TÉMA

Hotel

Inflaci v Česku se podařilo zkrotit. Výjimkou jsou služby

I když se podařilo inflaci v Česku zabrzdit, ceny služeb meziročně stále rostou více než pětiprocentním tempem. Podle analytiků totiž provozovatelé započítávají své zvýšené náklady na energie a zboží s určitým zpožděním, navíc museli ve svém odvětví navyšovat mzdy. Právě růst cen u služeb, tedy třeba hotelů, restaurací či dovolených, bude také důvodem k opatrnosti ve snižování úrokových sazeb ze strany centrální banky. I přesto by již měla celková míra inflace v tuzemsku zůstat u dvouprocentního cíle.
31. 3. 2024|

Radnice kritizuje vznik bytů na Barrandovských terasách. Jde o apartmánový hotel, tvrdí investor

Rekonstrukce Barrandovských teras v Praze se stala předmětem sporu. Radnice městské části Praha 5 nesouhlasí se záměrem developera v těsné blízkosti památkově chráněné restaurace z doby první republiky. Podle radnice investor porušil územní plán výstavbou nových bytových domů, ten se ale hájí, že jde o apartmány. Městská část uvedla, že připravuje právní kroky.
1. 3. 2024|

Česko vydalo od začátku zavádění protiruských sankcí téměř dvě stě výjimek, prohlásil šéf FAÚ

Během dvou let od začátku zavádění protiruských sankcí vydalo Česko téměř dvě stě výjimek. Jde zejména o dodavatele v oblasti jaderné energetiky. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl šéf Finančního analytického úřadu (FAÚ) Jiří Hylmar. Hodnota zmrazeného majetku se podle něj pohybuje kolem 10 miliard korun.
20. 2. 2024|

V Česku se loni ubytovalo 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více

V České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů také mírně, o dvě destiny procenta, překonal předcovidový rok 2019. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na úroveň roku 2019 naopak nedosáhl počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí, což bylo meziročně o 10,7 procenta více.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:34|

Kvůli zrušené Jizerské padesátce přijde Bedřichov a okolí o desítky milionů, odhaduje starosta

Bedřichov a okolní obce na Jablonecku přijdou kvůli zrušenému závodu běžkařů Jizerská 50 řádově o desítky milionů korun, řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov). Velká ztráta je to podle něj zejména pro podnikatele v cestovním ruchu, restaurace, bufety, ubytovatele. Loni se Jizerské 50 zúčastnilo přes devět tisíc profesionálních i amatérských závodníků.
5. 2. 2024|

Rusové zaútočili desítkami dronů i raketami. V Chersonu zabili chlapce, v Charkově zasáhli obytné domy a hotel

Rusko v noci na neděli vyslalo na Ukrajinu 49 útočných dronů, protivzdušná obrana jich 21 zlikvidovala, uvedlo ukrajinské letectvo. Na Charkov podle něj Rusové útočili i šesti protiletadlovými střelami S-300, v jejich případě se o sestřelení nezmiňuje. Město hlásí poškození obytných domů, kavárny či hotelu a na třicet zraněných, mezi nimi jsou i děti či britský novinář a členové týmu německé stanice ZDF. V Izjumském okrese v Charkovské oblasti dva lidé zemřeli. Další vlna ruských útoků pak přišla v neděli odpoledne. V Chersonu byl podle tamních úřadů zabit 14letý chlapec a další byl vážně zraněn.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 15:14|

Finanční analytický úřad prověřuje další hotel napojený na Rusko

České úřady se zabývají dalším majetkem Ruska, který by mohl být obstavený v rámci národních sankcí. Podle informací ČT Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje hotely ovládané ruskými státními organizacemi. Už před dvěma týdny vláda uvalila sankce na společnost ovládající v Česku desítky nemovitostí Ruské federace.
28. 11. 2023|

Další architektonická ikona 70. let zaniká. K zemi jde brněnská Myslivna, nahradí ji větší komplex

Osud pražského hotelu Praha nebo budovy Transgasu potkal i brněnský hotel Myslivna. Slavná budova ze 70. let jde k zemi a nahradí ji novostavba. Její architekt se při návrhu nové Myslivny tou původní inspiroval. Budou v ní ale především byty a bude větší – šestipatrová.
15. 11. 2023|

Ruské útoky zabily dva lidi v oděském přístavu a šest v Chersonské oblasti

Rusko zaútočilo na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, uvedla agentura Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila všechny drony a většinu střel, škody ale i tak utrpěla přístavní infrastruktura včetně obilných sil a v areálu zahynuli dva lidé. Zničen byl i nepoužívaný hotel v přístavu. Šest lidí zabily ruské útoky v Chersonské oblasti. Zbraně létaly i opačným směrem. Guvernér ruské Kurské oblasti prohlásil, že při dronovém útoku na Kursk došlo k poškození střechy administrativní budovy a několika obytných domů.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 22:03|

Arcibiskupství chce prodat městu Jindřišskou věž za sto milionů, Vatikán souhlasí

Pražské arcibiskupství dostalo souhlas z Vatikánu, aby mohlo prodat středověkou Jindřišskou věž v Praze hlavnímu městu, řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Arcibiskupství podle něj čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Arcibiskupství se podle Graubnera také rozhodlo prodat za 308 milionů korun hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.
20. 9. 2023|

Funkcionalistický nádražní hotel v Pardubicích je po opravě. Je z něj vzdělávací centrum železničářů

Funkcionalistická dominanta Pardubic, bývalý nádražní hotel, je po nákladné rekonstrukci. Hotel se stal vzdělávacím a ekonomickým centrem Správy železnic (SŽ). Za investici organizace zaplatila 574 milionů korun, prozradil ředitel SŽ Jiří Svoboda. Zčásti bude budova sloužit i cestujícím, v přízemí se totiž podařilo obnovit restauraci.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 17:18|

Soud EU potvrdil platnost sankcí proti ruskému podnikateli Pumpjanskému

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil platnost sankcí proti Dmitriji Pumpjanskému a jeho ženě Galině, vyplývá z tiskové zprávy instituce. Na sankční seznam EU byl miliardář Pumpjanskij zapsán po invazi Ruska na Ukrajinu kvůli podpoře ruské vlády a tamních státních podniků. V Česku je rodina Pumpjanských spojována se společností na výrobu armatur MSA a hotelem Westend v Marianských Lázních.
7. 9. 2023|

Úlomky ruské rakety zasáhly nemocnici v Kyjevě. Moskva poslala střely Kinžal i na letiště, jedna zabila dítě

Rusko dopoledne podniklo další raketový útok na Kyjev, žádné vážné škody ani zranění lidí tam ale nezpůsobilo, píše agentura Unian. Podle ukrajinských představitelů útočilo nadzvukovými balistickými raketami Kinžal. Stejnými raketami cílilo i na letiště Kolomyja v Ivanofrankivské oblasti, sdělilo ukrajinské letectvo. V téže oblasti na západě Ukrajiny zabilo ruské ostřelování dítě, další člověk zemřel v Chersonu. Už ve čtvrtek zasáhla ruská střela v Záporoží hotel, kde podle Kyjeva krátce předtím skončil dětský tábor. Zařízení často využívala i OSN. Jeden člověk při útoku zahynul. Podle ukrajinských zdrojů navíc Rusové začínají postupovat v Charkovské oblasti.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 23:01|

V Česku se ve druhém čtvrtletí ubytovalo o 14,3 procenta více turistů než loni. Celkově ale ve službách klesly tržby

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním druhém čtvrtletí ubytovalo 5,8 milionu turistů, meziročně o 14,3 procenta více. Domácí hosté převažovali nad zahraničními. Turisté strávili v ubytovacích zařízeních dohromady 13,8 milionu nocí, o 14,5 procenta více než ve stejném období loni. V ubytování a stravování také ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly tržby. Celkově ale ve službách v Česku v tomto období meziročně klesly o 3,5 procenta. Oslabila hlavně doprava a skladování. Tržby naopak ve vědeckých a technických činnostech. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 21:16|

Lidí chodí málo, jídlo si nedávají. Řada restaurací na Šumavě chce zavřít kuchyň

Provozovatelé některých restaurací a hospod na Šumavě se rozhodli, že přestanou turistům nabízet jídlo. Stále méně návštěvníků si totiž dopřeje oběd nebo večeři, což znamená velký propad tržeb. Majitelům podniků se tak nevyplácí vařit, provozy proto chtějí od podzimu výrazně omezit. Právě mimo sezonu je totiž turistů málo a na obědy moc nechodí ani místní.
4. 8. 2023|

Ruští podnikatelé se zbavují hotelů v Karlových Varech. Sankce obchází majetkovými převody

Finanční analytický úřad zaznamenal vyšší počty převodů nemovitostí a firem ovládaných podnikateli z Ruska. Majetku se zbavují kvůli obavám ze sankcí. Třeba v Karlových Varech teď realitní kanceláře nabízejí kromě bytů i hotely a domy za stovky milionů korun.
31. 7. 2023|

Ruskému oligarchovi s vazbami na Putina úřad zablokoval účty a obstavil majetek v hodnotě sta milionů

Finanční analytický úřad začal uplatňovat sankce proti dosud nejvýznamnějšímu ruskému oligarchovi s majetkem v Česku. Firmám Vladimira Jevtušenka, který má úzké vazby na šéfa Kremlu Vladimira Putina, stát zablokoval účty a obstavil majetek v hodnotě sta milionů korun.
29. 7. 2023|

Sezona dovolených je v polovině. Lidé po Česku jezdí na kratší dobu a na poslední chvíli

Hlavní sezona dovolených je téměř v polovině. Oproti původním předpokladům míří do zahraničí více lidí, než uváděly průzkumy před létem. Trendy tuzemské dovolené jsou ale letos jasné, jsou to krátké pobyty a rezervace na poslední chvíli. Celková obsazenost v českých hotelích je podobná jako loni i přes růst cen. V srpnu by se mohla ještě mírně zvýšit. Lidé ale více šetří na vedlejších výdajích dovolené.
29. 7. 2023|

Okolí hotelů na Rhodu tvoří místy spáleniště, turisty musejí lákat na slevy

Řecko dál bojuje s požáry. Situace je v současnosti nejvážnější u města Volos v centrální části země. Oheň tam zachvátil areál muničního skladu řeckého letectva a svědci mluví o explozích. Ostrov Rhodos je na tom už lépe. Úřady zrušily nařízení k evakuaci a obyvatelé všech obcí se poprvé od vypuknutí požárů mohou vrátit domů. Hotely se ale potýkají s výpadky elektřiny a rušením rezervací. Odliv turistů se snaží zastavit slevami.
27. 7. 2023|

Dolní Morava je turistickým lákadlem, provozovatelé si přesto všímají úbytku návštěvníků

Provozovatelé horských středisek v Česku zaznamenali pokles návštěvníků. Týká se to například Dolní Moravy. Jenže i přesto, že je turistů méně, je jich stále dost. Najdou se i místní, podle kterých jsou některé resorty přeplněné. Tématu se věnoval pořad Sečteno.
25. 7. 2023|

Situace na hořícím Rhodosu je velmi vážná, řekl velvyslanec. Evakuují se tisíce turistů

Dvacet tisíc turistů a tamních obyvatel se muselo evakuovat kvůli lesním požárům na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos, uvedla tamní policie. Podle ní jde o největší záchrannou akci. Týká se i stovek Čechů v ohněm ohrožených turistických letoviscích. Některé přepravily autobusy nebo lodě, jiní museli jít do bezpečí i deset kilometrů pěšky. Evakuovaní míří do tělocvičen, na stadiony nebo do jiných přeplněných hotelů. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy k registraci do systému Drozd. Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) v případě potřeby připravené vyslat vládní letadlo.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 22:01|

Před plameny prchali pěšky dlouhé kilometry. Češi popisují útěk na Rhodosu

Požáry na řeckém ostrově Rhodos vyhnaly z domovů a hotelů na dvacet tisíc lidí. Někteří Češi popisují dramatický útěk, při kterém si nestihli vzít ani doklady. Turisté si stěžují na chaos a nedostatečnou komunikaci ze strany cestovních kanceláří. Někteří našli náhradní ubytování v hotelech, evakuačních centrech nebo přímo v řeckých domácnostech. Situace je podle velvyslance vážná. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy na ostrově k registraci do systému Drozd.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 18:16|

Na řeckém ostrově Rhodos museli kvůli požáru evakuovat turisty včetně stovek Čechů

Stovky turistů na řeckém ostrově Rhodos se v sobotu odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru. Z několika hotelů a penzionů je do bezpečí odvezly autobusy. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řeckou televizi Skai TV. Podle českého ministerstva zahraničí jsou mezi evakuovanými také Češi.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 19:25|

Rusko působí proti stabilitě v Česku, oznámil Lipavský. Na sankčním seznamu jsou další lidé

Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku, je hrozbou pro bezpečnost, uvádí nová Bezpečnostní strategie ČR, kterou ve středu schválila vláda. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Jan Lipavský (Piráti). Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, také Čína zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost. Česko také zařadilo na sankční seznam ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka. Jde o druhý zápis na sankční seznam, před dvěma měsíci na něj Česko zařadilo kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu moskevského patriarchu Kirilla.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 23:13|