TÉMA

Zakázka

Už dva roky se opravuje Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Letos přijdou na řadu střechy

Letošní práce na opravě a dostavbě Průmyslového paláce na pražském Výstavišti přinesou nové střechy. V rámci pokračujících prací dělníci dokončí i ocelovou konstrukci obnovovaného křídla nebo dodělají podzemní přístavky. Vrátí se také opravené vitráže a hodiny, řekli radní Adam Zábranský (Piráti) a David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. Část paláce vyhořela 16. října 2008. Kompletní rekonstrukce začala v únoru 2022 a původně měla skončit v roce 2025, avšak komplikace opravy prodlouží. Náklady mají být zhruba 2,64 miliardy korun.
6. 3. 2024|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Mostecký kulturní dům Repre čeká rekonstrukce za 785 milionů

Zakázku na opravu kulturního domu Repre v Mostě vyhrála firma s nabídkou necelých 785 milionů korun. Cena je o dvacet procent nižší oproti odhadům. Náklady zaplatí město z dotací a úspor. Pokud se nikdo proti výběru zhotovitele při třetí soutěži neodvolá, vyklízecí práce začnou na přelomu března a dubna. Radnice počítá se zprovozněním objektu, kam se přestěhuje knihovna, v roce 2026, řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST).
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:36|

Pavilon O kolínské nemocnice je v novém. Rekonstrukce se zdržela o desetiletí, týkala se jí Rathova kauza

Hotová je rekonstrukce pavilonu O kolínské nemocnice. Sídlí v něm ORL, cévní chirurgie, část interního oddělení a odborné ambulance. Byla to zakázka, která hrála významnou roli v někdejší kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Kvůli tomu se rekonstrukce výrazně zdržela, stavební práce začaly až v roce 2022. Středočeský kraj za rekonstrukce včetně mobiliáře a zdravotnické technologie zaplatil 222 milionů korun.
7. 2. 2024|

Žalobce pustil z vazby podnikatele Špringla obviněného v kauze armádní zakázky

Státní zástupce propustil na kauci z vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. ČT to potvrdil žalobce Adam Borgula s tím, že podnikatel musí docházet za probačním úředníkem. Špringl podle policie žádal úplatek za to, že se do tendru za desítky milionů korun nepřihlásí. Vinu odmítá. Kriminalisté stíhají ještě pět lidí a tři firmy.
14. 12. 2023|

Michal Zácha obviněný z ovlivňování zakázek rezignoval i na post přerovského zastupitele

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha, obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji, rezignoval i na post přerovského zastupitele, řekl ve čtvrtek primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Zácha už v polovině listopadu v souvislosti s kauzou oznámil rezignaci na funkce radního v Přerově a náměstka hejtmana pro dopravu s platností k poslednímu dni měsíce listopadu.
30. 11. 2023|

Pražský dopravní podnik pořídí až dvě stě tramvají od firmy Škoda Transportation za 16,6 miliardy

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí až dvě stě jednosměrných článkových tramvají Škoda ForCity Plus za 16,6 miliardy korun. Dodavatelem vozů bude firma Škoda Transportation (nyní Škoda Group), která zvítězila ve výběrovém řízení. DPP nejprve objedná závazně čtyřicet tramvají, prvních dvacet jich má v metropoli být v roce 2025, sdělil vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík.
9. 11. 2023|

Soud vyhlásil moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny

Krajský soud v Ostravě vyhlásil ve čtvrtek moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny. Vyplývá to z usnesení zveřejněného v Insolvenčním rejstříku. Návrh na vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení podala tento týden sama firma, která je jednou z největších sléváren v Česku. Moratorium je účinné od okamžiku zveřejnění v Insolvenčním rejstříku a trvá do 13. listopadu.
3. 11. 2023|

„Byla jsem ráda, že kolegové měli někoho k ruce,“ říká Dostálová k angažmá Šteffla z kauzy Dozimetr

Digitalizace stavebního řízení je v ohrožení. Současný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zrušil tendr, který rozběhla jeho předchůdkyně Klára Dostálová (za ANO) a v němž hrál klíčovou roli Luděk Šteffel. Ten je nyní jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Dostálová Štefflovo angažmá pro Reportéry ČT hájí s tím, že si ho vybrali odborníci na IT a ona neměla důvod jejich volbu zpochybňovat. Bartoš sice nechal vypsat nové výběrové řízení, to ale „zařízl“ antimonopolní úřad. Není tak jasné, kdy budou moci stavebníci v Česku přejít z papírových formulářů na ty digitální a potenciálně tak řízení urychlit.
30. 10. 2023|

Policie ohledně fotky s bílým práškem a primátorkou Vaňkovou neodhalila trestný čin

Policie v souvislosti s fotografií ze sociálních sítí, na které jsou zachyceni primátorka Brna Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem, neodhalila trestný čin. Věc takzvaně uloží, informoval na policejním webu mluvčí Pavel Šváb. Fotografie začala po sociálních sítích kolovat v létě. Kromě policie se věcí o prázdninách zabývaly i koaliční strany, Vaňkovou tehdy podpořily.
24. 10. 2023|

Babiš se musí omluvit Kalouskovi za své výroky, rozhodl Nejvyšší soud

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výrok, že jako náměstek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Kalouskovu dovolání vyhověl Nejvyšší soud (NS) a změnil rozsudky Okresního soudu pro Prahu-západ a Krajského soudu v Praze. Rozsudek stanovuje omluvu jednak písemnou, jednak ústní při jednání Poslanecké sněmovny. Babiš rozhodnutí respektuje, i když s ním nesouhlasí. V této věci podá ústavní stížnost. Kalousek považuje nařízení soudu za dostatečné zadostiučinění. Čeká, že tak expremiér učiní, jinak zváží exekuční vymáhání.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 22:42|

Antimonopolní úřad pozastavil zakázku na nákup aut pro výsadkáře, píše iRozhlas

Antimonopolní úřad pozastavil armádní zakázku na nákup lehkých útočných vozidel pro výsadkáře. Předběžným opatřením zakázal ministerstvu obrany uzavřít smlouvu. Píše o tom server iRozhlas. Rozhodnutí úřad vydal 20. července. Na tendr si u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) stěžovaly dvě firmy.
27. 7. 2023|

České dráhy získají zakázku na expresy Praha–Vratislav, oznámilo ministerstvo

České dráhy získají od státu novou zakázku. Ministerstvo dopravy u nich objedná novou expresní linku z Prahy do Vratislavi. Na rozhodnutí, které ministerstvo zveřejnilo na úřední desce, upozornil web Zdopravy.cz. Linka označená Ex32 by měla začít jezdit koncem příštího roku, České dráhy budou vlaky na ní vypravovat nejméně deset let.
22. 7. 2023|

Pražské zastupitelstvo kývlo na dokončení Nové Palmovky. Vypíše tendr za 1,9 miliardy

Nedokončená ruina by měla přestat hyzdit oblast pražské Palmovky. Městské zastupitelstvo odsouhlasilo téměř dvoumiliardový tendr na její dostavbu. Po dokončení by se do budovy nazvané Nová Palmovka měla přestěhovat Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Zároveň se má objekt, který kdysi chtěla použít Praha 8 jako svoji novou radnici, stát ústředím nové obytné čtvrti.
22. 6. 2023|

Horní limit pro zakázky malého rozsahu se nezvýší. Sněmovna přehlasovala Senát

Limit pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu se nezvýší. Sněmovna v úterý přehlasovala návrh Senátu, který ho chtěl zvýšit v případě stavebních prací ze šesti milionů na devět milionů korun. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) tento návrh odmítl s tím, že k otázce navýšení limitů se chce vrátit až v případné další novele zákona o zakázkách. Sněmovna odmítla i další senátní návrh, který do legislativy o zakázkách převáděl pravidla zákona o střetu zájmů.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 19:11|

Měsíční modul postaví firma podnikatele Bezose. NASA chce v kosmu víc konkurence

Společnost Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose získala zakázku amerického Národního úřadu pro letectví (NASA) na konstrukci lunárního modulu za 3,4 miliardy dolarů  – v přepočtu 75 miliard korun. NASA v podobném tendru před dvěma lety vybrala firmu SpaceX, která již zkonstruovala dopravní systém Starship také k účelu přistání na Měsíci v rámci mise Artemis. NASA nyní tvrdí, že chce vytvořit větší konkurenci pro budoucí mise plánované na konec desetiletí.
22. 5. 2023|

Dodavatel solárních elektráren Malina na sebe podal insolvenční návrh, nestíhá plnit zakázky

Vedení Energetického Holdingu Malina podalo k Městskému soudu v Praze insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení reorganizace společnosti. Firma chce dodělat všechny zakázky klientů, uvedla v tiskové zprávě.  Holding je dodavatelem solárních elektráren a tepelných čerpadel. V médiích se objevily informace, že jeho klienti marně čekají i několik měsíců na instalace fotovoltaických panelů nebo na dokončení zakázek.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 20:52|

Památkáři museli vrátit třísetmilionovou dotaci na opravu barokního areálu v Kuksu

Národní památkový ústav (NPÚ) musel vrátit dotaci 314 milionů korun z evropských fondů i národních zdrojů na opravu barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku. Uvedl to regionální ředitel NPÚ Miloš Kadlec. Za zmanipulování zakázky na rekonstrukci Kuksu soudy poslaly do vězení tři muže včetně jednoho bývalého zaměstnance NPÚ, čtvrtá obžalovaná dostala podmíněný trest.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 20:09|

Diplomat Karlík nezíská dalších 271 tisíc za stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Diplomat Radomír Karlík nedostane dalších 271 tisíc korun za ušlý zisk kvůli nezákonnému stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. ČT to řekla Marcela Pröllerová z Obvodního soudu pro Prahu 2, který se případem zabýval v první instanci. Soudy přiznaly Karlíkovi tři sta tisíc korun za nemajetkovou újmu, dalších přibližně tři sta tisíc mu dříve dobrovolně vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. Kariérní diplomat se po státu domáhal celkového odškodného 6,4 milionu korun.
24. 3. 2023|

Nejvyšší správní soud znovu otevřel spor o pokutu za nákup policejních samopalů

Ministerstvo vnitra by mohlo zvrátit někdejší rozhodnutí o pokutě za nákup pušek a samopalů pro policii. Za smlouvu bez zakázky udělil 800tisícovou sankci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a potvrdil ji jihomoravský krajský soud, ale Nejvyšší správní soud nyní vrátil spor na krajskou úroveň.
10. 3. 2023|

Soud potvrdil půlmiliardovou pokutu pro ministerstvo obrany za tendr na vrtulníky

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu pět set padesát milionů korun, kterou v roce 2021 vyměřil ministerstvu obrany Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za chyby v tendru na armádní vrtulníky. Mimořádnou výši pokuty ovlivnila cena zakázky. Ministerstvo může ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. David Šebek z tiskového oddělení uvedl, že před prostudováním rozsudku se resort nechce k verdiktu vyjadřovat.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:23|

Vnitro zastavilo zakázku na modernizaci CzechPointů, Rakušan kvůli ní nařídil kontrolu

Ministerstvo vnitra zastavilo zakázku na modernizaci projektu CzechPoint za desítky milionů korun. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) rozhodnutí zdůvodnil tím, že Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) nedokázala zakázku splnit. V agentuře kvůli tomu nařídil mimořádnou kontrolu, napsal v pondělí web Neovlivní.cz.
13. 2. 2023|

Liberty musí vrátit mateřské firmě tři miliardy. Peníze na pomoc v covidu totiž firma nevyužila

Ostravská huť Liberty musí svému majiteli vrátit přes tři miliardy korun. Tuto částku dostala firma jako podporu v době pandemie covidu-19, peníze však nevyužila. Podle ústní dohody mělo jít o nevratnou půjčku, nyní však chce mateřská společnost peníze zpět. Vyplývá to z účetní uzávěrky za období do konce března 2021, firma se tak z účetního zisku dostala do ztráty. Podle vedení huti to ale nebude mít vliv na chod podniku ani na zaměstnanost.
27. 1. 2023|

Soud zmírnil trest úředníkovi v kauze tendru na informační systém. Místo vězení dostal podmínku

Vrchní soud v Praze pravomocně udělil někdejšímu šéfovi oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karlu Mackovi tříletou podmínku. Zmírnil tak původní pětiletý trest vězení, se kterým odešel muž loni v březnu od pražského městského soudu. Podle obžaloby se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a také příprav zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Výrok o vině odvolací soud neměnil.
26. 1. 2023|