TÉMA

Kardinál

Soud s bývalým kardinálem McCarrickem kvůli sexuálnímu obtěžování nebude. Trpí demencí
Soud ve státě Massachusetts se nakonec nebude zabývat případem bývalého kardinála Theodora McCarricka, který čelil obžalobě ze sexuálního útoku proti nezletilému chlapci. Kdysi vlivnému hodnostáři katolické církve v USA je 93 let a trpí demencí, takže není možné ho soudit, napsala agentura AP. Kvůli četným obviněním ze sexuálního zneužívání propustil papež František McCarricka z duchovního stavu.
31. 8. 2023|
V synodě biskupů poprvé zasednou ženy s hlasovacím právem, rozhodl papež František
Papež František povolí, aby v synodě biskupů zasedly ženy s hlasovacím právem. Napsala to agentura AP s odkazem na nová pravidla zveřejněná Vatikánem. Ženy se dosud zasedání účastnily jako expertky bez možnosti hlasovat a o toto právo dlouho usilovaly. Nová pravidla budou platit pro jednání, které se uskuteční v říjnu.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 16:39|
Vatikán ho nevyslyšel, nyní kardinál kritický k Pekingu stojí před soudem
Jeden z nejvýše postavených představitelů katolické církve, kardinál Joseph Zen stojí v Hongkongu před soudem. Spolu s ním čelí obvinění pětice prodemokratických aktivistů kvůli tomu, že nezaregistrovali fond, který pomáhal lidem zadrženým při protivládních protestech. Proces je součástí širšího zátahu na občanskou společnost v metropoli.
2. 10. 2022|
Novinařina mě nabíjí. I při dialýze jsem psala scénář k rozhovorům, vzpomíná Kalenská
Ani při ročním čekání na transplantaci ledvin a slinivky nepřestala Renata Kalenská pracovat. Naopak, novinařina ji během těžkého období držela. „Moderovala jsem i v době, kdy jsem chodila na dialýzu. Sestry se mi smály, že jsem si lehla a s počítačem na klíně jsem psala scénář,“ vzpomíná novinářka Deníku N, která se během celé kariéry zaměřuje na rozhovory. Na ty nejlepší i na ty, po kterých musela do nemocnice, vzpomíná Kalenská v podcastu Background ČT24.
30. 9. 2022|Šimon Rogner
Před 80 lety nacisté zavraždili Antonína Bořka-Dohalského. Kanovník ve službách odboje vadil německým kněžím
Kněz a účastník protinacistického odboje hrabě Antonín Bořek-Dohalský z Dohalic dokonal svůj život v bažinách koncentračního tábora Osvětim 3. září 1942. Výrazné osobnosti prvorepublikové společnosti se stala osudnou touha dvou německých kněží obsadit pražský arcibiskupský stolec. Ani odstranění Dohalského jim však vytoužený úřad nepřineslo. Výročí připomene zádušní mše a odhalení pamětní desky u kostela v Hluboši u Příbrami, ve které kněz působil.
3. 9. 2022|Dušan Šulc
Papež s kardinály řešil velké církevní reformy. Pokračuje i v obměně sboru
Největší setkání papeže Františka s kardinály po dvou dnech skončilo. Za zavřenými dveřmi je ve Vatikánu seznamoval s první reformou Římské kurie za více než tři dekády. Změny ve fungování katolické církve se mohou týkat i pravidel volby nového papeže.
30. 8. 2022|
30 let zpět: Nadace Zvon pro Březí zajistila nový zvon i rekonstrukci kostela
Díky nadaci Zvon pro Březí se ve stejnojmenné obci u Říčan mohli občané těšit z nového zvonu, stejně jako ze zrekonstruovaného kostela, který slavnostně vysvětil nizozemský kardinál Adrianus Johannes Simonis. Původní zvon byl v roce 1942 ukraden nacisty. Přesně po 50 letech se tak vrátil na své původní místo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 8. 2022|Archiv ČT
V Římě zemřel v 98 letech slovenský kardinál Jozef Tomko
V pondělí ráno zemřel nejstarší slovenský kardinál Jozef Tomko. Bylo mu 98 let. Na webu to oznámila Slovenská biskupská konference. Tomko celý svůj život působil v Římě, kde se stal biskupem a později kardinálem. Spolupracoval například s šesti papeži nebo s exilovaným českým kardinálem Josefem Beranem.
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 11:52|Dušan Šulc
Jednání s komunisty pro něj byla utrpením, vzpomíná Tomáškův ceremoniář
Uplynulo třicet let od úmrtí pražského arcibiskupa Františka kardinála Tomáška – muže, který svou dlouholetou činností přispěl k pádu komunistického režimu v Československu. Mimo jiné se zasadil také o svatořečení Anežky České v listopadu 1989. Jaký byl v soukromí a jak prožíval poslední léta totalitního režimu? V rozhovoru pro ČT24 na něj vzpomíná jeho blízký spolupracovník a současný ředitel Strahovské knihovny P. Evermod Gejza Šidlovský.
4. 8. 2022|Dušan Šulc
Kardinál Czerny v kázání na Velehradě odsoudil válku na Ukrajině, vyzdvihl pomoc uprchlíkům
Válečný konflikt na Ukrajině i pomoc České republiky uprchlíkům připomněl v úterý v kázání na Velehradě kardinál Michael Czerny, podle kterého je tato „zločinná válka“ vedena proti svobodné Ukrajině i celému civilizovanému světu. Czerny byl hlavním kazatelem slavnostní mše, kterou dopoledne vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti na Velehradě na Uherskohradišťsku.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 16:06|
Graubner se ujal úřadu pražského arcibiskupa. Předpokládá, že bude ve službě tři čtyři roky
Pražská arcidiecéze má nového arcibiskupa. Při pontifikální mši v katedrále sv. Víta se úřadu arcibiskupa pražského a primase českého ujal Jan Graubner, který byl doposud olomouckým arcibiskupem. Funkci převzal od kardinála Dominika Duky, který tímto dnem odchází do důchodu. Graubnera čeká v úřadu mnoho výzev, odborníci však zásadní změny ve fungování pražské části katolické církve nepředpokládají.
2. 7. 2022Aktualizováno2. 7. 2022, 20:23|Dušan Šulc
Papež František je upoután na invalidní vozík. Své povinnosti ale hodlá plnit dál
Papež František musel kapitulovat před vleklou nemocí. Bolestivý zánět kolenních vazů ho dočasně upoutal na invalidní vozík. Z něho tento týden vedl v Římě i modlitby za mír ve světě a na Ukrajině. Františkovi, který se příští týden chystá ve Vatikánu uvítat českého premiéra Petra Fialu (ODS), je pětaosmdesát let. Je tedy ve věku, v němž jeho předchůdce Benedikt XVI. rezignoval. K tomu se však současný pontifik nechystá. Fyzické obtíže a mimořádné výzvy doby ale vyvolávají otázky o limitech jeho úřadu.
4. 6. 2022|rp
Graubnerova nástupce zatím olomoucké arcibiskupství nezná. Je čas, říká pomocný biskup Basler
Pomocný biskup olomouckého arcibiskupa Antonín Basler v ČT řekl, že nástupce Jana Graubnera zatím arcidiecéze nezná. Podle něj je zatím čas, protože funkci pražského arcibiskupa musí Graubner převzít do dvou měsíců. Zda by se novým arcibiskupem v Olomouci mohl stát právě on jako současný pomocný biskup, Basler nevyloučil. Podle něj to však může být i někdo nový. Uvedl, že jmenování Graubnera do funkce pražského arcibiskupa ho překvapilo, podle něj bude věřícím i kolegům v Olomouci chybět.
13. 5. 2022|
Kritizovaný i oceňovaný kardinál Duka odchází z funkce pražského arcibiskupa
Odcházející pražský arcibiskup Dominik Duka prožil během kněžského života mnohé – odnětí státního souhlasu, působení v ilegalitě i věznění. Až po listopadu 1989 mohl začít stoupat v církevní hierarchii. Úřadu arcibiskupa se oficiálně ujal 10. dubna 2010 a o dva roky později jej tehdejší papež Benedikt XVI. jmenoval kardinálem. V roce 2018 Duka, když dosáhl 75 let, v souladu s církevními předpisy nabídl svou rezignaci, papež František jej ale ponechal ve funkci ještě čtyři další roky.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 12:48|daz
Charita pomáhá na Ukrajině různými způsoby, tvrdí generální vikář Balík po polarizujícím blogu Duky
Velkou pozornost vzbudil před několika dny blog kardinála Dominika Duky, v němž se mimo jiné vyjádřil k problematice znásilnění na válkou zmítané Ukrajině. Text v pátečních Událostech, komentářích hájil generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík a kritizovala výkonná ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.
30. 4. 2022|
Ratzinger požádal o odpuštění v kauze sexuálního zneužívání. Žádné provinění ale nepřiznal
Bývalý papež Benedikt XVI. požádal o odpuštění v souvislosti s kauzou sexuálního zneužívání duchovními v době, kdy stál v čele mnichovského arcibiskupství. Informovala o tom agentura AP, podle níž však nepřiznal žádné osobní nebo konkrétní provinění. Duchovní reagoval na nedávnou zprávu, podle níž ještě jako kardinál Joseph Ratzinger pochybil ve čtyřech případech sexuálního obtěžování.
8. 2. 2022|
Poprvé v historii stanul před vatikánským trestním soudem kardinál. Obžalovaný je z finančních deliktů
Ve Vatikánu začal proces s deseti lidmi, kteří jsou obžalováni ze zpronevěry financí, podvodů, vydírání či zneužití úřadu. Je mezi nimi i bývalý prefekt papežského státu Giovanni Angelo Becciu, který je prvním kardinálem, jenž stanul před vatikánským trestním soudem a nejvýše postaveným úředníkem Svatého stolce obžalovaným z finančních trestných činů. Obvinění odmítá.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 19:58|
Doba odhaluje velké charaktery, soudí kardinál Duka
Současná doba odhaluje, kdo jsme, poznáváme velké charaktery, velmi obětavé lidi, jak ve zdravotnictví, tak v ostatních institucích, řekl v rozhovoru pro Události, komentáře kardinál Dominik Duka. Na druhé straně poznáváme také lidskou ubohost, někdy i závist a nenávist, dodal.
30. 3. 2021|
Kněží v Kolíně nad Rýnem zneužívali nezletilé. Církev odhalila stovky sexuálních deliktů
Čtvrteční nezávislá zpráva katolické církve v Německu konstatovala, že v arcibiskupství v Kolíně nad Rýnem bylo mezi lety 1975 a 2018 sexuálně zneužito 314 nezletilých ze strany 202 členů kléru a světských pracovníků. Dva církevní představitelé byli v reakci na to ihned propuštěni.
18. 3. 2021|
Papež František vyzval věřící, aby Vánoce oslavili skromně a byli pozorní vůči svým bližním
Papež František o první adventní neděli nabádal v modlitbě Anděl Páně věřící k prostému oslavení letošních vánočních svátků v podmínkách koronavirové pandemie. Vyzval k jednoduchosti, k pozornosti vůči bližním a k modlitbě v kruhu rodiny. Předtím se zúčastnil mše s nově jmenovanými kardinály, mezi nimiž je i první Afroameričan v této funkci.
29. 11. 2020|
Ve Vatikánu rezignoval kardinál Becciu. Zapletl se do skandálu s luxusními nemovitostmi, tvrdí AP
Ve Vatikánu ve čtvrtek rezignoval na svou funkci vlivný italský kardinál Angelo Becciu, prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení. Podle agentury AP je jeho odchod spojen se skandálem kolem kontroverzního nákupu luxusních nemovitostí v Londýně za peníze církevního státu. Vatikán rezignaci nekomentoval.
24. 9. 2020|
Letošní svatováclavská pouť má být bez větších omezení. Z Vatikánu přijede vlivný kardinál Ouellet
Bez zvláštních hygienických opatření, nebo maximálně s oddělenými sektory pro návštěvníky –⁠ tak by měla vypadat letošní svatováclavská pouť do Staré Boleslavi. Podle pražského arcibiskupství by koronavirová krize neměla tradiční akci výrazně ovlivnit. Nejvýznamnějším hostem bude prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet, který bývá označován za „čtvrtého muže Vatikánu“. Mši odslouží na Mariánském náměstí společně s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.
14. 8. 2020|Filip Mašek
Kardinál Pell věděl o zneužívání dětí, uvedla australská komise. Podle ní takto hřešilo sedm procent kněžích
Australský kardinál George Pell věděl o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími v Austrálii, nepodnikl ale žádné kroky, aby mu zabránil. Uvedla to australská královská komise, která byla vyšetřením případů pověřena. Její šetření skončilo už v roce 2017, informace týkající se Pella byly však zveřejněny až ve čtvrtek, napsal zpravodajský server BBC News.
7. 5. 2020|
30 let zpět: Nevím, zda vím, co je to zázrak
Prezident Václav Havel a další čelní představitelé státu a církve přivítali na pražském letišti v Ruzyni papeže Jana Pavla II. Ten se stal první hlavou římskokatolické církve, která kdy navštívila české země. Podívejte se i na další okamžiky z prvního dne jeho návštěvy Československa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 4. 2020|