TÉMA

Banka

Policie rozbila česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, zadržela čtyřicet lidí

Královéhradecká policie s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi čtyřicet lidí. Uvedla to mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová. Policie předpokládá, že obviněným ještě prokáže dalších několik stovek podvodů, s nimiž vzroste i způsobená škoda. Na případu pracovala téměř rok a půl. V úterý o své části případu informovala ukrajinská policie.
24. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 12:07|

Pandořina skříňka, nebo smysluplné opatření? Špidla a Kalousek se přeli o dani pro banky

V koalici se vede debata o zdanění zisků bank. Mimořádná daň známá jako windfall tax totiž vybrala výrazně míň, než se počítalo. Vládní hnutí STAN chce, aby koalice začala diskutovat o zavedení speciální sektorové daně pro banky. Bývalý premiér Vladimír Špidla (SOCDEM) míní, že by měla být zdaněna aktiva bank, s nimiž se prý dá velmi málo manipulovat. Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že bankovní daň zaplatí lidé a ekonomický růst.
24. 4. 2024|

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 miliard, meziročně o polovinu více

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v březnu hypoteční úvěry za 18 miliard korun, což je proti únoru růst o patnáct procent a proti loňskému březnu růst o polovinu. Úrokové sazby nových úvěrů zrychlily pokles na 5,19 procenta z únorových 5,36 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 20:17|

Stanjura chce zrušit mimořádnou daň o rok dříve, lidovci jsou proti

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zatím nemá koaliční podporu pro svůj plán týkající se daně z mimořádných zisků. Pro rok 2025 by ji rád zrušil, pokud na ni letos stát vybere předpokládaných sedmnáct miliard. Proti jsou lidovci, naopak TOP 09 záměr ministra podporuje.
18. 3. 2024|

Podvodníci nalézají nové cesty, jak lidi připravit o peníze. Nabízejí i falešnou práci

Kyberzločinů v Česku přibývá a podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak důvěřivé lidi připravit o peníze. Třeba v Moravskoslezském kraji takových případů loni policisté řešili na patnáct set. Řadu dalších případů ale lidé na policii ani nenahlásili. Může se jednat i o podvodné nabídky práce.
2. 3. 2024|

Banky poskytly v lednu hypotéky za třináct miliard korun, meziročně jde o dvojnásobek

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za třináct miliard korun, což je meziroční nárůst o 99 procent. Úrokové sazby v lednu pokračovaly v poklesu a snížily se z prosincových 5,65 na 5,54 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 19:11|

PŘEHLEDNĚ: Banky zatím snížení úrokových sazeb vyhodnocují, s reakcí chtějí vyčkat

Rozhodnutí České národní banky (ČNB) o poklesu sazeb povede k postupnému snižování úročení spořicích účtů a termínovaných vkladů bank, shodují se oslovení experti. Zlevňovat by měly i hypotéky. ČT proto oslovila největší tuzemské banky s dotazem, zda a jak se v jejich nabídkách snížení základní úrokové sazby na 6,25 procenta projeví.
9. 2. 2024|

Zaměstnankyně Sokola měla organizaci podvodem připravit o nejméně 40 milionů. Pak si prý vzala život

Zaměstnankyně České obce sokolské (ČOS) podvedla tuto tělovýchovnou organizaci i banku a neoprávněně získala miliony korun, oznámil ve čtvrtek tiskový mluvčí Sokola Radek Smekal. Doplnil, že financování běžné činnosti spolku tento trestný čin neohrozí, stejně tak se záležitost nijak nedotkne příprav letošního všesokolského sletu. Mluvčí pražských policistů Jan Daněk doplnil, že výše škody je nejméně 40 milionů korun.
8. 2. 2024|

Ochota bank financovat český zbrojní průmysl zřejmě roste, více podpořit ho chce i EU

Na dodávkách zbraní Ruskem napadené Ukrajině se i nadále podílejí české zbrojařské firmy. Jejich asociace hlásí, že společnosti vyrábí naplno a navyšují své kapacity. Tvrdí ale zároveň, že narážejí na problémy třeba se získáváním úvěrů. Situace se teď ale podle části podniků zlepšuje.
8. 2. 2024|

Ukrajina se snaží obnovit obří genovou banku rostlin, kterou zničili Rusové

Rusové během války na Ukrajině zničili i tamní Národní genovou banku rostlin. Patřila mezi deset největších semenných bank na světě. Její zaměstnanci se teď v různých částech země pokoušejí navázat na předchozí práci a zajistit Ukrajině nový depozitář rostlinných genetických zdrojů.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 22:12|

Další kompromis mezi kartou a hotovostí. Čtveřice bank spouští nový systém Cvak

Snahy o rozšíření bezhotovostních plateb pokračují. Čtveřice bank v Česku začíná obchodníkům nabízet nový způsob, jak se obejít bez terminálu a zároveň nevyžadovat jen hotovost. Slibuje, že ani pro zákazníky to nic složitého nebude.
24. 1. 2024|

Říkali jim mamuti a obrali je o 123 milionů. Podvodníci z ČR a Ukrajiny útočili na prodávající z internetových bazarů

Policie obvinila desítky mladých lidí z Česka a Ukrajiny za podvody vůči prodávajícím na internetových bazarech. Dva gangy získaly podle vyšetřovatelů trestnou činností dohromady zhruba 123 milionů korun tak, že svým obětem ukradly bankovní identitu, uvedl šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) Břetislav Brejcha. Hlavou jednoho z gangů byla žena, která už v Česku uzavřela dohodu o vině a trestu, v níž souhlasila s 5,5 roku vězení a peněžitým trestem šest milionů korun.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 20:04|

Peníze lze nově poslat i přes telefonní číslo. Šestice bank zavedla nový způsob plateb

Šest tuzemských bank spustilo možnost poslání platby skrze telefonní číslo. Služba platby na kontakt má za cíl transakce zjednodušit a omezit chyby při jejich zadávání. Registr přitom spravuje centrální banka. Další dvě banky se spuštěním služby počítají v průběhu příštího roku.
14. 11. 2023|

Soud schválil výplatu 57 miliard zhruba šestnácti tisícům věřitelů Sberbank CZ

Městský soud v Praze v pondělí povolil schválení výplaty 57 miliard korun zhruba šestnácti tisícům věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ formou částečného rozvrhu. Všechny skupiny věřitelů by tak mohly dostat do dvou měsíců 95 procent pohledávek. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Upozornil na to server e15.
13. 11. 2023|

Opatrnost Čechů v on-line prostoru bank mírně klesla, vyplývá z průzkumu ČBA a Ipsos

Opatrnost Čechů v bankovním on-line prostoru se nepatrně snížila. Index kyberbezpečnosti letos dosáhl 66 procent, o jeden bod méně než loni. Letos kyberprostor čelí většímu počtu útoků. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který v úterý představila Česká bankovní asociace (ČBA) a výzkumná agentura Ipsos.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 20:20|

Předčasné splacení hypoték se prodraží, banky by si mohly účtovat až jedno procento

Poplatek za předčasně splacenou hypotéku se zřejmě zvýší. Většina koaličních stran se předběžně dohodla na tom, že banky budou moct od lidí požadovat až jedno procento ze zbývající částky úvěru. Teď je administrativní poplatek tisíc korun. Po změně to budou násobky. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) původně navrhoval až dvouprocentní poplatek, s tím ale koaliční poslanci nesouhlasili.
6. 11. 2023|

Raiffeisen Bank International působením v Rusku terorismus nefinancuje, uvedla policie a případ odložila

Rakouská skupina Raiffeisen Bank International (RBI) aktivitami na ruském trhu terorismus nefinancuje, uvedla Národní centrála proti terorismu, která její působení prověřovala. Případ odložila, Rusko podle ní není na seznamu teroristických organizací OSN, sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Trestní oznámení podala Asociace za práva občanů a podnikatelů, podle níž RBI placením daní pomáhá financovat ruskou válku na Ukrajině. Skupina se hájí tím, že aktivity v zemi omezuje.
18. 10. 2023|

ČNB přestala úročit povinné rezervy bankám. Podle analytiků se to odrazí v ceně úvěrů

Česká národní banka od čtvrtka přestává úročit povinné rezervy tuzemským bankám. Ty tak v součtu přijdou o miliardy ročně. Podle analytiků to ve většině případů zřejmě zaplatí klienti. Krok centrální banky se podle nich může odrazit v hypotékách a dalších úvěrech, ale třeba i v mírném snížení úroků na spořicích účtech.
5. 10. 2023|

Policie navrhla vazbu pro pět lidí, které k trestnímu stíhání vydala Ukrajina

Policisté z Vysočiny podali návrh na vazbu pro pět lidí předaných v pondělí do Česka z Ukrajiny k trestnímu stíhání. Podrobnější informace ke kauze, ve které je pětice stíhána, zatím policisté neuvedli. Podle dřívějších informací ukrajinských médií se jedná o podezřelé z podvodů za více než 7,5 milionu eur (asi 183 milionů korun).
27. 9. 2023|

Vyšší poplatek za předčasné splacení hypotéky možná neprosadíme, připustil Stanjura

Vládě se ve sněmovně nemusí povést prosadit vyšší poplatek za předčasné splacení hypotéky. V rozhovoru pro ČT to poprvé připustil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kabinet v srpnu navrhl zavést tento poplatek až ve výši dvou procent ze zbývající částky úvěru. Po středečním projednání v rozpočtovém výboru míří návrh do druhého čtení. Kromě opozice ho ale odmítají podpořit i některé koaliční strany.
23. 9. 2023|

Každý šestý dospělý Čech nemá dlouhodobou finanční rezervu, varují odborníci

Zhruba každý šestý dospělý si podle průzkumu agentury Ipsos nevytváří žádnou dlouhodobou finanční rezervu. U těch, kdo si spoří, pak podle bank většinou není dostatečná. Třeba při odchodu do penze doporučují lidem ideálně mít na kontě dva miliony korun. Takové částky se dá podle zástupců bank dosáhnout odkládáním nižších jednotek tisíc korun měsíčně.
17. 9. 2023|

Státní pojišťovna EGAP zaplatila za Liberty Steel pohledávku jeden a půl miliardy korun

Státní exportní pojišťovna EGAP zaplatila za huť Liberty Ostrava pohledávku 60,8 milionu eur (přibližně 1,5 miliardy korun). EGAP ručil ostravské firmě za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank. Státní pojišťovna se tak stala věřitelem hutní společnosti.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 16:04|

Hypoték v srpnu přibylo proti předchozímu měsíci, poprvé od roku 2021 rostly i meziročně

Poprvé od konce roku 2021 se meziročně zvýšil objem poskytnutých hypotečních úvěrů, zatímco úvěrová sazba 5,78 procenta byla nejnižší za poslední rok. Podle Hypomonitoru České bankovní asociace poskytly banky a spořitelny v srpnu hypotéky za čtrnáct miliard korun – o 40 procent více než loni. Je to ale podle bank hlavně tím, že loni v srpnu bylo hypoték obzvlášť málo. Do Hypomonitoru dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 9. 2023|

Mimořádná daň pro firmy či banky má platit dál. Chce to část koalice, Stanjurovi navzdory

Mimořádné zdanění energetických firem, bank nebo rafinérií bude zřejmě platit až do konce roku 2025, a to i přes snahu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) takzvanou válečnou daň zrušit už od ledna. Zjistila to Česká televize. Proti ministrovu záměru zrušit spolu s regulací cen právě i daň z neočekávaných zisků, se totiž postavily už tři koaliční strany: Piráti, lidovci a nově také Starostové a nezávislí.
10. 9. 2023|