TÉMA

Důl

Srbská vesnice proti čínským těžařům. Tamní obyvatelé protestují proti rozšiřování dolu, prý je ohrožuje

Čínský vlastník největšího povrchového dolu v Srbsku musel dočasně přerušit těžařské práce. Způsobily to protesty místních obyvatel, lidé z vesnice ohrožené těžbou totiž zablokovali jednu z přístupových cest. Tvrdí, že důl ohrožuje jejich zdraví a majetky, čínská firma ani srbské úřady jim prý nenabízejí ani odpovídající odškodnění.
25. 3. 2024|

Lidé z obcí na západě Čech si stěžují, že se do krajiny rozlévá znečištěná voda. Na doly podali stížnost

Občanské spolky ze tří obcí Sokolovska a Karlovarska podaly stížnost k České inspekci životního prostředí (ČIŽP) na tamní kaolinové doly. Tvrdí, že z nich opět unikají kaly a znečištěná důlní voda do potoků a lesů. Společnost Sedlecký kaolin problémy přiznává, už v minulosti od inspektorů několik pokut za překročení limitů dostala.
23. 2. 2024|

Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva

Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|

Reportéři ČT: Devastace životního prostředí trvá desítky let. Sanace haldy Heřmanice zaměstnává politiky i policii

Déle než dvacet let hoří a nebezpečnými látkami, včetně karcinogenních, ohrožuje zdraví lidí z širokého okolí obří halda v Ostravě Heřmanicích. Pod jejím povrchem desítky let doutná požár. Státní podnik Diamo se už před více než deseti lety zavázal, že hořící haldu zlikviduje. To se ale dosud nestalo. Navíc nyní vyšlo najevo, že způsob, jakým Diamo rekultivaci místa řeší, přinesl další vážné problémy. Případem se zabývá i policie. Pro pořad Reportéři ČT natáčel Dalibor Bártek.
29. 1. 2024|

V historickém dole zahynul pracovník stavební firmy, strhla ho voda

Tělo muže, kterého v pátek odpoledne strhla voda při průzkumu v historickém dole ve Slavkovském lese, našli v noci záchranáři. Pracovník, který zahynul, byl spolu s dalším člověkem na průzkumu dolu, když se protrhla stěna a do míst, kde byli, se začala valit voda. Druhému muži se podařilo utéct.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 08:42|

OKD loni skončilo v zisku, výpadkům těžby navzdory. Horníci vyrubali přes milion tun uhlí

Hospodaření těžební společnosti OKD skončilo v loňském roce ziskem, který před účetními operacemi souvisejícími s tvorbou rezerv bude činit kolem 1,5 miliardy korun. Ze dvou lokalit Dolu ČSM na Karvinsku podnik vytěžil více než milion tun uhlí. Loňský čistý zisk zatím firma neuvedla. V roce 2022 podnik vytěžil 1,3 milionu tun uhlí a dosáhl čistého zisku 5,1 miliardy korun, nejvyššího od roku 2011.
5. 1. 2024|

Obyvatelé obcí v blízkosti Turówa mohou sledovat statiku svých domů. O měření ale velký zájem nemají

V souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném Dole Turów chce Liberecký kraj kontrolovat statiku budov v příhraničí. Z peněz, které dostal z Polska v rámci kompenzací, zaplatí monitoring i nákup měřicích zařízení. Ty zájemci získají zdarma. Doplní tak 65 sond umístěných v zemi, které hlídají pohyb terénu. S měřením se počítá po celou dobu těžby.
11. 12. 2023|

Při neštěstí v polském dole zahynuli čtyři horníci

Čtyři horníci přišli o život při důlním neštěstí na jihu Polska, uvedla zpravodajská televize TVN 24 na svém webu. Havíři zahynuli, když odpoledne v dole Sobieski u města Jaworzno prasklo potrubí s vodou, dodala TVN 24 s odvoláním na báňské úřady. O čtyřech obětech v dole Sobieski informuje také polská tisková agentura PAP.
28. 11. 2023|

Na Brněnsku by mohl vzniknout nový zdroj pitné vody. Kraj hloubí vrty v místech bývalých dolů

Podzemní voda, která u Oslavan na Brněnsku vtéká do bývalých černouhelných dolů a mění se v kontaminovanou důlní vodu, by mohla sloužit jako zdroj pitné vody. Jihomoravský kraj začal hloubit v údolí Neslovického potoka dva vrty o hloubce 25 metrů. V následujících dnech má pak kraj spolu se Svazkem vodovodů a kanalizací Ivančice získat informace o vydatnosti zdroje i o chemických a fyzikálních vlastnostech vody.
30. 10. 2023|

Důlní neštěstí v Kazachstánu má už 45 obětí. Jeden horník se stále pohřešuje

Počet obětí požáru uhelného dolu Kostěnko u města Karaganda v Kazachstánu vzrostl na 45, jeden horník se nadále pohřešuje. Podle agentury Reuters to oznámily záchranné složky této středoasijské země. Na místě neštěstí pokračují pátrací práce.
29. 10. 2023Aktualizováno29. 10. 2023, 18:01|

Tři desítky horníků zahynuly při důlním neštěstí v Kazachstánu

Nejméně 32 horníků zahynulo při požáru uhelného dolu v Kazachstánu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdejší úřady. V dole bylo v době neštěstí 252 horníků, z nichž 205 se podařilo dostat na povrch. Po dalších se pátrá. Zatím není jasné, co neštěstí způsobilo.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 12:39|

Češi se ve Švédsku učí, jak doma plánovat úložiště jaderného odpadu

Vzorky hornin ze švédského podzemí pomůžou při plánování hlubinného úložiště jaderného odpadu v Česku. Za polárním kruhem se totiž přirozeně vyskytují stejné materiály, se kterými se počítá i při výstavbě úložiště u nás. Přímo ze švédského dolu o tom informoval redaktor ČT Vladimír Piskala.
21. 10. 2023|

Ukrajina odsouvá problém nevyužitých uranových dolů

Obrana země či vývoz zemědělských výrobků patří pro ukrajinské úřady ke klíčovým otázkám, na které se soustředí. Odsouvají ale mnohá rozhodnutí, na která aktuálně nemají kapacitu a prostředky, například jak naložit s nevyužitými uranovými doly. Jeden takový navštívil zpravodaj ČT David Miřejovský.
4. 10. 2023|

Válka nahnala některé Ukrajinky do dolů. Horníci museli odejít bojovat s Rusy

Ukrajina povolala do zbraně velké množství mužů, kteří teď chybí v civilních povoláních. Na jejich místa proto nastupují ženy. Platí to i v tradičně mužských profesích, jako je horník v černouhelném dole. Situaci hornic zmapoval zpravodaj ČT David Miřejovský.
26. 9. 2023|

V polské obci se propadly hroby nebo dětské hřiště. Stály na zaplavených šachtách

V polské Trzebini vznikají v zemi krátery. Město zčásti stojí na mělkém uhelném dole. Chodby, které horníci v minulosti vykopali, se plní podzemní vodou a půda nad nimi se vymílá. Do země se propadly desítky hrobů na tamním hřbitově, ohrožené jsou i okolní domy.
28. 8. 2023|

V Polsku začala kampaň před říjnovými volbami. Podle expertů bude nejvyhrocenější za poslední léta

V Polsku naplno odstartovala kampaň před říjnovými volbami. Jedním z hlavních témat bude odpor proti evropské migrační dohodě nebo podpora Ukrajiny. Zástupci vlády oživili také spor o důl Turów. Liberální opozice sází na změnu stylu vládnutí, krajní pravice láká na výrazně nižší daně.
24. 6. 2023|

Polsko nezavře Důl Turów, prohlásil premiér Morawiecki. Podle soudu se má těžba zastavit

Polsko nezavře hnědouhelný Důl Turów, ležící nedaleko hranic s Českem, a udělá vše, aby fungoval do roku 2044, prohlásil podle polských médií premiér Mateusz Morawiecki. Ještě dříve Morawiecki podle serveru Gazeta.pl odmítl rozhodnutí varšavského správního soudu, podle kterého má důl těžbu zastavit. Polský rozhlas připomněl, že Polska Grupa Energetyczna (PGE), které důl a přilehlá elektrárna patří, již ohlásila, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Česko má podle premiéra Petra Fialy (ODS) garance, že důl nepoškozuje zdejší prostředí.
7. 6. 2023|

Při požáru v dole na jihu Peru zemřelo 27 lidí

Při požáru v dole na jihu Peru zemřelo v sobotu 27 lidí. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na místní deník La República, podle něhož se neštěstí událo v provincii Condesuyos. Příčinou požáru byl zřejmě zkrat.
7. 5. 2023|

OKD hrozí milionová pokuta za nedostatky v dokumentech

Společnosti OKD z Karvinska hrozí pokuta až jeden milion korun. Ostravský báňský úřad totiž zjistil nedostatky v provozních dokumentech. Vyšetřování zahájil po otřesu v Dole ČSM-Jih, ke kterému došlo letos 12. ledna. Tehdy při něm zemřel jeden horník, dalších šestnáct utrpělo zranění. České televizi informaci potvrdil mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek.
5. 5. 2023|

Devět lidí se zranilo při důlním neštěstí na Slovensku, čtyři z nich těžce

Devět lidí se zranilo, z toho čtyři těžce, v uhelném dole v Novákách na západním Slovensku, když tam podle jeho šéfa Stanislava Gurského začal hořet nahromaděný metan. Čtyři vážně zraněné osoby v kritickém stavu a v umělém spánku přepravily podle záchranářů vrtulníky do nemocnic. Provozovatel dolu uvedl, že na místě neštěstí se nacházelo devět zaměstnanců. Gurský řekl, že v dole nedošlo k výbuchu, jak o tom původně informovala některá média.
26. 4. 2023|

Moravskoslezský kraj může sloužit jako inspirace pro Ústecký a Karlovarský, řekl Pavel v Karviné

Je tady mnoho věcí, které mohou sloužit jako pozitivní a inspirativní příklad, řekl v Karviné prezident Petr Pavel. Už dříve navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, Moravskoslezský je podle něj z hlediska transformace ze všech tří nejdál. Řešení problémů v těchto takzvaně strukturálně postižených regionech bude vyžadovat mnohem individuálnější přístup, dodal. Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje zahájil Pavel na Dole Darkov, sfáral do zhruba 900 metrů pod povrch. Na programu měl i schůzku s primátorem Karviné nebo občansky aktivními lidmi z Karvinska. O problémech v krajích bude chtít hovořit se členy vlády.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:26|

Po důlním neštěstí v Číně zůstává 49 pohřešovaných, pátrání pozastavil další sesuv

Pátrání po 49 lidech, kteří jsou pohřešováni po středečním důlním neštěstí v Číně, muselo být kvůli dalšímu sesuvu půdy pozastaveno. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média. Podle nich je dosavadní bilance neštěstí čtyři mrtví a šest zraněných.
23. 2. 2023|

Po důlním neštěstí na severu Číny se pohřešují desítky lidí

Nejméně dva lidé zahynuli a více než padesát dalších se pohřešuje po neštěstí, které se stalo v uhelném dole v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní média, podle nichž se zatím podařilo vyprostit šest zraněných.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 18:14|

Do minulosti tuzemské dobročinnosti. Soudržnost lidé předvedli i po příbramské důlní tragédii

Dobročinné sbírky patří mezi neodmyslitelné součásti Vánoc, neomezují se ale jen na sváteční čas. O soucitné a účastné povaze lidí v Česku jsme se mohli přesvědčit naposledy v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, předtím například při povodních v letech 2002 i 1997. Solidarita Čechů má však mnohem delší historii, ostatně nezisková humanitární organizace Charita byla založena už před sto lety. Pokud bychom ale šli ještě dál, narazili bychom na událost, která před 130 lety vyvolala mimořádnou vlnu pomoci.
26. 12. 2022|