PET lahve budou za rok pouze s připevněnými víčky. Některé firmy již povinnost testují

Připevněná víčka na PET lahvích dorazila do Česka (zdroj: ČT24)

Do Česka dorazila novinka, kterou v obchodech pozná každý, kdo nakupuje nápoje v PET lahvích. Na tuzemský trh se jich dostane každoročně přes 1,5 miliardy. A všechny budou muset mít nejpozději do července 2024 pevně připojené uzávěry. Kvůli ochraně přírody a možnosti recyklace, jak vyplývá ze směrnice Evropské unie o jednorázových plastech. Někteří výrobci už víčka k lahvím připevnili.

„Pokud máme pevně připevněné víčko k lahvi, snáze se nám dostane do recyklace a nezůstává pohozeno volně v přírodě,“ vysvětlil ředitel odboru odpadů při ministerstvu životního prostředí Jan Maršák.

Podle průzkumu pro výrobce nápojů se aktuálně třináct procent PET lahví vrací bez víček. Povinnost připevnit je se však bude týkat i dalších obalů. „Povinnost směřuje jednak na nápojové lahve, ale rovněž i na takzvané kompozitní obaly, což jsou například tetrapackové obaly na džusy a další nápoje,“ doplnil Maršák.   

Nesprávná manipulace a více plastu

Jako u řady jiných novinek i víčka budí emoce. Kritika zmiňuje – kromě jiné manipulace – třeba i to, že na spojení s lahví se spotřebuje více plastu. Podle ministerstva je ale pořád lepší, když se takové víčko dostane do recyklace, než aby se ztratilo. Navíc se někteří výrobci chystají své lahve odlehčovat. 

Faktem je, že Česko není první zemí, kde se lahve s těmito uzávěry objevily. Společnost Coca-Cola je testovala a zavedla na více trzích. Reakce jsou všude podobné – a rozporuplné. „Jsou zde ti, co to ocení. Ti, co milují inovace a vědí, jaký to má smysl. A pak je zde druhá skupina, která s tím nesprávně manipulovala,“ prohlásil mluvčí společnosti Václav Koukolíček.

„Teď už registrujeme, že si na to zákazníci zvykají a negativních reakcí ubývá,“ dodal.

Lahve s použitím recyklovaného materiálu

Povinnost připevnit víčka se objevila v unijních předpisech dříve než plán zavést v Česku zálohový systém. A i ten počítá s tím, že se lahev bude vracet s uzávěrem. 

Samotné lahve pak mají vznikat postupně minimálně z třiceti procent recyklovaného materiálu. Tento požadavek ale řada producentů plní už teď, a dokonce i s vyšším podílem recyklátu.

Předpisy počítají i s tím, že se více PET lahví sesbírá – až devadesát procent, což ovšem není ve všech zemích Evropské unie samozřejmé. Česko se tomuto cíli blíží. Pro jeho splnění chce ministerstvo životního prostředí zavést zmíněné zálohování.

Už od loňského října také platí omezení pro plastové výrobky na jedno použití jako brčka, příbory nebo nádobí. Přes počáteční rozpaky je nakonec papírové a dřevěné alternativy nahradily bez problémů.