TÉMA

Správní řízení

Česká národní banka zahájila řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou. Může přijít o povolení

Česká národní banka (ČNB) v pátek zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou (PDZ) směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem jsou přetrvávající závažné nedostatky v její činnosti. Záložně bylo předběžným opatřením zakázáno přijímat vklady a poskytovat úvěry. Vyplácení vkladů omezeno není. V záložně měl v minulosti peníze uložené i současný premiér Petr Fiala (ODS).
15. 3. 2024|

Radnice bojují proti vizuálnímu smogu. V Praze naopak chystají zmírnění vyhlášky, která reklamu reguluje

Stále více měst a obcí bojuje s venkovní reklamou. Radnice ale mohou narazit na stávající legislativu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) už kvůli omezování reklamy vede správní řízení s Prahou. Metropole na to reaguje tím, že chystá zmírnění současné vyhlášky.
26. 1. 2024|

Řidiči už z ignorování pokut za špatné parkování nevyváznou lacino

Neplacení pokut za špatné parkování se nově může pořádně prodražit. Dosud byla nejvyšší možná souhrnná pokuta 2500 korun, nově to může být i desetinásobek. Úřadům změnu umožňuje novela silničního zákona. Cílí hlavně na lidi, kteří placení parkovného ignorují úmyslně.
5. 1. 2024|

Antimonopolní úřad vyšetřuje řetězec Globus, hrozí mu pokuta až 2,4 miliardy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodním řetězcem Globus. Podezírá jej z dlouhodobé diskriminace dodavatelů. Uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Za porušování zákona o významné tržní síle hrozí pokuty až do výše deseti procent z celkového obratu provinilé firmy, v případě Globusu by to mohlo být až 2,4 miliardy korun. Mluvčí podniku Aneta Turnovská řekla, že řetězec se zatím nebude vyjadřovat.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 13:41|

Soudy zrychlily, ty krajské však řeší spory mnohem déle než okresní

Trestní řízení u soudů loni v průměru trvala 183 dní, o tři týdny méně než předloni. O dva dny na 269 dní se zkrátila i průměrná délka občanskoprávních řízení, oznámil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Připustil však, že ačkoli jsou soudy obecně rychlejší, jsou velké rozdíly v rychlosti jejich práce v různých regionech. Podstatně pomaleji také pracují krajské soudy oproti okresním.
11. 9. 2023|

Hradu hrozí statisícová pokuta. NBÚ zahájil řízení kvůli utajovaným žádostem o abolice

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zahájil správní řízení s prezidentskou kanceláří kvůli utajovaným žádostem o abolice. Zjišťuje, zda nebyly v tajném režimu neoprávněně dopisy, jimiž žádal bývalý prezident Miloš Zeman o spolupodpis k abolici u dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků. České televizi to řekl mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec. Hrad uvedl, že s bezpečnostním úřadem intenzivně spolupracuje. Za neoprávněné utajování informací hrozí prezidentské kanceláři pokuta až 300 tisíc korun.
8. 9. 2023|

Obal sliboval padesát procent masa, rozbor ukázal třináct. Výrobci se brání, hrozí jim pokuta

Mleté maso od výrobců Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalech. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta odebrala vzorky z řetězců supermarketů Lidl, Albert a Billa. Rozbor v laboratoři potvrdil u jednoho výrobku místo deklarovaných padesáti procent hovězího masa 13,33 procenta. Společnostem hrozí pokuta až padesát milionů korun.
3. 8. 2023|

Nejčastějším prohřeškem v chráněných krajinných oblastech jsou neoprávněné vjezdy aut i motorek

Chráněné krajinné oblasti (CHKO) řeší na svém území každoročně až stovky přestupků. Návštěvníci nejčastěji jezdí motorovými vozidly tam, kde je to zakázáno. Souvisí s tím také nevhodné parkování obytných vozů. České televizi to sdělilo patnáct oslovených CHKO. Stráž přírody může při kontrole udělit návštěvníkům blokovou pokutu v řádech až několika tisíců korun, i když často končí vše domluvou.
8. 7. 2023|

Postavit 600 kilometrů dálnic do roku 2033 je reálné, řekl Kupka

Do roku 2033 je potřeba postavit 600 kilometrů dálnic, aby byla síť kompletní, řekl v pořadu Intervew ČT24 ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podotkl, že je to reálné a už je pro to nachystaný přehled financování. Dodal, že vše míří k tomu, aby se také už v příštím roce otevřelo více než 115 kilometrů nových dálničních úseků. V souvislosti se změnou silničního zákona zmínil, že se systém zjednodušuje a navíc v některých částech působí preventivně.
29. 6. 2023|

Městský úřad ve Šlapanicích sbírá informace o možném střetu zájmů ministra Hladíka. Ten pochybení odmítá

Městský úřad Šlapanice sbírá informace, aby rozhodl o případném zahájení řízení ohledně možného pochybení při hlasování o prodeji pozemků, kterého se mohl dopustit ministr životního prostředí a bývalý náměstek brněnského primátora Petr Hladík z KDU-ČSL. České televizi to potvrdil vedoucí kanceláře tajemníka Šlapanic Pavel Vojáček. Městský úřad ve Šlapanicích teď jakožto nezávislý subjekt prověřuje, zda Hladík při hlasování ve prospěch souseda a podnikatele Martina Unzeitiga nemohl porušit zákon. Unzeitig podle serveru Seznam Zprávy figuruje v případu organizované skupiny manipulující privatizace bytů v Brně. Hladík možné pochybení odmítá s tím, že neměli blízký vztah.
17. 4. 2023|

Pád zdi nádraží Vyšehrad nebyl podle policie trestným činem. Praha hledá cestu, jak budovu zabezpečit

Pražská policie při prověřování pádu části zdi historické budovy nádraží Vyšehrad nezjistila žádný trestný čin ani přestupek. České televizi to sdělil její mluvčí Jan Rybanský. Trestní oznámení na neznámého pachatele v této souvislosti podala Praha 2. Budova z počátku 20. století dlouhodobě chátrá. Její současný stav považuje městská část za kritický a ohrožující životy kolemjdoucích. Kvůli pádu zdi nechala uzavřít přilehlý chodník a část vozovky. Mluvčí městské části Andrea Zoulová uvedla, že budou dál pokračovat ve správních řízeních s vlastníkem.
5. 4. 2023|

Několik chovatelů prasat porušilo opatření proti šíření afrického moru, upozornili veterináři

Státní veterinární správa zaznamenala ve Frýdlantském výběžku několik přestupků proti nařízení ohledně šíření afrického moru prasat. I přes zákaz několik chovatelů přesunulo do rizikových oblastí domácí prasata. Majitele čeká správní řízení a možná pokuta. Ta může být v řádu milionů korun. Opatření platí od prosince loňského roku, od počátku výskytu se nákaza potvrdila u osmi uhynulých a jednoho uloveného divočáka.
4. 4. 2023|

Plzeňská práva ukončila program celoživotního vzdělávání. Nelíbil se akreditačnímu úřadu

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) ukončila od nového akademického roku program celoživotního vzdělávání (CŽV), který byl hlavním důvodem, proč Národní akreditační úřad pro vysoké školství zahájil v polovině května s fakultou správní řízení k omezení akreditace magisterského studijního programu Právo a právní věda. CŽV uskutečňují ještě fakulty ekonomická a pedagogická, problematika se teď řeší, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
22. 7. 2022|

Lyžařka se podle zástupců Krkonošského národního parku fotila v zakázané lokalitě. Hrozí jí pokuta

Krkonošský národní park (KRNAP) zahájil správní řízení s lyžařkou Sandrou Schützovou, donedávna českou reprezentantkou v běhu na lyžích. Podle fotografií, které sama zveřejnila na sociálních sítích, se zřejmě pohybovala v přísně střežené lokalitě v Obřím dole, kam je vstup podle zákona zakázaný. Lyžařka to popírá.
18. 5. 2022|

Prověřování Babiše v případu Pandora Papers spěje k odložení, žádost Černošic o pomoc odmítl další resort

Ministerstvo vnitra nevyhovělo žádosti černošického městského úřadu o součinnost ohledně majetku expremiéra Andreje Babiše (ANO) zmíněném v kauze Pandora Papers. S obdobnými žádostmi Černošice neuspěly již na ministerstvech spravedlnosti a zahraničí. Úřad se tím pádem nedostane k dokumentům ze zahraničí. Prověřování, zda se Babiš nedopustil přestupku, tak směřuje k odložení. Část již je promlčená, u zbytku uplyne lhůta v polovině roku.
4. 1. 2022|

Policejní prezident se omluvil za slova mluvčí o nepovolené akci Milionu chvilek v Průhonicích

Policejní prezident Jan Švejdar se omluvil za slova mluvčí středočeské policie, že srpnové shromáždění spolku Milionu chvilek při předvolební autogramiádě premiéra Andreje Babiše (ANO) v Průhonicích bylo nepovolené. Připomněl, že právo shromažďovací nepodléhá povolení, ale zásadně jen oznámení. Sousloví „nepovolené shromáždění“ se tudíž v žádném vyjádření české policie vůbec nemělo objevit, uvedl na Twitteru.
28. 8. 2021Aktualizováno28. 8. 2021, 14:27|

Žáci se budou opět plošně testovat, antimonopolní úřad ale řeší stížnost na výběr testů

Základní a střední školy mají začátkem září plošně otestovat žáky na koronavirus. Antimonopolní úřad ale v minulých dnech zahájil správní řízení s ministerstvem a vítězem soutěže na dodávku odběrových sad. Podnět dala jedna z neúspěšných firem, která se domáhá zákazu plnění uzavřené smlouvy.
10. 8. 2021|

Může se stavět. Antimonopolní úřad zastavil řízení o tendru na královéhradecký stadion

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil správní řízení ve věci tendru na stavbu fotbalového stadionu v Hradci Králové. Město Hradec Králové tak bude moci podepsat smlouvu s vítěznou firmou. Stadion by za 568 milionů korun bez DPH mělo postavit sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 13:15|

Působnost spolků ve stavebních řízeních zůstává omezená. Ústavní soud ponechal zákon v platnosti

Právní úprava, která omezila účast spolků zastupujících veřejnost v některých správních řízeních, zůstává beze změn. Ústavní soud zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení části novely zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2017, která působnost spolků omezila. Ústavní soudci se návrhem zabývali tři a půl roku, patřil k nejstarším dosud nevyřízeným podnětům.
2. 2. 2021|

Jurečka a Kalousek dostali pokuty za porušení opatření proti šíření koronaviru

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dostali od pražského magistrátu pokutu za porušení vládních opatření proti šíření covidu-19. Oznámil to ve středu náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Oba politici porušili opatření tím, že si dali pivo. Kalousek v uzavřené restauraci při čekání na jídlo, Jurečka na ulici. Proti rozhodnutí mohou ještě podat odpor. Říjnová návštěva bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly ve vyšehradské restauraci se podle Hlubučka ještě řeší.
16. 12. 2020|

Podle ministra Brabce vede rožnovský úřad řízení s firmami kvůli únikům do Bečvy. Mluvčí města to popírá

Městský úřad v Rožnově pod Radhoštěm popřel, že by vedl správní řízení s konkrétními firmami v souvislosti s úniky chemických látek do řeky Bečvy. O řízeních, která by měl úřad vést ve dvou případech znečištění niklem a dusitany, přitom ve středu hovořil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). O jaké podniky má jít, ale neupřesnil. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v souvislosti se znečištěním Bečvy kyanidy z letošního září intenzivně kontroluje patnáct firem, podrobnosti ale neuvedla.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 21:32|

Soudy zrychlují, covid jim však uškodil. Ministryně hovoří o přesunech soudců

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by chtěla přesunout některé trestní soudce do jiných oblastí. Podle aktuálních statistik ministerstva loni rozhodovaly české soudy nejrychleji za dobu, kdy se statistiky vedou, trestní kauzy byly vůbec nejkratší. Naopak dále rostla doba, kterou trvá správní řízení. Civilní soudnictví sice v roce 2019 zrychlilo, letos ale v souvislosti s koronavirovým útlumem začalo přibývat nevyřešených případů.
5. 7. 2020|

Od pondělí chytrá karanténa, nařídilo hygienikům ministerstvo. Zeman chce hranice zavřené na rok

Z nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, se v Česku dosud vyléčilo 1298 lidí. Je to téměř pětina z celkového počtu případů nákazy. Od nedělního rána přibylo 47 nových případů, celkem tak onemocnělo 6701 lidí. Počet obětí se zvýšil o pět na 186. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo hygienikům ze všech krajů, aby od pondělí používali systém chytré karantény. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne jeden z historicky nejvyšších státních rozpočtů. Podle prezidenta Miloše Zemana by měly zůstat české hranice zavřené ještě rok.
19. 4. 2020Aktualizováno19. 4. 2020, 21:29|

Jízda formule po dálnici zůstane bez trestu. Pilota v přilbě nedokázali úředníci jasně identifikovat

Příbramská radnice zastavila správní řízení týkající se muže, který podle policie řídil formuli, jež byla loni na podzim pozorována na dálnici D4. Podle policistů se dopustil přestupku, když vyjel s neschváleným vozidlem na veřejnou komunikaci. Podle městských úředníků ale není možné řidiče jednoznačně identifikovat, protože měl na hlavě přilbu. Hrozila mu pokuta a zákaz řízení.
1. 4. 2020|