Řidiči už z ignorování pokut za špatné parkování nevyváznou lacino

Události v regionech: Špatné parkování se může hříšníkům prodražit (zdroj: ČT24)

Neplacení pokut za špatné parkování se nově může pořádně prodražit. Dosud byla nejvyšší možná souhrnná pokuta 2500 korun, nově to může být i desetinásobek. Úřadům změnu umožňuje novela silničního zákona. Cílí hlavně na lidi, kteří placení parkovného ignorují úmyslně.

V centru metropole jsou nejproblematičtějšími místy Václavské náměstí a Pařížská ulice. V ní padly loni za špatné parkování čtyři tisíce pokut za celkem 2,4 milionu korun. Dosud je z této sumy zaplacená necelá polovina.

Zbytek skončí ve správním řízení. Jeden řidič stojí ale často za několika přestupky. Ty se pak automaticky sloučí do společného řízení. Jenže v něm byla do konce loňského roku maximální pokuta 2500 korun. Některé řidiče tak vyšla levněji, než kdyby za parkování platili.

„Zajímavým případem jsou pro nás leasingové společnosti a půjčovny aut. U jedné jsme dokonce evidovali, že spáchala 74 přestupků během čtrnácti dní. V konečném důsledku je tak jedno parkování stálo 33 korun,“ říká mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

Pokuta až 25 tisíc

Hodina stání přitom v příslušné lokalitě vyjde na 60 korun. Od nového roku jsou tresty za neplacení parkovného přísnější. Nižší je částka za blokovou pokutu, ve správním řízení vyjde ale prohřešek dráž – až na pět tisíc, přičemž ještě nedávno to byla maximálně polovina této částky. Pokud bude přestupků víc, může být pokuta nyní i 25 tisíc.

„Slibujeme si od toho férovější trestání těch, kteří opakovaně páchají přestupky a spoléhají na to, že úřady ve velkých městech mají hodně práce, jsou zahlceny a na jejich prohřešky se nedostane,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Přísněji mohou úřady a policisté trestat i další přestupky – třeba jízdu pod vlivem alkoholu, na červenou nebo překročení maximální povolené rychlosti.