TÉMA

Recyklace

Vracet v obchodech, nebo zálohovat přes aplikaci? Řeší se, co s plastovými obaly

Plastové obaly by se mohly zálohovat digitálně pomocí QR kódu. Je to varianta, kterou představili zástupci podnikatelů a obcí. Podle nich je modernější a levnější než návrh ministerstva životního prostředí. To od ledna 2026 plánuje vykupovat PET lahve a plechovky přímo v obchodech. Hlavním argumentem je, že právě tímto způsobem se vytřídí a znovu použije víc plastového odpadu. Vláda by měla novelu zákona probrat v létě.
před 2 h hodinami|

V Česku dochází štěrk a písek, firmy pro ně jezdí stovky kilometrů

V tuzemsku začíná docházet štěrk a písek, a to především na stavbu dálnic nebo železničních tratí. Některé firmy už situaci označují jako surovinovou krizi. A na stavby v příhraničí chtějí materiál dovážet z okolních zemí.
5. 4. 2024|

Odpadu přibývá. Někteří ho hromadí na zahradě k nelibosti téměř bezmocných sousedů

Podle dat Českého statistického úřadu vyprodukují Češi stále více komunálního odpadu. Loni to bylo pět a půl milionu tun. Někteří hromadí velké množství nepotřebných věcí i odpadků na svých pozemcích, kde tak vznikají privátní skládky. Ty vadí zbytku obyvatel obce, zejména sousedům. Problém se ale radnicím nedaří řešit.
3. 4. 2024|

Češi předloni vyprodukovali přes půl tuny odpadu na hlavu, stoupá ale podíl recyklací, ukazuje statistika

Češi vyprodukovali předloni téměř šest milionů tun komunálního odpadu. Tedy přes půl tuny na obyvatele, jak spočítalo ministerstvo životního prostředí. Jde o patnáct procent veškerého odpadu, oproti roku předtím ho bylo o něco méně. Nejčastěji – z 45 procent – končil odpad stále na skládkách, i když tento podíl postupně klesá. Jednačtyřicet procent se podařilo recyklovat, což je naopak nárůst. Vzhledem k množství připravovaných spaloven zřejmě do budoucna poroste význam využití komunálního odpadu k výrobě energie. Předloni se ho takto využilo dvanáct procent.
7. 3. 2024|

Přebytečné obědy z firemních kantýn se vyhazují po tisících. Některé se daří zajistit pro potřebné

Desetitisíce obědů z firemních kantýn se oproti dřívějšku daří zachránit, a zároveň tak zabránit plýtvání. I přesto tyto provozy denně vyhodí zhruba 72 tisíc porcí. Podle organizace Zachraň jídlo proto roste jejich zájem darovat neprodané pokrmy potřebným – nejčastěji seniorům a rodičům samoživitelům.
18. 12. 2023|
Doporučujeme

Přilepené baterie mají mít utrum. EU chce právo na opravu, výrobcům ale ponechává zadní vrátka

Pouze jeden z deseti lidí si nechá opravit svůj rozbitý telefon, zbytek si raději koupí nový. Mobilní telefony jsou možná nejkřiklavějším příkladem doby, ve které není místo pro opravy, pouze pro nové produkty. Výrobci k tomu výrazně přispívají – zboží často navrhují tak, aby byl jeho servis co nejnáročnější, až nemožný. Podobným praktikám má zabránit nový evropský předpis, který zavádí právo spotřebitelů na opravu. Podle jeho dlouhodobých zastánců sice jde o krok správným směrem, problém ale zdaleka neřeší.
13. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 13:17|

Zavedení poplatku za letáky má snížit jejich množství. Zástupci oboru se obávají propouštění

Letáky mají dle připravované novely o obalech podléhat recyklačnímu poplatku až 3,5 tisíce korun za tunu. Cílem je podle resortu životního prostředí snížit množství odpadu. Výrobci a distributoři se ale obávají, že nové poplatky zdraží výrobu reklamních tiskovin, omezí jejich produkci a tím pádem ohrozí tisíce pracovních míst.
12. 11. 2023|

Nová plzeňská továrna vyrobí ročně miliardy recyklovatelných nápojových plechovek

Americká korporace Ball otevřela v Plzni novou továrnu na výrobu plně recyklovatelných hliníkových nápojových plechovek. Stavba za víc než čtyři miliardy korun je jednou z největších soukromých investic v Česku posledních let. Továrna je prvním projektem v průmyslové zóně, která vznikla rekultivací brownfieldu po části bývalých Škodových závodů.
12. 9. 2023|

S oblibou čisté energie rychle přibývá odpadu. Firmy z použitých solárních panelů berou sklo i měď

Solární elektrárny se po otřesech na trhu s energiemi staly vyhledávanou a dostupnou alternativou, která je šetrnější k životnímu prostředí. S jejich rozšířením ale zároveň vyvstává otázka nad jejich osudem poté, co doslouží. Nově vznikající společnosti teď hledají pro vysloužilé solární panely ekologické využití. Některé se podaří opravit, jiné slouží třeba jako zdroj skla k pískování.
3. 8. 2023|

Jak ekologicky obnovit válkou zničenou zemi. Ukrajinci se přijeli inspirovat na jižní Moravu

Patnáct zástupců ukrajinských samospráv, neziskového sektoru nebo univerzit se účastnilo stáže, na které mohli najít inspiraci, jak ekologicky obnovit válkou zničenou zemi. Následky ruské agrese lze využít k tomu, aby země přešla k nezávislosti na fosilních zdrojích a využívala inovativní ekologické technologie, řekl ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda. Nadace připravila spolu s Jihomoravským krajem stáž, na které si lidé z Česka a Ukrajiny vyměňovali své zkušenosti, a navštívili firmy, které mohou moderní technologie na Ukrajinu dodávat.
28. 7. 2023|

PET lahve budou za rok pouze s připevněnými víčky. Některé firmy již povinnost testují

Do Česka dorazila novinka, kterou v obchodech pozná každý, kdo nakupuje nápoje v PET lahvích. Na tuzemský trh se jich dostane každoročně přes 1,5 miliardy. A všechny budou muset mít nejpozději do července 2024 pevně připojené uzávěry. Kvůli ochraně přírody a možnosti recyklace, jak vyplývá ze směrnice Evropské unie o jednorázových plastech. Někteří výrobci už víčka k lahvím připevnili.
4. 7. 2023|

Had, ovce nebo kyčelní kloub. Špatně vytříděný odpad zdražuje recyklaci a ničí stroje

Města si stěžují na komplikace se špatně vytříděným odpadem. Řada lidí nevyužívá kontejnery k recyklaci podle pravidel, pracovníci třídicích linek v nich tak často nalézají mrtvá zvířata, ale také doklady, klíče nebo peněženky. Špatně vytříděný odpad pak odpadářům komplikuje práci nebo ničí stroje. České televizi to sdělily společnosti zajišťující vývoz kontejnerů.
1. 7. 2023|

Na papírové reklamní letáky by mohl dopadnout recyklační poplatek

Ministerstvo životního prostředí chce prosadit poplatky za slevové letáky. Měli by je hradit jejich výrobci a distributoři a pokrýt tím náklady obcí na jejich recyklaci. Cílem je ale také omezit množství reklamních letáků v papírové podobě. Podle odhadu resortu tvoří tyto materiály skoro čtvrtinu odpadu z modrých popelnic. Změny mají být součástí připravované novely, která mimo jiné zavádí zálohování PET lahví.
24. 6. 2023|

Zálohování PET lahví se blíží, už teď jich lidé v rámci zpětného odběru vracejí tisíce týdně

V průměru 24 tisíc PET lahví a plechovek týdně vrátí zákazníci do prodejen, které testují jejich zpětný odběr. Od února, kdy s tím začaly, jich shromáždily přes 260 tisíc. Podle řetězců je to ale pořád jen asi desetina množství, které by se vybralo při zálohování. To teď chystá ministerstvo životního prostředí.
7. 6. 2023|

Plastové lahve slaví půlstoletí. Dobyly celou planetu

Současná epocha se často označuje jako doba plastová. Přispělo k tomu i celosvětové rozšíření výrobků z polyethylentereftalátu, známého pod zkratkou PET, ze kterého se vyrábějí třeba jednorázové láhve na nápoje, folie nebo textilní vlákna. Výroba tohoto materiálu byla patentována v roce 1941. Patent na výrobu takzvané PET lahve získal americký vynálezce, hlavní inženýr společnosti DuPont Nathaniel Wyeth před 50 lety, 15. května 1973. Od té doby zaplavily celý svět a mimo jiné jsou i velkým ekologickým problémem.
15. 5. 2023|

Vědci našli bakterie, které za běžných podmínek žerou plasty

Kdyby se povedlo vědcům najít mikroorganismy, které při pokojové teplotě samy rozkládají umělé hmoty, velmi rychle by to pomohlo vyřešit problém s nekonečnými skládkami. Podle švýcarské studie takové bakterie skutečně existují – experti je našli v Alpách či v Arktidě.
10. 5. 2023|

Neobnovitelná část obnovitelné energetiky. Vědci konečně tuší, co si počít s vysloužilými vrtulemi

Větrné turbíny mají jako čisté zdroje energie zásadní význam pro řešení klimatických změn, tvrdí analýzy například Mezivládního panelu IPCC. Mají ale zásadní problém: když doslouží, tak se stávají v podstatě nezničitelným odpadem. Nový výzkum, který teď vyšel v odborném žurnálu Nature, ukazuje možnosti, jak s nimi naložit, když doslouží.
4. 5. 2023|

Hradec Králové se postavil proti plánované spalovně v Opatovicích. Je předimenzovaná, tvrdí náměstek

Město Hradec Králové nesouhlasí s výstavbou spalovny odpadů u nedalekých Opatovic nad Labem. Radní města v úterý přijali usnesení, v němž žádají o vrácení dokumentace o vlivu stavby spalovny na životní prostředí (EIA) k přepracování a doplnění, nebo o vydání negativního stanoviska. Podle elektrárny jde o moderní technologii a s připomínkami města se vypořádala už v dokumentaci EIA.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 19:19|

Více baterií bude možné recyklovat

K recyklaci by se mělo dostat více baterií – včetně těch z telefonů, kol a v budoucnu i z aut. Evropská unie se předběžně shodla na nových pravidlech. Reagují na rozvoj elektromobility a mají omezit závislost na dovozu kovů. Už letos se chystá v Česku rozšíření sběrné sítě.
25. 1. 2023|

Američané chtějí recyklovat větrné turbíny na gumové medvídky

Američtí inženýři tvrdí, že lopatky větrných turbín příští generace by se po skončení jejich životnosti mohly recyklovat na gumové medvídky. Chtějí je totiž vyrábět ze speciální pryskyřice.
24. 8. 2022|

Zákaz plastových příborů, talířů nebo brček je ve sněmovně před schvalováním

Zákaz jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček dle předpisů Evropské unie je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci navrhli ve druhém čtení spíše dílčí změny vládní předlohy, která upravuje povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Dolní komora rozhodne o zákazu zřejmě na příští schůzi 14. června. Volba nových členů Rady České televize, kterou přerušily spory o její tajnost, proběhne o den později 15. června.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 15:40|

30 let zpět: Tepelná izolace ze starého papíru

I tepelná izolace může být z ekologického a zdravotnického hlediska absolutně nezávadná. Firma Azteco začala vyrábět široce použitelné výrobky ze starého papíru, což přineslo několik výhod v podobě úspory energie a ekologie.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 4. 2022|

Na MIT vymysleli plast pevnější než ocel. Vylepšené mobily se po pádu na zem už nerozbijí

Chemičtí inženýři z Massachusettského technologického institutu (MIT) oznámili, že vyvinuli nový typ plastu, který je dvakrát pevnější než ocel a jednou by se mohl používat jako stavební materiál.
3. 3. 2022|

Praha vytvoří fond, kam budou developeři přispívat na infrastrukturu. Změnit se má ve městě i nakládání s odpady

Pražský magistrát zřídí Fond spoluúčasti investorů na rozvoji území, do kterého budou developeři přispívat na rozvoj infrastruktury. Důvodem je nedostatek peněz na její budování. Developeři do fondu zaplatí buď 700, nebo 2300 korun za metr hrubé podlažní plochy, a to podle charakteru změny územního plánu nutného pro výstavbu, rozhodli zastupitelé Prahy. Schválili také přípravu desítky projektů, které mají napomoci rozvoji takzvané cirkulární ekonomiky. Zaměří se na recyklaci odpadů ze staveb i domácností, využívání dešťové vody nebo podporu městského zemědělství.
28. 1. 2022|