TÉMA

Aktivista

Policisté pátrají po aktivistovi Pavlu Zítkovi, nepřišel k soudu v Chomutově

Policisté v úterý vyhlásili pátrání po Pavlu Zítkovi. Muž, označovaný za dezinformátora, se v pátek nedostavil k Okresnímu soudu v Chomutově. Čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy. Jednání u soudu s osmapadesátiletým Zítkem, který má bydliště na Chomutovsku, soud odročil na 24. května.
včera|

„Jste tady, protože jste sdílela nenávistné příspěvky.“ Soud uložil podmíněný trest aktivistce Liskové

Okresní soud v Ostravě uložil osmiměsíční podmíněný trest aktivistce Nele Liskové. Zkušební dobu stanovil na dva roky. Navíc musí deaktivovat a později i smazat svůj profil na síti X. Lisková podle obžaloby na sociálních sítích umisťovala nenávistné a manipulativní příspěvky. V nich se vymezovala především proti Pirátské straně a její místopředsedkyni Olze Richterové. Publikovala i příspěvek, ve kterém vyzývala k deukrajinizaci a denacifikaci Česka. Lisková před soudem odmítla vinu. Tvrdí, že jde o politický proces.
9. 4. 2024|

Praha 1 vyzvala aktivistu Thora k odstranění přístřešků před Úřadem vlády. Ten to odmítá

Praha 1 v pondělí vyzvala protivládního aktivistu Ondřeje Thora, který od loňského května táboří na prostranství před Úřadem vlády, aby z místa odstranil své přístřešky. Thor na to má pět dnů od převzetí výzvy, může se ještě odvolat k pražskému magistrátu. Pokud stánky neodstraní a neuspěje s odvoláním, hlavní město je připraveno tábořiště odstranit. Informovali o tom zástupci Prahy 1 a magistrátu. Tábořiště by podle starostky městské části Terezie Radoměřské (TOP 09) mohlo zmizet v polovině dubna. Thor reagoval, že město jedná protiprávně a že své stánky nezlikviduje. Pokud bude třeba, bude se bránit soudně a držet hladovku.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 14:28|

Muž, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky, se i přes zákaz pobytu objevil v Praze. Čeká ho za to soud

Aktivistu Jaroslava Popelku, který loni v březnu na protivládní demonstraci vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea, čeká znovu soud. Žalobce ho k němu poslal za to, že se i přes zákaz pobytu objevil v Praze. ČT to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Popelka za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky dostal kromě zákazu pobytu na území hlavního města také čtyřměsíční podmínku.
14. 2. 2024|

„Faile, jsme s tebou!“ Demonstrace za aktivistu odsouzeného v Povolží přerostla ve střety s policií

Baškirského aktivistu Faila Alsynova, který brání tamější přírodu před těžaři, odsoudil ruský soud ke čtyřem letům ve vězeňském táboře. Formálně byl shledán vinným z šíření nenávisti kvůli vystoupení na loňské demonstraci proti těžbě zlata v Baškirské autonomní republice v ruském Povolží, uvedla stanice BBC. Odsouzení aktivisty provázel podle nezávislých médií mohutný protest, který přerostl v potyčky s policií.
17. 1. 2024|

Policie podezírá aktivistu Netíka z vyhrožování Rakušanovi. Hrozí mu tři roky vězení

Kriminalisté sdělili podezření pro trestný čin vyhrožování aktivistovi Jakubu Netíkovi, který na zářijové protivládní demonstraci mluvil o tom, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a další členové vlády budou viset. Za vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci mu hrozí až tři roky vězení. Policie to uvedla na síti X. Netíka stíhala policie i kvůli výrokům o válce na Ukrajině nebo vakcínách proti covidu-19. Soud ho obžaloby částečně zprostil, částí se bude ještě zabývat.
23. 11. 2023|

Zemřel romský aktivista a politik Karel Holomek

Ve věku 86 let v neděli odpoledne zemřel romský aktivista, politik a zakladatel Muzea romské kultury Karel Holomek. Zpravodajskému serveru Romea.cz to oznámila jeho dcera Jana Horváthová. Karel Holomek byl v letech 1990 až 1992 poslancem České národní rady za Občanské fórum a po jeho rozdělení za Občanské hnutí.
27. 8. 2023|

Muž si stěžoval na hudbu v Prachovských skalách. Objevily se pak proti němu plakáty s hanlivým popiskem

V ulicích v centru Jičína se objevily snímky občanského aktivisty a regionálního historika Pavla Kracíka s hanlivým popiskem. Šlo o reakci neznámého pachatele zřejmě na to, že si muž stěžoval na hlasité hudební produkce v Prachovských skalách v chráněné krajinné oblasti. S takovými plakáty nesouhlasí ani pořadatel koncertů.
26. 7. 2023|

Podezřelá smrt ruského aktivisty ve vazbě. Berezikov nabádal vojáky, aby složili zbraně

Ve vazbě v ruském Rostově na Donu zemřel za podezřelých okolností čtyřicetiletý aktivista Anatolij Berezikov. Ve městě vyvěšoval plakáty ukrajinské iniciativy s názvem Chci žít, která umožňuje ruským vojákům vzdát se do zajetí. Představitelé věznice prohlásili, že muž spáchal sebevraždu. Jeho právnička si ale myslí, že mohl zemřít na následky mučení.
16. 6. 2023|

Hongkongské úřady tvrdě potírají prodemokratické hnutí, ve věznicích běží převýchova aktivistů

Hongkongské úřady intenzivně tlačí na vězněné prodemokratické aktivisty. Lidé mladší 21 let zatčení za účast na protestech v roce 2019 podstupují ve vězení takzvaný deradikalizační program, který má potlačit jejich politické přesvědčení a přimět je k přiznání k extremismu. Podle úřadů už nucenou převýchovou mělo projít bezmála 900 mladých lidí. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová hovořila nejen o tomto tématu s představitelem hongkongské opozice Nathanem Lawem. Ten je aktuálně v britském exilu.
10. 6. 2023|

Běloruský soud potvrdil trest novináři z tamní polské menšiny, Varšava chystá odvetné kroky

Běloruský nejvyšší soud potvrdil trest osmi let vězení novináři a aktivistovi polské menšiny Andrzeji Poczobutovi (bělorusky Andreji Pačobutovi). Trest dostal letos v únoru, mimo jiné za údajné podněcování k sociální nenávisti. Varšava, která už dříve proces označila za politicky motivovaný, v reakci chystá odvetné kroky. Informovala o tom polská agentura PAP.
26. 5. 2023|

Na Šumavu se vrátil „velký piškot“. Pomohla i blokáda ekologických aktivistů proti kácení stromů

Na Šumavu se vrátil vzácný kornatec velký. Tohoto brouka, kterému se někdy říká velký piškot, tam ochranáři viděli naposledy před sto lety. Jeho nynějšímu výskytu údajně pomohla i blokáda proti kácení tamních lesů na Modravě v podání ekologických aktivistů. Právě zastavením těžby vzniklo pro kornatce ideální prostředí pro život.
23. 10. 2022|

Ekologičtí aktivisté spouštějí noční guerillu. Vypouštějí pneumatiky a zhasínají ve výlohách

V západním světě se objevuje nový způsob působení ekologických aktivistů. Do ulic vyrážejí hlavně v nočních hodinách, vypouštějí pneumatiky u sportovních užitkových vozidel nebo zhasínají výlohy obchodů. Známí jsou pod různými jmény. Skupiny aktivistů chtějí přinutit veřejnost, aby změnila své návyky a k životnímu prostředí se chovala šetrněji.
25. 8. 2022|

V Hongkongu pustili z vězení autora protestního sloganu, bude dál pod dohledem

Přední hongkongský prodemokratický aktivista Edward Leung, který si odpykával trest za výtržnictví a útok na policii při protestech z roku 2016, byl po čtyřech letech propuštěn z vězení. Leung je autorem sloganu známého z protičínských protestů. Po propuštění bude dál pod dohledem.
19. 1. 2022|

Hongkongský aktivista přezdívaný Kapitán Amerika byl odsouzen na základě bezpečnostního zákona

Hongkongský aktivista přezdívaný Kapitán Amerika 2.0, který se během protestů v metropoli oháněl štítem známého amerického superhrdiny, byl v pondělí shledán vinným z podněcování odtržení Hongkongu od Číny. Stal se tak druhou osobou odsouzenou na základě zákona o národní bezpečnosti, který Čína zavedla v rámci potlačování disentu. Trest mu zatím nebyl vyměřen.
25. 10. 2021|

Policie zadržela a odvezla asi dvacet aktivistů, kteří ráno zablokovali jatka v Mirovicích

Policie v úterý dopoledne odpoutala z řetězů protestující před jatky v Mirovicích na Písecku. Aktivisté podle policistů nevyslyšeli opakované výzvy k opuštění prostoru. Zhruba dvacítku účastníků akce odvezla policejní auta, zákrok se obešel bez zranění. Skupina hlásící se k hnutí za osvobození zvířat se ráno přivázala ke vchodu do jatek, chtěla tím bránit provozu areálu.
31. 8. 2021|

Stromy ve Slavonicích prý ohrožují okolí. Lidé přesto protestují proti jejich kácení

Část lidí ve Slavonicích na Jindřichohradecku se postavila proti kácení stromů. Radnice ho vysvětluje potřebou obnovit obecní zeleň, ta stará údajně ohrožuje okolí. Odpůrci kácení ale namítají, že se Slavonice zbytečně zbavují i zdravých dřevin.
16. 3. 2021|

Policie v centru Prahy zadržela desítky aktivistů. Chtěli, aby vláda začala víc řešit klima

Policie v centru Prahy v blízkosti sněmovny zadržela 44 aktivistů klimatického hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), důvodem bylo neuposlechnutí výzvy nebo narušení chráněného prostoru parlamentní budovy. Prvních dvanáct lidí bylo zadrženo u budovy sněmovny, dalších 32 v přilehlé Tomášské ulici. Aktivisté podle mluvčí policie Violety Siřišťové skončili na policejní služebně.
1. 10. 2020|

Policie začala zatýkat přední tváře protestů v Hongkongu. Wonga odvezl minivan

Hongkongský aktivista Joshua Wong čelí obvinění z organizování nelegální demonstrace. V rukou policie skončili i dva další známí aktivisté. Wong už byl podle BBC propuštěn na kauci. Wong byl jedním z lídrů takzvaného deštníkového hnutí před pěti lety. K jeho opětovnému zatčení úřady přistoupily den před nepovolenou demonstrací. Od začátku protestů v červnu bylo zatčeno již 900 osob.
30. 8. 2019Aktualizováno30. 8. 2019, 12:32|

Video, které rozdělilo Ameriku. Student odmítá, že by se vysmíval indiánskému aktivistovi

Spojené státy živě debatují o víkendovém incidentu, při němž měla skupina bělošských středoškoláků údajně urazit indiánského aktivistu. Spor znovu ukázal, jak je americká společnost rozdělená. Studentů se zastal prezident Donald Trump.
24. 1. 2019|