Shoda nad zdaněním tichého vína se dál hledá, řekl ministr Výborný

Brífink ministra zemědělství Marka Výborného po jednání pracovní skupiny k problematice spotřební daně z tichého vína (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že mezi vládou a vinaři zatím nepanuje shoda na případné spotřební dani na tichá vína. To je nyní jediný alkohol bez spotřební daně. Pracovní skupina, se kterou Výborný jednal, předloží pětikoalici a ministerstvu financí k posouzení několik návrhů na jeho zdanění.

O dalších krocích ke schválení spotřební daně se musí rozhodnout na politické úrovni, řekl Výborný. Konečnou podobu návrhu daně přenechal na ministerstvu financí a prohlásil, že pracovní skupina se k věci nebude nadále scházet. Mezi návrhy na zdanění podle něj patří minimální cena za jednotku ethanolu v alkoholických nápojích nebo varianty sazby 23,40 koruny na litr, která nyní platí pro šumivá vína.

Sazba 23,40 koruny na litr je podle Výborného navržena ve čtyřech variantách, a to jako čtvrtina, polovina a tři čtvrtiny této částky a jako celá tato částka. Prezident Svazu vinařů Martin Chlad ale novinářům řekl, že tento způsob danění tichého vína považuje za nesmyslný a nesouhlasí s názorem ministerstva financí, že by si v případě sazby 23,40 koruny na litr státní rozpočet polepšil o čtyři miliardy korun ročně. „My to považujeme za nenaplněné číslo, a tím pádem v dalších nižších sazbách nevidíme rentabilitu, protože stát by za tu agendu doplácel víc, než by vybral,“ řekl.

Svaz vinařů ve středu naopak opět představil návrh, který by místo spotřební daně zavedl minimální cenu za jednotku ethanolu ve všech alkoholických nápojích. Ministerstvo financí ale už dříve uvedlo, že podle něj tento návrh neumožňuje regulovat ceny za účelem ochrany veřejného zdraví, což by přitom bylo hlavním důvodem zdanění. Ministerstvo také upozornilo na riziko diskriminačního přístupu vůči jiným alkoholickým nápojům.

Podle redaktorky ČT Kristýny Jelínkové vládní koalice mluví o tom, aby se hotový návrh dostal na vládu před prázdninami, tedy tak, aby se legislativní proces ukončil před koncem roku a zdanění platilo od 1. ledna 2025.

Události: Redaktorka ČT Jelínková k jednání o dani z vína (zdroj: ČT24)

Vládní koalice původně debatovala o zdanění tichého vína už v rámci konsolidačního balíčku. Každá debata ale zatím vyvolala silný odpor domácích vinařů. Stejně tomu bylo i loni na jaře, kdy zdanění tichého vína doporučila vládě jako jednu z možností pro zlepšení stavu veřejných financí Národní ekonomická rada vlády (NERV). Loni v květnu vláda oznámila, že daň na tichá vína v plánu na ozdravení veřejných financí zavádět nechce.