TÉMA

Policejní prezident

Podle Šlachty by měl kvůli zásahu na filozofické fakultě skončit policejní prezident. Rakušan čeká na závěry GIBS

Po policejním Úřadu vnitřní kontroly se zabývá prosincovými událostmi na pražské filozofické fakultě ještě Generální inspekce bezpečnostních sborů, její závěry ale budou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) až na jaře. V Otázkách Václava Moravce ministr zdůraznil, že z pohledu trestního práva je masová vražda na Univerzitě Karlově ještě živým případem, a proto ještě nelze o některých okolnostech hovořit. Předseda neparlamentního hnutí Přísaha a bývalý vysoce postavený policista Robert Šlachta je nicméně přesvědčen, že střelba na filozofické fakultě byla důsledkem systémového selhání, rezignovat by podle něj měl policejní prezident Martin Vondrášek i ministr Rakušan. Že pochybilo ministerstvo vnitra, je přesvědčen i někdejší šéf tohoto resortu a nynější bezpečnostní expert opoziční SPD Martin Pecina.
14. 1. 2024|

Policie a vnitro situaci po střelbě na filozofické fakultě zvládly, řekl Rakušan. Do budoucna ale bude chtít lepší krizovou komunikaci

Policie i ministerstvo vnitra po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze vzhledem ke krizové situaci komunikaci zvládly. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po policejním prezidentovi bude chtít, aby byla pro případ tragických událostí lépe nastavena komunikace s takzvanými měkkými cíli.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 15:16|

Policie řeší v souvislosti s konfliktem Izraele a Hamásu čtrnáct případů antisemitismu

V souvislosti s konfliktem Izraele s teroristickým hnutím Hamás zahájila policie úkony trestního řízení pro projevy antisemitismu ve čtrnácti případech. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Dále řekl, že centrála proti terorismu zahájila úkony k případu úmrtí českého občana při útoku hnutí Hamás na Izrael. Na věci spolupracuje s izraelskými kolegy.
12. 11. 2023|

Nová slovenská vláda pokračuje v policejní „čistce“. Opozice už volá po odvolání ministra vnitra

Nová slovenská vláda už odvolala či vyměnila několik státních tajemníků (náměstků) na ministerstvech i představitele různých institucí. Personální rošády odstartoval kabinet premiéra Roberta Fica (Smer–SD) krátce po nástupu do úřadu. Patrně největší kritiku si vysloužil za „čistky“ v policii. I proto chce nejsilnější opoziční strana Progresívne Slovensko (PS) iniciovat mimořádnou schůzi Národní rady na odvolání Matúše Šutaje Eštoka (Hlas–SD). Ministr vnitra se hájí, že postupuje podle zákona.
8. 11. 2023|

Čaputová pověřila Fica sestavením vlády. Dostal na to čtrnáct dní

Jedním z hlavních úkolů příští slovenské vlády bude co nejvíce utlumit společenské rozpory, řekla v prohlášení k volbám prezidentka Zuzana Čaputová. Krátce nato pověřila sestavením vlády předsedu vítězné strany Smer–SD Roberta Fica, podle tradice na omezenou dobu. Čaputová už má naplánovány schůzky nejen s Ficem, ale také s představiteli dalších politických stran.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 20:04|

Výměna policejního prezidenta či řešení migrace silou. Fico ohlásil první kroky své případné vlády

Jestliže bude Smer–SD ve vládě, první dvě pozice, které čeká výměna, jsou policejní prezident a speciální prokurátor, prohlásil předseda vítězné strany slovenských parlamentních voleb Robert Fico. Šéfem slovenské policie je v současnosti Štefan Hamran, úřad speciálního prokurátora zastává Daniel Lipšic. Dalším z prvních rozhodnutí nového slovenského kabinetu, pokud bude Smer jeho součástí, by bylo obnovení kontrol na zelené hranici se Slovenskem. Fico také řekl, že chce prosazovat zahájení mírových jednání v rusko-ukrajinské válce.
1. 10. 2023|

Zlehčování se oběti sexuálního násilí často bojí, říká právnička. Dle žalobce je to nepřijatelné

Výrok policejního prezidenta Martina Vondráška o tom, že oznámení o sexuálním násilí jsou často smyšlená, vyvolala nevoli ze strany odborné veřejnosti. Prezident Unie státních zástupců Tomáš Foldyna a právnička Adriana Chochelová zastupující iniciativu Pod svícnem se v Událostech, komentářích shodli mimo jiné na tom, že se nesmí stát, aby byla velmi citlivá zpověď oběti sexualizovaného násilí zpochybňována. Bagatelizaci považují za absolutně nepřijatelnou.
11. 8. 2023|

Prezidentská ochranka má nového šéfa, povede ji dosavadní náměstek Kincl

Ředitelem Útvaru pro ochranu prezidenta se stal plukovník Radim Kincl. Na policejním webu to v pondělí uvedl mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán. Místo bylo neobsazené po rezignaci bývalého ředitele útvaru Martina Baláže, který ve funkci skončil začátkem února letošního roku. Kincl dříve působil jako Balážův náměstek, oba dostali v minulosti pokutu za účast na večírku někdejšího pražského arcibiskupa Dominika Duky v době koronavirových omezení. Do nabídkového řízení se Kincl přihlásil jako jediný zájemce.
15. 5. 2023|

Zásah po březnové demonstraci byl přiměřený a oprávněný, oznámil policejní prezident

Policejní zásah po březnové demonstraci na Václavském náměstí v Praze proti lidem snažícím se dostat do budovy Národního muzea byl podle vnitřní kontroly pražské policie přiměřený a oprávněný. Na sněmovním bezpečnostním výboru to ve čtvrtek řekl policejní prezident Martin Vondrášek.
13. 4. 2023|

Policie zahájila po protivládní demonstraci trestní řízení v sedmi případech, sdělil Vondrášek

V souvislosti s březnovou protivládní demonstrací, po níž se část účastníků pokusila sundat ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea, zahájili policisté v sedmi případech úkony trestního řízení. V Otázkách Václava Moravce to řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Pražští policisté podle něj postupovali v souladu se zákonem. O nějaké provokaci vůbec nemůže být řeč, dodal.
26. 3. 2023|

Útvar pro ochranu prezidenta bude strážit Pavla až po inauguraci. Spekuluje se o nedůvěře v jednotku

O bezpečnost zvoleného prezidenta se od soboty stará Ochranná služba Policie. Na základě žádosti Petra Pavla o tom rozhodl policejní prezident a schválil to ministr vnitra. Útvar pro ochranu prezidenta by ho měl začít chránit až po inauguraci. Objevily se spekulace, že Pavel hradní jednotce nedůvěřuje. Chce také nechat důkladně prohlédnout prostory na Hradě. Obává se mimo jiné odposlechů, řekl Respektu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 14:59|

Prezidentští ochránci se budou o Pavlovu bezpečnost starat až po inauguraci. Nyní tak činí policie

Zvoleného prezidenta Petra Pavla bude útvar pro ochranu hlavy státu automaticky chránit po březnové inauguraci, sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Od soboty podle něj Pavlovu bezpečnost zajišťuje policie na základě žádosti policejního prezidenta Martina Vondráška, kterou v souladu se zákonem schválil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Bocán to uvedl v reakci na informace časopisu Reportér, podle nichž Pavel odmítl ochranku dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana.
29. 1. 2023|

Policie podezřívala vysoké úředníky ze zfalšování Hamáčkova rozhodnutí. Na obvinění neměla dost důkazů

Tři vysoké úředníky ministerstva vnitra podezřívali policisté ze zfalšování rozhodnutí, kterým bývalý šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD) jmenoval loni v prosinci ředitele pražské policejní školy. Krátce po nástupu Víta Rakušana (STAN) někdo z nich podle kriminalistů sepsal dokument s Hamáčkovým podpisem a datem z doby, kdy byl ještě ministrem. Policie ale nenašla dost důkazů, aby mohla některého z nich obvinit. Česká televize to zjistila z neveřejného usnesení, kterým detektivové případ odložili.
15. 12. 2022|

V souvislosti se zásahem na akci ANO v Krumlově čelí policisté kázeňskému řízení

Ředitelství jihočeské policie vede kárná řízení s příslušníky, kteří zasahovali na předvolební akci hnutí ANO v Českém Krumlově. Informaci, kterou v úterý přinesl server Seznam Zprávy, potvrdil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Policejní prezident Martin Vondrášek v pátek oznámil, že od jihočeského ředitele Luďka Procházky očekává opatření do dvou týdnů.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 20:07|

Je třeba se ptát, zda atmosféru na mítincích nevyhrocuje Babiš svými výroky, řekl Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan se v Událostech, komentářích jednoznačně zastal policejního prezidenta Martina Vondráška a jeho postupu při řešení kauzy zásahů policie na veřejných mítincích Andreje Babiše. Kritizoval Babišův nápad oddělit na jeho mítincích své stoupence a odpůrce, kterým chce vyhradit prostor. Policie podle Rakušana nemůže na mítincích kontrolovat, zda někdo patří ke stoupencům, či odpůrcům nějakého politického subjektu. Expremiér podle něj navíc na svých mítincích vyhrocuje atmosféru a nahrává konfliktům.
9. 8. 2022|

ANO chce vyhradit na svých mítincích místa pro odpůrce. Vondrášek upozornil na protiústavnost

Hnutí ANO na politických mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce, uvedl v aktuálním videu na sociálních sítích předseda strany a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který minulý týden čelil na předvolebních shromážděních hlasitým protestům svých odpůrců. Učiní tak údajně na doporučení policejního prezidenta Martina Vondráška. Ten se ale v pondělí ohradil proti tomu, že by něco takového doporučil. Oddělování odpůrců by podle něj bylo protizákonné a protiústavní. O zákrocích policie v pondělí odpoledne hovořil s Vondráškem ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 21:42|

Autorka článku popsala incident na Babišově mítinku. Zákrok asi nebyl v pořádku, shodují se experti

Redaktorka a autorka článku o zákroku policie na mítincích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Ivana Svobodová v pořadu 90' ČT24 podrobně popsala oba incidenty. Experti se shodli na tom, že zásahy policistů zřejmě nebyly v pořádku, podle nich je za každých okolností nutné, aby se policisté legitimovali. Situaci za alarmující označila v Událostech, komentářích také šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Naopak místopředseda ANO Radek Vondráček zkritizoval policejního prezidenta Martina Vondráška za to, že událost komentoval, aniž by byla řádně vyšetřena.
6. 8. 2022|

„Ta čepice neměla na jeho hlavě co dělat,“ řekl Vondrášek na adresu policisty z Babišova mítinku

S policistou, který před zákrokem na politickém mítinku Andreje Babiše (ANO) s občany nosil na hlavě propagační čepici Babišova hnutí, už bylo zahájeno kázeňské řízení. Řekl to policejní prezident Martin Vondrášek v Interview ČT24. Důvody samotného kontroverzního policejního zákroku hájil, podle něj policie zakročila proti pachateli přestupku. Zda byl zásah nepřiměřený, je podle něj potřeba prošetřit, do té doby se omlouvat za jednání policie nehodlá.
5. 8. 2022|

Pražskou policejní školu ministerstva vnitra nově vede Ježková

Vyšší policejní školu a Střední policejní školu ministerstva vnitra v Praze od pátku vede Ivana Ježková. Do funkce ji ustanovil ministr Vít Rakušan (STAN). Nová ředitelka vzešla z výběrového řízení, informoval resort. Předchozí ministr Jan Hamáček (ČSSD) dříve pověřil vedením školy někdejšího policejního prezidenta Vladislava Husáka, Rakušan ale pověření zrušil kvůli podezření, že dokument byl antedatovaný.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 12:11|

Policie rozdělí NCOZ. Vyčlení boj s terorismem a kyberkriminalitou

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu se rozdělí. Policejní prezident Martin Vondrášek oznámil, že vznikne nový útvar, který se bude zabývat extremismem, terorismem a kybernetickým zločinem. Terorismus a kyberkriminalita dosud spadaly pod NCOZ. Centrála vznikla v roce 2016 sloučením útvarů proti korupci a proti organizovanému zločinu. Podle Vondráška se již žádné další dělení zbylých sekcí NCOZ neplánuje. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dal již najevo, že s reorganizací nemá problém.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 18:31|

Příchod uprchlíků policie zvládá, i když se připravovala na řádově menší intenzitu, říká nový policejní prezident

Policie podle svého nového prezidenta Martina Vondráška zvládá uprchlickou vlnu v České republice dobře. V souvislosti se stíháním trestných činů spojených se schvalováním ruské agrese zdůraznil, že speciální útvary přečiny spíš monitorují. „Naše útvary, které mají na starost zločin ve virtuálním prostoru, dělají neustálý screening internetového prostředí. Nestačí závadný projev, ale musíme říci, jestli je trestněprávně relevantní nebo není,“ upřesnil policejní prezident pořadu Interview ČT24. Odmítá, že by policie potlačovala přečiny ve virtuálním prostoru po začátku války na Ukrajině víc než dříve.
5. 4. 2022|

Nový policejní prezident Vondrášek se ujímá funkce, chce udržet zkušené policisty

Nový policejní prezident Martin Vondrášek se první dubnový den ujímá funkce. Dosavadní první náměstek nahrazuje Jana Švejdara, který ke čtvrtku odešel do civilu. Jednou z jeho hlavních priorit je personální stabilizace sboru. Práce u policie je podle něj pro mladé lidi atraktivní, ale zároveň „se nedaří ve sboru udržet zkušené policisty“, což chce změnit.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 13:59|

Příští policejní prezident Vondrášek slouží skoro 30 let, šéfoval i pražským policistům

Novým policejním prezidentem bude od dubna po Janu Švejdarovi jeho dosavadní náměstek Martin Vondrášek. U policie slouží už 29 let. Kromě policejní akademie má za sebou i pedagogickou fakultu. Působil například u cizinecké policie, tři roky ale také dělal ředitele pražských policistů.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 21:58|

Novým policejním prezidentem bude dosavadní náměstek Vondrášek, potvrdil Rakušan

Novým policejním prezidentem se od dubna stane dosavadní první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Od Vondráška očekává mimo jiné to, že dotáhne reformu specializovaných pracovišť. Současný policejní prezident Jan Švejdar ve funkci skončí k 31. březnu.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 14:30|