Hradu hrozí statisícová pokuta. NBÚ zahájil řízení kvůli utajovaným žádostem o abolice

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zahájil správní řízení s prezidentskou kanceláří kvůli utajovaným žádostem o abolice. Zjišťuje, zda nebyly v tajném režimu neoprávněně dopisy, jimiž žádal bývalý prezident Miloš Zeman o spolupodpis k abolici u dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků. České televizi to řekl mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec. Hrad uvedl, že s bezpečnostním úřadem intenzivně spolupracuje. Za neoprávněné utajování informací hrozí prezidentské kanceláři pokuta až 300 tisíc korun.

„NBÚ zhodnotil dosud zjištěné skutečnosti a dospěl k závěru, že ze strany Kanceláře prezidenta republiky mohlo dojít k naplnění skutkové podstaty přestupku,“ uvedl mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec. Úřad konkrétně zjišťuje, zda Hrad neutajil dokumenty, které nepatří mezi utajované informace nebo jejichž zveřejnění by nepoškodilo zájmy Česka. „Z tohoto důvodu NBÚ v dané věci zahájil (…) řízení o uvedeném přestupku,“ dodal Kadlec.

Pražský hrad na dotaz ČT uvedl, že s NBÚ v této kauze intenzivně spolupracuje. „Kancelář prezidenta republiky je nadále připravena poskytnout i v rámci správního řízení maximální možnou součinnost včetně vyžádaných dokladů. Až do pravomocného ukončení správního řízení se není možné ve věci detailněji vyjadřovat,“ uvedlo tiskové oddělení Hradu. NBÚ může kanceláři udělit pokutu až ve výši 300 tisíc korun.

Kauza se týká dvou dokumentů, kterými tehdejší prezident Miloš Zeman žádal v loňském roce premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis k abolici. Podle Deníku N chtěl Zeman zastavit prověřování skartace vrbětické zprávy a úniku tajných informací z BIS.

Fiala údajně žádost odmítl, veřejně to ale nekomentoval. Zeman popřel, že by chtěl abolici udělit. „Z toho prostého důvodu, že v těchto dvou věcech neprobíhá, pokud alespoň vím, žádné trestní stíhání. A abolice je zastavení trestního stíhání,“ tvrdil tehdy Zeman.

V případě abolice nicméně prezident může také nařídit, aby bylo zastaveno už prověřování kauzy, které případnému stíhání předchází. Prezidentská kancelář pak v odpovědi pro ČT přiznala, že eviduje dva dokumenty se žádostmi o spolupodpis k abolici.

NBÚ se zabývá i dalším podezřením na spáchání přestupku kvůli nakládání s utajovanými informacemi na Hradě. Podnět mu dali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří prověřovali ohrožení tajných informací v souvislosti se skartací zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. „V tomto případě i nadále kontinuálně probíhají úkony, v jejichž rámci NBÚ shromažďuje všechny dostupné informace týkající se dané věci,“ uzavřel mluvčí Kadlec.