TÉMA

Komunistický režim

Reportéři ČT: Zneužívání psychiatrie proti odpůrcům komunistického režimu je málo zmapované

Když Petr Buben v roce 1983 odmítl nastoupit základní vojenskou službu, netušil, že to bude ovlivňovat jeho život až dodneška. Režim ho totiž za jeho postoj zavřel na psychiatrii, kde musel proti své vůli absolvovat „léčbu“ silnými psychofarmaky a elektrošoky. Šest let po revoluci se poprvé obrátil na úřady s žádostí o rehabilitaci. A teprve nedávno se konečně dočkal. Jeho případ vyvolává otázky nad tehdejším zneužíváním psychiatrie proti odpůrcům režimu. Dodnes jde o málo zmapovanou kapitolu totalitní éry. V pořadu Reportéři ČT se jí věnoval Karel Vrána.
9. 4. 2024|

Nejvyšší soud zrušil čtyřicet let starý rozsudek nad písničkářem Soukupem, týkal se zpěvu v hospodě

Nejvyšší soud (NS) zrušil více než čtyřicet let starý verdikt nad hudebníkem a disidentem Karlem „Charliem“ Soukupem. Vyhověl ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), jenž podal stížnost pro porušení zákona. Za údajné výtržnictví, které podle dobového rozsudku spočívalo ve zpěvu vulgárních písní v hospodě po svatbě, dostal Soukup v roce 1980 desetiměsíční trest vězení. Podle Blažkovy stížnosti však ve skutečnosti šlo o politickou perzekuci, což nyní potvrdil Nejvyšší soud. Ten zrušil také verdikt nad dalším odsouzeným Jindřichem Tomešem, který si tehdy vyslechl roční trest vězení. Oba muži mají šanci na odškodnění.
6. 12. 2023|

Reportéři ČT: Komunisté poslali Pospíchala do vězení rovnou ze školy. Mladého disidenta prý tloukli nejvíc ze všech

Když před 34 lety odstartoval zásah komunistických bezpečnostních složek proti studentům revoluci, nechyběl v Laterně magice Petr Pospíchal. Výjimečný byl tím, že byl nejmladším politickým vězněm normalizačního režimu. Přišli si pro něj do třídy na učiliště. Pak se podílel na organizaci činnosti disentu, ale jeho přátelé na něj také vzpomínají jako na nejvíce mláceného disidenta. O Petru Pospíchalovi točil pro Reportéry ČT David Vondráček.
22. 11. 2023|

Kritiky režimu tajně sledovali v civilu. Spisy StB dosud uchovává Archiv bezpečnostních složek

Během 17. listopadu 1989 sehráli významnou roli příslušníci StB, kteří sledovali studentskou manifestaci a poté řešili zásah proti demonstrantům. Archiv bezpečnostních složek uchovává spisy, které ukazují, jakým způsobem StB v dekádách před sametovou revolucí sledovala oponenty režimu, často v civilním oblečení a škodovkách. Velké množství materiálů mapujících práci StB se již podařilo digitalizovat a jsou dostupné v rámci eBadatelny, řekl v pořadu Události, komentáře zástupce ředitele Archivu bezpečnostních složek Tomáš Bursík.
17. 11. 2023|

Vazba Janíčka z Plastic People byla nezákonná. Soud hudebníka po 47 letech rehabilitoval

Soud rehabilitoval Josefa Janíčka. Člen skupiny The Plastic People of the Universe pobyl v roce 1976 půl roku ve vazebních věznicích. Nyní soud rozhodl, že byla vazba nezákonná. Janíčkův advokát označil verdikt za morální satisfakci.
12. 10. 2023|

Příslušníci StB dostali za akci Asanace podmínky. Trest udělil odvolací soud i těm, kteří se mu původně měli vyhnout

S podmíněnými tresty odešli od odvolacího soudu všichni čtyři bývalí příslušníci Státní bezpečnosti obžalovaní z podílu na šikaně disidentů při akci Asanace. Jejich cílem bylo přinutit odpůrce komunistického režimu k odchodu do zahraničí. Verdikt je pravomocný. Odvolací soud v minulosti rozsudky nad čtveřicí zrušil a zastavil trestní stíhání, Nejvyšší soud ale případ znovu otevřel.
7. 9. 2023|

Baxa odsoudil v 80. letech mladíka, který chtěl emigrovat. Dostal podmínku, víc soudce nezmohl, hájí se

Nový předseda Ústavního soudu Josef Baxa odsoudil v 80. letech mladíka, který se pokusil odejít z Československa. Upozornil na to web Novinky.cz, který v archivu zjistil, že mu Baxa jako soudce plzeňského okresního soudu udělil podmínku. Šéf Ústavního soudu připustil, že se to mohlo stát, řekl však, že si nevzpomíná na detaily. Zároveň zdůraznil, že obvykle se pokusy o emigraci trestaly vězením. Zjištění přišlo krátce poté, co se kvůli mediálnímu tlaku ohledně předlistopadového působení v justici vzdal nominace na ústavního soudce Robert Fremr.
28. 8. 2023|

Vězeňská služba zveřejnila seznam popravených politických vězňů rozptýlených na Pankráci

Vězeňská služba sestavila seznam 69 popravených a zemřelých politických vězňů, jejichž zpopelněné ostatky rozsypali dozorci v 60. letech minulého století na bývalém popravišti pankrácké věznice. Pozůstalé by ráda pozvala na ekumenický obřad na společném pohřebišti. Žádá je proto, aby se přihlásili. Na seznamu figuruje například i Záviš Kalandra, který byl popraven ve vykonstruovaném procesu s političkou Miladou Horákovou.
24. 8. 2023|

Kauza šikany disidentů se znovu otevře, rozhodl po dovolání Stříže Nejvyšší soud

Městský soud v Praze musí znovu otevřít kauzu skupiny bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB), kteří čelili obžalobě kvůli šikaně disidentů a nucení odpůrců totalitního režimu k emigraci. Městský soud v Praze jejich stíhání zastavil kvůli promlčení, avšak Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Nejvyšší soud rozhodl v červnu bez veřejného jednání, informoval o tom Střížův mluvčí Petr Malý.
20. 7. 2023|

Ministerstvo slibuje disidentům vyšší penze. Mají teď málo kvůli věznění a špatně placené práci

Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje zvýšení penzí stovek disidentů a disidentek, kteří mají v důsledku někdejších perzekucí nízké příjmy. Úřad bude podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) spolupracovat s Ústavem pro studium totalitních režimů, který bude disidentům vydávat osvědčení, která pak zohlední sociální správa.
20. 5. 2023|

Postavila se komunistům a skončila ve vězení. V Praze odhalili pamětní desku Růženy Vackové

Zástupci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze odhalili ve čtvrtek pamětní desku dlouholeté vězeňkyně komunistického režimu Růženy Vackové. Rodačka z Velkého Meziříčí byla druhou profesorkou v historii Univerzity Karlovy, v 50. letech byla odsouzena ve velkém politickém procesu a ve vězení strávila skoro 16 let. Deska je k vidění na hlavní budově fakulty. Je připomínkou toho, že máme odpovědnost svědčit o důležitosti poznávání a svobodné debaty, a to i za cenu obětí, řekla děkanka fakulty Eva Lehečková.
11. 5. 2023|

Sněmovna schválila daň z mimořádných zisků, návrh nyní míří do Senátu

Na energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky zřejmě od příštího roku dopadne daň z neočekávaných zisků. V takzvaném daňovém balíčku ji schválila sněmovna. Dolní komora rovněž odsouhlasila zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na dva miliony korun. Soubor daňových novinek musí ještě posoudit Senát.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 22:55|

Ministři asi budou muset prokázat, že nespolupracovali s StB. Vnitro navrhuje obnovu lustrací

Ministerstvo vnitra připravilo novelu lustračního zákona, která obnovuje povinnost lustračního oprávnění pro členy vlády i ministerské náměstky. Informoval o tom resortní šéf Vít Rakušan (STAN). Povinnost předkládat doklad o tom, že člověk nespolupracoval s komunistickým režimem, pro vrcholné představitele tuzemských ministerstev přestala platit před osmi lety za vlády ČSSD, lidovců a ANO.
8. 9. 2022|

Zemřel bývalý politický vězeň Světlík. Pomáhal lidem v komunistických lágrech, sám byl za to odsouzen

Ve věku 98 let zemřel v úterý bývalý politický vězeň Jiří Světlík, oznámila organizace Post Bellum, kterou o úmrtí informovala Světlíkova rodina. Za komunistické totality Světlík strávil více než deset let za mřížemi kvůli zapojení do skupiny, která pomáhala vězňům v lágrech. V roce 2018 získal Cenu Paměti národa, kterou uděluje Post Bellum od roku 2010 pamětníkům zlomových momentů minulého století za statečné postoje.
17. 8. 2022|

„Novodobá reinkarnace totality rozpoutala útočnou válku,“ zaznělo na pietě

Politici, pamětníci i řada občanů si v neděli v Praze připomněli oběti komunistického režimu. Pietní akce se konaly v Ďáblicích a na Vyšehradě. Den památky obětí komunistů připadá na 27. června. Tentýž den uplyne 72 let od justiční vraždy právničky a političky Milady Horákové, jíž byla věnována jedna z nedělních piet.
26. 6. 2022Aktualizováno26. 6. 2022, 19:29|

Jurečka chce od příštího roku snížit důchody exponentů komunistického režimu

Ministerstvo práce a sociálních věcí pracuje na novele, která by snížila důchody exponentů komunistického režimu, uvedl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Platit by mohla od ledna 2023. Týkat by se to mohlo pěti až sedmi tisíc osob. Ministr také uvedl, že v příštím týdnu by mělo být jasno, o kolik se lidem zvýší penze při červnové mimořádné valorizaci.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 14:35|

Vietnamská novinářka a disidentka Pham Doan Trang dostala devítiletý trest

Ve Vietnamu byla v úterý odsouzena k devítiletému trestu vězení známá novinářka a disidentka Pham Doan Trang za protistátní činnost. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na její právníky a vietnamská státní média. Stejný soud ve středu na základě obdobného obvinění uložil dlouhé tresty také dvěma aktivistům za jejich facebookové příspěvky týkající se sporu o půdu mezi zemědělci a úřady, který si loni vyžádal čtyři oběti na životech.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 17:51|

Soud uznal bývalé příslušníky StB vinnými ze šikany disidentů. Dva z nich dostali podmínku

Soud uznal čtveřici bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) vinnou z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovala disidenty a nutila je k emigraci. Karlu Hájkovi a Rudolfu Peltanovi uložil dvouleté podmíněné tresty, u Zbyňka Dudka a Jiřího Šimáka upustil od potrestání. Oba dva už dříve dostali za týrání odpůrců režimu nepodmíněné tresty 3,5 roku vězení, což předsedkyně senátu Olga Kalašová označila za dostatečné. Verdikt není pravomocný, obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na případná odvolání.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 13:56|

Slovensko sníží penze někdejším představitelům komunismu a pracovníkům StB

Slovensko sníží penze představitelům někdejšího komunistického režimu a pracovníkům některých jeho bezpečnostních složek. Ve středu o tom rozhodl parlament, který zákon o odebrání nezasloužených výhod schválil. Podle odhadů by se norma mohla vztahovat zhruba na pět tisíc lidí.
23. 6. 2021|
Reportéři ČT

Odpůrci komunistického režimu čelili každodenní šikaně i hrozbě návratu do vězení. Odškodnění ale vázne

Každodenní šikana, ústrky a neustálá hrozba návratu do vězení – tak vypadal takzvaný ochranný dohled, který komunistická justice využívala proti svým politickým a ideovým odpůrcům. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková před rokem slíbila, že se zasadí o jejich odškodnění, k tomu ale dodnes nedošlo. Pro Reportéry ČT natáčeli Klára Filipová a Karel Vrána.
23. 2. 2021|

30 let zpět: Komise žádá zveřejnění agentů StB zastávajících veřejné funkce

Parlamentní komise pro vyšetřování událostí 17. listopadu seznámila veřejnost se způsoby, jakými Státní bezpečnost získávala tajné spolupracovníky. Na tiskové konferenci dále varovala, že takto vytvořená agenturní síť dosud existuje, a označila pokusy zpochybňovat výsledky lustrací za záměrnou snahu o její krytí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 12. 2020|

Kapela Queen truchlí pro českou sochařku Sedleckou

Kondolence od hudební kapely Queen a celostránkového nekrologu v britských Timesech se dočkala Irena Sedlecká. Úmrtí české sochařky vyvolalo na britských ostrovech emotivní ohlas. Ve světě ji zvlášť u fanoušků zpěváka Freddieho Mercuryho proslavila její socha, která stojí u Ženevského jezera a stala se jednou ze švýcarských atrakcí. Sochařku Sedleckou z Plzně ve čtvrtek ve věku 91 let pohřbili v Anglii.
20. 8. 2020|

„Horáková obětovala svůj život za pravdu, poctivost a spravedlnost,“ zaznělo na pietě

Pro političku Miladu Horákovou, která se stala před 70 lety obětí justiční vraždy, byly pravda, poctivost a spravedlnost hodnotou cennější než její život. Na sobotním pietním aktu k uctění památky obětí komunismu na pražském Újezdě to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Premiér Andrej Babiš (ANO) označil Horákovou za statečnou a obdivuhodnou ženu.
27. 6. 2020Aktualizováno27. 6. 2020, 18:22|
Interview ČT24

Horáková vyhrála. Dnes se vymezujeme proti totalitám, kterým čelila, říká spisovatel Navara

Před 70 lety se stala Milada Horáková obětí justiční vraždy. Podle spisovatele a publicisty Luďka Navary byl proces s ní a dalšími opozičními politiky a následné pověšení některých jeho aktérů projevem snahy komunistického režimu zastrašit společnost. Že se nikdo vážně nepozastavil nad tím, že je někdejší významná poslankyně, které šlo o život již za okupace, náhle vykreslována jako zrádkyně, bylo podle něj zčásti dáno účinností komunistické propagandy, částečně i tím, že se lidé báli své názory projevit. Luděk Navara byl hostem Interview ČT24.
27. 6. 2020|