TÉMA

Podnikatel

Měl financovat ruskou válku, teď chce stavět byty v Karlových Varech. Město prý vlastníka firmy nezkoumalo
Vedení Karlových Varů hodlá i nadále podporovat developerský projekt, který v lázeňském městě plánuje kontroverzní ruský podnikatel Felix Ikonnikov. Ten podle zjištění Reportérů ČT financoval proruské separatisty na východě Ukrajiny z peněz vydělaných v takzvané pyramidové hře. Na západě Čech chce postavit 250 bytů.
3. 3. 2024|ČT24
Mezi mladými roste zájem o podnikání, zaměstnanecké smlouvy je prý svazují
Zájem o podnikání mezi mladými vloni meziročně vzrostl o patnáct procent. Do byznysu se v roce 2023 vrhlo třináct tisíc lidí ve věku mezi osmnácti a dvaceti lety. Ukazují to data ministerstva průmyslu a obchodu. Někteří z čerstvých živnostníků jsou ale ještě mladší a s podnikáním začínají už při škole. Nezletilí, kteří by rádi s byznysem začali před osmnáctými narozeninami, se mohou nechat soudem zplnoletit.
3. 3. 2024|Iveta Kyselová
Železničáři nabízejí výpravní budovy k pronájmu. Zjišťují, jaké služby by mohli v objektech podnikatelé nabízet
Správa železnic připravuje rekonstrukci desítek výpravních budov, které už neslouží původnímu účelu. Vlaky totiž řídí dálkově. Volné prostory teď nabízí k pronájmu a od zájemců sonduje, jak by je chtěli využít. Železničáři aktuálně prověřují nabídky několika desítek budov, v jižních Čechách jde o výpravní budovy v Čížové, Mirovicích nebo Vráži u Písku.
1. 3. 2024|ČT24
Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby
Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|ČT24, Alžběta Mubeenová
Začínající živnostníci by mohli odložit zálohy za sociální pojištění, zvažuje vláda
Začínající podnikatelé by v prvních měsících nemuseli platit zálohy na sociální pojistné. Počítá s tím koaliční návrh, který má živnostníkům při startu ulevit od vysokých nákladů. Úplně se ale odvodu nevyhnou, doplatit ho budou muset zpětně. Podle části opozice se tak o žádnou pomoc nejedná.
17. 2. 2024|ČT24
Pardubického advokáta poslal soud do vazby. Podezírá jej z objednání vraždy
Soud poslal do vazby pardubického advokáta Pavla Jelínka, údajně si měl objednat vraždu. Právník, který zastupoval i bývalého primátora Martina Charváta (dříve ANO), se podle spisu chtěl zbavit expřítele své dcery. Jelínkova právní zástupkyně informovala, že její klient veškerou vinu odmítá.
9. 2. 2024|ČT24
České úřady prověřují majetek Felixe Ikonnikova. Z pyramidové hry měl financovat Ruskem koordinované síly na východě Ukrajiny
České úřady prověřují majetek ruského podnikatele Felixe Ikonnikova. Podle zjištění Reportérů ČT patřil k účastníkům pyramidové hry, která připravila lidi o stovky milionů korun a z výtěžku financovala Ruskem koordinované síly na východě Ukrajiny. V Česku Ikonnikov vlastní nemovitosti.
4. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 22:39|ČT24
Podnikatelé skupují luxusní automobily, chtějí na poslední chvíli využít daňové benefity
Prodejci luxusních automobilů hlásí rekordní zájem o své vozy. Prodeje nových i ojetých aut oproti loňsku rostou o desítky procent. Pro Českou televizi to uvedly Svaz dovozců automobilů a oslovené autosalony. Důvodem jsou změny, které má od nového roku přinést konsolidační balíček. Kvůli němu bude nákup dražších vozů méně výhodný než dosud. Firmy a živnostníci to tak chtějí stihnout před zavedením nových pravidel.
8. 12. 2023|David Radimerský
Přehrada Baška je už rok bez vody, oprava hráze má zpoždění. Podnikatelům klesají tržby
Vodní nádrž Baška na Frýdecko-Místecku je už skoro rok bez vody. Loni na podzim tam vodohospodáři přehradu vypustili a na jaře měli začít s opravami hráze, jenže nakonec začali až letos na podzim. Vypuštění přehrady má velký dopad na podnikatele v okolí. Majitelé restaurací nebo kempu si stěžují na to, že se chybějící voda výrazně podepsala na jejich tržbách. Baška, která má rozlohu asi 33 hektarů, je nejmenší přehradou na povodí Odry.
1. 11. 2023|
Soud potrestal Kočku za vydírání podmínkou, verdikt není pravomocný
Soud uložil pražskému podnikateli Janu Kočkovi podmíněný trest v délce 2,5 roku za to, že se zbraní vydíral jiného podnikatele. Hlavního aktéra napadení, Petra Řezníčka, potrestal tříletou podmínkou. Třetího účastníka incidentu Jana Krumlovského poslal na tři roky do vězení. Verdikt není pravomocný. Kočka, jehož rodina proslula pořádáním pražských Matějských poutí, figuruje i v rozsáhlé kauze daňových podvodů, v níž mu hrozí až desetileté vězení. Vinu v obou případech popírá.
2. 10. 2023|
Většinu obcí ve Zlínském kraji trápí vylidňování, Modrá ale místo pro další rodiny už nemá
Spoustu obcí a menších měst v Česku trápí vylidňování. Lidé se stěhují za prací do velkých měst, do své rodné obce se už často nevrátí. Zlínský kraj to chce zvrátit, spolupracovat by na tom chtěl i se zlínskou Univerzitou Tomáše Bati. Opačná situace panuje v obci Modrá na Uherskohradišťsku, kam naopak mladé rodiny chtějí, ale Modrá není „nafukovací“. Situaci v obci zmapoval pořad SeČTeno.
4. 8. 2023|
Dolní Morava je turistickým lákadlem, provozovatelé si přesto všímají úbytku návštěvníků
Provozovatelé horských středisek v Česku zaznamenali pokles návštěvníků. Týká se to například Dolní Moravy. Jenže i přesto, že je turistů méně, je jich stále dost. Najdou se i místní, podle kterých jsou některé resorty přeplněné. Tématu se věnoval pořad Sečteno.
25. 7. 2023|
Podle Ústavního soudu mohou obce zatížit vyšší daní konkrétní výrobní a průmyslové závody
Obce mohou zatížit vyšší daní konkrétní podnikatelské nemovitosti, například tovární areály, které produkují hluk, znečištění a další negativní vlivy. Vyplývá to z rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl návrh na zrušení části vyhlášky Řepova na Mladoboleslavsku. Obec zvýšila daň v logistických a průmyslových areálech ve svém katastru na pětinásobek. Ministerstvo vnitra už dříve pozastavilo účinnost vyhlášky, poté navrhlo její zrušení, protože prý zákon neumožňuje takové selektivní daňové zatížení.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 15:53|
Češi stále více platí kartou. Některá místa přesto odmítají používat terminály
V Česku zesílila debata o platbách kartami. Řadě zákazníků se nelíbí, když obchodník či provozovna přijímá jen hotovost. Důvody, proč někde karty nepřijímají, jsou různé – od poplatků až po potřebu peněz pro dodavatele i zaměstnance. Data ale ukazují, že počet terminálů dál roste.
16. 7. 2023|
Reportéři ČT: Církev nevýhodně dala k užívání pozemek, který jí už nepatřil. Roli zřejmě hrály známosti s Hradem
Lukrativní pozemek v Praze se stal předmětem sporu. Katolická církev ho dala na sedmdesát let k užívání podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, známému bývalého prezidenta Miloše Zemana. A to za velmi nízkou cenu. Problém tkví také v tom, že pozemek církvi v tu dobu už léta nepatřil. V rámci restitučních sporů ho vysoudila Praha, ta zase změnu nenechala zanést do katastru. Představitelé církve dnes tvrdí, že o rozsudku nevěděli. Reportéři ČT ale získali svědectví, které naznačuje opak. Natáčel Ondřej Golis a Jana Neumannová.
19. 6. 2023|
Na příspěvek na zaměstnávání lidí s handicapem by mohlo nově dosáhnout více firem
Lidé s handicapem by se mohli snáze dostat do pracovního procesu. Na státní dotaci by totiž mohlo nově dosáhnout mnohem více firem. Peníze zatím dostávají jenom ty podniky, kde je se zdravotním postižením více než polovina zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale plánuje novelu, která to má změnit. Upravit chce navíc i podmínky náhradního plnění.
10. 6. 2023|
Před školou ve Žďáru se ve všední dny krátce omezuje vjezd. Ohlasy rodičů jsou pozitivní, někteří řidiči jsou proti
Ve Žďáru nad Sázavou zavedli novinku v dopravě – vyhradili ulici školákům. Vždy ráno před začátkem výuky do ní po dobu tři čtvrtě hodiny nesmí zajíždět žádná vozidla. Město vytvořilo pro rodiče, kteří děti vozí do školy, jen vzdálenější krátkodobá parkovací místa. Z těch žáci bezpečně do školy dojdou pěšky. Mezi rodiči projekt sklízí úspěch, majitelé firem v okolí ale s takovým omezením nesouhlasí.
2. 6. 2023|
Kauza Vidkun se vrací ke krajskému soudu, který má lépe vyhodnotit důkazy
Rozhodnutí v kauze Vidkun bylo předčasné, olomoucký krajský soud musí znovu přehodnotit důkazy. Stojí to v usnesení Vrchního soudu v Olomouci, které už obdržely všechny strany. Odvolací soud rozsudek, v němž byli potrestáni podmínkou exnáměstek olomouckého krajského policejního ředitele Karel Kadlec, vlivný podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), v únoru zrušil a věc vrátil na kraj. Odůvodnění bylo zveřejněno v těchto dnech. Soudce krajského soudu Martin Lýsek řekl, že jednání nařídí zřejmě na září.
31. 5. 2023|
Státy EU včetně Česka pomáhají Moldavsku s uprchlíky i špatnou ekonomickou situací
Státy Evropské unie včetně Česka pomáhají Moldavsku překonat současnou ekonomickou krizi způsobenou ruskou agresí na Ukrajině. Sociální napětí se snaží využít organizace podporované Ruskem k převratu. Česko už poslalo desítky milionů korun na pomoc s uprchlíky, ale také na rozvoj drobným podnikatelům. Jde zejména o zemědělce a vinaře u hranic s Ukrajinou.
9. 4. 2023|
Podle advokátky byl Kellner po havárii vrtulníku na Aljašce asi dvě hodiny naživu, uklidňoval dalšího přeživšího
Český miliardář Petr Kellner byl po havárii vrtulníku na Aljašce v březnu roku 2021 nejméně dvě hodiny živý a snažil se uklidnit dalšího přeživšího, Čecha Davida Horvátha. Podle aljašského listu Anchorage Daily News to řekla Horváthova advokátka Tracey Knutsonová. Horváth jako jediný nakonec nehodu přežil. Kellnerova rodina požádala soud o prošetření nehody a možného zpoždění záchranných prací.
8. 4. 2023|
Vedení církve dosadilo do čela kláštera duchovní s vazbou na ruské podnikatele, část věřících se bouří
Část věřících pravoslavné církve v Česku kritizuje arcibiskupa kvůli personálním změnám. V podnětu ministerstvu kultury chtějí zvrátit výměnu v čele největšího českého pravoslavného kláštera v Loděnici. Kritikům vadí, že vedení církve dosadilo do funkce duchovní s vazbami na kontroverzní podnikatele z Ruska.
12. 3. 2023|
Doprava i parkování v centru Českých Budějovic se opět změní. Město je ale bude řešit dál
V některých úsecích centra Českých Budějovicích se od 1. března opět změní doprava a parkování. Řidiči budou moci znovu využívat průjezd z ulice Na Sadech přes náměstí a Mánesovu třídu. Na všech stranách Náměstí Přemysla Otakara II. město také obnoví parkování. Informoval o tom náměstek českobudějovické primátorky Lubomír Bureš (ODS).
22. 2. 2023|
Ministerstvo podnikatelům zřídilo už 800 tisíc datových schránek. Část lidí si ale stěžuje na komplikované přihlašování
Za první měsíc zřídilo ministerstvo vnitra víc než 800 tisíc datových schránek podnikajícím osobám. Postupně k nim přidá další víc než milion. Hlavní výhodou má být zjednodušení komunikace mezi podnikateli a úřady, někteří lidé si ale na nový krok stěžují.
4. 2. 2023|
Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od srpna, stoupla u podniků i domácností
Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od loňského srpna. Takzvaný souhrnný indikátor důvěry v lednu vzrostl proti prosinci o 2,3 bodu na hodnotu 92,0. Důvěra se zvýšila mezi podnikateli i spotřebiteli, u kterých se dostala nejvýše od loňského března. Vyplývá to z informací na webu Českého statistického úřadu. Proti loňskému lednu je důvěra v hospodářství u podnikatelů, spotřebitelů i celkově na nižší úrovni. Podle analytiků však aktuální údaje naznačují, že Česko čeká jen mírná a krátká recese.
24. 1. 2023|