodnutí o zdanění tichého vína padne později. Do pracovní skupiny zamíří další podnikatelé

Rozhodnutí o zdanění tichého vína se prozatím odkládá. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ČT řekl, že koalice tuto otázku do konce roku nejspíš vyřešit nestihne, čeká totiž na další analýzy. Do pracovní skupiny navíc zamíří i výrobci medoviny nebo cideru. Právě víno, medovina a cider patří do jediné skupiny alkoholu, na kterou se nevztahuje spotřební daň.
29. 10. 2023|

Zahřívaný tabák s příchutí v Česku skončil. Od pondělí se nesmějí ani doprodávat zásoby

Zahřívané tabákové výrobky s příchutěmi a aromaty se v Česku od pondělí nesmějí prodávat.  Podle lékařů má zahřívaný tabák podobné složení toxických látek jako cigarety, avšak někteří uživatelé ho považují za neškodný. Navíc oslovuje i mladé nekuřáky. Zákaz vychází z evropské směrnice, která stanovila 23. říjen jako nejzazší termín jeho účinnosti.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 21:33|

Koalice by mohla jednat o zavedení spotřební daně na sladké nápoje. Může to pomoci v boji s obezitou

Většina stran vládní koalice zvažuje zavedení nové spotřební daně na nápoje s vysokým obsahem cukru. Politikům to navrhla zdravotnická skupina Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podle ní by opatření mohlo snížit spotřebu nezdravých nápojů, a tak pomoci v boji s obezitou nebo jinými civilizačními chorobami. Mezi nápoje, kterých by se daň týkala, patří sladké limonády, coly, ale také džusy nebo energetické nápoje. Zavedení opatření by mohlo do zadluženého státního rozpočtu zároveň přinést téměř tři miliardy ročně.
17. 10. 2023|

Vládní koalice řeší zavedení spotřební daně u medoviny nebo ciderů, shodu zatím nenašla

Už za necelý týden bude sněmovna projednávat v závěrečné fázi soubor vládních úspor. V balíčku nakonec není zdanění tichého vína. Koalice se stále neshodne, jestli ho zavést, nebo ne. Nejde přitom jen o víno, spolu s ním se teď nulová sazba spotřební daně týká i medoviny nebo takzvaných ciderů. Koalice tak řeší i to, jestli nezavést odvod alespoň u nich.
16. 9. 2023|

Koalice se dohodla na úpravách úsporného balíčku

Vládní strany se dohodly na některých úpravách ozdravného balíčku, které mají neutrální dopad na rozsah konsolidace, oznámil po středečním jednání koalice premiér Petr Fiala (ODS). Koalice například zachová daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období. Zachování daňového zvýhodnění požadovali zaměstnavatelé i odbory. Noviny by nakonec měly mít stejné DPH jako časopisy. Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek k tomu uvedl, že pro další změny sazeb DPH v balíčku, například na kojeneckou vodu či menstruační pomůcky, nebyly všechny koaliční strany.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 19:36|

Ceny paliv dál rostou, nafta za týden zdražila téměř o dvě koruny

Paliva v Česku opět značně zdražují, nafta dokonce za poslední týden o téměř dvě koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o 59 haléřů na 39,24 koruny za litr a nafta o 1,79 koruny na 36,71 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva postupně zdražují zhruba od konce května. Zdražování nafty výrazně zrychlilo minulý týden, když byla od 1. srpna zvýšena spotřební daň. Podle analytiků bude zdražování paliv pokračovat i v následujících dnech.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 19:19|

Spotřební daň na e-cigarety by mohla být likvidační. Koalice řeší její případné snížení

V navrhovaném konsolidačním balíčku by mohlo dojít k dalším změnám. Koalice nyní diskutuje o výši nově zaváděné spotřební daně na elektronické cigarety. Část vládních stran navrhuje menší zatížení. Původní plán počítal s deseti korunami na mililitr, což by mohlo produkty až dvojnásobně zdražit. Třeba hnutí STAN chce taxu snížit na méně než polovinu. Odkazuje přitom i na situaci v sousedních zemích.
9. 8. 2023|

Paliva v Česku výrazně zdražila, nafta po navýšení daně za týden o více než dvě koruny

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden výrazně zdražily. Průměrná cena benzinu stoupla o korunu a 13 haléřů na 38,65 koruny za litr. Je tak nejvyšší za posledních skoro osm měsíců. Nafta za týden zdražila o dvě koruny a 18 haléřů na průměrných 34,92 koruny za litr. Naposledy byla dražší na konci letošního března. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Ke skokovému zdražení nafty přispělo zvýšení spotřební daně od 1. srpna. Analytici očekávají, že paliva budou výrazně zdražovat i v následujících týdnech.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 10:10|

Čerpací stanice začaly zdražovat naftu, někde až o dvě koruny. Některé menší pumpy cenu drží

Čerpací stanice v Česku začaly výrazně zvedat cenu nafty. Jde o reakci na zvýšení spotřební daně od úterý o 1,50 koruny za litr, vrátila se na úroveň platnou do loňského června. Například mnohé pražské čerpací stanice v souvislosti s tím zvedly cenu o více než dvě koruny za litr, jinde se zase zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr, vyplývá to z informací na webu mBenzin.cz. Vyšší ceny jsou i na jižní Moravě. Zatímco ještě v pondělí obvyklá cena nepřesahovala 33 korun za litr, v úterý už mnohdy převyšuje částku 34 korun. Menší prodejci v regionu zatím cenu drží.
1. 8. 2023|

Pavel podepsal návrat daně z nafty na původní úroveň, platit bude od úterý

Spotřební daň z nafty se od úterý vrátí na úroveň, která platila do loňského června. Oproti současnosti se zvedne o 1,50 koruny na litr. Novela zákona o spotřebních daních v pondělí vyšla ve Sbírce zákonů. Novela, kterou v pátek podepsal prezident Petr Pavel, nabyde účinnosti 1. srpna. Informaci o prezidentově podpisu z webu Poslanecké sněmovny potvrdil mluvčí předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Martin Churavý, později o tom informoval i Hrad.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 19:13|

Senát schválil návrat daně z nafty na původní úroveň. Navrhl také změny zákoníku práce

Spotřební daň z nafty se zřejmě od srpna vrátí na úroveň před loňským červnem, schválil Senát. Prezident Petr Pavel je připraven podepsat novelu tak, aby začala platit od srpna, sdělila ČT mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Horní komora také navrhla pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. Zavést je chce nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie. Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení sněmovna.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 16:36|

Koalice znovu projedná spotřební daň na tiché víno. Lidovci a opozice jsou zásadně proti zavedení

Vládní koalice bude v příštích měsících znovu jednat o zdanění tichého vína, sdělila České televizi šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní je neudržitelné, aby v době škrtů a zvyšování daní zůstávalo tiché víno jako jediný druh alkoholu bez spotřební daně. Vedle TOP 09 zavedení odvodu podporuje hnutí STAN, Piráti a část ODS. Zásadně proti jsou naopak lidovci a sněmovní opozice. Argumentují hlavně podporou českých vinařů.
25. 7. 2023|

Poslanci podpořili návrat spotřební daně z nafty do původní výše. Schválili rovněž novelu o státním podniku

Sněmovna ve středu schválila vrácení daně z nafty na úroveň před loňskou úlevou v souvislosti s extrémně vysokými cenami pohonných hmot. Poslanci rovněž schválili další novely, mezi nimi například tu, podle níž bude vláda moci zvyšovat základní jmění státních podniků, pokud si takový krok vyžádají bezpečnostní zájmy státu nebo zajištění důležitých veřejných potřeb.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 13:40|

Koalice doufá, že zvýšení spotřební daně z nafty prosadí do konce měsíce

Zvýšením spotřební daně z nafty by se mohli senátoři zabývat 27. července. Zástupci vládních stran chtějí, aby norma celým legislativním procesem prošla do konce měsíce. Státní rozpočet by tím už od srpna každý měsíc získal stovky milionů korun navíc. O změně ale ještě nerozhodli ani poslanci – na programu ji znovu mají příští týden.
5. 7. 2023|

Poslanci se přeli kvůli migračním pravidlům, na zvýšení spotřební daně z nafty nedošlo

Sněmovnu v pátek ovládly spory o český postoj k reformě migračních pravidel Evropské unie. Zástupci vládní koalice odmítli opětovnou kritiku předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Opoziční frakce si nejprve vyžádaly dohromady čtyřhodinovou přestávku. Předseda poslanců ODS Marek Benda tento přístup odmítl. Poté grémium hodinu jednalo a dohodlo se, že schůzi do 12. července přeruší.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 20:23|

Návrh na zvýšení daně z nafty je ve sněmovně před schvalováním

Vládní návrh na zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 korun na litr je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ji ale chce kvůli nižším cenám a vyšším příjmům rozpočtu zvednout už nyní. Poslanci také ve středu schválili novelu, díky níž by exekutoři dostávali od státu paušální náhrady nákladů, které vynaloží na zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 15:04|

Koalice znovu otevírá téma daně z tichých vín. Vinaře by znevýhodnila, vadí lidovcům

Zavedení spotřební daně z tichých vín je znovu ve hře. K debatě o tomto návrhu se chce vrátit většina koaličních stran. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je nepřijatelné, aby vláda prosazovala nepopulární škrty a zároveň ponechala u alkoholického nápoje nulový odvod.
19. 6. 2023|

Sněmovna schválila po obstrukcích přísnější vymezení střetu zájmů. Je to protiústavní, zní od opozice

Poslanci podpořili zpřísnění vymezení střetu zájmů, které připojili k novele o Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová se pustila do autora navrhovaného zpřísnění Jakuba Michálka (Piráti) a obvinila ho z toho, že ohrožuje demokracii. Předseda pirátských poslanců se vůči tomu ohradil. Sněmovnu poté čekala další mimořádná schůze, na níž měla posunout do závěrečného kola mimo jiné zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň už od letních měsíců, ANO a SPD ji ale zablokovaly na protest proti způsobu přijetí návrhu o zpřísnění střetu zájmů.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 19:27|

Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na rekordní částku 271,4 miliardy korun

Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy korun z dubnových dvou set miliard korun. Je to nejhlubší rozpočtový deficit za prvních pět měsíců roku od vzniku Česka. Loni byl ve stejném období schodek 189,3 miliardy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce kvůli špatnému vývoji rozpočtu předložit příští týden vládě návrh opatření, která ve druhém pololetí zajistí úspory zhruba 20 miliard, uvedlo ministerstvo financí. Schválený rozpočet počítá za celý rok s deficitem 295 miliard korun.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 18:15|

Obce na balíčku kritizují rozdělení výnosů z daní, podnikatelé konec zvýhodnění benefitů

Výhrady proti požadavku na seškrtání platů o dvě procenta, změnám v rozdělování výnosů z daní mezi stát, kraje a obce nebo požadavek na zachování daňového zvýhodnění benefitů a další dostalo zatím ministerstvo financí v rámci připomínkového řízení k daňovému balíčku. Řízení vláda zkrátila na pět dní a v pondělí končí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připustil, že konečná podoba balíčku bude jiná, než jak ho jeho úřad připravil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 23:02|