TÉMA

Svaz vinařů

Mrazy způsobily podle vinařů škody za miliardy

Škody na vinicích v Česku po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách dosahují škody 95 procent, na Moravě bude výnos nižší nejméně o 23 procent. Svaz vinařů, který je největším oborovým svazem, to zjistil v průzkumu mezi svými členy. Podobné škody na révě vinaři prý nepamatují. Škody hlásí i pěstitelé jiného ovoce. Prudké ochlazení ničilo úrodu také v Německu, Polsku nebo Francii.
26. 4. 2024Aktualizováno26. 4. 2024, 15:24|

Shoda nad zdaněním tichého vína se dál hledá, řekl ministr Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že mezi vládou a vinaři zatím nepanuje shoda na případné spotřební dani na tichá vína. To je nyní jediný alkohol bez spotřební daně. Pracovní skupina, se kterou Výborný jednal, předloží pětikoalici a ministerstvu financí k posouzení několik návrhů na jeho zdanění.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 20:03|

Škody po bouřkách půjdou do miliard, řekl jihomoravský hejtman Grolich

Škody po bouřkách, které ve čtvrtek zasáhly domy i auta na Břeclavsku a Hodonínsku, půjdou do miliard korun. Uvedl to jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Přesnou částku ale podle něj zatím nikdo neví. Bouře zasáhly 1200 domů, z toho přes šedesát je určených k demolici. Bez elektřiny zůstávají tři tisíce domácností. Ke katastrofě na jižní Moravě se vyjádřil také prezident Miloš Zeman, vyjádřil soustrast pozůstalým obětí ničivé bouře a poděkoval zasahujícím záchranářům.
26. 6. 2021|

První burčák bude o týden později než loni, kvůli chladnějšímu počasí

V pátek budou moci lidé ochutnat první letošní burčák. Vinaři sbírají rané odrůdy a připravují nápoj k prodeji. Po několika teplých letech, kdy počasí dozrávání hroznů uspíšilo až o několik týdnů, se tak vinařský kalendář vrací k tradičním termínům.
11. 8. 2020|