TÉMA

Zachraň jídlo

Domácnosti i školy vyhazují tuny jídla. Projekt doporučuje, jak plýtvání předcházet

Domácnosti, školy, nemocnice i domovy pro seniory vyhazují tuny jídla, vyplynulo z dvouletého společného projektu organizace Zachraň jídlo a Mendelovy univerzity. První ucelená data ukázala, že například u obědů v domovech pro seniory připadá na sto kilogramů jídla třicet kilogramů odpadu. Ukázalo se také, že každý obyvatel Prahy vyhodí ročně zhruba 26 kilogramů potravin. Ve školních jídelnách pak vzniká přes třicet procent gastro odpadu. Z toho téměř polovina na talířích žáků a další část jsou nevydané pokrmy. První školy se i proto zapojily do projektu Zachraň oběd, který darují potřebným. Data přicházejí i s doporučením, jak plýtvání předcházet.
7. 9. 2025|

Vánoce jako svátky plýtvání. Iniciativy se snaží, aby jídlo nekončilo v koši

Na Vánoce Češi víc nakupují jídlo a také s ním více plýtvají. Shodují se na tom iniciativy, které proti tomuto plýtvání bojují. Nabízejí jídlo, které by putovalo do popelnic, za sníženou cenu, nebo ho pomáhají nasměrovat k potřebným. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK pro platformu Too Good To Go zbyde po Vánocích jídlo 87 procentům Čechů, pouze tři z deseti ale přiznávají, že zbytky vyhazují.
25. 12. 2024|

Nevyužité jídlo z domovů pro seniory může pomoci potřebným

Nový průzkum ukázal, že zhruba třetina jídla se v domovech pro seniory vyhodí. Za množství odpadu může plánování, kolik čeho navařit, ale i způsob servírování. To by se mohlo v budoucnu změnit – porce, které kuchařky nevydají, by mohli dostat potřební.
18. 11. 2024|

Přebytečné obědy z firemních kantýn se vyhazují po tisících. Některé se daří zajistit pro potřebné

Desetitisíce obědů z firemních kantýn se oproti dřívějšku daří zachránit, a zároveň tak zabránit plýtvání. I přesto tyto provozy denně vyhodí zhruba 72 tisíc porcí. Podle organizace Zachraň jídlo proto roste jejich zájem darovat neprodané pokrmy potřebným – nejčastěji seniorům a rodičům samoživitelům.
18. 12. 2023|
Načítání...