Lidovci jsou nově ochotni jednat o spotřební dani na tiché víno

Události: Premiér Fiala není přesvědčen o zavedení spotřební daně z tichého vína (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) na pondělní návštěvě jižní Moravy uvedl, že není přesvědčen o zavedení spotřební daně z tichého vína. Na Pálavě mimo jiné zopakoval, že ve většině okolních zemí stát takovou taxu nevybírá. Zavedení daně naopak nově připouštějí lidovci.

„Já jsem v tomto velmi zdrženlivý. Debatu vedeme, argumenty pro jsou velmi silné, ale argumenty proti také,“ prohlásil Fiala.

Tři z pěti koaličních stran – STAN, TOP 09 a Piráti – přitom na odstranění daňové výjimky u tichého vína tlačí. „Než jít formou výjimek, které daňový systém komplikují, je potřeba se podívat na jiné formy podpory pro domácí vinaře,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

„Od začátku zdanění tichého vína prosazujeme. Je potřeba, aby byl systém spravedlivý,“ doplnil Jan Jakob, předseda poslaneckého klubu TOP 09, s nímž souhlasila i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). „Alkohol jako alkohol. Ať má stejné zdanění.“

Fiala se debatě nebrání. „Ona už běží na odborné úrovni. Já jsem měl minulý týden mimo jiné jednání s představiteli vinařů. Bavíme se i o tom, co by pro ně bylo přijatelné,“ konstatoval.

Premiér má na novou daň i jiný názor než jeho ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ten už loni na jaře navrhl, aby stát vybíral z litru tichého vína daň 23 korun a 40 haléřů. Menší vinaři by platili polovinu. Stát by díky tomu získal až čtyři miliardy korun ročně.

„Minimálně dvě třetiny této daňové úlevy dostávají cizí daňoví poplatníci. Nikoli čeští daňoví poplatníci, čeští a moravští producenti,“ vysvětlil svůj postoj Stanjura.

Lidovci mají několik podmínek

Jednat o dani z tichého vína jsou nově ochotní i lidovci. Mají ale podmínky. „Pokud to bude s nulovou administrativou nebo skoro s nulovou a pokud dokážeme vyřešit to, že to nebude zátěž, která naše vinaře dostane do velmi obtížné konkurenceschopné situace, tak to můžeme vyřešit a najít nějakou shodu,“ dodal předseda strany Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Návrh na možné zdanění tichého vína by měli v nejbližších týdnech projednat koaliční lídři. Ministerstvo financí je připraveno v případě shody zpracovat konkrétní variantu a poslat ji na jednání vlády.