TÉMA

Hřensko

Poplatky za svoz odpadu se od nového roku v některých městech zvýší

Některá města od nového roku zvýší poplatky za svoz odpadu. Na řadě míst to bude o několik set korun. A někde je zavedou úplně poprvé – například ve Hřensku, které jimi hodlá vyrovnat ztráty z turistického ruchu. V Mostě poplatek obnovili po šestnácti letech.
3. 11. 2023|

Policisté navrhli obžalovat muže kvůli loňskému velkému požáru v Českém Švýcarsku

Policisté navrhli obžalovat šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v Českém Švýcarsku. Informovali o tom na sociální síti X. Šlo o nejrozsáhlejší lesní požár v historii České republiky. Muži obviněnému z trestných činů obecného ohrožení a poškození cizí věci hrozí až patnáct let vězení.
27. 10. 2023|

Dobrovolníci dostanou dotaci na cisterny, někde si však nemohou dovolit doplatek

Generální ředitelství profesionálních hasičů přispěje dobrovolným složkám na nákup nové techniky. Jednat by se mělo o cisterny, které dobrovolní hasiči zničili při likvidaci požáru v národním parku České Švýcarsko. Mezi 110 obcí a měst rozdělí 440 milionů korun. Dotace ale mnohdy nepokryje celou sumu za cisternu, některé jednotky si ji tak nebudou moci dovolit. Třeba dobrovolníci v Lázních Libverda žádali o doplacení částky radnici, ale neúspěšně.
7. 10. 2023|

Zákaz vstupu k Pravčické bráně a soutěskám platí dál, nejméně do konce roku

Až do konce roku bude dál platit zákaz vstupu do částí Národního parku České Švýcarsko včetně části Gabrieliny stezky od Mezní Louky k Pravčické bráně. Zákaz, který byl vyhlášen do konce září, prodloužil děčínský městský úřad o další tři měsíce.
29. 9. 2023|

Soutěsky Kamenice jsou i rok po požáru z velké části uzavřené. Zůstane to tak i nadále

Na chování turistů v Národním parku České Švýcarsko bude dohlížet více strážců. I v další sezoně budou mimo jiné muset vymáhat zákaz vstupu do Edmundovy soutěsky, která kvůli množství nestabilních ohořelých kmenů zůstane zavřená další rok. Krátce před ročním výročím velkého požáru, který loni v létě zasáhl přes tisíc hektarů lesa, to oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ředitel správy národního parku Petr Kříž.
18. 7. 2023|

Dvě léta s požárem. Před ohněm utíkali z Chorvatska i Češi ze Hřenska

Rozsáhlý požár poblíž chorvatského Šibeniku se dotkl i českých turistů, kteří u Jadranu trávili dovolenou. Zatímco někteří se evakuovali tak rychle, že na místě nechali většinu věcí, jiní se přesunuli jen o kus dál a později se vrátili zpět na místo, které o den dřív halil hustý dým.
14. 7. 2023|

Hřensko zakáže použití pyrotechniky. Chce předejít dalším ničivým požárům

Zastupitelé ve Hřensku v pondělí schválili vyhlášku, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky na zastavěném území obce. Jde o reakci na nedávné požáry v lesích Národního parku České Švýcarsko, které podle vyšetřování způsobili neukáznění turisté. Výjimkou ze zákazu bude silvestrovská noc od 24:00 do 01:00.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 19:41|

Turisté mohou opět k Pravčické bráně, hasiči požár uhasili. Policie obvinila muže, že ho způsobil

Policie obvinila německého občana, kterého zadržela ve čtvrtek, že způsobil požár v Českém Švýcarsku. Hasiči ráno ukončili zásah v národním parku. Opět průjezdná je silnice z Hřenska na Meznou, turisté se mohli vrátit i na cestu od Tří pramenů k Pravčické bráně, informoval o tom mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:24|

Dobrovolní hasiči si při zásahu v Hřensku zničili techniku. Dotace na novou jim nestačí

Při požáru v Českém Švýcarsku zasahovaly stovky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Při akci si ale poničily svoje vybavení a techniku. Obce nyní proto řeší, kde najít peníze například na nové cisterny nebo výškové plošiny za miliony korun. Řešením by mohly být dotace, jenže i tady některé obce mohou narazit na problém.
12. 5. 2023|

V národních parcích by mělo být více strážců, ministerstvo je připraveno uvolnit peníze

Národní parky by mělo hlídat víc strážců. Jde o reakci na požár v Českém Švýcarsku. Rozsáhlé chráněné území hlídá pět stálých strážců. V sousedním Saském Švýcarsku je jich šestkrát víc. Požár loni objevili jako první a upozornili na něj české kolegy. Ministerstvo životního prostředí chce parkům dát peníze na nové lidi.
19. 3. 2023|

Po požáru v Českém Švýcarsku zůstávají některé stezky zavřené. Vznikne nová trasa, vyjedou speciální autobusy

Po požáru v Českém Švýcarsku stále zůstává zavřená Edmundova soutěska i Gabrielina stezka na Pravčickou bránu. Podnikatelé se obávají, že turisté tak ani letos nepřijedou. Řešením mají být alternativní trasy. Turisty by do oblasti Hřenska mohly přilákat speciální autobusy, které je budou vozit k výchozím bodům tras. Pilotní testování nové dopravy mezi Meznou, Hřenskem a Hájenkami by mělo začít v dubnu.
14. 2. 2023|

Edmundova soutěska zůstane letos zavřená. Nebezpečí pro turisty je příliš velké

Hřensko na turistickou sezonu neotevře známou Edmundovu soutěsku. Po rozsáhlém lesním požáru totiž zůstává rokle nebezpečná. Soutěska je vedle Pravčické brány hlavní turistickou atrakcí Českého Švýcarska. Podle odhadů může její zavření znamenat pro místní podnikatele až dvoumiliardovou ztrátu. O práci zřejmě přijde většina převozníků.
13. 2. 2023|

Edmundova soutěska zůstane po požáru možná dál zavřená, poslední slovo bude mít Hřensko

Edmundova soutěska ve Hřensku na Děčínsku možná zůstane po letním ničivém požáru v Českém Švýcarsku dál zavřená. Správa národního parku její otevření na sezonu nedoporučí, je to podle ní příliš nebezpečné. Definitivní rozhodnutí ale bude na Hřensku, kterému pozemky patří. To se bojí odlivu turistů.
21. 1. 2023|

Počet požárů v Česku stoupl loni o 30 procent, skokově přibylo těch v přírodě

Hasiči v loňském roce vyjížděli k 20 790 požárům, což je oproti předchozímu roku zhruba třicetiprocentní nárůst. Výrazně stoupl počet ohňů, které vznikly v přírodním prostředí. Zatímco v roce 2021 jich bylo 3588, loni se jejich počet vyšplhal na 10 164, oznámil generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Z analýzy o požáru v Hřensku, kterou si hasiči nechali vypracovat, vyplynulo, že i když Národní park České Švýcarsko formálně splnil veškeré požární předpisy, některé dílčí nedostatky v plnění požární prevence měly zásadní vliv na šíření požáru.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 18:08|

Ledovka opět komplikovala dopravu. Výstraha meteorologů platí do čtvrtka

Ledovka může skoro na celém území republiky vydržet až do čtvrtečního rána, na Moravě až do večera. Třítisícový Rychnov u Jablonce a sousední Rádlo vyhlásily kvůli tvorbě ledovky kalamitní stav. V jihozápadních Čechách se během středy oteplilo, riziko ledovky se proto odpoledne snížilo. Na východě Českomoravské vrchoviny a v Jeseníkách hrozila kromě ledovky i silná námraza, která může lámat větve a stromy a způsobit poruchy na elektrickém vedení, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 20:34|

Reportéři ČT: Spory podnikatele a státu mají negativní vliv na přírodu u Pravčické brány

Pravčická brána je unikátní přírodní památka, o jejíž osud se turisté báli během rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Katastrofa ji nezničila, ale odkryla letité problémy. Přestože je toto území součástí národního parku, Pravčická brána leží na soukromém pozemku, k němuž patří i zámeček Sokolí hnízdo. Ten vlastní ruský podnikatel Alexej Krenke. Soužití státu se soukromým majitelem má dopad i na stav tamní přírody a infrastruktury. Pro pořad Reportéři ČT se tématu věnovala Zuzana Černá.
18. 10. 2022|

Od uhašení požáru v Českém Švýcarsku uplynuly dva měsíce. Události přibližuje dokument Boj o Hřensko

Uplynuly dva měsíce od uhašení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Hasiči bojovali s plameny v těžko přístupném terénu dvacet dní. U požáru byl celou dobu redaktor ČT Richard Samko, který o události následně natočil dokument Boj o Hřensko.
14. 10. 2022|

Na zimu se uvažuje o zastavení průzkumu spálenišť v Českém Švýcarsku

V Českém Švýcarsku zvažují přes zimu zastavení geologického průzkumu spálenišť. Vstupovat do oblastí, které se dosud nepodařilo pro veřejnost otevřít, je stále nebezpečné. Hrozí tam pády skal i stromů. Během zimy by se alespoň část z nich mohla sama zřítit. Ušetřily by se tím i peníze za jejich odstraňování.
12. 10. 2022|

ČT24 připravila dokument Boj o Hřensko

Nejrozsáhlejší lesní požár v historii České republiky vypukl 24. července letošního roku, hasičům se ho podařilo uhasit po dvaceti dnech. U požáru se vystřídalo zhruba šest tisíc hasičů a čtyři sta kusů techniky. Česká televize natočila dokument s názvem Boj o Hřensko, jehož autorem je redaktor Richard Samko. Ten o okolnostech vzniku hovořil v pořadu Studio 6.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 21:30|

V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Českého Švýcarska. Zavřené zůstanou soutěsky

V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Národního parku České Švýcarsko, který v létě zasáhl rozsáhlý požár. Další omezení vstupu však budou se změnami pokračovat. Od soboty se turisté dostanou ze Hřenska na Pravčickou bránu a z Mezní Louky přes vrch Větrovec na Malou Pravčickou bránu. Soutěsky řeky Kamenice a Gabrielina stezka zůstanou nepřístupné.
29. 9. 2022|

Podnikatelé vyčíslili škody po požáru v Českém Švýcarsku na půl miliardy, kraj chystá vouchery

Škody v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku a omezením turistického ruchu vyčíslili podnikatelé na téměř půl miliardy korun. Koncepční podpora ze strany státu zatím nevznikla, uvedl Jan Šmíd, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Návštěvnost národního parku kvůli uzavření soutěsek v Hřensku a cesty na Pravčickou bránu po požáru výrazně klesla. Ústecký kraj připravuje na podporu podnikatelů vouchery. Turisté, kteří se ubytují v oblasti na delší dobu, zřejmě také získají zdarma jízdenku na dopravu v celém kraji.
6. 9. 2022|

Dobrovolní hasiči počítají škody po požáru v Hřensku, peníze by mohli získat od státu

Dobrovolní hasiči, kteří zasahovali u požáru v Národním parku České Švýcarsko, sepisují škody na vlastním majetku. Náhradu by alespoň částečně mohl zaplatit stát. Některé jednotky navíc nechaly na místě i vybavení jako třeba hadice. A to jim teď komplikuje práci.
6. 9. 2022|

V Českém Švýcarku se v září otevřou další stezky. Vstup do míst požáru bude dál omezen

V září se v Českém Švýcarsku otevřou další turistické stezky a silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou. Omezen bude pravděpodobně dál vstup do míst, ve kterých hořelo. Správa národního parku požádá ministerstvo životního prostředí o prodloužení platnosti omezení vstupu na požářiště a jeho úpravu. Platné je do 31. srpna.
26. 8. 2022|

Kraj dá majitelům vyhořelých domů v Českém Švýcarsku dotaci, pomůže i sbírka

Ústecký kraj poskytne tři sta tisíc korun majitelům domů zničených požárem v Mezné v Českém Švýcarsku. Oheň zcela zdevastoval tři objekty. Ztráty podnikatelů za ušlý zisk kvůli požáru, který vypukl před měsícem, se odhadují na tři sta milionů korun. Kraj žádá o pomoc vládu. Hasiči nadále kontrolují požářiště, místa s vysokou teplotou pomáhají vyhledávat drony. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení.
25. 8. 2022|