Komora a odbory se nedohodly s Válkem na odměňování lékařů

Na finální podobě zákona o odměňování lékařů se zdravotnické odbory a Česká lékařská komora (ČLK) s ministerstvem zdravotnictví po několika měsících jednání nedohodly. Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka jednání úterkem skončila, další návrh ministerstvo nepředloží. Další kroky chce ČLK představit ve středu. Proti úhradám na příští rok chtějí protestovat i praktičtí lékaři, Asociace českých a moravských nemocnic zvažuje napadnutí úhradové vyhlášky u Ústavního soudu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) bude před 18:30 hostem Interview ČT24.

„Předložil jsem tři varianty a ani jedna z nich nebyla akceptovaná,“ řekl po schůzce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Návrhy komory a odborů by podle něj znamenaly náklady na platy vyšší o 40 miliard korun. „Bylo by nutné buď sebrat ve prospěch platů peníze jiným segmentům, zvýšit daně, nebo zvednout zdravotní pojištění. Ani s jedním nemohu souhlasit,“ poznamenal ministr.

Veřejné zdravotní pojištění by mělo podle predikcí mít příští rok k dispozici asi 530 miliard korun. Podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka padl návrh na navýšení platů o zhruba pět miliard korun. „Nárůst platů všech zdravotníků bude v příštím roce o 1400 korun tak, jak se dohodla tripartita s panem premiérem,“ dodal Válek.

Ministr zdravotnictví Válek k návrhu zákona o odměňování zdravotníků (zdroj: ČT24)

„Dozvěděl jsem se, že žádný další návrh nedostaneme. Jediné, co na základě dohody mají zaměstnanci veřejného sektoru včetně lékařů zajištěno, je 1400 korun zvýšení platů od příštího roku,“ podotkl Kubek.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek k nedohodě o odměňování lékařů (zdroj: ČT24)

Návrhy lékařů by podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka znamenaly pokračování deficitního financování systému veřejného zdravotního pojištění. To vláda pro příští rok zakázala svým usnesením z letošního dubna. Resort může v úhradové vyhlášce, kterou má vydat do konce října, rozdělit jenom peníze odpovídající příjmům.

Protesty lékařů

Zdravotnické odbory vyzvou lékaře k protestům. České televizi to potvrdila předsedkyně jejich odborového svazu Dagmar Žitníková. „Budeme se bavit o formě a době,“ avizovala.

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Žitníková k odměňování zdravotníků (zdroj: ČT24)

Se současným návrhem úhrad na příští rok má problém také Asociace českých a moravských nemocnic (ASČM). Vadí jí rozdíly mezi úhradami pro regionální nemocnice, které zastupuje, a vyššími částkami pro velká zařízení zřizovaná státem. Považuje to za střet zájmů ministerstva. Neústavní je ale podle asociace zejména to, že úhrady budou meziročně nižší, což už jednou Ústavní soud v předchozích letech zrušil.

Protestní uzavření ordinací na dva dny podzimních prázdnin oznámili rovněž praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti. Meziroční nárůst úhrad o zhruba 2,8 procenta je podle nich příliš malý.