TÉMA

Česmad Bohemia

Česko neumí pokutovat přetížené kamiony ze zahraničí. Kupka viní předchůdce a slibuje nápravu

Ministerstvo dopravy přiznalo další problémy s vážením kamionů. Úřady dosud nemohou účinně pokutovat zahraniční dopravce, situaci má změnit až úprava zákona v příštím roce. Systém, jenž nedostatečně chrání české silnice před ničením příliš těžkými vozidly, letos kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad.
18. 12. 2023|

Kalamity na dálnicích mají od ledna pomoct lépe zvládat nové značky i vyšší sankce

Lépe zvládat kalamitní situace na dálnicích pomůže od 1. ledna přísnější novela zákona, která umožní instalovat další dopravní značky zákazu předjíždění kamionů na vytipovaných rizikových úsecích dálnice D1 na Vysočině, zvýšit sankce pro nedisciplinované řidiče nebo zefektivnit zásahy odtahových služeb, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jednal se zástupci sdružení Česmad Bohemia, Policie ČR a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 20:51|

Vysokorychlostní váha na D2 měla problém při kontrole, je vypnutá. Dopravci chtějí vrátit zaplacené pokuty

Autodopravci chtějí, aby jim stát vrátil pokuty, které museli zaplatit za přetížená auta naměřená vysokorychlostní vahou na dálnici D2. Ta je nyní mimo provoz, protože kontrolní měření ukázalo, že nefunguje správně. Podobný problém je i s jednou váhou na dálnici D1. Že by bylo namístě peníze z pokut vrátit, ale Ředitelství silnic a dálnic odmítlo.
24. 11. 2023|

Přibude míst, kde budou mít kamiony zakázáno předjíždět. Na D1 by bez nich měl být levý pruh až k Brnu

Ministerstvo dopravy nechá od poloviny listopadu rozmístit značky zakazující kamionům předjíždět na dalších 33 úsecích dálnic. Slibuje si od toho větší plynulost dopravy. Autodopravci naopak tvrdí, že pokud bude zákaz předjíždění na příliš dlouhém nepřetržitém úseku dálnice, plynulost a bezpečnost to spíše zhorší.
25. 10. 2023|

Od zdražení mýtného si ministerstvo slibuje dodatečné dvě miliardy

Od ohlášeného zvýšení mýtného pro nákladní auta si ministerstvo dopravy slibuje, že získá dodatečné dvě miliardy korun na dopravní stavby. Navýšení má být podle ministra Martina Kupky (ODS) o deset až patnáct procent – což je podstatně méně než například v Německu, které se chystá zdražit sazbu téměř na dvojnásobek. Čeští autodopravci tak sice nejsou ambicemi ministerstva nadšeni, za větší komplikaci ale považují chystaný návrat spotřební daně na naftu.
2. 7. 2023|

Dopravce straší návrat vyšší daně z nafty. Ministr věří, že i tak budou konkurenceschopní

Zdražení nafty, omezení konkurenceschopnosti a úbytek zakázek – dopravce trápí možné dopady úpravy spotřební daně. Vláda rozhodla o vrácení sazby na původní výši, tedy o korunu padesát na litr víc, než se platí nyní. Pokud parlament změnu schválí, mohla by začít platit od poloviny roku.
5. 5. 2023|

Nafta by mohla přijít o výhodnou sazbu DPH dříve

Už jedenáct měsíců platí v Česku snížená spotřební daň na naftu o korunu padesát na litr. Opatření je schválené do konce roku. Pohonné hmoty ale zlevňují, a podle ministerstva financí tak pominul důvod této pomoci. Odvody by se tak na původní výši mohly vrátit dřív než v lednu.
1. 5. 2023|

Státy EU definitivně schválily reformu trhu s emisními povolenkami

Země Evropské unie definitivně schválily další část balíku klimatických norem, s jejichž pomocí chtějí do konce desetiletí významně omezit emise skleníkových plynů. Unijní ministři formálně potvrdili reformu trhu s emisními povolenkami, která počítá se zpoplatněním emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 a koncem bezplatných povolenek v roce 2034.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:21|

„Po čtvrté hodině v Česku nezaparkujete.“ Řidiči kamionů nemají kde zastavit na povinnou pauzu, správci silnic slibují rozšíření kapacit

Řidiči kamionů musí každý den řešit rébus – jak dodržovat povinné přestávky, když není kde zaparkovat. V Česku je momentálně k dispozici na tři tisíce míst, další dva tisíce ale chybějí, a nákladní auta tak stojí i tam, kde nemají. Správci dálnic už plánují, že každý rok otevřou sto až dvě stě nových kapacit. Řidiče navíc chtějí přes navigace informovat o tom, kde je právě volno.
18. 3. 2023|

Ministerstvo plánuje zvýšit mýtné pro kamiony, dopravci volají po předvídatelnosti

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v rozhovoru pro Českou televizi připustil zvýšení sazby mýtného pro kamiony. Do teď přitom změny odmítal. S tím, že poplatky porostou, počítají i dopravci. Apelují ale na předvídatelnost.
12. 11. 2022|

Mýto se rozšířilo, kamiony musí platit na dalších úsecích silnic v Česku

Nákladní auta musí od července platit mýtné na dalších silnicích první třídy. Dohromady jde asi o 373 kilometrů komunikací. Zpoplatněná je tak přibližně čtvrtina délky tohoto typu silnic v zemi. Ministerstvo chce v rozšiřování placených úseků pokračovat i v budoucnu.
2. 7. 2022|

Vážně přemýšlíme o zastropování marží, řekl Stanjura po jednání s petrolejáři. Rozhodne do konce dubna

Výsledky šetření cen pohonných hmot nejsou uspokojivé a zcela vážně přemýšlíme o zastropování marží, řekl po jednání s Unií nezávislých petrolejářů a Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda podle něj o tomto kroku rozhodne nejpozději na konci dubna. Kabinet už ve středu rozhodl, že spotřební daň z pohonných hmot bude o korunu a 50 haléřů nižší. Podle dopravců, kterým zdražení nafty či benzinu zásadně zvýšilo náklady, to však nestačí, byť každou úlevu vítají. I podle opozice je koruna padesát na litr málo, volá po cenovém stropu.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 21:07|

Ministerstvo financí zruší zálohy na silniční daň, dopravci budou moci odložit platbu DPH

S ohledem na růst cen pohonných hmot ministerstvo financí podle svého šéfa Zbyňka Stanjury odpustí nyní zálohy na silniční daň v případech, kde ji nelze zrušit. Česká republika zároveň podle ministra dopravy Martina Kupky (oba ODS) navrhne na evropské úrovni zrušení silniční daně pro vozidla nad 12 tun.
16. 3. 2022|

Příliv uprchlíků z Ukrajiny roste, vlna solidarity je obrovská. Vyjíždějí další autobusy

Příliv uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny pokračuje, vlna solidarity lidí je obrovská. Například Středočeský kraj vysílá na slovensko-ukrajinské hranice dva autobusy. Odvoz organizují i humanitární organizace, přijíždějí i soukromé osoby. Ubytování chystají kraje i města. Bydlení nabízejí i rodiny ve svých domech.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 18:04|

Mezi Británií a EU začnou od nového roku platit plné celní kontroly

Už od soboty začnou mezi Velkou Británií a Evropskou unií platit plné celní kontroly. Dotknou se všech dovozců, včetně českých firem a řidičů kamionů. Jedinou výjimkou je obchod s Irskem. V případě jeho severní části, která je součástí Spojeného království, stále probíhají složitá jednání mezi Londýnem a Bruselem. Po rezignaci ministra pro brexit je má nově na starost britská ministryně zahraničí.
31. 12. 2021|

Nákladní doprava zdražuje až o pětinu. Hlavně kvůli vyšším cenám nafty

Kamionoví dopravci v Česku plánují zdražit své služby, podle odhadů až o pětinu. Hlavně kvůli rostoucím nákladům, zejména vyšším cenám nafty. Část firem se už kvůli tomu dostala do ztráty a zdražování má podle sdružení dopravců mimo jiné odvrátit krach některých společností.
25. 12. 2021|

Cena za litr benzinu překročila 36 korun, zdražila i nafta a AdBlue

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne opět výrazně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 65 haléřů a prodává se v průměru za 36,12 koruny za litr. Za naftu řidiči zaplatí průměrně 34,92 koruny za litr, což je o 85 haléřů víc než minulou středu. Vyplývá to z informací na webu společnosti CCS, která ceny sleduje. Zdražuje také směs AdBlue, kterou využívají motory s emisní třídou Euro6. Po ní ale hlavně roste poptávka, podle ministra dopravy, průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) stoupla až dvojnásobně.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 22:11|

Dopravu v Česku komplikují kamiony. Nemají kde stát, je jich čím dál víc a způsobují nehody

Zatímco většinu dopravy utlumila pandemie, ta nákladní silniční naopak roste. Jen loni Ministerstvo dopravy zaznamenalo 45procentní nárůst. A trend pokračuje i letos. Přicházejí ale i problémy, včetně nehod typických pro nákladní auta a dodávky: tedy nárazů do stojících nebo pomalu jedoucích vozidel. U českých silnic také vrcholí sčítání aut.
5. 6. 2021|

Čeští řidiči už podle sdružení dopravců v kolonách mezi Francií a Británií nejsou

Česmad Bohemia nemá informace o žádné české firmě, jejíž řidiči by ještě zůstávali v kolonách mezi Británií a Francií, řekl mluvčí sdružení dopravců Martin Felix. Firmy, se kterými je Česmad v kontaktu, mají kamiony už alespoň v Německu. Řidiči kvůli dvoudennímu uzavření průjezdu mezi dvěma státy na začátku tohoto týdne strávili podle něj v koloně i sedm dní, a to ve špatných hygienických podmínkách.
27. 12. 2020|

Hrozí, že na konci roku bude v nemocnicích sedm tisíc lidí s covidem, varuje Dušek

Česká republika se krátce před Vánoci potýká s opětovným nárůstem případů nemoci covid-19. Vláda na svém středečním jednání prodloužila nouzový stav až do 22. ledna a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že od neděle 27. prosince dojde k dalšímu zpřísnění režimu. Rizikové skóre v systému PES se už šest dní pohybuje na úrovni nejhoršího (pátého) stupně, ve středu vzrostlo na 81 bodů ze sta. „Je objektivní realitou, že epidemie v Česku roste,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.
23. 12. 2020Aktualizováno23. 12. 2020, 14:08|

Osobních aut na silnicích výrazně ubylo. Naopak kamiony mají napilno, i díky automobilkám

Kamion za kamionem. Dvacet kilometrů před Prahou je na první pohled znát, že tento rok se vymyká zvyklostem z minulosti. Každé druhé auto, které tu právě projíždí, je nákladní. Přitom za normálního stavu – podle výsledků posledního sčítání – to bývala jen asi čtvrtina.
11. 11. 2020|

Vláda schválila kompenzace. Podpoří dopravce, kulturu i sport, přispěje na nájmy a prodloužila Antivirus A

Vláda prodloužila Antivirus A do konce roku a také zvýšila podporu. Firmám, které musely zavřít, stát proplatí celé mzdy s odvody až do výše padesát tisíc korun. Vláda  také ve středu rozhodla, že přispěje podnikatelům na komerční nájmy, a to padesát procent z celkového nájemného za toto období, kdy měli uzavřený či omezený provoz. Zároveň schválila i pokračování programů COVID –⁠ kultura nebo COVID –⁠ sport. Kompenzace dostanou i zájezdoví autobusoví dopravci, na pokrytí ztrát z krize pro ně stát vyčlenil miliardu korun. Ministerstvo financí také odloží podnikatelům zasaženým zákazy úhradu některých daní.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 21:55|

Britská vláda varuje před kolonami kamionů. Kentu hrozí, že se stane obřím parkovištěm

Vláda britského premiéra Borise Johnsona varuje před kolonami tisíců kamionů, pokud se autodopravci správně nepřichystají na nové hraniční kontroly. Jedním z míst, které v novém roce pocítí tento dopad brexitu, je i hrabství Kent.
30. 9. 2020|

Počet nakažených koronavirem v Česku stoupl na 2279, návrat k normálu je zatím podle Babiše nejasný

Česko má k pátečnímu večeru 2279 potvrzených případů nákazy koronavirem, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Laboratoře dosud otestovaly přes 31 tisíc lidí. Dále platí nouzový stav, který se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) prodlouží o 30 dní. „Myslím, že se tomu nevyhneme,“ uvedl ministerský předseda. Dále pro ČT uvedl, že zájem vlády je co nejdříve se vrátit do normálního stavu. „Kdy to bude, ale teď říct nemůžu,“ dodal.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 22:20|