TÉMA

Trest smrti

Vietnamská magnátka dostala trest smrti za obří podvod. Režim demonstruje boj s korupcí

K trestu smrti byla ve Vietnamu odsouzena bývalá realitní magnátka a bankéřka Truong My Lan za podíl na bankovních podvodech ve výši téměř tří set miliard korun. Jde o největší finanční zpronevěru v dějinách země. Nejvyšší trest je demonstrací protikorupčního boje, který v komunisty ovládaném státě postupně zasahuje i do vrchních pater moci.
11. 4. 2024|

V USA poprvé popravili vězně dusíkem. Přihlížející se přou o průběhu exekuce

Americký stát Alabama v noci na pátek popravil odsouzeného Kennetha Smithe metodou označovanou jako dusíková hypoxie, tedy pomocí masky, do které byl vháněn čistý dusík. Tento způsob exekuce byl oficiálně použit vůbec poprvé v historii. A rozvířil diskuse o humánnosti, smyslu i účinnosti trestu smrti.
26. 1. 2024|

Alabama chystá jako první stát popravu dusíkem. Vede se spor o její humánnost

Americký stát Alabama se ve čtvrtek chystá popravit vězně odsouzeného k trestu smrti zcela novou metodou. Jde o udušení dusíkem proudícím skrze obličejovou masku. Úřady tento způsob zvolily poté, co odsouzenec v roce 2022 přežil opakované pokusy o aplikaci smrtící injekce. Nyní zaznívají hlasy, které považují tuto metodu za mimořádně mučivou a nehumánní.
24. 1. 2024|

Americký soud pošle na smrt střelce, který vraždil Židy v synagoze v Pittsburghu

K trestu smrti byl odsouzen muž, který zaútočil v říjnu 2018 na synagogu v americkém Pittsburghu a zastřelil jedenáct lidí. Bývalého řidiče kamionu Roberta Bowerse motivovala nenávist vůči Židům. Dvanáctičlenná porota padesátiletého muže už v polovině června uznala vinným ve všech 63 bodech obžaloby. O rozhodnutí soudu informoval deník The New York Times (NYT). Podle listu je to první rozsudek smrti v době prezidentství demokrata Joea Bidena.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 20:07|

Proti trestu smrti je v Česku poprvé více než polovina lidí, ukázal průzkum

V Česku poprvé převažují podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) odpůrci trestu smrti nad jeho zastánci. S tím, aby v Česku existoval trest smrti, nyní souhlasí 42 procent lidí, zatímco 51 procent je proti. V porovnání s rokem 1992, odkdy se CVVM na otázky spojené s trestem smrti dotazuje, je počet odpůrců trestu smrti téměř čtyřnásobně vyšší. Vyplynulo to z jarního průzkumu.
25. 7. 2023|

Američana souzeného za střelbu v synagoze shledala porota vinným. Hrozí mu trest smrti nebo doživotí

Porota v pátek shledala Roberta Bowerse vinným ze zabití jedenácti věřících v pittsburské synagoze Strom života v roce 2018, jedná se o antisemitský útok s nejvyšším počtem obětí v historii USA. Porotci padesátiletého muže po několika hodinách jednání uznali vinným ve všech třiašedesáti bodech obžaloby, informovala agentura AP. Stejná porota bude v navazujícím řízení volit mezi trestem smrti a doživotním vězením.
16. 6. 2023|

Trestů smrti přibývá, upozornila Amnesty. Dominuje Čína, Blízký východ a severní Afrika

Loni bylo ve světě vykonáno nejvíce trestů smrti za pět let, upozornila organizace Amnesty International (AI) v úterý zveřejněné zprávě. Nejaktivnějším popravčím mezi státy je patrně Čína s odhadovanými tisícovkami poprav. Přesné počty nejsou známy. Mnoho odsouzenců, byť řádově nižší počty, posílají na smrt také Írán, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené státy.
16. 5. 2023|

Singapur popravil muže kvůli kilogramu marihuany

Singapur popravil muže, který byl odsouzen za pašování jednoho kilogramu konopí. Informovala o tom agentura AFP. Úřady k oběšení přikročily navzdory výzvám ze zahraničí, aby hrdelní trest zvážily a zrušily.
26. 4. 2023|

Porota v USA se neshodla na trestu smrti pro islamistu, který autem zabil osm lidí. Čeká ho tak doživotí

Porota v americkém státě New York se neshodla na trestu smrti pro islamistu, který v roce 2017 autem zabil osm lidí a další zranil. Sayfullo (Sajfulláh) Saipov tak bude odsouzen k doživotnímu trestu. V případě trestu smrti musí nastat jednomyslná shoda. Trest si Saipov odsedí ve věznici Supermax v Coloradu, která je jedním z nejpřísnějších federálních vězení.
13. 3. 2023|

Žalobci se vrací k případu Leopolda Hilsnera. Objevily se nové dokumenty i možný podezřelý

Krajské státní zastupitelství v Brně se zabývá případem Leopolda Hilsnera, který byl v roce 1900 odsouzen za vraždu Anežky Hrůzové a Marie Klímové. České televizi to sdělil advokát Lubomír Müller. Důvodem jsou nové dokumenty, které byly objeveny v jihlavském archivu. Žalobci nyní podle advokáta budou rozhodovat, zda jsou listiny dostatečné pro znovuotevření procesu a prověření jiného možného podezřelého muže.
27. 2. 2023|

V New Yorku by mohl padnout první trest smrti po šesti dekádách. Žalobce ho chce pro teroristu

V New Yorku by mohl padnout první hrdelní rozsudek po šedesáti letech. Žalobce ho žádá pro islamistického teroristu Sayfulla Saipova. V roce 2017 vjel dodávkou na rušnou cyklistickou stezku na Manhattanu a zabil osm lidí. Podle prokurátora by muž mohl být nebezpečný i ve vězení. Jde o první návrh trestu smrti za vlády prezidenta Joea Bidena, který sliboval jejich zrušení na federální úrovni.
24. 2. 2023|

Írán popravil za údajnou špionáž muže s dvojím občanstvím

Írán oznámil, že popravil muže s britským a íránským občanstvím, který dříve pracoval pro íránské ministerstvo obrany. Obviněn byl ze špionáže, informovaly tiskové agentury. Odsouzenec byl oběšen navzdory mezinárodním protestům proti vynesenému rozsudku trestu smrti. Popravu odsoudil britský premiér Rishi Sunak či Spojené státy. Zpravodajský server BBC tento týden zveřejnil zvukový vzkaz, na němž odsouzený uvádí, že jeho přiznání bylo vynucené mučením.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 10:41|

Náboženský režim v Íránu udělil demonstrantům další tresty smrti

Íránský soud v pondělí odsoudil k trestu smrti další tři protivládní demonstranty za údajné zabití členů provládních milic Basídž. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na íránskou agenturu Mizán, která je napojena na tamní justici. V sobotu už v Íránu popravili jiné dva muže v souvislosti s protivládními protesty, které v zemi vypukly loni v září.
9. 1. 2023|

Za protesty oprátka. Stovce Íránců včetně teenagerů hrozí poprava, tvrdí ochránci lidských práv

V souvislosti se zapojením do protivládních demonstrací hrozí v Íránu trest smrti oběšením stovce lidí – včetně pěti žen a nejméně dvou teenagerů. Informuje o tom nevládní organizace Iran Human Rights (IHR) se sídlem v Norsku. Dva třiadvacetiletí muži už byli popraveni v prosinci. Teherán využívá hrdelní trest k zastrašení protestujících, upozorňuje zpravodajský server Voice of America English News.
4. 1. 2023|

Polský premiér je „stoupencem trestu smrti“. Jeho zrušení považuje za předčasný vynález

Polský premiér Mateusz Morawiecki se překvapivě vyslovil pro trest smrti a poznamenal, že v této záležitosti nesdílí názory katolické církve. Zaujal tím kromě polských médií i agenturu AP, podle které jde o „izolovaný názor“ mezi představiteli 27 členských států Evropské unie – v žádném z nich trest smrti neplatí. Morawieckého za jeho vyjádření kritizovala polská opozice, podobné názory jsou podle ní příznačné pro autoritářské vládce.
3. 1. 2023|

V Íránu popravili muže, který údajně na demonstraci útočil na bezpečnostní síly

Írán ve čtvrtek popravil muže odsouzeného za pobodání člena bezpečnostních složek při demonstraci. S odvoláním na íránská média o tom informovala agentura AP, podle níž jde o první známou popravu za čin údajně spáchaný v souvislosti se současnou vlnou protivládních protestů.
8. 12. 2022|

Bratr musel poslouchat proces a napsat o něm úkol, vzpomíná syn muže popraveného spolu se Slánským

Před sedmdesáti lety komunisté popravili Rudolfa Slánského a dalších deset lidí. Vnitrostranická čistka na popud Moskvy byla další z řady politických procesů v totalitním Československu 50. let 20. století. Ziscenované soudní řízení mělo utužit disciplínu předních stranických kádrů nastolením atmosféry strachu. V rámci procesu se Slánským přišel o otce i tehdy pětiletý Karel Šling. V Událostech, komentářích vzpomínal, jak jeho bratr musel v rádiu proces poslouchat a napsat o něm úkol.
3. 12. 2022|

Vrah sedmnácti lidí na floridské škole Cruz dostal 34 doživotí

Floridský soud ve středu udělil doživotní trest vězení bez možnosti propuštění Nikolasovi Cruzovi, který ve škole ve městě Parkland na Floridě v roce 2018 zastřelil 17 lidí. Podle agentury AP neměla soudkyně Elizabeth Schererová na výběr, protože již dříve porota odmítla udělit čtyřiadvacetiletému střelci trest smrti.
2. 11. 2022|

S výjimečným trestem jsou ve vězení dvě stovky lidí. Vysoká závažnost je důvodem k třicetiletým pobytům za mřížemi

Soudy a státní zastupitelství se v tomto týdnu zabývaly několika případy, kdy pachatelům hrozí výjimečné tresty, tedy 20 a víc let vězení, případně doživotí. Právě nejvyšší možný trest si v Česku aktuálně odpykává skoro padesát lidí, v drtivé většině mužů.
22. 10. 2022|

Střelec z Floridy, který zabil 17 lidí, dostane doživotí. Porota se neshodla na trestu smrti

Porota v procesu s Nikolasem Cruzem, který v roce 2018 ve střední škole na Floridě zabil 17 lidí, doporučila doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění. Informovala o tom agentura AP. Porota se podle ní jednomyslně nedohodla na trestu smrti.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 19:56|

Myanmarská junta popravila čtyři lidi včetně spolupracovníka Su Ťij

Myanmarská vojenská vláda popravila čtyři muže odsouzené k trestu smrti, včetně dvou prodemokratických aktivistů, které dříve obvinila na základě protiteroristického zákona. Ve skupině je i bývalý poslanec Národní ligy pro demokracii (NLD) a blízký spolupracovník svržené vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Jedná se o první popravu v této jihovýchodní asijské zemi za desítky let. Zpráva vyvolala pobouřené reakce ochránců lidských práv včetně organizací Human Rights Watch (HRW) nebo Amnesty International (AI).
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 22:14|

Loni bylo popraveno nejméně 579 lidí, přes polovinu v Íránu, píše AI. Ve zprávě chybí tisíce případů z Číny

V roce 2021 stoupl počet rozsudků smrti i vykonaných poprav, upozorňuje ve zprávě organizace Amnesty International (AI). V osmnácti zemích bylo loni popraveno nejméně 579 lidí, z toho více než polovina v Íránu. Verdikt hrdelního trestu padl loni u soudu 2052krát; to je o čtyřicet procent více než v roce 2020. K opětovnému nárůstu v obou kategoriích došlo po pauze způsobené pandemií covidu-19. V dlouhodobém srovnání přesto patří loňská čísla k nejnižším. K dispozici ale nejsou údaje z Číny, Severní Koreje a Vietnamu. Peking přitom popraví tisíce lidí ročně.
24. 5. 2022|

Turečtí soudci „hodili beránka do vlčí tlamy“. Kauzu vraždy Chášákdžího předali Saúdské Arábii

Soud v Istanbulu ve čtvrtek rozhodl předat kauzu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího Saúdské Arábii. Chášakdží, který patřil ke kritikům saúdskoarabského režimu, byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, jeho tělo se doposud nenašlo.
7. 4. 2022|

Nejvyšší soud USA potvrdil trest smrti pro útočníka z Bostonu Carnajeva

Americký nejvyšší soud v pátek potvrdil trest smrti pro Džochara Carnajeva, jednoho z pachatelů bombového útoku při bostonském maratonu z roku 2013, při němž Džochar společně se svým bratrem Tamerlanem dvěma bombami zabil tři lidi a dalších více než 260 zranil. Soud tak vyhověl žádosti federální vlády, která rozsudek smrti pro útočníka požadovala navzdory prohlášením prezidenta Joea Bidena, že chce takové tresty na federální i státní úrovni nahradit nepodmíněným doživotím.
4. 3. 2022|