TÉMA

Milan Kubek

Soud potvrdil Tušlovi devatenáct měsíců vězení za pronásledování Kubka a další trestné činy

Za pronásledování šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra v době koronavirové epidemie odvolací Městský soud v Praze potvrdil Patriku Tušlovi souhrnný trest devatenácti měsíců vězení. Odsouzení zahrnuje i předchozí tresty za různé trestné činy. Obžalobě z výtržnictví u Flegrova domu čelil i Zdeněk Masár, tomu soud potvrdil třináctiměsíční podmínku se zkušební dobou na dva a půl roku. I jeho trest už zahrnuje předchozí odsouzení. Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné.
12. 2. 2024|

Czech Press Photo 2023 vyhrál snímek výtržností u soudu

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2023 vyhrál snímek fotografa ČTK Romana Vondrouše, který na konci loňského července na Obvodním soudu pro Prahu 8 zachytil příznivce Patrika Tušla, obviněného z obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka. Vondrouš získal v soutěži v dalších kategoriích ještě tři ceny, jedno druhé a dvě třetí místa.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 23:22|

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Lékařské odbory páteční dohodu o růstu platů podpoří. Některé nemocnice jsou ale proti

Lékařské odbory podpoří dohodu, která má vést k odvolání protestu lékařů nespokojených s přesčasovou prací. Vyplývá to z usnesení, které Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů (LOK-SČL) zveřejnil na svém Facebooku. Odvolání výpovědí z přesčasové práce, které lékaři od prosince podali, což znamenalo v některých nemocnicích výrazné omezení provozu, je ale podle nich individuálním rozhodnutím každého. Dohoda, k jejímuž podepsání má dojít v pátek, potvrdí navýšení odměňování v nemocnicích příští rok o 9,8 miliardy korun, lékařům o pět až patnáct tisíc korun měsíčně a ostatním pracovníkům o pět procent.
7. 12. 2023|

Lékaři trvají na prosinci bez přesčasů. Kubek mluví o omezení zdravotní péče

Tisíce lékařů podle zástupců České lékařské komory (ČLK) dál trvají na tom, že nebudou v prosinci pracovat přesčas. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka to bude znamenat výrazné omezení zdravotní péče. Ministerstvo protestujícím podle resortního náměstka Václava Pláteníka (KDU-ČSL) navrhovalo na růst odměňování vyčlenit až 8,5 miliardy korun z úhradové vyhlášky, s čímž jednající nesouhlasili. Proto podle Pláteníka platí původní návrh jen na 6,8 miliardy korun a jednání považuje za uzavřená. Premiér Petr Fiala (ODS) později řekl, že se v týdnu chystá sejít s mladými lékaři.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 20:48|

Stávková pohotovost je velkou ranou pro české zdravotnictví, uvedl Juchelka

Stávková pohotovost ohledně odmítnutí návrhu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) odbory je velkou ranou pro české zdravotnictví, řekl v Interview ČT24 poslanec Aleš Juchelka (ANO). Považuje za nutné začít měnit systémy ohledně zaměstnávání náročnějších profesí. Popsal také jednání opozičních politiků s prezidentem Petrem Pavlem o konsolidačním balíčku a budoucnosti penzí v Česku.
22. 11. 2023|

Lékaři odmítli Válkův návrh na zvýšení mezd. Žádají i stejné podmínky pro různé typy nemocnic

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání se zástupci zdravotnických odborů oznámil, že slyšel odmítnutí svého návrhu. Nabízel navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví příští rok o 8,5 miliardy korun s růstem tarifů o pět procent. To byla podle ministra nejvyšší možná nabídka. Reagoval tím na protesty lékařů, část z nich odmítla od prosince sloužit přesčasy, chtějí tak podpořit své požadavky na změny v odměňování, vzdělávání a přesčasové práci. Česká lékařská komora (ČLK) a odbory podle prezidenta Milana Kubka trvají na sjednocení odměňování v nemocnicích a napojení základní mzdy lékaře na průměrnou mzdu. Další schůzka se má konat v pondělí.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 23:34|

Úhradová vyhláška je chiméra, říká Kubek. Podle Pláteníka panuje jinak s lékaři veliká shoda

Úhradová vyhláška tak, jak ji navrhuje pro lékaře ministerstvo zdravotnictví, je „veliká chiméra“, prohlásil v pořadu Události, komentáře prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka (KDU-ČSL) se již podařilo najít shodu ve velké řadě jiných sporných míst, například v otázce náplně práce. Další jednání budou pokračovat 13. listopadu.
9. 11. 2023|

Válek přišel na sjezd nespokojených lékařů. Dále se přeli o peníze i přesčasy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přijel na sjezd České lékařské komory (ČLK). Mluvil s lékaři, kteří kvůli nízkým základním mzdám a příliš častým přesčasům odmítají od prosince hodiny navíc sloužit. Argumentoval, že většina nemocnic dává na platy větší díl příjmů než v západní Evropě a nabízí víc peněz na platy. Komora v závěrečném usnesení podpořila protesty a vyzvala nemocniční lékaře, aby se do nich zapojili.
5. 11. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 17:12|

Lékařům by se mohly vrátit celodenní směny. Výjimku se zřejmě podařilo vyjednat u Evropské komise

Česku se v Evropské komisi podařilo vyjednat výjimku ze zákazu čtyřiadvacetihodinové pracovní doby, řekl ČT lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Zákoník práce od října umožňuje plánovat v nemocnicích směny maximálně na dvanáct hodin. Návrat celodenních služeb chce koalice schválit v novele, která zruší i kritizované zvýšení přesčasů. Změny by mohly platit od ledna příštího roku.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 20:47|

Když se nezmění novela o přesčasech, hrozí podle lékařů neobsazení služeb. Válek chystá řešení

Pokud se zdravotníci nedohodnou s ministerstvy práce a zdravotnictví na novele zákoníku práce, která navyšuje počet dobrovolných přesčasů, mohou podle České lékařské komory v prosinci chybět lidé až na víc než čtyřiadvacet tisíc nemocničních služeb. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chystá řešení, které chce předložit na jednání s mladými lékaři v říjnu, nejdříve s ním seznámí ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL). V čem by mělo Válkovo řešení spočívat, šéf České lékařské komory Milan Kubek neví, řekl v Interview ČT24.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 20:24|

Za rezervaci termínu až tisíce korun. Ministerstvo chce zakročit proti praxi některých lékařů

Dlouhé čekací doby některé lékaře ponoukly k nabízení přednostních termínů těm, kteří za ně zaplatí. Nejčastěji k tomu přistupují specialisti, jako jsou ortopedi, oční, plicní lékaři nebo neurologové. Řada z nich zůstává v ordinacích i po běžných ordinačních hodinách. Podle České lékařské komory je to v pořádku, ministerstvo je ale proti a plánuje zpřísnit zákon o zdravotních službách.
12. 9. 2023|

Část lékařů odmítá novelu zákoníku práce. Hrozí, že přestanou sloužit dobrovolné přesčasy

Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) vyzývá politiky, aby sněmovna neschválila novelu zákoníku práce v navrhované podobě. Předloha umožňuje zdvojnásobit počet hodin přesčasů u lékařů na 832 hodin ročně, pro záchranáře by šlo o tisíc hodin přesčasů za rok. Pokud novela projde, lékaři pohrozili, že přestanou od 1. prosince sloužit dobrovolné přesčasy. Předseda sekce Jan Přáda v pondělí řekl, že do výzvy se zapojily čtyři tisíce z 20 tisíc lékařů sloužících v nemocnicích. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že je připravený se s nespokojenými lékaři sejít.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 20:25|

Soud navýšil Tušlovi trest za pronásledování Kubka a výtržnictví

Za nebezpečné pronásledování šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra v době koronavirové epidemie ve středu Obvodní soud pro Prahu 8 navýšil Patriku Tušlovi trest o čtyři měsíce na devatenáct měsíců vězení. U Tomáše Čermáka, který byl s Tušlem viněn z výtržnictví, upustil od uložení souhrnného trestu. Muž byl minulý týden pravomocně odsouzen k pěti a půl roku vězení za podporu a propagaci terorismu, trest je podle soudu dostatečný. Rozhodnutí není pravomocné.
26. 7. 2023|

Soud zamítl žádost Tušla o podmíněné propuštění, nezaznamenal polepšení

Odsouzený dezinformátor Patrik Tušl neuspěl se žádostí o podmíněné propuštění z vězení. Podle Okresního soudu v Karlových Varech se nepolepšil. Soud také nepřesvědčil, že na svobodě povede řádný život. Důvody zamítnutí žádosti popsala pro ČT soudkyně Ivana Koprnická. Tušl si má ve vězení celkem odpykat 25 měsíců, mimo jiné i za šíření nenávistných výroků o Ukrajincích. Muž momentálně čelí ještě obžalobě z nebezpečného pronásledování, spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem je stíhán také kvůli výtržnictví.
7. 7. 2023|

Skoro polovině dětských lékařů je přes šedesát let a noví scházejí. Na reformách zatím shoda nepanuje

V Česku dlouhodobě není dostatek praktických lékařů pro děti, na způsobech, kterými by se zamezilo jejich dalšímu úbytku, se ovšem neshodnou ani samotní pediatři. Ti nemocniční nesouhlasí s návrhy kolegů z terénu a naopak. Ministerstvo chce přitom po lékařích pro mladé pacienty jednotné řešení. Pediatrickou péči trápí v současnosti hlavně vysoký věk, skoro polovině dětských praktiků je přes šedesát let.
26. 6. 2023|

Tušl s Čermákem se kvůli trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích obrátili na Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se bude zabývat případem nenávistných výroků o Ukrajincích, za které byli odsouzeni Patrik Tušl a Tomáš Čermák. Proti loňskému rozsudku podali dovolání. České televizi to řekl Ivo Poštolka z Okresního soudu v Kladně, který kauzu řešil v první instanci. Tušl dostal za hanobení národa a podněcování k nenávisti desetiměsíční vězení, Čermák stejně dlouhou podmínku. Oba muži stanuli před soudy i v dalších případech.
12. 6. 2023|

K soudu s Tušlem přišly desítky jeho příznivců, jednoho policie zadržela

Policie zadržela jednoho z lidí, kteří přišli podpořit k soudu Patrika Tušla, jenž je obžalován z nebezpečného pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Soud zatím nevynesl verdikt, jednání odročil na konec července. Po incidentu u soudu z minulého týdne provázela jednání zvýšená bezpečnostní opatření a kontroly, na místě byli i policejní těžkooděnci. Vězeňská služba odpoledne sdělila, že justiční stráž při soudu s Tušlem dvakrát užila donucovací prostředky, počet návštěvníků soudní budovy nemůže sama ovlivnit.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 16:15|

Tušl stráví za mřížemi dalších deset měsíců za neplacení alimentů a vyhrožování

Odsouzený recidivista Patrik Tušl stráví ve vězení dalších deset měsíců. Pravomocně o tom rozhodl Městský soud v Praze, když mu podmínky za neplacení alimentů a vyhrožování bývalé partnerce přeměnil na nepodmíněné tresty. ČT to zjistila z justiční databáze. Tušl si aktuálně odpykává 15 měsíců vězení, které mu soudy uložily za nenávistné výroky o Ukrajincích, vydírání ženy a vyhrožování strážníkovi. Na konci dubna podal žádost o podmíněné propuštění.
19. 5. 2023|

Nemůžeme to nechat na plánování farmaceutického průmyslu, zaznělo v debatě o nedostatku léků

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček sdělil, že farmaceutický průmysl není schopný zareagovat na zvýšenou poptávku po konkrétních lécích, podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka jde výrobcům pouze o zisk. Výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel podotkl, že EU má přísné regulace a že se výrobcům nahromadily problémy. Tři muži se v pořadu Události, komentáře bavili i o možných dodávkách léků do Česka z Jižní Koreje.
1. 4. 2023|

Tomáš Čermák dostal u soudu v Plzni za podporu terorismu pět a půl roku vězení

Na pět a půl roku do vězení poslal Krajský soud v Plzni Tomáše Čermáka. Muž loni v únoru v živém vysílání na Facebooku podle NCOZ podporoval terorismus, když vyzýval lidi, aby udělali všechno pro to – včetně násilí –, aby nebyl přijat pandemický zákon. Čermák se u soudu hájil tím, že šlo o nadsázku a že k fyzickému násilí nikdy nedošlo. Vulgarismy a expresivními slovy prý chtěl upoutal pozornost publika. Hrozilo mu až patnáct let vězení. Rozsudek není pravomocný.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 13:01|

Soud potvrdil patnáct měsíců vězení pro Tušla. Vydíral názorovou odpůrkyni a vyhrožoval strážníkovi

V souhrnu patnáct měsíců si ve vězení odpyká Patrik Tušl, potvrdil to odvolací soud. Tušl podle rozsudku telefonicky vydíral ženu, která spravovala facebookovou skupinu namířenou proti dezinformátorům, pak také vyhrožoval strážníkovi, který po něm v autobuse vyžadoval nošení respirátoru. V trestu je zahrnuté i mužovo předchozí odsouzení za nenávistné výroky o Ukrajincích.
21. 3. 2023|

Státní zástupce obžaloval Tomáše Čermáka kvůli výzvě k útoku na politiky

Státní zástupce podal obžalobu na Tomáše Čermáka, který podle policie vyzýval ve videích k násilným akcím proti členům vlády, poslancům a senátorům. ČT to řekl žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Muž čelí stíhání i v dalších případech, kvůli nenávistným výrokům o Ukrajincích dostal podmínku.
6. 1. 2023|

Soud potvrdil Tušlovi vězení za nenávistné výroky o Ukrajincích

Za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích potvrdil Krajský soud v Praze Patriku Tušlovi desetiměsíční vězení. Tomáši Čermákovi zmírnil prvoinstanční verdikt, podle kterého měl strávit půl roku za mřížemi. Uložil mu desetiměsíční podmíněný trest. Muži se podle soudů dopustili trestných činů hanobení národa a podněcování k nenávisti.
21. 12. 2022|