Americký soud pošle na smrt střelce, který vraždil Židy v synagoze v Pittsburghu

K trestu smrti byl odsouzen muž, který zaútočil v říjnu 2018 na synagogu v americkém Pittsburghu a zastřelil jedenáct lidí. Bývalého řidiče kamionu Roberta Bowerse motivovala nenávist vůči Židům. Dvanáctičlenná porota padesátiletého muže už v polovině června uznala vinným ve všech 63 bodech obžaloby. O rozhodnutí soudu informoval deník The New York Times (NYT). Podle listu je to první rozsudek smrti v době prezidentství demokrata Joea Bidena.

Když soudce děkoval porotě za její práci, měl slzy v očích a uvedl, že děkovnou řeč pronesl již mnohokrát, ale nikdy tak upřímně jako nyní, píše NYT. Slyšení, na kterém soudce vynese rozsudek doporučený porotou, tedy trest smrti, je naplánováno na čtvrtek v 9 hodin ráno místního času (15:00 SELČ) ve stejné soudní síni.

Deník připomněl, že mohou uplynout roky či možná až desetiletí, než bude trest skutečně vykonán; každý případ rozsudku smrti totiž automaticky podléhá odvolacímu řízení.

Při odchodu od soudu ve středu mnozí pozůstalí po obětech ze synagogy plakali. Rozsudek uvítal i rabín Jeffrey Myers, který útok přežil. Pozůstalí teď podle něj mohou skutečně znovu začít žít.

Střelba v synagoze Tree of Life, při níž přišli o život věřící ve věku 54 až 97 let a několik dalších lidí utrpělo zranění, je označována za nejkrvavější antisemitský útok v dějinách Spojených států. Podle vyšetřovatelů tam Bowers začal střílet v čase sobotní bohoslužby puškou typu AR-15 a dalšími zbraněmi a policii řekl, že „všichni Židé musí zemřít“. Podle prokuratury v synagoze vypálil přes sto kulek.

„Maximální zkáza“

Názor poroty na střelcovu antisemitskou motivaci byl jednomyslný. Shodli se také, že Bowers svých činů nelituje. Útočník si vybral synagogu jedné z nejstarších a největších židovských komunit v zemi, aby „maximalizoval zkázu, umocnil dopady svého zločinu a vyvolal strach v místní, národní i mezinárodní židovské komunitě,“ cituje porotu agentura AP.

Porota volila mezi trestem smrti pro odsouzeného a doživotním vězením bez nároku na podmínečné propuštění. Obhajoba nepopírala, že Bowers útok naplánoval a provedl, ale tvrdila, že pachatel trpí celoživotní duševní chorobou a má halucinace, uvedla agentura Reuters. Porota odmítla, že by Bowers trpěl duševní chorobou; činy podle ní spáchal z nenávisti, píše NYT. Odsouzený na vynesení verdiktu prakticky nijak nereagoval, stejně jako během celého procesu, dodává AP.

„Rozhodnutí poroty je důraznou připomínkou, že je třeba i nadále ostražitě bojovat proti antisemitismu, ať už se skrývá kdekoli,“ prohlásil prezident Světového židovského kongresu (WJC) a významný donátor Ronald Lauder.

Naopak podle odpůrců hrdelního trestu verdikt učiní z Bowerse vzor pro další vrahy. Odvolací řízení prý navíc bude otevírat rány pozůstalých. „Místo toho, aby tento rasistický a antisemitský terorista upadl v zapomnění, získává slávu jako mučedník u dalších, kteří smýšlejí stejně jako on,“ uvedl podle NYT Abraham Bonowitz, šéf organizace Death Penalty Action.