Aktivistu Zítka vykázala soudkyně ze síně, protože vyrušoval

Události: Pavel Zítko u soudu (zdroj: ČT24)

Aktivista Pavel Zítko stanul před Okresním soudem v Chomutově, je podezřelý z šíření poplašné zprávy. Soudkyně Iva Dvořáková jej však ihned po předvedení eskortou ze soudní síně vykázala. Uvedla, že je to na nezbytně nutnou dobu, protože podezřelý při jednání vyrušoval. Hlavní líčení zahájila v jeho nepřítomnosti. Když byl předvolán, Zítko řekl, že se cítí být nevinen. Do soudní síně se dostalo třináct lidí z veřejnosti, dostali vstupenky. Budovu hlídala policie. Jednání bude pokračovat 27. září, soudkyně ho naplánovala až do prosince.

Aktivista Zítko je nyní ve vazbě. Jednání se mělo uskutečnit už několikrát, ovšem v dubnovém termínu se Zítko nedostavil. Později po něm policie vyhlásila pátrání, zadržený byl posléze na základě evropského zatýkacího rozkazu na Slovensku.

Dorazili i Zítkovi stoupenci, u vchodu byla tlačenice. Stěžovali si na nedostatek místa i délku trvání jednání. Při minulém hlavním líčení je kvůli vyrušování vyvedla justiční stráž. Tehdy i tentokrát jich přišlo jen několik, odhadem asi patnáct lidí. Do soudní síně se dopoledne dostali tři. Soudkyně několikrát napomenula veřejnost, aby nevyrušovala.

„Hlavní líčení doprovázejí i bezpečnostní opatření,“ informovala z chomutovského soudu redaktorka ČT Tereza Šedivá, podle níž během začátku jednání byly u budovy nižší desítky policistů a příslušníku vězeňské služby.

Studio ČT24: Redaktorka ČT Tereza Šedivá o soudu s Pavlem Zítkem (zdroj: ČT24)

Osmapadesátiletý Zítko bývá v médiích označován za dezinformátora. Obžalobě čelí kvůli tomu, že v době pandemie covidu-19 zpochybňoval existenci viru a ve svých videích mluvil o negativních zdravotních důsledcích očkování proti koronaviru. Uvedl například, že očkování proti covidu-19 vedlo k potratům a lidem po něm houstla krev. „Trestné činnosti se dopouštěl v době, kdy byl vyhlášen nouzový stav,“ řekl státní zástupce David Verner.

Žalobce navrhl Zítkovi podmíněný trest, který se ale podle něj ještě může v průběhu líčení změnit. Hrozit mu může až osm let za mřížemi. Advokát Filip Geryk řekl, že jeho klient bude trvat na přehrání všech videí uvedených v žalobě. Je jich celkem jedenadvacet, trvají v průměru dvacet minut až hodinu a půl.

Zítko: Zřejmě šlo o politickou objednávku

K obžalobě se Zítko vyjadřoval téměř tři hodiny. Na úvod uvedl, že byl zadržen podle něj protizákonným způsobem a že byl pronásledován po Evropě. Vernera označil za údajného žalobce a odmítl s ním uzavřít dohodu o vině a trestu. Řekl, že se cítí být nevinen. „Při vysílání jsem vždy vycházel z důvěryhodných a ověřených zahraničních zdrojů,“ řekl k živým vysíláním, jejichž části cituje obžaloba. „Zřejmě šlo o politickou objednávku s cílem mě umlčet bez práva na spravedlivý proces u nezávislého soudu,“ shrnul své vyjádření. Názory, které Zítko šířil ve videích, během svého vyjádření rozváděl a mluvil o nich obšírněji.

Zítko chtěl kandidovat při loňských volbách na prezidenta, ale nepředložil dostatek občanských podpisů, proto ho ministerstvo vnitra do voleb nepustilo. Zítko na sebe v minulosti upozornil i u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu několika obžalovaným.