Za protesty oprátka. Stovce Íránců včetně teenagerů hrozí poprava, tvrdí ochránci lidských práv

V souvislosti se zapojením do protivládních demonstrací hrozí v Íránu trest smrti oběšením stovce lidí – včetně pěti žen a nejméně dvou teenagerů. Informuje o tom nevládní organizace Iran Human Rights (IHR) se sídlem v Norsku. Dva třiadvacetiletí muži už byli popraveni v prosinci. Teherán využívá hrdelní trest k zastrašení protestujících, upozorňuje zpravodajský server Voice of America English News.

Dva popravené mladé muže zadrželi během demonstrací proti režimu, které hýbou Íránem už čtvrtý měsíc. Poprava třiadvacetiletého Madžídrezy Rahnavarda z 12. prosince loňského roku vyvolala mezinárodní pobouření – mladík byl veřejně oběšen na stavebním jeřábu jako odstrašující příklad ostatním. Ubodat měl předtím dle soudu dva policisty. O několik dnů dříve byl popraven třiadvacetiletý Mohsen Šekarí, který člena bezpečnostních sil pouze zranil.

Bez právníků a mučení

Ochránci lidských práv kvůli zostřeným represím volají po zvýšeném tlaku na Írán. Nejvyšší trest nyní hrozí desítkám lidí, zjistila organizace IHR od rodin zatčených. Skutečný počet tak může být výrazně vyšší. Všichni obžalovaní byli „zbaveni práva na přístup k právníkům, na řádný a spravedlivý proces,“ varuje organizace.

„V případech, kdy se jim podařilo navázat kontakt nebo podrobnosti o jejich případech nahlásili spoluvězni a ochránci lidských práv, byli všichni vystaveni fyzickému a psychickému mučení za účelem vynuceného sebeusvědčujícího přiznání,“ konstatuje IHR.

Íránské úřady podle VOA News přiznaly jedenáct hrdelních verdiktů. „Vynášením rozsudků smrti a jejich vykonáváním (úřady) chtějí přinutit lidi, aby zůstali doma,“ řekl agentuře AFP ředitel IHR Mahmúd Amírí-Moghaddam. Podle něj to ale má často opačný efekt.

Mezi obviněnými či rovnou odsouzenými jsou i ženy či teenageři. V západoíránském městě Nowshahr v provincii Mazandaran byl odsouzen k trestu smrti za zapálení stánku dopravní policie osmnáctiletý Mehdí Mohammadífard. Podle IHR vydal revoluční provinční soud tvrdý rozsudek poté, co mladíka usvědčil mimo jiné z „nepřátelství vůči Bohu“. Rozsudky smrti dostal dokonce dva, píše server VOA News.

V prosinci íránský nejvyšší soud potvrdil hrdelní trest také pro devatenáctiletého Mohammeda Borogháního, informoval justiční zpravodajský web v perštině Mizan Online. Mladík je obviněn ze „zranění bezpečnostního personálu nožem s úmyslem zabití a rozsévání teroru mezi občany“ a také ze „zapálení úřadu guvernéra“ v Pakdashtu, což je město ležící 43 kilometrů jihovýchodně od Teheránu.

Nejvyšší soud v Íránu nařídil v posledních týdnech obnovit procesy u tří demonstrantů již dříve odsouzených k popravě včetně kurdského umělce a rappera Samana Jasína. Ten během demonstrací napsal několik protirežimních skladeb a kritizoval íránskou vládu opakovaně na sociálních sítích. Písně byly hlavně o nerovnosti, útlaku a nezaměstnanosti.

Jasín byl obviněn z pokusu o zabití příslušníků bezpečnostních složek, zapálení odpadkového koše a střílení do vzduchu, sám jakoukoli vinu odmítá.

V zemi to vře od poloviny září, kdy Íránce šokovaly snímky dvaadvacetileté Mahsá Amíníové v kómatu poté, co ji dle svědků zbila mravnostní policie. Ta dívku zadržela za „nevhodně“ nasazený hidžáb. O tři dny později Amíníová zemřela, dle úřadů na náhlou srdeční příhodu, rodina však trvá na tom, že mladá žena byla před incidentem zcela zdravá.

Teherán sice po masivních protestech oznámil zrušení mravnostní policie, demonstrace se ale současně snaží usilovně potlačit. K největším protestům dochází v oblastech, kde žijí menšinové etnické a náboženské skupiny čelící dlouhodobým represím. Při nepokojích dosud zemřelo nejméně 476 lidí včetně 64 dětí a 34 žen, uvedla ke konci prosince IHR.

Írán zadržuje v souvislosti s protesty i cizince

Teheránská teokracie, která zemi vládne od konce sedmdesátých let, protesty označuje za výtržnosti a z jejich podněcování obviňuje západní stoupence demonstrantů v čele se Spojenými státy.

V souvislosti s občanskými nepokoji Írán již obvinil také dva občany Francie a jednoho občana Belgie ze špionáže, uvedla začátkem ledna agentura Reuters s odkazem na zprávu íránské polooficiální studentské agentury SNN. Íránská justice tvrdí, že se tito cizinci podíleli na rozdmýchání demonstrací, čímž ohrozili národní bezpečnost.

Francouzské ministerstvo zahraničí už loni v listopadu uvedlo, že Írán zadržuje v souvislosti s protesty celkem sedm francouzských občanů. Teherán předtím zveřejnil video, kde se francouzský pár přiznává ke špionáži a podněcování nepokojů. Podle Paříže však bylo video zinscenované.

Sankce za ovlivňování soudů

Brutální postup íránských úřadů vůči demonstrantům souběžně komplikuje možnost uzavřít novou jadernou dohodu mezi Západem a Teheránem. Spojené státy v prosinci na představitele režimu uvalily další sankce, a to včetně íránského generálního prokurátora Mohammada Džafara Montazerího. Americké úřady jej viní mimo jiné z toho, že nařídil soudům, aby udělovaly lidem zadrženým během protestů velmi tvrdé tresty.

Sankce se ale týkají například také íránské společnosti Imen Sanat Zaman Fara, která podle amerického ministerstva financí vyrábí vybavení pro íránské bezpečnostní složky, včetně obrněných vozidel používaných při potlačování demonstrací.

Írán byl už dříve na návrh Spojených států vyloučen ze skupiny OSN pro rovnost pohlaví a zmocnění žen (UN Women).