TÉMA

Veterinární správa

Z domu v Měníně na Brněnsku odvezli dobrovolníci desítky psů, další tam ale zůstávají

Z rodinného domu v Měníně nedaleko Brna, kde podle veterinářky oslovené ČT žili roky psi v nevyhovujících podmínkách, se dobrovolníkům podařilo odvézt čtyřicet zvířat poté, co starosta obce Marek Chudáček přesvědčil jejich majitele, aby se jich vzdali. Neznámý počet psů ale na místě nadále zůstává.
11. 8. 2023|

V Česku se znovu potvrdila ptačí chřipka. Veterináři vybijí ohnisko na Jihlavsku

Po měsíci se v Česku znovu potvrdila ptačí chřipka. V letošním čtyřicátém ohnisku v Rohozné u Jihlavy na Vysočině je pět tisíc kusů drůbeže, hlavně hus. Veterináři je vybijí. Podle Státní veterinární správy (SVS) jde o nízce patogenní chřipku subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka. Před měsícem šlo v Trhových Dušníkách na Příbramsku o vysoce patogenní typ choroby.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:01|
Reportéři ČT

Drůbežárny míchají klecová a podestýlková vejce, ukazují záběry. Zákaz klecí projednají poslanci

Před dvěma lety se po zveřejnění záběrů z klecových chovů začali spotřebitelé zajímat o to, jak se drůbežáři k nosnicím chovají. Aktivisté letos pronikli přímo do chovů a objevili další problém: míchání dražších a levnějších vajec do jednoho balení, které se přitom prodává za vyšší cenu. Poslanci mají v pátek projednávat návrh zákona, který by klecový chov postavil mimo zákon. Problém se ovšem týká i Agrofertu ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Případem se zabýval Ondřej Golis z Reportérů ČT.
16. 6. 2020|

Slepice vedle chovu s ptačí chřipkou ve Štěpánově nakažené nebyly. Mimořádná opatření trvají

Dvanáct slepic ve dvou chovech ve Štěpánově nad Svratkou, které v sobotu utratili veterináři, nebylo nakaženo ptačí chřipkou. Chovy sousedily s místem výskytu nemoci. Mimořádná opatření ale stále trvají, starostové obcí v ochranném pásmu a pásmu dozoru musí sepsat seznam veškerého ptactva. Veterináři se zatím ale rozhodli drůbež v těchto zónách nevybíjet.
20. 1. 2020|

Odstartoval každoroční rituál. Začal prodej vánočních kaprů a stromků

Rybáři začali ve čtvrtek prodávat vánoční kapry. Lidé si je letos můžou pořídit na více než 2,5 tisíci místech. Ceny oproti loňsku mírně vzrostou. Naopak vánoční stromky vyjdou zhruba stejně jako vloni.
19. 12. 2019|

Skandál kolem závadného polského hovězího už vyšetřuje EU, do země vysílá kontrolory

Evropská unie zahájila vyšetřování skandálu kolem problémového masa z Polska. Kontroloři v pondělí odcestují do Polska, aby situaci analyzovali, potvrdila mluvčí Evropské komise. Skandálem je podle komise zasaženo nejméně 14 zemí včetně České republiky. Příslušný polský masokombinát v Mazovském vojvodství, kde polské úřady provádějí vyšetřování mimo jiné kvůli ilegálním porážkám nemocných zvířat, byl uzavřen.
1. 2. 2019Aktualizováno1. 2. 2019, 23:23|

Polské maso z nemocných krav skončilo na Slovensku v restauracích a školních jídelnách

Na Slovensko bylo dovezeno 300 kilogramů masa z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy. Maso skončilo v restauracích a školních jídelnách. Uvedla to slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Odpoledne slovenská veterinární správa uvedla, že zmíněné maso se na Slovensku dostalo i do maloobchodních prodejen. Zmiňované maso odebrali i tři podnikatelé na východě země. Polsko do států Evropské unie podle hlavního polského veterináře vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího.
31. 1. 2019Aktualizováno31. 1. 2019, 20:24|

Maso z nemocných krav se do Česka nedostalo, ujišťuje Polsko

Maso z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy, nebylo vyvezeno do zahraničí, tedy ani do České republiky. Jatka, kterých se kauza týká, jsou pod úředním dozorem uzavřena a dělá se v nich audit. České ministerstvo zemědělství o tom informovaly polské dozorové orgány.
29. 1. 2019Aktualizováno29. 1. 2019, 17:34|