Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku

Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.

V Ústí nad Labem byla v sobotu ráno znovu asi dvě hodiny uzavřena Přístavní ulice, z níž hasiči odčerpávali vodu. Dostala se i do parkoviště pod nádražím, které je uzavřeno. Lidé se nedostanou na některé úseky cyklostezky podél řeky.

Zavřená byla silnice do Dolního a Prostředního Žlebu na Děčínsku. Odpoledne se však podařilo otevřít komunikaci od odbočky k hasičské zbrojnici v Horním Žlebu po železniční most a viadukt. Silnici město uklidilo, zaplaveny zůstávají části cyklostezky. Místa prochází městští strážníci.

V krajském městě hladina řeky stoupla v pátek večer na 618 centimetrů, v sobotu v půl šesté večer byla na úrovni 613 centimetrů. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí po překročení šesti metrů. V Děčíně a Litoměřicích v noci klesla hladina také o několik centimetrů. Podle předpovědi ČHMÚ bude pokles velmi pozvolný. Vodohospodáři uvedli, že třetí stupeň bude na Labi v Ústí platit do nedělního poledne. Náměstkyně primátora Děčína Anna Lehká (Volba pro Děčín) očekává, že se Labe v jejím městě na druhý povodňový stupeň dostane v průběhu úterka.

Protipovodňová stěna se v Ústí nad Labem nestavěla, hráze u této řeky jsou v Křešicích a Mlékojedech na Litoměřicku. Větší škody v kraji povodňové vlny z konce loňského roku ani ta současná nezpůsobily.

V Ústeckém kraji platí první povodňový stupeň také na Ohři, a to u Chomutova, v Lounech a Brozanech na Litoměřicku. Meteorologové na neděli předpovídají v regionu ojediněle velmi slabé sněžení, na horách srážky četnější. Nejvyšší denní teploty v ranních hodinách minus čtyři až minus jeden stupeň Celsia.

Východní Čechy

Hladina Labe v Němčicích na Pardubicku klesla v noci na sobotu z třetího na druhý stupeň povodňové aktivity. Nejnižší stupeň, takzvaná bdělost, platí na Labi v Přelouči na Pardubicku.

Na Pardubicku podle meteorologů platí do nedělního rána povodňová výstraha. Doporučují lidem například, aby parkovali ve výše položených místech nebo se nevydávali do podmáčených oblastí, kde hrozí pády stromů.

Kvůli záplavám je od pátku dočasně zavřená komunikace mezi Opatovicemi nad Labem a Vysokou nad Labem na Pardubicku, kde se u mostu v Kuněticích nahromadilo větší množství dřeva, přičemž některé kmeny měly průměr až 90 centimetrů.

Střední Čechy

Hladina Labe v Mělníku byla na druhém stupni od čtvrtečního odpoledne, v sobotu ráno dosahovala úrovně přes pět metrů, během dne klesla na první stupeň. Stejná situace byla i v Kostelci nad Labem; v pátek večer tam hladina přesáhla 6,5 metru, do sobotního odpoledne klesla na 614 centimetrů.

První povodňový stupeň v sobotu odpoledne nadále platil na Sázavě v Nespekách na Benešovsku, Kácově na Kutnohorsku, na Berounce v Plzni a v Zbečně na Rakovnicku.

Rybářům na Orlické přehradě se potopily lodě (zdroj: ČT24)

Jižní Čechy

Hladina Vltavy v Českém Krumlově dosáhla na třetí stupeň, jeho hranice je 220 centimetrů. Kolem této hodnoty se bude hladina držet zřejmě ještě několik dní. Ještě v sobotu ráno byla výška hladiny na 219 centimetrech, tedy na druhém stupni. Vltava zde mezi druhým a třetím stupněm kolísá od středy. Výkyvy jsou v několika centimetrech.

Situaci na řece tu ovlivňuje odtok z lipenské přehrady, kde se po tání sněhu a deštích v minulých dnech nahromadilo větší množství vody. Z nádrže odtéká už od středy 90 metrů krychlových za vteřinu. Do Lipna přitom aktuálně přitéká 120 krychlových metrů za vteřinu. „Tento stav ještě nějakou dobu potrvá, ale řeka by měla stále zůstat v korytě,“ zmínil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Řeka protéká centrem města a v její blízkosti stojí domy. Českokrumlovská radnice ve středu preventivně zabezpečila kritická místa, když rozmístila kolem řeky asi tisíc pytlů s pískem.

Rybáři na Orlické přehradě vytahují lodě z vody kvůli mrazu, který očekávají. Desítkám z nich se ale během vánočních svátků jejich lodě potopily, když stoupala hladina. „Když byl nízký stav vody, tak si spousta rybářů přivázala loďky za pařezy, jak voda nastoupala během dvou až tří dnů, tak nestihli lodě převázat a ony se potopily. Volali nám, jestli jsme schopni pomoci, v několika případech jsme se snažili,“ přiblížil situaci Robin Kudweis z Rybářské stráže Údolní nádrže Orlík. 

Morava

První stupeň povodňové aktivity přetrvával v sobotu odpoledne v Olomouckém kraji na řece Moravě v Olomouci-Nových Sadech. Ráno byl také na Moravě v Moravičanech na Šumpersku, okolo poledne tam však řeka klesla pod jeho spodní hranici.  V pátek ráno byl na Moravě v Moravičanech druhý stupeň povodňové aktivity a první na říčce Krupé v Habarticích a na Moravě v Raškově na Šumpersku, postupně však jejich hladiny klesly.

Na měřicím bodě na Svratce v Brně-Poříčí je třetí povodňový stupeň, ale tamní situace je ovlivněna stavbou a jde o dlouhodobou chybu v měření. Svratka je od středy na prvním stupni na přítoku do Brněnské přehrady, pod Brnem nedosahuje ani prvního stupně.

Mírně stoupat, ojediněle nad první povodňový stupeň, mohou v sobotu ještě toky v povodí Mže, Radbuzy, Berounky a levostranné přítoky Moravy.