Zlehčování se oběti sexuálního násilí často bojí, říká právnička. Dle žalobce je to nepřijatelné

Události, komentáře: Jak policie vyšetřuje sexuální násilí (zdroj: ČT24)

Výrok policejního prezidenta Martina Vondráška o tom, že oznámení o sexuálním násilí jsou často smyšlená, vyvolala nevoli ze strany odborné veřejnosti. Prezident Unie státních zástupců Tomáš Foldyna a právnička Adriana Chochelová zastupující iniciativu Pod svícnem se v Událostech, komentářích shodli mimo jiné na tom, že se nesmí stát, aby byla velmi citlivá zpověď oběti sexualizovaného násilí zpochybňována. Bagatelizaci považují za absolutně nepřijatelnou.

Vondrášek se za své výroky v pořadu Spotlight serveru Aktuálně.cz ve čtvrtek omluvil. „Lituji i toho, že jsem nedomyslel, jaké mohou mít dopady na oběti trestných činů, zejména sexualizovaného násilí, a proto jsem se za ně omluvil. Chtěl bych také říci, že si policie velmi dobře uvědomuje, že je v této trestné činnosti obrovská latence a že v těchto situacích jedná s velmi traumatizovanými a křehkými obětmi,“ řekl.

Foldyna považuje, stejně jako například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), Vondráškův výrok za nešťastný. „Zároveň bych chtěl ale říci, že tak, jak jsem pana policejního prezidenta poznal, nepochybuji o upřímnosti jeho omluvy.“

Jakoukoli bagatelizaci sexualizovaného násilí považuje za absolutně nepřijatelnou. „Obzvlášť v dnešní době, kdy mu konečně začíná být věnována patřičná pozornost,“ doplnil Foldyna s tím, že se nesmí stát, aby mezi potenciálními oběťmi zavládla letargie a pocit, že nahlášení sexualizovaného násilí nemá smysl.

„Opravdu si velmi vážíme toho, že pan policejní prezident vlastně uznal, že jeho pondělní výrok opravdu vedl k bagatelizaci oznamování trestných činů – ať už jde o sexualizované násilí, domácí násilí, nebo jiné ve veřejném prostoru,“ konstatovala Chochelová.

„Nám se do iniciativy Pod svícnem ozývají desítky obětí denně ohledně situací, ať už jde o domácí násilí, sexualizované násilí, nebo interakci s policií. V rámci těchto interakcí do budoucna doufáme, že zaznamenáme zlepšení i v kontextu toho, že si pan policejní prezident očividně uvědomil závažnost tohoto problému,“ dodala.

Stažení obvinění může mít mnoho důvodů, říká Chochelová

Policejní prezident Vondrášek ve čtvrtek mimo jiné oznámil, že se v loňském roce vyšetřovalo 1375 případů znásilnění, 573 z nich bylo odloženo. Podle Chochelové se tak stalo z mnoha důvodů. „Fakt, že je trestný čin odložen, neznamená, že se nestal. Znamená to, že se trestný čin mohl stát a že se pro něj nenašly důkazy,“ upozornila právnička.

„Může se stát to, že oběť trestní obvinění stáhne z různých důvodů – kvůli tlaku okolí, kdy například v manželství okolí tlačí na ženu, aby se s manželem nějak usmířila a trestní obvinění stáhla. Nebo se oběť prostě bojí bagatelizace ze strany orgánů trestního řízení, což bohužel pan policejní prezident tím prvním rozhovorem přesně potvrdil. Nesmí se stát, aby byla velmi citlivá zpověď oběti zpochybňována,“ zdůraznila Chochelová.

Foldyna s tímto tvrzením souhlasil. „Dodal bych snad jen to, že rozhodně nelze říci, že u případů, které byly odloženy podle paragrafu 159 a odstavce 1 trestního řádu, lze bez jejich další znalosti konstatovat, že se skutek nestal. Dovolím si ze zkušenosti státního zástupce tvrdit, že případů, kde skutečně bylo zjištěno, že se skutek nestal, byla jen okrajová část z celého uvedeného počtu,“ zakončil Foldyna.