TÉMA

Mělník

Palachovo poselství je stále aktuální, řekl premiér Fiala
Památku Jana Palacha, který se před 55 lety upálil na pražském Václavském náměstí, si v úterý lidé připomněli na několika místech v Česku. Patří mezi ně nádvoří pražského Karolina, kde byla v roce 1969 vystavena Palachova rakev, i studentův památník na Václavském náměstí. Svíčky lidé zapalovali i na Olšanských hřbitovech, kde je Palachův hrob. V Děčíně byl u příležitosti úterního výročí odhalen pomník Jana Palacha a Jana Zajíce. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Palachovo poselství stále aktuální. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se jeho čin zasloužil o přeměnu totalitní společnosti ve společnost demokratickou a svobodnou.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:16|ČTK, ČT24
Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku
Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|ČTK
Vltava v Českém Krumlově klesla na druhý stupeň, hladiny se zklidňují
Hladiny řek v Česku se před koncem roku zklidnily, povodňový stav v neděli večer zůstával na dvanácti místech. Vltava v Českém Krumlově, kde hladinu zvedá řízený odtok vody z lipenské přehrady, klesla na stupeň pohotovosti a jinde už platila jen bdělost. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 21:38|ČTK, ČT24
Prožití rakoviny je nepopsatelné. Posílí vás to, říká muž, který se vyléčil dvakrát
Končí osvětová akce Movember, která má za cíl během celého listopadu zvyšovat povědomí o zdraví mužů. Poukazuje zejména na důležitost včasného odhalení rakovinného nádoru. O své zkušenosti s nemocí v pořadu Události, komentáře promluvil Jan Gabriel, který se vyléčil dvakrát. Prožití rakoviny je podle něj něco nepopsatelného, zkušenost ho nicméně posílila.
30. 11. 2023|
Doprava na dálnici D8 je bezpečnější. Řidičům se otevřela sjezdová větev na silnici I/9
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek zprovoznilo přímou sjezdovou větev z dálnice D8 u Zdib na tah I/9 směr Mělník. Doprava v místě současné křižovatky má být díky tomu bezpečnější a plynulejší. Stavbu ŘSD zahájilo letos v březnu. Náklady přesáhly čtyřicet milionů korun, uvedl na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
8. 9. 2023|
Nový registr výpustí odpadních vod zmapuje dva tisíce kilometrů řek
Ministerstvo životního prostředí připravuje registr výpustí odpadních vod. Do konce roku 2025 zmapuje první dva tisíce kilometrů řek, kde je nebezpečí havárií největší. Mapování výpustí má pokračovat ve třech etapách na všech tocích v Česku. Informovali o tom ministr životního prostředí Petr Hladík a zemědělství Marek Výborný (oba KDU-ČSL). V pilotním projektu na 34 kilometrech Labe mezi Mělníkem a Brandýsem nad Labem se u zhruba třiceti procent ze 108 výpustí nepodařilo zjistit jejich účel nebo je dohledat v evidenci, uvedli ve čtvrtek v Brandýse nad Labem.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 19:51|
Tři středočeské obce mohou přijít o většinu spojů, pokud nepřistoupí na krajský systém úhrad. Kladno se soudí
Všetaty, Byšice a Tišice dostaly od Středočeského kraje ultimátum, aby se rozhodly, zda přistoupí na takzvané standardy dopravní obslužnosti. Ty hejtmanství zavedlo před dvěma lety a dohodu na nich s krajem uzavřelo 95 procent obcí v regionu. Kromě těchto tří obcí s krajem smlouvu neuzavřelo ani město Kladno, které se teď s hejmanstvím soudí.
15. 8. 2023|
Bouřky o víkendu komplikovaly dopravu. Na severu Čech se objevila supercela
Bouřky v sobotu a v neděli zasáhly Česko a komplikovaly dopravu na železnici. Na několika místech stromy po bouřce popadaly na koleje nebo na trolejové vedení. Středočeští hasiči v neděli odpoledne a večer nejčastěji zasahovali na Mělnicku. Většinou odstraňovali spadlé stromy nebo čerpali vodu z budov. Na Mělnicku se podle meteorologů objevila i takzvaná supercela a padaly tam kroupy o velikosti tří až čtyř centimetrů. S ohledem na deštivé počasí také už není v žádném kraji riziko vzniku a šíření požárů. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 22:25|
Český plán na energetiku bez uhlí pro Evropskou komisi má zpoždění
Se zpožděním vzniká národní klimaticko-energetický plán. Evropská komise ho měla dostat do konce června, ale resorty průmyslu a životního prostředí pokračují v přípravách. Plán má nastínit proměnu energetiky bez uhlí. Jde o reálnost návrhů i jejich ekonomiku a první z trojice zásadních dokumentů, ke kterým patří ještě státní energetická koncepce a politika ochrany klimatu.
30. 7. 2023|
Kolín má nové přístaviště pro osobní lodě. Naproti začala i stavba plovoucího mola
Ředitelství vodních cest (ŘVC) v pátek v Kolíně na Kmochově ostrově uvedlo do provozu nové veřejné přístaviště pro osobní lodě. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velká plavidla. Letos je to druhé ze série přístavišť na Labi mezi Kolínem a Mělníkem, první slouží už zhruba měsíc v Nymburce. Na protějším břehu současně začala stavba plovoucího mola pro malá plavidla, hotové má být na konci roku, informoval mluvčí ŘVC Jan Bukovský.
2. 6. 2023|
Stará Boleslav se dočkala severního obchvatu. Městu výrazně uleví
Řidiči mohou začít využívat obchvat Staré Boleslavi. Jeho dokončení se kvůli přeložkám sítí zhruba o půl roku zdrželo. Téměř tříkilometrový obchvat, který od dopravního zatížení uleví zejména staroboleslavskému centru, vybudovala za téměř sto třicet milionů korun společnost Strabag.
30. 5. 2023|
Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších
Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|
V Nymburku funguje nové veřejné přístaviště osobních lodí
U Labe v Nymburku je od pátku v provozu nové veřejné přístaviště osobních lodí na pravém břehu řeky pod Šafaříkovým mlýnem. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velké osobní lodě. Vybudování přístaviště vyšlo na 11,6 milionu korun bez DPH. S pracemi začala Labská strojní a stavební společnost loni v létě. Jde o první zprovozněné veřejné přístaviště v síti, kterou Ředitelství vodních cest (ŘVC) buduje na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Při otevření přístaviště to řekl zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský. Zájem o osobní lodní dopravu v Česku podle Státní plavební správy roste.
5. 5. 2023|
Uchazeči o studium na gymnáziích v Praze musí mít často o desítky bodů víc než jinde v Česku
Přes vyšší nabídku gymnázií v Praze v porovnání s jinými částmi Česka musí uchazeči o studium v hlavním městě pro přijetí získat zpravidla víc bodů než jejich vrstevníci v krajích. Zájemci o čtyřleté studium potřebují k přijetí v metropoli u jednotných přijímacích zkoušek většinou alespoň kolem 80 bodů, naproti tomu v krajích stačí někdy až o desítky bodů méně, vyplývá z informací na webech škol. Mnozí odborníci na vzdělávání upozorňují, že šance na úspěch u jednotných přijímacích zkoušek ovlivňují placené přípravné kurzy.
4. 5. 2023|
Hladiny řek v Česku jsou po deštích stále zvýšené. První povodňový stupeň platí na dvaceti místech
Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně dvaceti místech v Česku, včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny některých řek v Česku mohou být podle meteorologů zvýšené až do úterního poledne.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 16:26|
Krizová novela vodního zákona reaguje na havárii na Bečvě, pokuty stoupnou až na 50 milionů
Krizová novela vodního zákona zpřesní postup řešení ekologických havárií na vodních tocích. Nově by měl takové situace řídit Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) také plánuje zpřísnit pokuty pro ty, kteří havárii zapříčiní. Firmám by tak mohlo hrozit až 50 milionů korun, uvedl ve čtvrtek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 20:00|
Senátorkou za obvod Mělník se stala Jarmila Smotlachová
Senátorkou za obvod Mělník se ve druhém kole hlasování stala starostka Hlavence a soukromá farmářka Jarmila Smotlachová (ODS). Porazila Andreu Brzobohatou (ANO).
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 16:08|
Ve druhém kole senátního obvodu Mělník se střetnou Smotlachová a Brzobohatá
Do druhého kola senátních voleb v obvodu Mělník postoupily Jarmila Smotlachová (ODS) a Andrea Brzobohatá (ANO). Smotlachová získala 25,02 procenta hlasů, druhá Brzobohatá 24,07 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 41,29 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022|
V Želízech na Mělnicku budou lidé volit znovu. O odstoupení kandidátů se dozvěděli ve volební místnosti
Komunální volby se budou muset znovu konat v Želízech na Mělnicku, kde v týdnu před hlasováním odstoupili kandidáti. Obec nyní čeká na vypsání nového termínu voleb.  Zastupitelstvo, které vzešlo z proběhlých voleb, proto paradoxně nebude funkční a obec do té doby povede dosavadní starosta Milan Zajíček, který už nekandidoval.
24. 9. 2022Aktualizováno24. 9. 2022, 18:16|
Češi letos vyrážejí na vodu více. Povodí proto investují do zabezpečení
Češi mají letos větší zájem o ježdění na vodu. Splouvají drobnější řeky na malých loďkách a půjčují si i větší lodě například na vodních nádržích. Nejvíce je to vidět na Vltavě. Tam už v květnu proplulo zhruba dvakrát tolik lodí než loni ve stejném období. Znamená to ale také více nehod, přestupků a práce pro poříční policii. Povodí řek proto investují miliony korun do bezpečnosti, hlavně pak do oprav částí vodních toků. ČT to potvrdili mluvčí jednotlivých povodí.
23. 7. 2022|Karolina Františka Koštialová
Kvůli zvýšeným cenám paliv roste zájem o komunitní energetiku. V Praze projekt běží, další města je připravují
Téměř osm set domácností i společností se chce v Praze zapojit do sdílení elektřiny. České televizi to potvrdilo Pražské společenství obnovitelné energie (PSOE), které projekt sdílení zejména solární energie spustilo vloni v listopadu. Od té doby celkový počet zájemců mezi soukromými výrobci roste. Zvýšený zájem o komunitní energetiku kromě Prahy projevují i jiná města. Důvodem nárůstu jsou rostoucí ceny energií i válka na Ukrajině.
5. 5. 2022|Klára Burešová
V Děčíně vzniklo přístaviště pro malé lodě. Město doufá, že naláká další turisty
V Děčíně se v pátek otevřelo nové lodní přístaviště. Lidem má umožnit putovat po řece, tedy plout od jednoho břehu k druhému a zakotvit na noc, prohlédnout si město a druhý den pak plout dál. Zájem o turistické plavby po českých řekách se v posledních letech stává trendem, vyhlášené jsou například na Baťově kanále. Malé lodě mohou na novém přístavišti v Děčíně kotvit počínaje pátkem.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 15:13|
V Česku stoupá spotřeba zemního plynu, EU zatím nevyjasnila pravidla jeho podpory
Evropská komise stále neřekla, jestli se investice do plynových zdrojů slučují s unijními pravidly zeleného financování. Lídři členských zemí se na posledním setkání neshodli, rozhodnutí se odkládá zřejmě na začátek nového roku. V Česku spotřeba zemního plynu roste kromě jiného proto, že se na něj víc spoléhá při výrobě elektřiny. A i dál bude.
29. 12. 2021|
Lidé se na světový den hlásí do registrů dárců kostní dřeně, památky se nasvítily na červeno
Česko se v sobotu zapojilo do Světového dne dárců kostní dřeně. Na několika místech se mohli na náborech registrovat noví dárci, kterých loni kvůli pandemii nemoci covid-19 ubylo. Oceněni byli lidé, kteří už kostní dřeň darovali. Večer se pak u příležitosti světového dne červeně rozsvítila řada významných budov a památek.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 19:58|