Zabavených dronů je rekordní množství

Události: Přibývá zabavených dronů (zdroj: ČT24)

I když pravidla pro používání dronů jsou nově benevolentnější, na úřadu civilního letectví je zabavených strojů rekordní množství. Většina byla zajištěna v bezletových zónách. Desítkám pilotů hrozí ve správním řízení i padesátitisícové pokuty. Nejvíce práce mají policisté se zakázanými lety v okolí Pražského hradu, ale nejen tam. Například řízení letového provozu zaznamená v okolí přistávací plochy letiště desítky dronů ročně.

Před létáním v okolí Pražského hradu varovala i mluvčí Policejního prezidia Irena Pilařová. „Útvar na ochranu prezidenta úzce spolupracuje jak s ochrannou službou, tak se specializovanými útvary a jsou schopni společně detekovat jak samotný dron, tak i obsluhu,“ informovala.

Podle mluvčího Řízení letového provozu ČR Richarda Klímy jde při létaní dronu u letiště o velmi nebezpečný jev. „Pokud má pilot vizuální kontakt s dronem při finální fázi přiblížení a ohlásí to řídícímu, pak ten musí provoz na dráze zastavit,“ vysvětlil.

Zakázané zóny může široká veřejnost najít ve speciálních mapách. A nejen to. Dozvědí se tady, kam můžou nově létat ty nejlehčí drony. „Piloti dronů smějí v hustě osídleném prostoru, to znamená ve městech, létat i bez toho, aby k tomu potřebovali souhlasné stanovisko úřadu,“ upřesnil Tomáš Michalík z Úřadu pro civilní letectví. Let zaregistrovaného stroje by měl být vyznačený v aplikaci DronView.