TÉMA

Yaleova univerzita

Vědci objevili v lidských plicích receptor, který blokuje nákazu covidem

Vědci z univerzity v Sydney objevili v lidských plicích protein, který blokuje nákazu virem SARS-CoV-2 a vytváří v těle přirozenou ochrannou bariéru proti nemoci covid-19. Podle autorů otevírá práce zcela novou oblast imunologického výzkumu obrany proti covidu. Současně nabízí farmaceutickému průmyslu slibnou cestu k vývoji nových léků, které by zabránily virovým infekcím způsobeným koronaviry nebo se vypořádaly s fibrózou plic.
30. 11. 2023|

Logické myšlení u dětí vzniká dřív než jazyk, naznačují experimenty

Jak se v dětství učíme mluvit nebo jak získáváme znalosti o světě kolem nás? Umí člověk nejdřív mluvit, což pomáhá vývoji logického myšlení, anebo je to obráceně, a právě díky schopnosti logického myšlení se učí jazyk? Nový výzkum pomáhá na tuto otázku odpovědět.
6. 9. 2023|

Předci lidí málem vymřeli. Před 900 tisíci lety jich na planetě žilo jen třináct set

Předkové člověka v Africe se před přibližně 900 tisíci lety ocitli na hranici vyhynutí. Podle nové studie čínských vědců bylo v této době na planetě jen asi 1280 jedinců a přibližně tolik jich pak žilo po dobu dalších asi 117 tisíc let. Teprve pak se předkům dnešních lidí začalo dařit o něco lépe.
5. 9. 2023|

Okupanti nutí Ukrajincům ruské pasy a hrozí jim deportací či vazbou, potvrdili výzkumníci

Úřady na Ruskem ovládaných ukrajinských územích nutí tamní Ukrajince, aby přijímali ruské občanství. Když to nechtějí udělat, hrozí jim postihy, včetně deportace nebo vazby, uvedli výzkumníci z americké Yaleovy univerzity. Potvrdili tak předchozí zprávy ukrajinských úřadů, které na nucené změny občanství na okupovaných územích opakovaně upozorňovaly.
3. 8. 2023|

Univerzity nemají při přijímacích zkouškách zvýhodňovat menšiny, rozhodl americký soud

Americký nejvyšší soud znemožnil americkým univerzitám organizovat přijímací zkoušky způsobem, který by zvýhodňoval studenty určitých etnických menšin, píší zpravodajské agentury. Čtvrteční rozhodnutí soudců se týká Harvardovy univerzity a Univerzity Severní Karolíny (UNC). Na rozsudek reagoval mimo jiné americký prezident Joe Biden, uvedl, že soud opustil precedens, a dodal, že v rozmanitosti univerzit je síla.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 20:37|
Doporučujeme

Vědci objevili supersilné gravitační vlny. Mohou být ozvěnou předchozího vesmíru

Po patnácti letech výzkumů oznámil mezinárodní vědecký tým, že zaslechl „věčný chór gravitačních vln, který se rozléhá naším vesmírem“. A podle výsledků je tento kosmický hudební sbor mnohem hlasitější, než se čekalo.
29. 6. 2023|

Lék proti rakovině plic má skvělé výsledky, oznámili američtí lékaři. Zachránil 51 procent pacientů

Američtí lékaři představili na velké konferenci v Chicagu výsledky nového léku proti rakovině plic. Účinná látka osimertinib snížila riziko úmrtí pacientů, kterým lékaři chirurgicky nádor odstranili, o 51 procent.
8. 6. 2023|

„Říkali, že mě matka nepotřebuje.“ Rusko ukrajinské děti „evakuuje“ či unáší z domovů, posílá je na převýchovu a k adopci

Rusko systematicky deportuje ukrajinské děti z okupovaných území, za což čelí mezinárodnímu zatykači vůdce Vladimir Putin a zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová. Ukrajinská prokuratura identifikovala zatím přes devatenáct tisíc odvlečených dětí, vrátit se podařilo zhruba tři sta šedesát z nich. Ukrajinska pravda (UP) na základě výpovědí desítek dětí, jejich rodičů a lidí, kteří po odvlečených pátrají, popsala několik způsobů, jakými Rusové, i za pomoci místních kolaborantů, ukrajinské děti unášejí.
10. 5. 2023|

Energetická krize proměňuje muzea. Šetří a zahazují dekády stará pravidla

Mnohá muzea a galerie rozvolňují pravidla pro udržování klimatu ve výstavních sálech. Důvodem k přehodnocení jsou rostoucí ceny energií i snahy o jejich menší spotřebu v souvislosti se změnou klimatu. Někteří odborníci navíc tvrdí, že dosud platná pravidla nebyla nastavena dobře.
20. 2. 2023|

Rusko drží v táborech na svém území tisíce ukrajinských dětí. Míří k převýchově, tvrdí experti

Rusko drží nejméně šest tisíc ukrajinských dětí v zařízeních na okupovaném Krymu a v Rusku určených zřejmě na převýchovu, tvrdí studie americké Yaleovy univerzity, o níž informuje agentura Reuters. Táborů a dalších zařízení, v nichž jsou ukrajinské děti, je podle ní nejméně 43.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:02|

Prodělání covidu mění lidskou imunitu. Ale záleží při tom na pohlaví

Imunitní reakce se liší u lidí podle jejich pohlaví více, než se čekalo. Nová studie zkoumala, jak se mění v souvislosti s onemocněním covidem-19, a ukázala, že imunitní systém mužů, kteří covid prodělali, propříště reaguje na jiný virus výrazněji než systém žen.
6. 1. 2023|

Trojitá epidemie nepřijde, uklidňuje výzkum. Viry covidu, chřipky i RSV se vzájemně blokují

Řada vědců i lékařů se bojí nastávající zimy, která by podle nich mohla spustit současně vlnu covidu, chřipky a respiračního syncytiálního viru (RSV). Covid hrozí kvůli rozvolnění opatření, druhé dvě nemoci se zase mají vrátit proto, že u mnoha lidí ubylo za dva roky, kdy se s nimi nesetkávali, protilátek a jejich imunita na viry pozapomněla.
26. 11. 2022|

Rusové v Chersonu unášeli, mučili a zabíjeli místní, Ukrajinci odhalují stopy

Ukrajinci v osvobozeném Chersonu dál odkrývají stopy po ruských válečných zločinech. Rusové surově týrali mnohé zajaté vojáky i civilisty. V oblasti regionálního centra už ukrajinské úřady objevily přes šest desítek těl, které nesou známky mučení. Podle místních jen fragment celého hrůzného obrazu ruské okupace Chersonské oblasti.
19. 11. 2022|

Pravěké rostliny ničily embolie kvůli suchu. Čeští botanikové zjistili, jak se s problémem vypořádaly

Česko-americký tým popsal změny uspořádání vodivých pletiv, které před stovkami milionů let pomohly rostlinám zvládat sušší prostředí na pevnině. Poznatky z výzkumu mohou podle vědců v současnosti přispět k lepšímu šlechtění rostlin odolných vůči suchu. Studii vydal prestižní časopis Science.
12. 11. 2022|

Šťastné manželství urychluje zotavení po infarktu, tvrdí studie

Šťastné manželství lidem pomáhá urychlit zotavení po infarktu myokardu, nešťastné naopak zvyšuje riziko dalších zdravotních problémů. Uvedli to vědci z Yaleovy univerzity, podle nichž podpora a láska partnerů snižuje riziko opětovné hospitalizace nebo dalších bolestí na prsou.
2. 11. 2022|

Ruská ekonomika na tom zatím není tak špatně, jak se čekalo. Pod tíhou sankcí se ale postupně hroutí

Ruská ekonomika letos zřejmě klesne méně výrazně, než se s ohledem na západní sankce čekalo. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF), který zlepšil letošní odhad vývoje ruského HDP. Ruské hospodářství ale i tak čeká výrazná recese a MMF zhoršil jeho výhled na příští rok. Navzdory mnohým vyjádřením Moskvy, která často vycházejí z neúplných či zavádějících údajů, se ruská ekonomika pod tíhou sankcí postupně hroutí, uvádějí výzkumníci z americké Yaleovy univerzity.
27. 7. 2022|

I slabý covid může způsobit poškození mozku, ukazuje studie v Nature

Onemocnění covid-19 může i při mírném průběhu způsobovat poškození mozkové tkáně a abnormálně rychlý úbytek takzvané šedé hmoty v některých částech mozku. Naznačují to výsledky studie, které na začátku března publikoval odborný časopis Nature. Výzkumný tým složený převážně z vědců z Oxfordské univerzity přinesl podle agentury AFP dosud nejsilnější důkazy o tom, že nákaza koronavirem může mít dlouhodobé dopady na mozek.
8. 3. 2022|
Doporučujeme

Omikron je sice méně smrtící, ale zvyšuje obavy ohledně dlouhého covidu

Podle řady expertů může být dlouhý covid pro lidstvo větším problémem než samotná pandemie. A varianta omikron, která dokázala v řadě zemí nakazit téměř polovinu populace, tyto obavy výrazně zvyšuje –⁠ především proto, jak se stále ještě málo ví o tomto fenoménu.
14. 2. 2022|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|
Doporučujeme

Astronomové objevili galaxii bez temné hmoty. Odporuje to všem modelům kosmu

Jednou z největších záhad astronomie a astrofyziky je temná hmota. Měla by být v kosmu prakticky všudypřítomná, ale zatím se nedá rozpoznat – vědci jen dokáží poznat, že se v kosmu nachází a kde, ale neumí popsat, z čeho se skládá. Teď se tato záhada ještě prohlubuje. Mezinárodní tým astronomů pod vedením nizozemských vědců totiž v galaxii AGC 114905 b nenašel vůbec žádné stopy temné hmoty, přestože vědci provedli podrobná měření pomocí nejmodernějších teleskopů.
7. 12. 2021|

Vědci hledají, jak vakcíny chrání před dlouhým covidem. Mohlo by to být lepší, upozorňují

Že vakcíny jsou zatím tou nejlepší obranou proti covidu-19, prokazují desítky studií a také zkušenosti z praxe. Ale zatím nepříliš dobře známou oblastí je, jak dokážou snižovat hrozbu takzvaného dlouhého covidu –⁠ tedy dlouhodobých problémů, které se často po překonání nemoci objevují někdy po celé měsíce.
30. 11. 2021|

Vědci prozkoumali případy, kdy covid prorazil imunitu po očkování. Našli faktory, které tomu pomáhají

Nová studie lékařů z Yaleovy univerzity přinesla důležité informace o průlomových případech covidu-19. Jde o případy, kdy se virem SARS-CoV-2 nakazili plně očkovaní lidé. Vědci především popsali, kdo je obzvlášt náchylný k závažnému průběhu onemocnění.
9. 9. 2021|

Vědci poprvé nafilmovali, jak se covid šíří tělem. Průnik do mozku znamenal smrt

V nové studii, kterou provedli vědci z Yaleovy univerzity a Univerzity v Montrealu, bylo poprvé na živých zvířatech pomocí videozáznamů zachyceno šíření viru SARS-CoV-2. Experti díky nim mohli sledovat, jak se infekce přesouvá z nosu myší do jejich plic a dalších orgánů.
20. 8. 2021|

Lékaři z Yaleovy univerzity opravili narušenou míchu pomocí kmenových buněk

Poranění páteře patří mezi ta nejhůře léčitelná. Lékaři nyní informují o úspěchu s léčbou pomocí kmenových buněk. Injekce těchto buněk z kostní dřeně vedly u pacientů k významnému zlepšení motorických funkcí, uvedli vědci z Yaleovy univerzity a Japonska v odborném časopise Journal of Clinical Neurology and Neurosurgery.
25. 2. 2021|