Policie pátrá po aktivistovi Popelkovi, nenastoupil do vězení

Policie vyhlásila pátrání po aktivistovi Jaroslavu Popelkovi, který loni v březnu vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. Obvodní soud pro Prahu 1 vydal příkaz k jeho dodání do vězení, kam má nastoupit kvůli odsouzení v související kauze. ČT to potvrdila mluvčí soudu Eva Švíglerová. Popelka dostal dvouměsíční nepodmíněný trest kvůli tomu, že porušil zákaz pobytu v Praze. Ten mu justice uložila kvůli zmíněným výzvám ke stržení ukrajinské vlajky.

„Na odsouzeného J. P. byl zdejším soudem vydán příkaz k dodání do výkonu trestu, neboť nenastoupil do výkonu trestu,“ uvedla mluvčí soudu Švíglerová. Policie po Popelkovi vyhlásila pátrání, jak ČT potvrdila její mluvčí Dana Čírtková. Podle databáze hledaných osob muž bydlí v okresu Žďár nad Sázavou.

Popelka stál před soudem v několika případech – mimo jiné čelil obžalobě kvůli výzvám ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea během protivládní demonstrace loni v březnu. Soud mu uložil čtyřměsíční podmínku a rok a půl dlouhý zákaz pobytu v Praze. Právě ten pak ale muž porušil, za což mu justice letos v červnu pravomocně uložila dvouměsíční vězení.

Aktivista u soudu letos v únoru řekl, že justici neuznává. Soudce Jan Kratina jeho přístup označil za hloupý a poslal ho za mříže. Popelka v reakci uvedl, že očekával horší rozsudek. „Jsem vcelku příjemně překvapen,“ hodnotil s tím, že porušení zákazu pobytu nelituje.

Pobyt ve vězení se mu může prodloužit

Obvinění z výzev ke stržení ukrajinské vlajky muž odmítl s tím, že se dopustil nanejvýš přestupku. Podle soudu ale musel vědět, že nabádá k chování, které nelze spáchat jinak než násilně. Verdikt potvrdila celá justiční soustava včetně Ústavního soudu.

Kvůli ukrajinské vlajce na Národním muzeu čelil muž ještě dalším dvěma obžalobám. V kauze e-mailových výzev k „defenestraci“ ukrajinských vlajek z budov v Česku byl osvobozen, ve druhém případu si ale vyslechl půlroční podmínku za šíření poplašné zprávy. Popelka totiž v dopisech muzeu a policii napsal, že pokud nebude vlajka stažena, tak by do budovy mohly vtrhnout radikální skupiny.

Zmíněné podmíněné tresty by Popelkovi soud kvůli porušení zákazu pobytu mohl přeměnit v nepodmíněné. V případu šíření poplašné zprávy už kvůli tomu nařídil veřejné jednání, v kauze výzev ke stržení vlajky je to podle dřívějšího vyjádření mluvčí Švíglerové pravděpodobné.