Zavedení poplatku za letáky má snížit jejich množství. Zástupci oboru se obávají propouštění

Události: Poplatky za letáky (zdroj: ČT24)

Letáky mají dle připravované novely o obalech podléhat recyklačnímu poplatku až 3,5 tisíce korun za tunu. Cílem je podle resortu životního prostředí snížit množství odpadu. Výrobci a distributoři se ale obávají, že nové poplatky zdraží výrobu reklamních tiskovin, omezí jejich produkci a tím pádem ohrozí tisíce pracovních míst.

V Česku funguje asi tři tisíce tiskáren, které zaměstnávají kolem čtrnácti tisíc lidí. Zásadní pro ně je dohodnout se na únosné výši poplatku. „V případě, že by došlo ke schválení v této výši, to může znamenat i ztrátu 2,5 tisíce pracovních míst. Pravda je, že jsme doposud žádné poplatky na likvidaci neplatili,“ okomentoval prezident Svazu polygrafických podnikatelů Zdeněk Sobota.

O práci může podle České distribuční přijít také mnoho lidí se zdravotním postižením, kteří si roznášením letáků často vydělávají. Třeba Jindra Ryšáková letáky roznáší téměř třicet let. Za největší výhodu považuje rozložení práce podle vlastních možností. „Manžel je invalidní už skoro třicet let, já sama jsem po transplantaci, tak jsem invalidní. Z důchodu se žít nedá,“ podotkla.

„Zavedení takového opatření by se v konečném důsledku promítlo také do jejich zaměstnanosti. Pravděpodobně povede ke snížení objemu distribuce,“ myslí si manažer marketingu a komunikace České distribuční Jaroslav Staněk.

„Celá řada recyklátorů tak zaměstnává a chce také zaměstnávat lidi s handicapem,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Resort životního prostředí nepředpokládá úplné vymizení letáků, chtěl by ale jejich množství snížit. Novelu plánuje na konci listopadu předložit k připomínkám.