Přebytečné obědy z firemních kantýn se vyhazují po tisících. Některé se daří zajistit pro potřebné

Události: Obědy z firemních kantýn do stacionářů (zdroj: ČT24)

Desetitisíce obědů z firemních kantýn se oproti dřívějšku daří zachránit, a zároveň tak zabránit plýtvání. I přesto tyto provozy denně vyhodí zhruba 72 tisíc porcí. Podle organizace Zachraň jídlo proto roste jejich zájem darovat neprodané pokrmy potřebným – nejčastěji seniorům a rodičům samoživitelům.

„Kdysi jsme byli povinni to vyhazovat a teď, když máme možnost to někomu darovat, tak to pomůže věci,“ míní šéfkuchař z kantýny Fresh and Tasty by Zátiší Group Aleš Pilka.

Stačí v aplikaci označit počet obědů, zda jde o teplé jídlo, chlazené nebo jaké balení. Pro objednávku si přijíždí kurýr. Záhy jídlo rozváží do azylových domů nebo charit.

Zásilky odebírají například i sociální pracovnice ze stacionáře, kde pečují o mladé lidi s handicapem. „Hodně nám pomohlo, když se obědy daly vakuovat a uchovávat déle, že jsme je mohli nechat na večeři nebo na svačinu,“ přiblížila manažerka komunikace z Diakonie Praha Karolína Šugarová.

Denně se takto do organizací převeze zhruba stovka porcí. Za poslední dva roky se podařilo zachránit přes 31 tisíc teplých obědů. V současnosti se podařilo propojit jídelny a organizace v pěti městech. Další jsou na čekací listině. Jejich rozšíření má podpořit nová sbírka Obědovka.

Zapojení školních jídelen

V plánu je zapojit i školní jídelny. Z prvních dat výzkumu vyplývá, že se v nich vyhazuje více jídla než ve firemních kantýnách. Darování je ale v těchto případech zatím téměř nemožné.

„Je to částečně legislativou. Ve školních jídelnách v tuto chvíli jídlo patří rodičům, tak je těžké darovat něco, co nepatří škole, tam je spousta překážek,“ vysvětlila ředitelka Zachraň jídlo Michaela Číhalíková.

Organizace teď o změnách jedná mimo jiné s ministerstvem financí. V příštím roce by chtěla zachránit a darovat přes 34 tisíc porcí jídla.