Městský úřad ve Šlapanicích sbírá informace o možném střetu zájmů ministra Hladíka. Ten pochybení odmítá

Městský úřad Šlapanice sbírá informace, aby rozhodl o případném zahájení řízení ohledně možného pochybení při hlasování o prodeji pozemků, kterého se mohl dopustit ministr životního prostředí a bývalý náměstek brněnského primátora Petr Hladík z KDU-ČSL. České televizi to potvrdil vedoucí kanceláře tajemníka Šlapanic Pavel Vojáček. Městský úřad ve Šlapanicích teď jakožto nezávislý subjekt prověřuje, zda Hladík při hlasování ve prospěch souseda a podnikatele Martina Unzeitiga nemohl porušit zákon. Unzeitig podle serveru Seznam Zprávy figuruje v případu organizované skupiny manipulující privatizace bytů v Brně. Hladík možné pochybení odmítá s tím, že neměli blízký vztah.

„Správní orgán provádí úkony před zahájením správního řízení ve věci možného přestupku podle zákona o střetu zájmů,“ reagoval na dotaz České televize Vojáček. Doplnil, že úřad aktuálně sbírá informace, aby rozhodl o případném zahájení správního řízení. Podnět na brněnský magistrát podal v lednu spolek Kverulant, který se hlídáním dodržování zákonů veřejnými činiteli zabývá dlouhodobě. Možný přestupek se týká hlasování z roku 2022.

O možném střetu zájmů ministra Hladíka informoval v lednu server Seznam Zprávy. Podle serveru Hladík při odkupu pozemků lobboval za zájmy svého souseda a brněnského podnikatele Martina Unzeitiga. Při hlasování o výkupu Unzeitigových pozemků, které proběhlo loni v srpnu a září, svou známost s podnikatelem nenahlásil, a mohl tak porušit zákon o střetu zájmů.

Hladík pochybení odmítá

Hladík možné pochybení ale odmítá. „K žádnému střetu zájmů nedošlo. Nemáme žádné bližší vztahy, žádné obchodní vztahy, žádné rodinné vztahy. Střet zájmů se ohlašuje ve chvíli, kdy je k tomu zákonný důvod, ne, když zastupitel zná konkrétní lidi, protože to bychom museli ten střet zájmů ohlašovat u každého druhého materiálu,“ reagoval v pondělí pro Českou televizi Hladík.

Ministr dále uvedl, že poprvé se s Unzeitigem a jeho manželkou setkal v roce 2016, kdy si od nich Hladíkovi přes realitní kancelář koupili rodinný dům v Soběšicích. Poprvé se měli setkat při podpisu smlouvy. „Když jsme se tam přestěhovali, tak jsme začali chodit do kostela, seznámili jsme se jak s panem Unzeitigem mladším, tak s jeho otcem Unzeitigem starším,“ uvedl Hladík.

Magistrát nechal vypracovat dva cenové posudky, schválil ten dražší

Hladík z pozice náměstka primátora na přelomu srpna a září roku 2022 hlasoval pro to, aby město ve čtvrti Soběšice vykoupilo pozemky za více než šest milionů korun. Na Martina Unzeitiga měly z této částky připadnout čtyři miliony korun. Na pozemcích měla vzniknout silnice, která by vedla ke dvěma domům Unzeitigovy rodiny. Odkup pozemků i výstavbu nové cesty Hladík nyní odůvodňuje tím, že jsou třeba pro novou školku.

„Jednal jsem jako představitel Brna s péčí řádného hospodáře. Můj cíl byl jednoznačný – k nově postavené školce získat pozemky ke komunikaci,“ argumentuje Hladík. Rada výkup pozemků od Unzeitiga schválila navzdory tomu, že se podle Seznam Zpráv mezitím podnikatel dostal do exekuce a převod půdy se zablokoval.

V materiálech, které vedení města předložilo zastupitelům k odhlasování čtyřmilionové úhrady Unzeitigovi, se radní opírali o znalecký posudek z loňského července, který podnikatelovu půdu ocenil na pět tisíc korun za metr, což odpovídalo celkově čtyřem milionům. Šlo o druhý posudek, který nechal magistrát vypracovat. Původní posudek pozemek ocenil o necelou polovinu levněji.

„Posudky byly dva, protože první nezohlednil to, že tam ten majitel vybudoval komunikaci, vybudoval tam vodovod. Nový posudek se udělal tak, aby se to zohlednilo v ceně,“ vysvětluje Hladík. Nepopírá přitom, že hlasování předcházelo několik jednání s Unzeitigem, vždy ale prý za přítomnosti dalších brněnských zastupitelů.

Unzeitig je spojovaný s kauzou brněnských městských bytů

Reportéři Seznam Zpráv zmapovali, že přímo Unzeitigovi, jeho příbuzným či společnostem v minulých letech brněnští politici údajně schválili minimálně pět městských bytů či nebytových prostor. Jméno Martin Unzeitig se údajně objevilo v obvinění Otakara Bradáče, politika ODS, který podle obžaloby byl jednou z hlav organizované skupiny manipulující privatizace bytů. Skupina se podle detektivů prolínala napříč politickými stranami. Podle Seznam Zpráv vyšetřovatelé pracují s verzí, že Unzeitig zajišťoval pro skupinu obsazování městských domů bílými koňmi.

Organizace Kverulant podala v lednu na Magistrát města Brna oznámení o spáchání přestupku. Ten předal vyšetřování Krajskému úřadu Jihomoravského kraje, jelikož magistrát nemůže rozhodnout o řízení, jehož účastníkem je zastupitel města. Krajský úřad pak koncem února předal věc městskému úřadu ve Šlapanicích, jakožto nezávislému subjektu. Ten o případném zahájení správního řízení zatím nerozhodl.